Vad man ska göra när en körsbärsfluga dyker upp, hur man behandlar och sprayar för att bli av med

Varje sommar möter trädgårdsmästare en mängd olika skadedjur, vars kontroll är en viktig del av växtskötseln. Den körsbärsröda flugan skadar skörden av körsbär, söt körsbär, aprikos, berberis, kaprifol. Distribueras i Europa, Centralasien, västra Sibirien och Altai. Frukterna infekterar insektslarver som matar på mogen massa. Skadade av en körsbärsfluga är de inte lämpliga för färsk konsumtion eller konservering.

Beskrivning av skadegöraren

Körsbärsflugan är en dipteraninsekt, en vuxens medelstorlek är 3-5 mm. Kroppen är svart, blank, hårig, med ränder på buken och en ljusgul sköld på ryggen. På transparenta vingar med gulaktiga vener i basen finns mörka tvärgående ränder. Det mesta av huvudet upptas av gröna ögon.

Anledningar till utseendet

Körsbärsflugan kan förstöra från 30 till 100% av frukten, söta sorter av mogen och sen mognad påverkas. En tidig skörd skördas innan flugan börjar återge sig. Parasitens utseende underlättas av torrt varmt väder (från + 18 ˚C), övervägande av mitten av säsongen och sena sorter av stenfruktträd på platsen. Körsbärsflugan kan migrera från en närliggande trädgård och utvidga dess livsmiljö.

Aktiv säsong

Beroende på väderförhållanden visas trädgårdsskadedjur från mitten av maj till slutet av juni. Den kvinnliga körsbärsflugan matar kraftigt innan hon lägger ägg. Den samlar utsöndringar av bladloppor och bladlöss såväl som sap i sprickorna i stammen. Insekten lever i ungefär en månad, aktivt i varmt och torrt soligt väder. Lägger ett ägg åt gången i gröna frukter som börjar mogna. En individ kan infektera upp till 150 frukter. På tio dagar växer larver, som äter köttet, och efter 20 dagar flyttar de under jord, där de valpar på 5-7 cm djup.

körsbärsfluga

Körsbärsflugelarver är vita eller gulaktiga, benlösa och når 6 mm i längd. Under tillväxten smälter de två gånger, varefter de faller i jorden, där de stannar till nästa vår. Under ogynnsamma klimatförhållanden kan de ligga i marken och upphöra livscykeln.

Kontrollmetoder

För att skydda skörden av stenfruktträd bör du veta hur du på ett tillförlitligt sätt kan bli av med körsbärsflugor. Handlingens algoritm är följande:

  1. Aktuell identifiering av skadedjur i trädgården.
  2. Bekämpa insekter tidigt.
  3. Skydd under mognad och skörd.
  4. Förebyggande.

körsbärsfluga

Trädgårdsmästarnas kamp med körsbärsflugan börjar långt innan fördjupningar och fläckar dök upp på frukterna, och bären började bleka och falla av. Ju tidigare skadedjuret upptäcks, desto effektivare blir åtgärderna.

Hur man identifierar ett skadedjur

För att snabbt identifiera en irriterande insekt i trädgården rekommenderas det att använda klibbiga fällor, som du kan köpa i butiken eller göra det själv. För en hemmagjord fälla måste du måla ett ark med tunn plywood eller kartongul och förbereda en klibbig sammansättning enligt följande recept:

  • Ricinolja - 2 matskedar l.
  • Flytande kolofonium - 1 msk. l.
  • Sylt eller honung - 1 msk. l.

färsk honung

Värm olja och kolofonium i ett vattenbad och blanda tills det är jämnt, tillsätt aromatisk sötma för att locka flugor. Applicera i ett tunt jämnt lager på det förberedda arket och hänga på trädets krona. Mer än 20 flyger på en kartong - det är dags att ljuda larmet. Tillräckligt med 3 fällor för en trädgård på upp till 5 hektar.

Om körsbärsflugan redan föregående år har orsakat problem, måste du placera inverterade lådor på marken på våren, omedelbart efter att träden blommar, där botten har tagits bort, ersatt med gasväv. De kommer att fånga flugor som kommer upp ur jorden med uppvärmning.

En del av insekterna kan förstöras på detta sätt, men detta kommer inte att lösa problemet som helhet.

Tidig kontroll av insekter

Om ett skadligt insekt hittas bör du omedelbart börja bekämpa det. För att skrämma bort oinbjudna gäster rekommenderas det att spruta trädets krona med avkok av tallnålar, tobak, malör, vitlök eller lökskal. Vanligtvis tar de ett pund växtmaterial per 10 liter vatten, men detta förhållande kan varieras efter önskemål. En stark växtlukt kan förbättras genom att lägga till en tvättlösningslösning.

 spruta krona på ett träd

Glöm inte att bladlöss och myror är aktiva deltagare i körsbärsfluens livscykel. Innan du börjar ta itu med huvudskadedjur måste du vidta åtgärder mot de andra två typerna. Utrotningen av bladluspopulationen i trädgården räcker för att körsbärsflugan börjar leta efter en annan livsmiljö.

Skydd under mognad och skörd

Om skadade bär hittas måste de tas bort från grenarna och förstöras. Snabb och snabb skörd i ett steg hjälper till att rädda den från mer skada. Behållaren för bär är täckt med säckväv för att göra det lättare att samla de fallna larverna. I det här fallet kan du inte lämna frukter på grenarna och vattnet på marken. Det rekommenderas att förstöra eller begrava de drabbade drupesna till ett djup av 50 cm.

 spraya krona på ett träd

Det spelar ingen roll vad du måste spruta träden mot parasiter - med moderna medel eller folk - du måste bearbeta både kronan och jorden runt.

DIY-fällor

Förutom stickies är betfällor också gjorda av plast- och glasburkar. För en plastflaskfälla behöver du:

  • Flaska med 1,5 eller 2 liter.
  • Kvass eller öl.

Högst upp på aubergine - på nivå med hängare, ska du klippa ut 3 fönster, häll vätskan inuti, vilket kommer att locka insekter med en lukt och hänga den på en gren.

två flaskor

En fälla från en glasburk tillverkas enligt följande: en bortskämd produkt placeras i en burk - helst en frukt, täckt med en tratt och säkras längs halsen med elektrisk tejp. Insekter, lockade av lukten av den jästa produkten, kommer att tränga igenom tratten, men kommer inte att kunna komma ut. Beten måste rengöras med jämna mellanrum - byt vätska och ta bort insekter.

Kemisk behandling

De kraftfullaste kontrollerna av körsbärsfluga är insektsmedel. Detta är det "tunga artilleriet" inom trädgårdsodling. Beredningarna är giftiga och måste appliceras senast 20 dagar före skörden. Det är bättre att förgifta flugor under perioden med extra utfodring, vilket förhindrar läggning av ägg.De populäraste är Aktellik, Phasis, Pyrethrum, Paris Green, Mospilan, Confidor. De rekommenderas att appliceras 10 dagar efter att flugan lämnat marken och igen efter ytterligare 12 dagar. Iskra, Karate och Molniya är inte mindre effektiva. Insekter tenderar att anpassa sig till gifter, så medlen måste växlas.

Iskra läkemedel

Förutom insektsmedel används biologiska produkter. De är mjukare och har ingen väntetid. "Bicol", "Bitoxibacillin", "Lepidocid" används i fasen av knoppbildning och efter blomningen, vilket hjälper till att bekämpa larver och larver.

"Gaupsin" verkar mot skadedjur och sjukdomar, behandling bör utföras varannan vecka och oftare under regnperioden.

Tidiga sorter bearbetas inte. Höga resultat uppnås genom en kombination av insektsmedel och biologiska produkter. Om du inte deltar i den systematiska förstörelsen av skadedjuret under hela säsongen kommer befolkningen att öka från år till år, vilket så småningom kommer att leda till växter döds. Det är viktigt att samma skadedjursbekämpningsåtgärder vidtas i närliggande områden.

Förebyggande

Försiktighetsåtgärder vidtas för att förhindra att larverna förvandlas till flugor, flyger ut ur marken och lägger ägg. För att göra detta grävs marken under träden flera gånger om året och valparna tas bort manuellt. Det rekommenderas att lägga till markinsekticider "Gromoboy", "Medved-tox", "Prestige".

På hösten hälls stammarna med utspädd lera, och på våren täcks de med gasväv eller agrofiber för att förhindra att flugor kommer till ytan. Efter skörd måste de drabbade frukterna brännas, gången måste sprayas med Hexachloran. Se till att regelbundet ta bort fallna löv och torra grenar från trädet. Det rekommenderas att hänga fågelhus i trädgården så att fåglarna hjälper till att bekämpa insekter. Det rekommenderas att plantera kalendula, ringblommor, ringblommor, mynta, citronmeliss i gångarna, där lukten skrämmer bort bladlöss och körsbärsflugor.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa