Beskrivning av äppelsorten Aelita, egenskaper för frostbeständighet och växande regioner

Aelita äppelhybrid har varit trevliga sommarinvånare i mer än 20 år. Hybridträd odlas också av industriister. Det är en mångsidig sort som är lätt att ta hand om och lämpar sig för odling under olika klimatförhållanden. Äppelträd Aelita skiljer sig gynnsamt i stabilt utbyte och smak av mogna äpplen.

Beskrivning av sorten

En detaljerad beskrivning av äpplesorten bör börja med trädets egenskaper. Aelita äpplesorten är vanlig bland sommarinvånare, så många har hört talas om det. Men innan du köper en plantor rekommenderas det att studera trädets utseende, avkastning och tillväxtregion. Eftersom växten tillhör sena vinternsorter, har den ett antal funktioner som rekommenderas att studeras i förväg innan man planterar en plantor på platsen.

äppelträd aelita

Vilken art hör sorten till?

Aelita tillhör vinter äppelträd. Den första skörden mognar i mitten av september. Det är oönskat att plocka frukten fram till september. De är ännu inte mogna. Efter plockningen lagras äpplen under lång tid på grund av sen mognad och börjar försämras i januari.

Hybriden ingår i det statliga jordbruksregistret som en sorts avsedd för odling i nordvästra regionen.

vinter äpplen

Trädets och fruktens utseende

Äppelträdet av sorten Aelita tillhör höga hybrider med en spridande kraftfull krona. Det är pyramidformigt. De grenar som bildar trädets skelett växer i vinkel, vilket ökar risken för att bryta dem under tunga snöfall. Stamens och grenens bark är gråbrun. För att ge trädet en kompakt form beskärs det varje år.

Sanitär beskärning är också viktigt. På våren, skär av alla torra och skadade grenar.

Växtens lövverk är av en rik grön nyans, stor, med rynkor. Bladen är långsträckta och spetsiga mot spetsen. Blomställningar har ljusrosa form, samma form som de flesta äppelhybrider.

höga hybrider

Frukten av sorten Aelita är runda och vanliga. Skorpan är främst gröngul. Det finns också en röd rodnad på skalet. Det finns få subkutana punkter, och de är knappt synliga. Pedunkelns längd är genomsnittlig. Tratten som pedunkeln växer från är djup och smal, något rostig. Massan är gul, finkornig. Smaken är mjuk och saftig, med en söt och sur eftersmak.

Avel Aelita

Urvalet av äppelsorter Aelita utfördes av uppfödaren S. Isaev. Han ägnade större delen av sin tid inom jordbruket till avelsorter som är resistenta mot sjukdomar och skadedjur.

rund form

Hybriden erhölls på 30-talet av det tjugonde århundradet tack vare korsningen av Welsey och Brown Striped sorter. Sorten registrerades officiellt 1999. Aelita-äppelträdet blev snabbt populärt på grund av dess avkastning och vinterhårdhet bland sommarboende.

Produktiviteten för sorten

Skörden mognar i mitten av september. Konsumentens mognad av äpplen inträffar senare, två veckor efter skörden, och varar till januari. Frukten är främst avsedd för färsk konsumtion. Men äpplen används också för att tillverka juice, sylt och torkad frukt.

variation avkastning

Frukt börjar på 4-5: e året efter plantering av plantan i marken. De första åren, medan trädet är ungt, är avkastningen i genomsnitt. Avkastningen ökar gradvis. I genomsnitt skördas från ett vuxet träd från 30 kg. Avkastningen är stabil från år till år.

Naturlig tillväxtregion

Aelita äppelsorter är avsedda för odling i de nordvästra regionerna. När populariteten ökade började sorten växa i hela Ryssland. Växter anpassar sig snabbt till alla klimatförhållanden och producerar grödor.

träd på gräsmattan

Äppelträdet tolererar svåra vintrar och torra somrar. Krav på temperaturförhållanden och jordkomposition. Men trots att Aelita är planterad i alla regioner i Ryssland, kräver hybriden regelbunden vård för normal tillväxt.

Det är viktigt att applicera mineral- och organisk gödselmedel i jorden flera gånger per säsong. Således kommer det att visa sig öka trädets utbyte och immunitet mot jordbrukssjukdomar och insektsinfektioner. I allmänhet kommer det inte vara några stora problem med odlingen av äppelträdet Aelita.

rosa frukter

Sjukdomar och skadedjur

Aelita äppelträd är resistenta mot sjukdomar och insekter. Men det finns en möjlighet att trädet kan bli sjukt. Bland insekter och sjukdomar som ofta hittas skiljer man följande:

 • Hawthorn mal. Mullrosor är farliga för ett träd. De gnagar bladen och lämnar hål i dem. Gradvis börjar bladen torka ut och falla av. Kemikalier används för att bekämpa små larver. Stora larver måste monteras för hand. Det är också värt att inspektera växten för pupper. De förstörs.
 • Apple vivel. Insekter livnär sig av njursaft. Så snart viveln suger ut all juice, dör njuren av. För insektsbekämpning använd herbicider "bakhåll", "metafos" eller "klorofos". Det rekommenderas att bearbeta anläggningen under perioden med budseparation.
 • Frukt mal. Den skadliga parasiten gnaggar frukt och skott. För att förstöra parasiten, använd Metaphos eller Benzophosphate. Om det inte finns några resultat efter den första sprutningen, genomförs en andra sprutning efter två veckor.

skadedjur på frukten

Vanliga sjukdomar inkluderar:

 • Häxens visp. Det första tecknet på sjukdomen är utseendet på skarpa röda skott. De visas från vilande knoppar på sommaren. Det är omöjligt att bota sjukdomen. Påverkade träd måste grävas upp och brännas för att förhindra att viruset sprids till andra växter. Det rekommenderas att bränna sjuka träd bort från sommarstugan.
 • Bitter råta. Visas på sommaren i varmt, fuktigt väder. Det påverkar frukt och grenar. För att bekämpa sjukdomen används vitriol eller det kemiska Nitrafen. Växterna sprutas före knopp.

Det rekommenderas att inspektera träden flera gånger i månaden för att förebygga sjukdomar. Trots att hybriden är immun mot sjukdomar och insekter behöver växten vård och förebyggande.

röd nyans

recensioner
 1. julia
  5.05.2019 12:18

  Jag tog ett äppelträd i barnkammaren Sady Vera Glukhova! Jag överlevde vintern väl, jag tror att om allt är så, om ett år kommer det att bli en skörd))

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa