Plantera, odla och ta hand om blåbär i Moskva-regionen och välja de bästa sorterna

Blueberry är en mycket grenande, frostbeständig, hållbar buske eller buske av Heather-familjen. Den växer i ett tempererat klimat, skog, skog-tundrazon, tundra, torvmyrar och träsk, föredrar sura jordar. Bär är användbara i livsmedel för att förbättra ämnesomsättningen, regleringen av det kardiovaskulära systemet och mag-tarmkanalen. Tänk blåbärsorter, hur man planterar dem och sköter buskar i Moskva-regionen.

Sorter som är lämpliga för Moskva-regionen

De mest kända är två typer av blåbär:

 • träskblåbär (låg, träsk);
 • blåbär är höga.


Båda arterna är vanliga i områden med svala och korta somrar. Buskens genomsnittliga höjd är 50-70 centimeter. Trädgårdsformerna är högre och mer produktiva, når en höjd av 1,5-2 meter och ger upp till 10 kilo bär från en buske.

För plantering i landet rekommenderas det att välja varianter av höga blåbär, uppfödda i USA och Kanada, med engelska namn. De skiljer sig från den låga sorten med ovala glänsande löv och större söta bär, upp till 2 gram.

I myrblåbär är bladens bas med en vid kil, bladbladet är tråkigt, bären är små, samlade i buntar, avkastningen överstiger inte 1,5-2 kg bär från busken.

Frukten av olika typer av buskar skiljer sig åt näringsämnen och vitaminer:

 • träsk - innehåller 5-6 procent socker i bär och upp till 50 mg C-vitamin per 100 gram produkt;
 • hög - ackumuleras upp till 15 procent av socker och 18-20 mg C-vitamin per 100 gram bär.

blåbärsfrukt

Nybörjarträdgårdsmästare blandar ofta blåbärs- och blåbärplantor, såväl som själva bären. Den största skillnaden är att blåbär växer som en krypande buske, unga skott är gröna, utan bark, bär ligger på en gren ensam. Blåbär har uppsatta träiga kvistar, fruktarna växer i kluster, bärens juice är lättare jämfört med blåbär, som färgar händerna med en mörkblå juice.

Tänk blåbärsorter för Moskva-regionen

Bluecrop

Känd för trädgårdsmästare sedan mitten av 1900-talet. Höjden på buskarna är 1,5-1,8 meter, bären är 2 centimeter i diameter, väger upp till 1,4-1,9 gram, huden är av medium densitet med stark pubescens. Mognas i slutet av juli (midsäsongen). En särskiljande egenskap hos sorten är fruktgödsel på skott av det senaste och det aktuella året.Buskarna sprider sig något, knopparna är ljusa på våren. Mycket frostbeständig sort, tolererar torka, påverkas inte av sjukdomar.

Patriot

Sorten utvecklades i Amerika i mitten av 70-talet av förra seklet. Tidig mognad. Skörden kan skördas i Moskva-regionen i mitten av juli. Bären är ovala, tråkiga blå, upp till 1,2-1,5 centimeter i diameter, huden är tät. De tolererar lagring och transport väl.

blåbär Patriot

Northland

Uppföddes i Michigan, i mitten av 1900-talet, genom att korsa Berkeley (hög) och 19-H (hybrid av understora blåbär- och Pioneer-sorten). Busken är låg eller medellång, når en höjd av 1,2 meter och sprider sig. På hösten får bladverket rödlila nyanser, sorten är mycket dekorativ. Bären är runda, 1,6 centimeter i diameter, huden är tät, ljusblå, med en blåaktig blom, mognar i mitten av juli. Söt smak, arom som är speciell för vilda bär. Sorten ger regelbundna utbyten, men är inte torktolerant.

Northblue

Upptäckt i USA genom att korsa höga och smala bladformer US-3, G-65 och Dwarf, har ökat frostbeständigheten, tolererar temperaturer ner till minus 35 grader. Höjden på buskarna överstiger inte en meter. Bären är stora, med ett litet ärr, huden är tät. Saften innehåller en ökad mängd antocyanin, som har en föryngrande och antioxidant effekt. För årlig rik frukt, kräver sorten odling på platser som är väl upplysta av solen.

Jersey

Sent mognad (mitten av augusti), lämplig för lång lagring och bearbetning. Bär av medelstor, balanserad smak. Kultivaren är en bra pollinator för alla ovanstående.

blåbärströja

Earley Blue

Sorten är av medium tidigt mognad, den första skörden kan genomföras i början av juli. Bärens diameter är 1,5 centimeter, borstarna är bekvämt belägna för plockning från grenarna. Tål frost mot minus 27 grader.

Spartan

En sort med kraftfulla upprätta skott, upp till 2 meter höga. Bären är medelstora, runda, med en behaglig surhet i gommen.

Toro

Buskar är kraftfulla och når en höjd av två meter, sen mognad. Bär skördas under andra och tredje decenniet av augusti. Sorten är frostbeständig, påverkas inte av sjukdomar och skadedjur.

blåbär toro

Nya sorter

Beskrivning av nya sorters blåbär som rekommenderas för odling i Moskva-regionen:

 1. Aurora - bär är blå-svart, rund, väger över två gram, mognar sent, frostbeständighet - upp till minus 20 grader.
 2. Duke är en efterrätt, mycket tidig sort, plattade bär, medelhud, lätt pubescent, tolererar frost upp till minus 30 grader, påverkas inte av sjukdomar.
 3. Liberty - mognar sent, bär har en hög C-vitaminhalt, frostbeständighet - upp till minus 20 grader.

Notera! För bättre pollination av plantagen bör minst två sorters blåbär planteras på sommarstugan. Jersey är den bästa pollineraren för alla sorter.

Moderna sorter av träsk:

 • Iksinskaya;
 • Taiga skönhet;
 • Shegarskaya;
 • Yurkovskaya.

Många trädgårdsmästare är intresserade av om det är möjligt att plantera träsk och höga blåbär sida vid sida, på samma plantage. Svaret är ja, det kan du, det påverkar inte bärarnas kvalitet.

blåbärodling

Enligt recensionerna från erfarna trädgårdsmästare i Moskva-regionen är värdet av populära blåbärsorter i fråga om frostbeständighet enligt följande:

 • Norrblått (-35);
 • Hertig (-30);
 • Earley Blue (-27);
 • Bluecrop (-25).

När du väljer sorter i plantskolor, bör du först och främst uppmärksamma deras frostbeständighet och mogna perioden.

Funktioner av växande blåbär i denna region

Blåbär känner sig bekväma i Moskva-regionen. Innan du planterar den på din webbplats bör du emellertid noga studera rekommendationerna för odling för att undvika dödandet av planteringarna av detta värdefulla bär.

När man ska plantera

Den mest gynnsamma vårplantningsperioden: det tredje decenniet av april - det första decenniet av maj, då den optimala lufttemperaturen är 12-16 grader och markfuktighet. Under höstplantningen skadas omogna unga buskar oftare av frost, harar som äter upp ung bark kan orsaka skador på planteringar.

Platsval och markberedning

I motsats till vad man tror är det riktigt att odla blåbär i soliga, vindskyddade områden. Jorden ska vara lätt, vatten och luftgenomsläpplig.

blåbärbuskar

Viktig! Reaktionen från mediet i jorden för odling av blåbär bör vara sur - från 3,5 till 5.

I Moskva-regionen har inte alla jordar en sådan surhet. För att surgöra jorden rekommenderas det under hösten att vattna planteringsgropen med en vinägerlösning med en hastighet av 100 ml per hink vatten. Vattna blåbärsplantager med ättiksyralösning kan upprepas var 3-4 år. Små delar av lösningen är jämnt fördelade över markytan runt busken och får absorberas. Därefter upprepas operationen och hälls ut 10 liter av den beredda lösningen.

En planteringsgrop 34-40 centimeter djup kan fyllas med organiskt material - torv som har ett pH under 5,0. I början av våren, före plantering, appliceras 50-60 gram ammoniumsulfat, superfosfat och kaliumklorid på ett säte. Alla gödningsmedel blandas noggrant med jorden.

Urval och beredning av plantor

Det är tillrådligt att köpa blåbärsplantor till rimliga priser i barnkammaren nära Timiryazevka, där storbärsorter sprids i det öppna fältet. För vårplantning bör plantor med ett stängt rotsystem (i en behållare) tas. De rotar snabbare, eftersom deras rötter inte var utanför underlaget och inte saknade fukt.

Innan plantering hälls behållarna rikligt, vattnet får absorberas. Du kan förbereda en lösning av rotbildningsstimulatorn Kornevin och hälla den över rötterna. För långa grenar är något förkortade med beskärningsax som skär till en väl utvecklad knopp som vetter utåt.

Hur man planterar

Plantan avlägsnas försiktigt från behållaren, planteras i ett förberedt planthål till ett djup av 8-10 centimeter. Rötterna är väl pressade och vattnas med minst 10 liter vatten. Vuxna buskar kan nå en diameter på 1,2-1,5 meter, så de planteras på ett sådant avstånd från varandra.

Nyanser av att ta hand om blåbär i Moskva-regionen

Med korrekt skötsel är blåbärbuskar produktiva och hållbara, de skadas inte av sjukdomar, de är mer frostbeständiga. De bör tas om hand från planteringstillfället och under hela produktionsperioden på 12-15 år.

Vattning

På våren och sommaren behöver plantagen vattna. Den första vattningen ges i slutet av maj, nästa - efter blomningen. Under perioden med bärfyllning ges en eller två vattningar. Efter skörd måste buskarna förbereda sig för vintern, så att vattningen stoppas.

beskärning

Frukt i många blåbärsorter förekommer på fjolårets kvistar och skott för innevarande år. Emellertid är grenar yngre än sex år inte klippta ut, eftersom de bär unga fruktiga skott. Efter denna ålder behöver busken tunnare. Efter tio år - i föryngring. För att göra detta skärs den gamla grenen till den plats där en ung, två till tre år gammal gren växer.

beskär blåbär

Toppförband av plantor

Unga buskar behöver årlig vårfoder med kvävegödselmedel - ammoniumnitrat, ammoniumsulfat i en dos av 60-80 gram för varje vuxen buske. Fosfor-kaliumgödselmedel appliceras på hösten - i slutet av september, i en dos av 50-60 gram för varje vuxen buske. På våren är jorden under buskarna klövad med torv eller sågspån, vilket försurar jorden.

Lossa och ogräs

Lossning utförs på unga plantager, i kombination med tre till fyra ogräs. Vuxna plantager, där grenarna på buskarna är stängda, bör hållas under torvklump.

Förbereder för vintern

För bättre mognad av skott och ökad vinterhårdhet befruktas buskarna dessutom med kaliumgödselmedel i mitten av augusti. Kaliumklorid ges med en hastighet av 30-40 gram per vuxen buske. Om en frostig och lite snöig vinter förväntas, täcks buskarna med svart icke-vävt material, som är bundet till buskarna.

blåbärbuske

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

När en vit blom av pulverformig mögel visas på bladen behandlas buskarna med fungicider - HOM, Ridomil Gold, Topaz. För att skydda mot skadedjur och fästingar behövs en eller två behandlingar med Aktara.

Fortplantning

De sorter du gillar förökas vegetativt. För att göra detta skördas sticklingar i början av mars, sedan planteras de i varm sandjord på ett avstånd av 12-14 centimeter från varandra. Ett annat alternativ är att gräva i grenen på försommaren, och på hösten, separera den unga busken från moderplanten.

skörd

Skörden skördas för hand eller med mekanismer tre till fyra gånger per säsong. Många sorter kastar inte sina bär när de är övermassa, medan andra snabbt förlorar kvaliteten. Genom att följa våra rekommendationer får du ett högt utbyte av det värdefulla blåbärsbäret.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa