De bästa körsbärsorterna för centrala Ryssland, självfruktiga, tidiga och understora

Om du tittar på statsregistret kan du hitta många körsbärsorter, men inte alla är lämpliga för odling i centrala Ryssland. Hur väljer du ett körsbärsträd som kan ge en god skörd, motstå temperaturförändringar och motstå ogynnsamma förhållanden?

Urvalskriterier för sorter

När du väljer en grödessort för dessa regioner är det nödvändigt att fokusera på de viktigaste kriterierna: utbyte, motstånd mot låga temperaturer, mognadstid, benägenhet till sjukdomar och skadedjur.

Vinterhårdhet

De strängaste kraven för denna kvalitet bör presenteras när du väljer körsbär för odling i de nordliga delarna av mittbanan. I de södra regionerna är vintrarna inte så svåra.

Körsbär är känsligt för extrema temperaturer, men tack vare uppfödning var det möjligt att få sorter som kan motstå sent på våren och tillbaka frost i juni, på grund av vilka knoppar, blommor, löv och skott kan dö.

För ett sådant klimat bör du inte välja sorter som blommar för tidigt, även de mest frostbeständiga träden kan förlora sina blommor vid plötsliga frost. Du kan försena blomningsprocessen med hjälp av en nära stammen skydd, för detta används lätt material eller hö.

många körsbär

Mognande termer

Alla grödor delas in i tre typer beroende på när deras frukter mognar:

  • tidig mognad - frukt mognar i slutet av den första sommarmånaden;
  • medel mogna bär kan tas bort efter 15-20 juli;
  • senmognad sker i slutet av juli och augusti.

I de nordliga delarna av mittbanan är plantering av tidiga sorter av fruktträd och buskar förknippade med ett antal risker - de kan blomma när lufttemperaturen tillfälligt sjunker - på natten eller på morgonen. Men sena mogna arter är också problematiska - de har inte alltid tillräckligt med en kort sommar för att deras frukter ska mogna.

olika sorter av körsbär

Avkastning

Oftast börjar körsbärsträd bär frukt på 5-6: e året efter plantering. Det finns tidigt växande sorter och hybridarter som kan producera grödor så tidigt som 2-4 år. Bushkörsbär, till exempel filtkörsbär, växer snabbare än vanliga sorter. I tidigt växande grödor ökar avkastningen mer intensivt, och denna positiva kvalitet värderas högt under förhållandena med riskfylld trädgård i mittbanan.

Det finns ett säkert sätt att påskynda början av fruktkörsbär med 2-3 år - ympning.

Körsbärssorter för centrala Ryssland

Uppfödare har avlat mer än ett dussin sorter och hybrider av körsbär med olika egenskaper, inklusive avkastning och anpassningsegenskaper. Tänk på de mest populära arterna som är lämpliga för plantering på medellängd.

mogen körsbär

Chokladflicka

Frukten mognar i början av sommaren, kulturen är mycket motståndskraftig mot låga temperaturer. Bären är vinröd, med en syrlig smak, liten i storlek, med en saftig, tät massa. I genomsnitt ger ett träd 15-17 kg bär, växternas höjd når 2,5 m. Fruktprocessen sker i slutet av juni.

Sädesvätska

En tidig mognadssort som inte kräver koll pollinering. Shpankibär är sötsuriga, saftiga, små i storlek, plattade.

Mogen spank

Grödan kännetecknas av ett ökat utbyte - 50-60 kg bär från ett träd per säsong. Trädets höjd når ofta 5,5-6 m.

Zhukovskaya

Trädets höjd med en spridande, men gles krona överstiger inte 2,5 m. Körsbär bär frukt med saftiga bär, vilket är bra för olika desserter. De är sneda och medelstora. Kulturen är måttligt resistent mot sjukdom.

Robin

En populär senmognad körsbärsort som klarar sig bra i tempererade kontinentala klimat. Frukter i små, runda, mörkröda bär med en söt och sur eftersmak.

cherry robin

Skörden vid Robinovka är riklig och når 0,5 centner från ett träd, som mognar i genomsnitt i början av den senaste sommarmånaden. Kulturen kräver att "grannar" agerar som pollinerare, det vill säga att det är nödvändigt att plantera i närheten körsbärstyp Shubinka, Svart konsumentvaror, Lyubskoy.

Volochaevka

När du väljer stora fruktiga självfruktiga grödor till din personliga tomt, bör du vara uppmärksam på Volochaevka - ett vinterhårdt körsbär som tål frost mot -30 grader. Men om temperaturen sjunker under detta märke, kan hennes njurar skadas allvarligt. Körsbär av denna sort växer i form av ett medelstora träd med en inte för tät krona.

Första gången det bär frukt på fjärde året efter plantering kan 10-14 kg bär skördas från ett träd, vilket anses vara ett högt utbyte.

Många körsbärsbuskar och träd kräver pollinatorer, men självfruktiga sorter bör väljas om tomtstorleken inte tillåter flera grödor.

körsbär volchaevka

Som regel går buskgrödor snabbare in i frukten, de producerar också fler bär än träd. De flesta erfarna trädgårdsmästare föredrar Understora körsbärsorter och med goda skäl. De är mer lämpade för odling i blåsiga områden, de är inte så farliga att tvätta bort med grundvatten, eftersom deras rotsystem inte går djupt.

Växande principer

Cherry är inte den mest nyckfulla fruktplantan, men när man planterar en gröda i en viss region och efterföljande vård, är det värt att överväga vissa funktioner, inklusive klimatiska.

Plantera en planta

Det finns två perioder som är lämpliga för plantering av plantor - på våren kan det göras innan knopparna öppnas, och på hösten - senast i mitten av oktober. Mitten av våren anses vara den bästa tiden, men på hösten tillhandahålls ett större sortiment av sorter, det finns mycket att välja på. Om plantorna köptes i slutet av hösten kan de grävas in på platsen i ett öppet hål i marken och täckas, och på våren kan de flyttas till en permanent plats.

I den mellersta körfältet i olika regioner kan jorden variera avsevärt - detta gäller inte bara sammansättningen utan också surhetsnivån och fertiliteten. Du kan hitta både mycket bördiga områden med markjord och dålig, podzolisk jord, där surhetsgraden ökar kraftigt.

plantering körsbär

I tung, sur jord växer grödorna dåligt, utvecklas långsamt och bär frukt senare.Därför, före plantering av plantor, bör det avoxideras med ask, lime eller dolomitpulver. En hink sand och ett kilo ask läggs till marken från ett hål. Mängden andra tillsatser bestäms utifrån jordens surhet.

Grundvatten får inte vara högre än en och en halv meters djup, om det är högt, bör groddarna planteras i ett förhöjt område. Planteringsgropens storlek för körsbär är som följer: djup - 0,5 m med en bredd av 0,6 m. Växter av buskiga sorter bör placeras på ett avstånd av minst 2 meter från varandra, det minsta avståndet mellan höga träd är 3 meter.

Vattning

Körsbär tolererar torra perioder väl. I mittfältet vattnas det under blomning och mognad av frukter, om det inte finns någon nederbörd, med en hastighet på 5 hinkar vatten för en växt. Den sista vattningen inträffar i oktober, när lövverket faller av.

vattna körsbär

Toppdressing

På hösten matas jord för körsbär med gödselmedel med fosfor och kalcium. På våren rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att gödsla marken med kvävehaltig gödsel - fågeluttag, azofos. En lösning med en svag koncentration framställs av dem.

beskärning

Det är nödvändigt att ta hand om kronan regelbundet - ta bort torkade grenar och förkorta skott, vars längd överstiger 40 cm. På hösten är det bättre att göra detta i oktober, tills frost kommer, och på våren, i mars, tills juicerna börjar röra sig. Grenar som är frysta beskärs efter knopp.

körsbärstrimla

Sjukdomsprevention

Körsbärsträd och buskar påverkas ofta av svampsjukdomar, och även de mest mycket resistenta kan drabbas om ogynnsamma väderförhållanden uppstår. För att minska riskerna rekommenderas att rensa marken under trädet från fallna löv och bränna den på hösten.

För förebyggande är det användbart att spraya växten med kompositioner som innehåller koppar - en lösning av kopparsulfat eller oxiklorid, en blandning av kopparsulfat och kalk. Förfarandet bör helst utföras före blomning och efter skörd. Vid de första manifestationerna av svampinfektion rekommenderas att använda läkemedlet "Horus"

Idag finns det många grödor och körsbärshybrider som trivs under klimatförhållandena i centrala Ryssland. Och om inte så länge sedan träd har odlats här som ger frukter med medium och låg smak, då moderna trädgårdsmästare har möjlighet att få en skörd av saftiga, stora, söta bär. Det viktigaste är att välja rätt sort och kompetent ta hand om avdelningen.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa