Beskrivning av Uyfehertoi Fyurtosh körsbärssorter och historia, odlingsegenskaper

Minst ett körsbärsträd finns i varje rysk trädgård. Ljusa mörkröda bär är läckra i kompott, fyllning för pajer och klimpar, körsbärssylt och likör är alltid en utmärkt behandling på bordet. För att välja rätt plantor för din egen trädgård måste du förstå överflödet av sorter. Funktioner i Uyfehertoi Fyurtosh körsbär, en beskrivning av sorten och nyanserna i dess vård presenteras i detta material.

Ursprungshistoria

Uyfehertoy Fürtosh är en självfruktbar ungersk körsbärssort baserad på den populära Panda.

Den är uppkallad efter den ungerska staden Novy Belozersk och översätts till Novobelozerskaya Kudryavaya. Denna stad är känd för sin körsbärlikör och ett överflöd av körsbärsrödodlingar. Resultatet var en högavkastande vinterhärdig sort, resistent mot sjukdomar, som ryska trädgårdsmästare också gillade.

Uyfehertoy Furtosh

Beskrivning av sorten

Ett spretande, medelstort träd med en pyramidal krona, ger höga utbyten och börjar bära frukt fyra år efter plantering.

Frukterna är stora, 4,8 gram, med en uttalad körsbärsaroma. Stenen är liten, lätt separerad från den mjuka och saftiga massan. Körsbär är mörkröd, medelmogen, ett träd med en blandad typ av frukt (bukettskott och tillväxtgrenar). I beskrivningarna av sorten anges dess höga utbyte särskilt - ett vuxet träd ger 20-22 kg bär.

Uyfehertoy Furtosh är resistent mot monilios och coccomycosis, de viktigaste sjukdomarna i körsbärsträd.

körsbärsort

Växande funktioner

Körsbär tillhör anspråkslös trädgårdsplantor. Aktuell, måttlig vattning, beskärning och skadedjursbekämpning är allt som ett träd behöver för att bära frukt.

Körsbär behöver:

odlingsfunktioner

  • vattning - beroende på väderförhållanden - 3-4 gånger per säsong;
  • beskärning, som utförs på våren för mogna träd;
  • applicering av komplexa gödningsmedel för fruktträd en gång om året;
  • skydd mot skadedjur - vid behov sprutas det två gånger per säsong.

Om du följer dessa enkla vårdregler uppstår inte problem med trädet.

färdiga frukter

Att välja en landningsplats

Området där du planerar att plantera ett körsbärsträd ska skyddas från drag och måttligt upplysta. Körsbär kan växa på icke-bördiga jordar, men de kan inte tåla vatten, sur eller salt jord.

Landning

Körsbär planteras på hösten eller våren. Planteringen utförs i oktober-november eller april, beroende på region. Om vintrarna är för kalla kan den ömtåliga plantan frysa. Ett hål grävs före plantering, storleken är 60x60 centimeter.

bruna bär

Ett dräneringsskikt appliceras på botten av en djup och bred grop och sedan bördig jord.Den hälls i en bild, på vilken en planta placeras och rötterna rätas försiktigt.

Viktigt: före plantering placeras trädet i vatten i 5-6 timmar så att det vid fuktigheten har fuktiga rötter.

Sedan är gropen täckt med jord, jorden är lätt komprimerad, trampas under foten och vattnas.

trädgren

Vård

Ta hand om körsbär det är inte svårt, även en nybörjare kan göra det.

Vattning

Körsbärsträd är torktoleranta, men blommande planteringar bör inte lida av brist på fukt. Detta leder till skörden. Vattna körsbäret i händelse av stark torkning ur stamcirkeln. Vattna andra gången när äggstocken visas. Den tredje vattningen utförs i händelse av svår torka, när bären mognar. Och sista gången vattnas i september-oktober.

trädgård krona

beskärning

Unga träd (upp till 10 år gamla) beskärs inte. I vuxna körsbär tas torra grenar och överskott av skott bort. Detta föryngrar trädet och tar bort onödig stress.

vuxna frukter

Fortplantning

Stickar, ympning eller förökning med skott används. Körsbär kan odlas från frö, men detta är en mödosam process, och de odlade plantorna är vanligtvis mycket sämre än moderträdet när det gäller avkastning och andra kvaliteter.

Det enklaste sättet att sprida körsbär är genom överväxt. Den unga skottens rötter är avskuren från moderplantans rötter och flyttas till rätt plats.

Sticklingar används vanligtvis i plantskolor. Ettårigt träskott avskärs. De skärs i sticklingar med 4-5 knoppar. De nedre bladen tas bort, vilket bara lämnar de övre 2. Det nedre snittet behandlas med Kornevin. Stekarna planteras i beredd jord och täcks med folie. Det avlägsnas regelbundet för att ventilera, och planteringar vattnas.

växa från frö

Sjukdomar och skadedjur

Uyfehertoi Fyurtosh är en sjukdom och skadedjursbeständig sort. Inte känsligt för monilialförbränning och har måttlig motståndskraft mot kokcomykos.

För sjukdomar sprayas trädet med Bordeaux-vätska eller behandlas med kopparoxiklorid. Du kan köpa en komplex fungicid från trädgårdsbutiker och använda enligt tillverkarens anvisningar. Den första sprutningen utförs efter svullnad av knopparna, nästa - efter blomningen.

Cherry är en opretentiös växt, den svarar på minimal vård med högt utbyte, och smaken av stora doftande körsbär och hemlagade beredningar från detta bär kommer att glädja hela familjen.

sjukdomsträd

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa