Hur du använder Sapropel-gödselmedel på rätt sätt i trädgården

Flora behöver god kost, det bästa för det är vad naturen själv har skapat. Det är därför Sapropel är mycket populärt som gödningsmedel. I butiken kan du hitta ett brett utbud av kosttillskott, som är mineraliska, universella, specialiserade, komplexa och organiska ingredienser. Naturlig gödningsmedel kan dock inte ersättas med något.

Vad det är?

Ämnet samlas i botten av en behållare med färskt vatten. Den bildas av död akvatisk vegetation, plankton, markhumus och rester av levande organismer. Underlaget innehåller en stor mängd organiskt material och humus. Den här egenskapen gör det till ett kraftfullt gödningsmedel och kan användas inom jordbruket.

gödningssapropel

Hur använder man organiskt material?

Appliceringen av underlaget beror på det önskade resultatet. Det används för:

 • jord;
 • växter.

organiskt material

Gödselmedel för jord

För att odla alla typer av växter, bör jorden initialt vara mättad med användbara vitaminer och mineraler. Med hjälp av gödselmedel som Sapropel kan markprestandan förbättras avsevärt. Denna produkt är bäst lämpad för fattig och trött jord. Sapropel främjar luftens permeabilitet i jorden och förbättrar fuktutbytet.

Införandet av gödselmedel under hösten under grävningen av jorden stärker rotsystemet med växter, frön groddar bättre, frukterna blir stora och friska. Sapropel tillsätts i jorden för att underlätta dess sammansättning. För att göra detta, ta 3 liter ämne per 1 kvadratmeter. m mark. Grävning av marken utförs på ett djup av 10 till 12 cm och inte mer.

användbara vitaminer

Om du lägger till mer organiskt material kan du oxidera jorden. Detta kommer inte att ge ett positivt resultat för den framtida skörden utan bara bidra till utvecklingen av sjukdomar och skadedjur. Korrekt distribution av organiskt material kommer att berika jorden och stärka immunförsvaret. Efter organiska ämnen kommer endast högavkastande och friska växter att växa på marken.

Gödningsmedel Sapropel innehåller inga kemikalier. Det läggs till komposten. För att förbereda gödningsmedel måste gödsel eller annat avfall tillsättas det organiska materialet. Naturprodukten fungerar bäst i dålig jord med en hög andel sand och lera. Den unika sammansättningen förbättrar markens struktur och ökar fertiliteten.

surgöra jorden

Används för växtgrödor

Sapropel används också för att foder vegetation. För att få ett bra resultat, när du planterar grödor, måste du följa de grundläggande proportioner:

 1. Plantering med frön innebär att gödsel tillsätts till öppen mark. Samtidigt blandas Sapropel med jord, med ett förhållande på 1: 1. 3 liter organiskt material går till 1 kvadratmeter. m mark. Övervaka djupet på utgrävningen.
 2. För att skapa plantor mark blandas gödselmedel med jord i förhållandet 1: 3.
 3. När man planterar frön i marken läggs ofta 1 tsk. organiska ämnen i själva hålet. Som ett resultat rotar fröna snabbare och växer bra.
 4. För full tillväxt och utveckling av frukt- och bärgrödor blandas organiskt material med marken, iakttagande av ett förhållande på 1: 4. Den färdiga blandningen fördelas över alla brunnar.

plantera grödor

Sapropel är också täckt med det översta lagret av jord i själva stammen av ett träd eller buske. I detta fall bör lagret runt buskar inte överstiga 2 cm och träd - från 6 till 7 cm. Lossa sedan sedan och fukta. Under säsongen upprepas utfodring två gånger.

För blommor

När du odlar inomhusblommor kan du också använda gödningsmedel. Produkten läggs till marken under växttransplantation. På kortast möjliga tid näras blomman med alla nödvändiga komponenter. Således förbättras tillståndet för hemfloran.

övre lager

Egenskaper för organiskt material

Sapropel är det enda markbildande gödningsmedlet som kan återställa jordens fertilitet och samtidigt nära själva växten.

För vegetation:

 • förser kulturen med alla nödvändiga ämnen under hela utvecklings- och tillväxtprocessen;
 • hjälper till att förbättra kvaliteten på produktionen;
 • ökar överlevnadshastigheten för plantor;
 • påskyndar tillväxten av kultur och dess utveckling;
 • stimulerar långvarig blomning av prydnadsväxter;
 • ökar produktiviteten;
 • utvecklar rotsystemet.

organiskt material

Fördelar för marken:

 • återställer processerna för markliv;
 • lättar tung jord och ökar dess löshet;
 • skapar ett bördigt lager på problemjord;
 • ökar humusnivån i jorden;
 • förstör svampar, patogena bakterier och skadliga mikroorganismer;
 • neutraliserar effekten av ackumulerade nitrater i jorden;
 • upprätthåller jordens fertilitet i 3-5 år.

Sapropel är ett gödningsmedel med många positiva aspekter. Effektivt tillämpat på tomter. Lämplig för odling av frukt- och bärgrödor. Även lämplig för gödsling inomhusväxter. Användningen av Sapropel är möjlig i alla stadier av tillväxt och kulturutveckling.

markaktivitet

Typer av organiska gödningsmedel

Idag finns det bara fyra typer:

 • karbonat;
 • organisk;
 • kiselhaltigt;
 • körtel.

gödningsextraktion

Efter extraktionen av gödselmedel ges det en av de möjliga formerna - flytande, fririnnande, i form av en tablett, granulat, emulsion eller pasta. Pulveriserad eller granulär Sapropel är den mest populära bland trädgårdsmästare. Med hjälp av organiska ämnen återställs tomter på kort tid till förmågan att bära frukt. Dessutom var tomter tidigare dumpade eller gruvor.

Gödselmedel i form av granuler har en långvarig egenskap. Det ger inte omedelbart näringsämnen till jorden, och gradvis mättar det med vitaminer och mineraler. Det här alternativet passar bäst för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare som inte vill bry sig med periodisk utfodring. Gödselmedel i form av en pasta används av agronomer under global återvinning. I denna form är det att föredra att göra det precis innan man planterar trädgårdsgrödor.

emulsioner eller pasta

Vanliga misstag när du använder Sapropel

Många recensioner i nätverket är inte alltid positiva, det finns också negativa. Reaktionen från missnöjda trädgårdsmästare är lätt att förklara. Bristen på resultat och dåliga konsekvenser av användningen av Sapropel ligger i dess felaktiga användning.I sin tur tillåter detta inte att du fullt ut kan njuta av alla positiva egenskaper hos gödningsmedel. De vanligaste misstagen är:

 1. Sapropel har ett lågt fosforinnehåll. Därför, om en person vill mätta jorden med detta ämne, är det värt att använda Sapropel i kombination med andra gödningsmedel. Det är användbart att tillverka olika blandningar, så det visar effektiviteten mycket bättre.
 2. Det är inte tillrådligt att lägga organiskt material till marken varje år under grävningen. Jorden är mättad med ett underlag en gång per några år.
 3. En viss andel används för att berika varje gröda. Allt som har en positiv effekt på potatis kan vara skadligt för tomater.

vanliga misstag

Med tanke på dessa nyanser kommer landet definitivt att behaga med en rik skörd. Sapropel är en miljövänlig gödningsmedel med en unik sammansättning. En enda applikation får dig att dra nytta av befruktningen. Organiskt ämne ger omedelbara resultat i form av att förbättra markens struktur, öka skörden och skada patogena mikroorganismer. Samtidigt stärker Sapropel immunförsvaret för trädgårdsodlingar.

ren gödningsmedel

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa