Hur kan man beskära vitlök ordentligt efter skörd för lagring?

Att lagra vitlök är en ganska enkel uppgift, men det kräver viss kunskap. Om du lagrar en grönsak på ett felaktigt sätt kommer den med tiden att försämras och du måste kasta bort den. Därför måste du innan förvaring bekanta dig med hur du trimmar vitlök för förvaring och hur du hanterar vitlök ordentligt efter att ha grävt upp det.

När tar man bort vitlök från trädgården?

Många oerfarna trädgårdsmästare vet ingenting om att skörda vitlök. Innan du börjar skörda måste du ta reda på när du ska skörda och trimma vitlök från trädgården.

Månkalendern används ofta för att bestämma tidpunkten. Det kan hjälpa dig att få information om rätt tid att plocka grönsaker. Och bestäm också när man ska gräva vitlökskulaför att hålla dem bättre på vintern. Det kan emellertid fortfarande inte användas för att bestämma den exakta dagen för skörd av grönsaker, eftersom allt beror på dagen för plantering.

För att exakt välja den mest lämpliga tiden för skörd på våren måste du bestämma att vitlök är mogen. För att göra detta, var uppmärksam på växterna. I mogna grönsaker torkar de gradvis ut med två tredjedelar. Om du samlar omogen frukt kommer de ofta att skada och förvaras dåligt på vintern.

Tidpunkten för skörden beror också på vilken typ av vitlök som odlas:

  • Vår. Detta är en sommar-höstvariant som inte skjuter och mognar på länge. Vår vitlök tas bort från trädgården när dess bladverk börjar vissna och bli gult.
  • Vintern vitlök. Från namnet är det tydligt att denna sort tillhör vinterplantor. För att bestämma tidpunkten för skörden av vitlökhuvuden, undersök noggrant växten. De nedre bladen av mogen vitlök blir gul, och huden på blommorna spricker gradvis. Oftast är en sådan sort helt mogen i slutet av juli eller i början av augusti. Det rekommenderas inte att dra ut vintern vitlök bor, eftersom detta kommer att minska kvaliteten på den skördade grödan. Växter som skördas vid fel tid är övermassa, varför deras huvuden sönderdelas och försämras.

sommar-höst variation

Hur avgör jag om vitlök är redo för skörd?

Det är känt att vitlök inte skärs direkt och du måste se till att den är klar innan du skördar.

För att bestämma grönsakens beredskap för plockning under odlingen och bildandet av vitlök sitter en kontrollbuske på trädgårdsbädden. När odlingen av plantor är klar och grönsaken är helt mogen, kommer pilen att spricka och skalor och lökar syns under den.Detta vittnar om att buskarna är fullständiga beredda att gräva upp för ytterligare lagring.

beredskap av vitlök

Hur rengör du trädgården på rätt sätt?

Många är intresserade av hur man korrekt kan samla in vitlök för lagring. För att skapa optimala skördsförhållanden förbereds webbplatsen. För detta stoppas vattningen av buskarna och deras utfodring med organisk och mineralisk gödselmedel i förväg. Det rekommenderas också att delvis skaka av jorden från växterna för att påskynda mogningen av vitlökshuvuden. Efter det kan du börja skörda.

städa upp korrekt

Vitlök ska skördas på soliga dagar så att det inte blir smuts på platsen. Under uppgrävningen undermineras frukterna försiktigt med en spade eller höggräs. Vissa människor vet inte om de ska tvätta vitlök när de gräver det ur marken. Det är inte nödvändigt att tvätta, men det är nödvändigt att rengöra huvuden på vidhäftande jord. Efter grävning av alla buskar läggs växterna noggrant för ytterligare torkning.

När du har grävt upp vitlökbuskarna måste du ta reda på om du behöver klippa fjädrarna efter att ha grävt upp. Detta bör göras efter att den skördade vitlök är helt torr.

skördade vitlök

Hur torkar jag vitlök efter att ha grävts upp?

Innan beskärningen av vitlök efter skörd torkas växten. För att göra detta rensas hela skörden från marken och läggs ut utomhus eller inomhus.

När ska man beskära vitlök vid torkning?

För att ta reda på hur du kan beskära vitlök korrekt och korrekt måste du bestämma tidpunkten för beskärningen. Detta bör göras den femte dagen efter torkningsstart. Stam- och rotförfarandet utförs med en skarp och underskuren sekatör. De trimmade huvuden torkas i ytterligare 3-4 veckor i en väl ventilerad byggnad med normal luftfuktighet.

efter grävning

För att förstå att torkningen har slutat måste du noggrant undersöka vitlökens hud. Den ska ha en enhetlig färg och bli mer spröd än tidigare.

Hemlagring

Inte alla har sommarstugor och därför måste vissa ta itu med förvaring av grönsaker i lägenheter. Det finns olika sätt att lagra grönsaker i rum och till och med i korridoren.

grönsaker i lägenheter

I kylskåp

Ofta används ett kylskåp för att lagra grödan efter torkning. När du använder den här metoden måste du placera de skalade vitlökhuvuden i en kastrull eller glasburk och fylla dem helt med vegetabilisk olja. Det tar upp lukten av vitlök och kan användas för att klä färska grönsaksallad.

använd kylskåp

I paraffin

För att göra vitlök mjukare och inte förstöra, förvaras den i paraffinvätska. För att göra detta blöts varje grönsakshuvud grundligt i flytande paraffin i cirka 10–20 minuter. Därefter tas de ut från paraffinen och torkas för att bli täckta med ett parafinskal. Det stör störningen av fukt, så att grödan behåller sin saftighet.

paraffinvätska

I glasburkar

Med hög luftfuktighet i rummet lagras vitlök i glasbehållare. När du använder denna lagringsmetod läggs oskalade vitlökhuvuden till tidigare steriliserade behållare. När hela grödan fördelas mellan burkarna täcks de med nylonlock.

glasburkar

I salt

Den vanligaste metoden förvara vitlökhuvuden hemma användningen av salt övervägs.

Innan du använder denna metod är det värt att bestämma om rötter ska skäras av innan de förvaras. Det är definitivt nödvändigt, eftersom det är på grund av dem att den skördade grödan snabbt försämras.

saltanvändning

För att bevara den skördade grödan på vintern hälls ett tunt lager ätligt salt i burkarna, på vilka huvuden läggs ut. Efter att ha fördelat grönsaken över burkarna, häll ett sista 3 cm tjocka saltlager ovanpå.

Vitlökssamling och lagring

Separat är det nödvändigt att lyfta fram metoderna för lagring av grödor i källare och sommarstugor. I detta fall är trädgårdsmästare inte begränsade till lägenhetens gränser och kan därför inte bara använda ovanstående metoder för vinterbevarande av vitlök.

skörd i källarna

I linnepåsar

Vissa människor vill inte ta reda på hur man bearbetar obearbetad vitlök innan de lagras och bara lämna den i linnepåsar. Detta kan emellertid endast göras i rum med normal luftfuktighet. I fuktiga källare, innan huvuden placeras i påsarna, behandlas huvuden med bordsalt eller lökskal, som absorberar fukten väl.

linne påsar

I korgkorgar

I källaren lagras vitlök i speciella korgkorgar som rymmer 2–4 kg av grödan. Denna behållare är utmärkt för förvaring av grönsaker, eftersom de aldrig förstör i den.

korgkorgar

I flätor

Erfarena odlare som har odlat och lagrat vitlök i många år föredrar att lagra vitlök i flätor. Dessa pigtails kan lätt placeras i en garderob, garderob eller källare. Hållbarheten för vitlök med denna metod beror på det rum där flätorna kommer att hänga.

vitlök i flätor

Slutsats

Alla trädgårdsmästare som odlar vitlök står inför problemen med att lagra den skördade grödan. För att ordentligt bevara vitlökhuvuden på vintern måste du bekanta dig med funktionerna i skörd- och lagringsmetoder.

vitlökhuvuden

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa