De bästa självfruktbara och undermåliga körsbärsorterna för odling i centrala Ryssland, plantering och vård

Hur man odlar en välsmakande och hälsosam bär på webbplatsen, undviker vanliga misstag nybörjare trädgårdsmästare. Det krävs att välja rätt sorter av körsbärssorter för den mellersta körfältet. Hälften av framgången beror på detta. Om en art inte är lämplig för odling under vissa förhållanden är alla andra positiva egenskaper värdelösa.

Klimatet i centrala Ryssland

Denna region är mycket vidsträckt, dess klimat definieras som tempererat kontinental. Temperaturen på vintern varierar från -8 ⁰С till -12 ⁰С. På sommaren är det + 17 ... + 28 ⁰С.

Vintrarna är måttligt frostiga, men snöiga, medan somrarna är fuktiga och varma. Därför är trädgårdsskötseln fullt utvecklad. Många sorter körsbär är lämpliga för odling i denna region. Men det finns tecken som du definitivt måste titta på när du väljer.

bästa självfruktbara

Rekommenderade sorter för regionen

En sommarinvånare som bestämde sig för att börja odla körsbär på platsen bör uppmärksamma följande finesser när man valde en sort:

 • Vinterhårdhet hos växter är ett viktigt kriterium som kan styras. En värmeförsörjande växt tåler inte temperatursänkningar särskilt bra. Därför, ju högre denna indikator är, desto bättre.
 • Den låga tillväxten av körsbär låter dig kasta all din styrka i bildandet av frukter, med mindre uppmärksamhet på kronan. Detta är fördelen med låga träd.
 • Blomningen bör vara sen, eftersom det i mittenzonens klimat ofta observeras returfjäderfrost. De kan förstöra den framtida skörden. Uppfödare avlar varianter vars fruktknoppar inte är rädda för en liten temperaturfall. Du bör uppmärksamma dem.
 • Självfruktbarhet eller självbestövning är ett oumbärligt tecken på ett fruktträd. I det här fallet behöver trädet inte pollinerare, det kan pollinera sig själv.

De bästa sorterna är de som har alla listade egenskaper.

rekommenderade sorter

Vinterhård

En viktig indikator på sorten som påverkar avkastningen. Ju bättre körsbär överlever vintern, desto mer omfattande kommer skörden att bli. Ostabilt väder på vintern påverkar trädets allmänna skick. Det kan dö som ett resultat. Sommarbeboaren får inte bara skörden utan kommer också att förlora växten.

Ju högre grad av stabilitet, desto bättre. Denna indikator är en av de viktigaste.

röda bär

Denna kategori av sorter inkluderar:

 1. Iput, motstår perfekt frost. Frukter är stora, röda i färg, söt smak och mycket smak.
 2. Gronkavaya har, förutom en hög grad av frostbeständighet, ett antal andra fördelar, tack vare vilka sommarinvånare väljer det för plantering. Bären har en söt och syrlig smak. Cherry används för alla behandlingsmetoder. Behöver växa i närheten av andra pollinerande sorter.
 3. Röd kulle. Resistent mot låga temperaturer, storfruktad och opretentiös. Vården kräver bildning av en krona och odling av ett antal pollinatorer, eftersom den är steril i sig.
 4. Ovstuzhenka. Delvis egenfruktigt, vinterhård härlig körsbär med frukt med standard smakegenskaper. Mognas tidigt, frukt skördas nästan samtidigt.
 5. Veda. En fruktbar frostbeständig sötkörsbärsort, stora frukter, vikt upp till 5 g. Den är opretentiös i vård, tolererar inte drag och stark vind.
 6. Odrinka. Frukten av denna söta körsbär är mörk, nästan svart och har ett dessertändamål. Men de används också för bearbetning. Vikten når 7,5 g. Den övervintrar bra och ger en riklig skörd.
 7. Sjalusi är delvis självfruktbar, trädgårdsmästare odlar andra typer av körsbär tillsammans med detta, detta hjälper till att öka avkastningen. Frukten är stora och välsmakande. Används i matlagning.

Det finns många vinterhärdiga sorter, men för att få en utmärkt skörd rekommenderas det att uppmärksamma andra lika viktiga kriterier.

Röd kulle

Gul frukter

Sådana körsbärsorter föredras av de trädgårdsmästare som inte vill vara mycket uppmärksamma på att ta hand om trädet. Ofta är sådana sorter av körsbär mer opretentiösa än rödfruktade. Dessutom har de en viktig egenskap, de lockar absolut inte fåglar.

Lista med gulfrukterade sorter:

våta körsbär

 • Drogana Yellow. Sorten föds upp under lång tid, med åren har dess positiva rykte bara stärkts. Sommarbeboare älskar det för sin opretentiöshet och genomgående höga frukt, oavsett väderförhållanden. Fruktens vikt når 8 g. Smaken är söt, därför konsumeras den endast färsk. Bär tolererar inte transporter bra. Utbytet är 30 kg per träd. Immuniteten är stabil, trädet är inte mottagligt för svampsjukdomar.
 • Leningrad gul. Bären väger 3,5 g och smakar sött. Det genomsnittliga utbytet är 15 kg per träd. Opretentiös att ta hand om blir sötkörsbär en favorit på alla webbplatser.
 • Orlovskaya Amber. Medelvikt 5,5 g. Dessertmöjlighet, eftersom den har en söt smak och lös kött. Med korrekt skötsel och efterlevnad av agrotekniska krav skördas upp till 35 kg bär från ett träd.
 • Hushållsgult. En populär variation bland sommarinvånarna. Den erövrar med sin opretentiöshet, skördvolymer och fälthälsa. Smaken är söt och sur, frukterna mognar samtidigt. Upp till 15 kg bär erhålls från trädet.

Gula körsbär är välsmakande. Vård kräver minimal, och dess fördelar är inte mindre än för andra sorter.

Drogana Yellow

Under storlek och dvärg

Låga körsbärsorter är lämpliga för odling i mittfältet på grund av att trädet inte kan bilda både frukt och krona på grund av dåligt väder. Därför kastar den all sin energi i växande grön massa och glömmer om skörden. När det gäller dvärg och mindre storlekar kommer detta problem inte att uppstå.

Dessutom är det lättare att skörda och ta hand om dessa träd. Höjden på sådana träd överstiger inte 2-3 m. Kronformen är cylindrisk. Trädet själv består av en huvudstam och korta skelettgrenar.

understorlek och dvärg

Nackdelen med sådana söta körsbär är att de är mer krävande när det gäller plantering och skötsel.

Dvärgträd har en medium tät krona, så frukterna får tillräckligt med ljus och syre. En sommarinvånare bör väga alla för- och nackdelar innan han beslutar att odla sådana sorter.

dvärgträd

Själv fertil och tidig bördig

Den mångfalden av körsbärsorter gör att sommaren kan välja vilken typ som passar familjens behov.Självfruktliga körsbär efterfrågas bland de sommarinvånare som inte har möjlighet att odla flera sorter. Sådana körsbär behöver inte ytterligare pollinerare. Själv pollinerade sorter:

 • Bakgård gul;
 • Bereket;
 • Goryanka;
 • Tyutchevka;
 • danna;
 • dolores;
 • Pridonskaya.

självfruktbar och tidig bördig

Det finns få sorter som kan självbestöva, men de är det. Sommarbeboaren måste noggrant studera sorts egenskaper och sedan bestämma vilken som är rätt för honom.

Tidigt växande sorter är körsbär som mognar snabbt. I grund och botten ger träd den första skörden under det femte året av livet, men det finns också sorter som kan ge den första skörden redan under det tredje året efter plantering på en permanent plats.

mogna snabbt

Ljuv

De flesta körsbärsorter har en söt smak, så nästan alla sorter ingår i denna kategori. Några av dem mognar ganska sent, men odlaren bestämmer själv vilka särdrag som är bäst för honom.

Tidpunkt och metoder för att plantera ett träd

Det är inte svårt att odla körsbär på platsen, det är nödvändigt att observera de särdrag och finesser som planterar växter på platsen. Och då kommer trädet att tacka dig med en hög stabil avkastning.

Vi planterar på våren, säger vissa trädgårdsmästare, bättre på hösten - andra svarar på dem. Beslutsfattandet kvarstår hos sommaren. Med tanke på de mellersta banans klimatfunktioner, du kan plantera körsbär på vårenoch på hösten. Men fram till en viss tid. På våren planteras de innan knoppar dyker upp, under hösten till början av oktober.

mogna träd

Trädplanteringsmetoder:

 • det längsta av benet;
 • skiktning;
 • undervegetation;
 • vaccination.

Metoden för att odla ett fruktträd beror på sommaren och hans önskemål. Den enklaste metoden är att plantera skott, det svåraste är att vaccinera.

planterat träd

Cherry care

Hälften av framgången beror på hur väl trädgårdsmästaren tar hand om. Kräver efterlevnad av standard agrotekniska krav:

 • gödningsmedel;
 • glasyr;
 • lossa;
 • weeding;
 • kompostering.

Följande tekniker hjälper dig att uppnå positiva resultat.

körsbär vård

Toppdressing och vattning

Det är nödvändigt att ta hand om körsbär från de första dagarna efter plantering. Trädet behöver fukt. Vattnas en gång var tionde dag i torrt väder och 2-3 gånger i månaden i vått väder.

Toppförband utförs omedelbart efter plantering. Organisk och mineralisk gödningsmedel läggs till marken för återfyllning. Det räcker för det första året. Därefter appliceras organiska material en gång per säsong under efterföljande år och komplexa mineralgödselmedel appliceras 2-3 gånger.

Mognad av frukter kräver ansträngningar från trädet, därför rekommenderas det att mata växterna just nu. Använd organisk eller kväveinnehållande gödselmedel.

utfodring och vattning

Kronbildning

Varje sort behandlar detta annorlunda. Kolumner och höga sorter är särskilt i behov av bildning. Det rekommenderas att begränsa deras tillväxt. Därför görs formativ beskärning varje vår och höst.

beskärning

Sjukdomar och skadedjur och deras kontroll

Det finns sorter som är resistenta mot svampsjukdomar. Sådana träd odlas inte. För förebyggande rekommenderas det att spraya varje vår. Detta hjälper körsbäret att bekämpa patogenerna.

Insekter som inte bryr sig om att äta frukt och andra delar av trädet är också föremål för förstörelse. Fällor med sött innehåll förbereds för dem, sedan förstörs de.

trädval

Förbereda körsbär för att övervintra

Så att trädet inte dör och fortsätter att producera grödor, måste du ordentligt förbereda för vintern. Mata med komplexa gödselmedel, slå sedan in om sorten inte är vinterhård. Och trädet kommer att lugnt uthärda den hårda vintern i centrala Ryssland.

Körsbärsodling är en enkel process. Efter rekommendationer från erfarna sommarinvånare får de en hög avkastning.

beredning av körsbär

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa