Beskrivning av sorter av filtkörsbär, plantering och skötsel, förökning med sticklingar och beskärning

Filtkörsbär, som alla andra sorter av körsbärsträd, tillhör släktet Plum. Sorten korsas med andra fruktträd i Plum-släktet. Filtkörsbärets hemland är Kinas territorium, därför kallas denna sort också det kinesiska körsbäret. Trädet ger en stabil skörd och används ofta som prydnadsväxter för att dekorera trädgårdar.

Funktioner i sorten

Även för nybörjare kan det inte vara ett problem att odla filtkörsbär i deras område. I Kina, Mongoliet och Korea växer arten vild. Det var därifrån som körsbäret fördes till andra länder. I slutet av 1800-talet kom sorten till Rysslands territorium.

kände körsbär

Av bristerna bör anläggningens livslängd noteras. Varaktigheten av fruktning av filtkörsbär är högst 9-10 år. Men om du utför beskärning mot åldrande kronor var fjärde år kan du förlänga trädets livslängd till 20 år.

Bland särdragets funktioner är:

 • Filt körsbär, till skillnad från andra sorter, förökas av frö.
 • Bär har en hög nivå av B- och PP-vitaminer.
 • När det gäller järnnivån i bär är filtkörsbär framför äpplen.
 • Nivån av askorbinsyra i bär är flera gånger högre än i andra körsbärsorter.

Filtkörsbär är rika på fördelaktiga spårelement. Det är lätt att odla och med rätt skötsel producerar trädet rikliga grödor varje år.

gröna buskar

Olika sorter

Kinesiska körsbär delas in i flera sorter beroende på hastigheten för fruktmognad. Det finns tre typer:

 • Tidigt mogen.
 • Med en medellång sikt.
 • Sent.

Beroende på klimatzonen i trädets växande är tidpunkten för samma sorter olika.

Filtkörsbärssorter

På latin kallas filtkörsbäret Prunus eller cerasus tomentosa. Bland de populära varianterna av denna sort skiljer sig Felt Princess, de produktiva varianterna Kurilskaya och Damanka. Sorterna skiljer sig åt när det gäller mognad, avkastning och frukt. I allmänhet finns det inga signifikanta skillnader.

överflöd av frukter

Tidiga sorter av filtkörsbär

Bland de tidiga sorterna är:

 • Far Eastern Beauty börjar fruktas på 3-4: e året efter plantering av plantor i öppen mark. Upp till 5 kg skördas från ett vuxet träd. Sorten är fotofil; i skuggan minskar frukten. Trädet kräver inte marken.
 • Kinesiska körsbäret Natali har en stark krona, medellång förtjockning.Mogna bär med en rik röd nyans. Det smakar sött och surt. Massan på ett bär är 4-5 g. Massan är tät, efter att den har skördats i kylen lagras den i upp till en vecka. Upp till 7 kg skördas från ett träd.
 • Delight-sorten är självfruktbar. Trädet når en höjd av 1,5 m. Bären är stora och väger upp till 4 g. Bärarnas skugga är rödhårig. Fruktmassan är saftig med en söt och sur eftersmak. Ej avsedd för långsiktig transport.

Tidiga sorter är bland de första som bär frukt bland alla fruktträd.

röda bär

Genomsnitt

sorter med en genomsnittlig mognadstid inkluderar:

 • Salutsorten hör till höga. Vid Salut når huvudstammen en höjd av 2 m. Bärarna mognar i juli. Frukten är ovala, saftiga, söta och sura. Benet är litet. Fördelen med sorten är frostbeständighet.
 • Cherry Smuglyanka Vostochnaya tillhör små storlekar. Bär är mörkt vinrött, vikt upp till 3 g. Bladens yta är sammetslöjd.
 • Yubileiny-sorten tillhör Ussuriysk. Trädet är format som en oval. Kronen är inte särskilt förtjockad. Bären är rödaktiga, vikt 3-4,5 g. Utbytet är upp till 8 kg.

Medium sorter mognar i juli.

Sent

De sena sorterna inkluderar sorten Okeanskaya Virovskaya. Anläggningen är kompakt. Bourgogne bär. Massa från 3 till 4 g. Frukter utan stjälk. Bären har en söt smak med en sur eftersmak. Upp till 9 kg bär skördas från ett vuxet träd.

liten frukt

Skötselregler och landning

Filt körsbär, som de flesta sorter av körsbärsträd, tillhör opretentiösa sorter som inte behöver speciella odlingsförhållanden. För att öka avkastningen rekommenderas att följa de enkla reglerna för jordbruksteknik för plantering och vård av träd. I allmänhet kommer odlingen av ett träd inte att ge stora besvär för sommarbefolkningen.

Landning

Ett av de viktiga stadierna vid vilka den fortsatta utvecklingen av körsbär bestäms är plantering. Med rätt plantering börjar trädet bära frukt mycket tidigare och blir mindre sjukt under anpassningen till en ny plats. Att odla körsbär i landet är ganska enkelt.

För plantering rekommenderas det att köpa 1-2 år gamla trädplantor. Den optimala planteringstiden är våren och hösten. Plantade plantor på våren innan knoppen bryter ut bäst av allt. På hösten bör plantor planteras före slutet av september. Om du planterar det senare har plantan inte tid att slå rot på en ny plats och kommer att dö under frost. De plantor som köpts i oktober bör säkert grävas in innan våren kommer.

ett gäng bär

Stadier av plantering av plantor i öppen mark:

 • Gräv ett hål på minst 50 cm djup och cirka 60 cm bredt.
 • Tillsätt sedan jordblandningen i jorden och blanda noggrant (minst 3 hinkar med organisk gödningsmedel, 450-850 g kalk, 45-65 g fosfor, 25-35 g kalium).
 • Körsbärsrötterna skärs 20-30 cm och smutsas med en lera blandning.
 • Plantera sedan plantan i ett hål och begrava den.
 • Rotkragen på ett körsbär får inte begravas, det kan leda till plantan döds.
 • Därefter, komprimera jorden runt stammen och häll rikligt med varmt vatten.
 • I slutet av planteringen, bortskaffa marken runt plantan med torv eller organiska gödningsmedel.

Det är oönskat att plantera mer än 3 träd i ett område. Det blir lite utrymme för dem, och körsbäret börjar växa dåligt och kommer att upphöra att ge en god skörd.

Toppdressing

Hur man matar körsbärsträd efter skörden:

 • Den första gödningsmedlet appliceras omedelbart efter skörden. Toppförband appliceras längs kanten av stamcirkeln med 4-6 kg organiskt material, 15 g kalium, 30 g kväve och 65 g fosfor.
 • Innan vintern börjar appliceras all gödsling, med undantag av kväveinnehållande.

Kalk måste tillsättas marken var 4-5 år.

ungt träd

Vattning

Körsbär gillar inte vattentät jord, så det rekommenderas ofta inte att vattna det. En vattning per vecka räcker. Om sommaren är torr kan du vattna 2-3 gånger.

Kronbildning

Efter att våren har kommit beskärs trädet.Bildandet genomförs varje år. Under beskärningen finns 10-12 friska skott kvar. Årliga grenar, på vilka huvuddelen av grödan koncentreras, skärs med 1/3, såvida de inte är mer än 60 cm långa.

För att aktivera trädets tillväxt utförs föryngrande beskärning var 4-5 år. Under denna procedur avskäras mitten av kronan och skelettgrenarna relaterade till perifera. För enkelhets skull kan du rita ett beskärningsschema.

kronbildning

Hur man beskär under beskärning mot åldrande:

 • Flera laterala körsbärsskott skärs i en "ring".
 • Sedan ska ett års unga skott visas nära förkortningsplatsen.
 • Alla stjälkar över en del av den gamla kronan ska trimmas.

Frysta träd skärs av samma princip.

Mognaddatum

Efter plantering av filtkörsbärsplantor uppstår frågan när man ska skörda. Beroende på variationen är bärens mognadstid annorlunda.

Huvudskörden börjar på sommaren i juli. Tidiga sorter mognar i mitten av juni. På hösten skördas endast sena sorter, förutsatt att de odlas i de södra regionerna.

anti-aging beskärning

Reproduktion av filtkörsbär

Den viktigaste uppfödningsmetoden för filtkörsbär anses vara frö. Detta skiljer sorten från andra körsbärsorter. Det är nästan omöjligt att odla någon annan sort från ett frö utan speciell kompetens och erfarenhet. Men du kan också försöka odla en planta genom lager och sticklingar.

Frön

Det enklaste sättet att odla filtkörsbär är med ben. För frömetoden måste du skölja frönna under varmt vatten och torka dem i skuggan hemma. I slutet av augusti blandas fröna med våt sand och behållarna tas bort till en sval plats. I oktober sås frön i sängar till ett djup av högst 3 cm. Det rekommenderas att täcka spåren med grangrenar eller bladverk.

reproduktion av filt

När våren börjar visas körsbärsplantor på sängarna. Med välorganiserad vård växer groddarna snabbt och kan under det första året överstiga en höjd av 40-55 cm. När början av hösten eller nästa vår planteras plantorna runt platsen.

sticklingar

Skärning är svårare än att odla körsbär med frön. För att göra detta måste du ha vissa trädgårdsförmågor och skapa speciella förutsättningar för sticklingar.

moget träd

Stiklingar skärs från skott 7 till 16 cm långa från grenar i år som tillhör den andra eller tredje nivån. De skärs med en liten del av förra årets trä, högst 2 cm. Därefter behandlas skärningen med en tillväxtaktivator och placeras i jorden. 2 cm av en bit trä och 1 cm av en grön skärning täcks med jord.

Sedan täcks sängen med körsbärstrån med en film. När sticklingarna är begravda bör man se till att de inte är i solljus. Därför görs sängarna bäst i delvis skugga. De upprätthåller också konstant markfuktighet. Jorden ska inte torka ut.

Skikten

Ett annat alternativ för att avla filtkörsbär är med hjälp av lager. För att göra detta måste du sätta förra årets gröna skott i ett litet hål på våren och klämma fast det.

förra årets flykt

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar i jordbruksgrödor och skadedjur kan minska utbytet av körsbärsträd avsevärt. För att förhindra uppkomsten av sjukdomar och insekter på träd granskas de regelbundet, och om det finns tecken på skadedjur eller sjukdomar, vidtas åtgärder omedelbart. Ju tidigare kampen börjar, desto mindre betydande kommer skadorna på träden att bli.

Monilios eller monilial burn

De flesta sorter av körsbärsträd är benägna att coccomycosis. Men denna sort lider ofta av monilios. Detta är en svampsjukdom som drabbar träd under blomningen. Svampens sporer tränger in i pistillen och börjar föröka sig snabbt där. Sedan börjar myceliet att utvecklas och genom stjälken kommer in i grenarna, gradvis tränga in i träet och förstöra det.I början av juni torkar trädet nästan helt.

monilial burn

Oftast förekommer monilial brännskada i regioner med regniga källor och sommar. För att förhindra uppkomsten av svamp på våren under svällningen av knopparna, sprayas träd med en 3% -ig lösning av Bordeaux-vätska eller kopparsulfat. Efter några veckor ska du behandla träden med kopparhaltiga kemikalier.

Clasterosporiosis eller perforerad fläck

Hålfläckning avser svampar. Sjukdomen kännetecknas av utseendet på rostiga fläckar och hål på bladverket. Sjukdomen sprider sig snabbt, och på några dagar kan ett träd infektera en hel trädgård. För att förhindra uppträdande av fläckar gräver de upp varje år marken runt stammen. Det är också viktigt att utfodra växterna.

Innan knoppen bryts, sprayas träden med Bordeaux-vätska. Sprutning utförs under hösten. Under växtsäsongen, använd läkemedlet "Cuproxat" och "Skor".

perforerad plats

Kokkomokiz

Tidigt på våren besprutas träd med kopparhaltiga beredningar. Till exempel "Abiga Peak" eller "Hom". När knopparna visas behandlas körsbär med Horus. 2-3 g läkemedel späds ut i 10 liter vatten och sprayas på träd. Efter blomningen behandlas körsbär med detta preparat igen. Förutom att använda kemikalier, luksas stammarna regelbundet och allt ogräs tas bort, fallna löv och bär tas bort så att svampen inte utvecklas.

coccomokis bär

Ficksjukdom

För att förhindra utseendet på fickan sjukdomar på körsbär plantor planteras i soliga och ventilerade områden. Under sådana förhållanden kan svampsporer inte utvecklas. Körsbär skärs också regelbundet för att förhindra att kronan förtjockas. Svaga och sjuka grenar tas bort.

ficksjukdom

skadedjur

Oftast gör möss mycket skada på trädet. Möss gnagger på bark på vintern. Skadade delar av stammen kan bara ses när snön smälter. För att förhindra möss från att gnaga på barken täckes stammarna på hösten med ett metallnät och giftiga fällor läggs nära bagagerummet.

Plommonmallen påverkar inte bara plommon. Larverna matas på bärens massa. Kampen mot mal börjar omedelbart efter att fjärilar har dykt upp på webbplatsen. Om sommaren är varm kan mallen föda upp flera generationer. När blomningen börjar besprutas träden med Decis- eller Altar-kemikalier. Den andra behandlingen genomförs i slutet av juli. Använd "Kinmix" eller "Karbofos".

För att bli av med bladlöss sprayas träd med en asklösning eller en tvättlösning. Det är också viktigt att bli av med myrorna direkt.

Kinmix läkemedel

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa