Egenskaper av Turgenevka körsbärsorten, beskrivning av plantering och skötsel och pollinatorer

Uppfödarna i Oryol-regionen, till minne av sin landsmann, den berömda författaren, avlade en av de bästa och opretentiösa sorterna av Turgenevka körsbär. Den tidtestade trädgårdsodlingen i mer än 40 år glädjar trädgårdsmästare med sina rikliga skördar. Att välja en sort av körsbär är nödvändig för dem som bor i regioner med kallt klimat. För de centrala nordvästra regionerna är detta det bästa alternativet för stenfruktkultur.

Beskrivning av körsbärsorten Turgenevka

Turgenevka erhölls genom val av Zhukovsky-sorten genom fri pollinering. Urvalet av plantor ägde rum så att en körsbärsbussning erhölls, som kunde:

kännetecknande för sorten

 • nå en höjd av 3 meter;
 • mogna under första halvan av juli;
 • delvis självbestämma;
 • motstå låga temperaturer;
 • vara resistenta mot vissa svampinfektioner.

Som komplement till beskrivningen av sorten är att körsbär ökar sitt utbyte när de växer, från och med det fjärde-femte året i livet. Fruktperioden når 20 år, tills trädet är gammalt. Då är det nödvändigt att ersätta den med en ny shoot.

körsbär Turgenevka

Egenskaper av trädet och frukt

Cherry Turgenevka tillhör trädtyper. Den har en tät krona som liknar en inverterad pyramid. Raka grenar och bagageutrymme är täckta med bark av en brunaktig ton med en gråaktig blom. Glänsande bladblad har formen av en smal oval, mörkgrön färg. Bladens överkant är starkt spetsig och tagg skärs längs kanterna.

En speciell egenskap är att bladen på Turgenevka körsbäret viks i en båt.

I maj blommar trädet och täcker kronan med ett vitt doftande moln. Varje blomställning har 4 blommor, vars koppar ser ut som miniatyrglas. Pistillernas och stamens stigma ligger på samma nivå, så vissa av blommorna självbestämmas.

trädtyp

För att öka utbytet, pollinerar polliner av sådana sorter som körsbär Ungdom, Lyubskaya, Favorit. Tack vare en sådan stadsdel kommer skott av Turgenevka att spräckas med ett överflöd av frukter som:

 • väga upp till 5 gram;
 • en diameter på cirka 2 centimeter;
 • saftig och tät massa;
 • innehåller upp till 11% socker, 1,5% syror;
 • ljus mörkröd ton;
 • ha en rik söt och syrlig smak;
 • inuti har de ett krämfärgat ben som väger upp till 0,4 gram;
 • används för beredning av konserverad juice, kompott, konserver.

Upp till 20-25 kg bär skördas från ett vuxet träd. Även med teknisk mognad faller frukterna inte på marken, utan vissnar och får mer söthet.

röda bär

Fördelar och nackdelar med sorten

Fördelarna med att välja Turgenevka-sorten för odling i en trädgård inkluderar det faktum att körsbär:

 • överlever vid temperaturer under 35 grader under noll;
 • visar måttlig torktolerans;
 • delvis självpollinerad;
 • trivs med skördar av stora bär i en ung ålder av 12 kilogram från ett träd, i vuxet tillstånd - två gånger mer;
 • påverkas inte av sjukdomar och skadedjur under förebyggande åtgärder.

Nackdelarna med sorten är att körsbärsfrukterna är sura i smak och sällan används för färsk konsumtion. Dessutom skiljer sig Turgenevka inte i tidig mognad, skörden måste vänta i 4-5 år efter att trädet planterats.

olika nackdelar

Växande funktioner

Utbytet av körsbär påverkas av överensstämmelse med tidpunkten och reglerna för plantering. En viktig roll spelas av åldern och kvaliteten på planteringsmaterialet, den plats som valts för Turgenevka körsbär i trädgården.

Sapling val

Om valet föll på Turgenevka-sorten, bör ett sådant körsbärsträd planteras i trädgården, som har:

plantor urval

 • ålder 2 år;
 • höjd 50-60 centimeter;
 • ett starkt rotsystem som är 12-15 centimeter långt;
 • skott är rena, inga skador, ruttnar, sprickor.

Innan plantering måste du hålla plantan i vatten i 3 timmar. Du kan blötlägga rötterna med näringsblandningen Kornerost genom att lägga till den i vattnet.

En högkvalitativ körsbärsplanta kännetecknas av närvaron av ljust lövverk på raka skott.

rotsystem

Att välja en landningsplats

Det är bättre att plantera Turgenevka körsbär i områden som är väl upplysta av solen, som är stängda från vind och drag. I lågland och platser där marken kontinuerligt ackumuleras fukt eller jorden är urvattnad är det inte nödvändigt att plantera körsbärsträd. Från ett jordunderlag för stenfrukt, ler eller sandig lejjord är lös, med god permeabilitet för vatten och luft, lämplig.

Jordens surhet för körsbär krävs i intervallet 6-6,5. På sura jordar utförs kalkning genom tillsats av slakt kalk eller dolomitmjöl.

I förväg befruktas platsen för plantering av körsbär med humus, 2-3 hinkar per 1 kvadratmeter. Dåliga jordar levereras med superfosfat och kaliumsalt. De förs in innan de planterar hålen.

landningsplatser

Planteringsstadier

Turgenevka körsbär planteras på hösten eller våren i flera stadier.

Först börjar de förbereda groparna för plantorna. Deras bredd sträcker sig från 50 till 70 centimeter, djupet är mer än 40. Det är möjligt att förbereda hål för vårplantering på hösten innan snöfallets början.

Några dagar före plantering fylls groparna med humus. Häll sedan 30 gram superfosfat, 10 gram kaliumsalt. Du kan ersätta mineralgödselmedel med träaska. Alla komponenter i näringsblandningen måste blandas med marken.

massor av bär

På plantningsdagen hälls en hög i mitten av gropen och en planta sätts. Håll busken med en hand och täck rötterna med jord. Skaka plantan lätt så att jordklodderna fördelas jämnt inuti körsbärsrotsystemet.

När planteringen är klar är det nödvändigt att pressa marken runt stammen. De börjar krossas från stamcirkelns kanter till plantan.

I slutet hälls körsbäret rikligt, varje buske behöver upp till 3 hinkar vatten. Det återstår att strö ett lager av mulch runt trädet. Detta hjälper till att hålla jorden fuktig under lång tid. Det är viktigt att inte strö mulch nära trädstammen så att den inte ruttnar.

vattna körsbäret

Vård

Det är inte svårt att ta hand om sorten Turgenevka. Du behöver bara:

 • vatten under torra perioder 5-6 gånger per säsong, särskilt under blommning och fruktning av grödan;
 • foder på våren med kvävehaltiga gödselmedel och på hösten - med mineral, fosfor-kaliumgödselmedel;
 • lossa stamcirkeln grunt för att inte skada rötter;
 • klippa av skadade grenar på våren, på hösten - sjuka och gamla avkommor, innan kallt väder börjar, är stammcirkeln mulched.

Vård före vintern består i att skydda unga träd med grangrenar.De sparar från vårens frost genom att lägga högar i trädgården mellan träd av växtrester och hälla gödsel på toppen. Sätt eld på högar när temperaturen sjunker till 2 grader över noll. Det är nödvändigt att röken omsluter kronan av körsbär under natten och 2-3 timmar efter gryningen.

ta hand om en variation

Sjukdomar och skadedjur

Av de farliga sjukdomarna i Turgenevka körsbäret finns det:

 1. Moniliosis. Sjukdomen drabbar grenar och blad som torkar helt ut.
 2. Coccomycosis. De bruna prickarna på bladen utvecklas sedan till omfattande rosa blommor. De döljer svampens sporer.
 3. Rost. Det påverkar bladen, frukt som är täckta med fläckar, ruttnar, faller av.
 4. Anthracnose. Det manifesterar sig som skador på bladen, frukt.

Du kan bli av med en svampinfektion med lösningar av kopparsulfat eller Bordeaux-vätska... Samma läkemedel är profylaktiska medel för sjukdomar i trädgårdsodlingen.

svampinfektion

Bladlöss förekommer ofta från skadedjur i körsbärsplantingar. Det finns i kolonier på bladets undersida. Körsbärsflugglarver matar på massan av mörkröda bär. Från detta faller frukterna från grenarna i förväg, ruttnar.

Mulllarver är också farliga för kultur. De vilar i täta vita kokonger under jordklumpar, och på våren flyger en fjäril ut och skadar trädgårdsskörden. Erfaren trädgårdsmästare sätter upp fällor för skadedjuret genom att hänga behållare fyllda med en blandning av vatten och fotogen. På natten tänds glödlampor ovanför skopan, och malfjärilar tränger in i vätskan och dör.

svarta fläckar

Körsbärselefant, en långnös skalbagge med guldröd färg, skadar träd, matar på fruktens knoppar och äggstockar. Det är nödvändigt att bekämpa skadedjur genom att bespruta med insektsmedel som "Aktara", "Iskra".

För att förhindra sjukdomar, angrepp av skadedjur är det nödvändigt att rengöra trädgårdsområdet från planteringsskräp i tid och bränna resterna av grenar, löv och frukt som har fallit till marken. Det är nödvändigt att gräva upp marken på våren för att förstöra skadedjur som har övervintrat i jorden, deras larver. Tvätt av körsbärsträdstammen skyddar dig från både vintersolbrännskador och patogena mikroorganismer.

körsbär elefant

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa