Egenskaper och beskrivning av den tidiga Shpanka körsbärsodling, pollinerare och sorter

Nya körsbärsorter visas regelbundet tack vare uppfödarnas noggranna arbete. Men många föredrar gamla beprövade stenfrukthybrider. Bland de populära sorterna kan man ta ut Shpanka-körsbäret, som har odlats i över 200 år. Denna söta körsbärs- / körsbärshybrid är populär bland trädgårdsmästare i de södra och centrala regionerna. Spansky körsbär uppskattas för doften och smaken av stora frukter.

Ursprungshistoria

Naturlig koll pollinering av körsbär och söta körsbärsträd var början på utseendet på Shpankasorten. Genom bred spridning blev kulturen känd inte bara i sitt hemland, Ukraina, utan också i de södra regionerna i Ryssland, i Moldavien. Uppfödarnas arbete för att förbättra sorten ledde till uppkomsten av sorter av Shpank körsbär, som bosatte sig i trädgårdarna i Volga-regionen, Moskva-regionen, nådde Ural och Sibirien.

körsbär spunk

Beskrivning av sorten

Cherry Spanka hänvisar till höga grödor som når från 6 meter och mer. Med en omfattande krona av rundad form, som bildas av raka och långa grenar som ligger vinkelrätt mot stammen, blir det en riktig drottning av trädgården. Men de noterar skörheten hos skotten som når en längd på 3 meter. Stark vind kan bryta dem bort.

Om stammen och grenarna på Shpunk-körsbäret är mörkbrunt, är den unga tillväxten lättare. Därför är det lätt att ta bort gamla skott vid beskärning.

På mörkröda bladblommor är ovala löv, något långsträckta, fästa vid grenarna. Utseendet på blommor med 3-5 rosa blommor gör trädet till majsträdgården. Strukturen för stamens och pistiller är sådan att det finns en delvis pollination av körsbäret.

frukt gröda

Beskrivningen av sorten måste innehålla det faktum att trädet börjar från 5-6: e året av liv, bär frukt med stora bär med en träig ben inuti. Och ju mogenare kultur, desto mer frukt ger den årligen.

Fördelar och nackdelar

En av orsakerna till att du väljer Spank körsbär för trädgårdsskötsel är att sorter av sorten kan:

bra betyg

 • växa framgångsrikt i regioner med varma och torra somrar;
 • uthärda frost och en minskning av temperaturen på vintern till -20 grader;
 • pollineras delvis oberoende;
 • bära frukt i slutet av juni;
 • bära konsekvent frukt 35-40 kg bär från ett träd;
 • motstå sjukdom stadigt.

Nackdelarna med Shpanka-sorten inkluderar det faktum att bären inte lagras under lång tid, de tolererar inte transporten väl. Under växtsäsongen lider trädet ofta av starka vindar. Dess grenar går av på grund av deras bräcklighet. Svaga körsbär och bark, som spricker från vårens frost under kalla vintrar.

röda bär

Karakteristisk

För att börja odla Spunk-körsbär på sin webbplats måste trädgårdsmästaren känna till alla nyanser av trädets egenskaper.

Växande regioner

En hybrid med underbara frukter, stora och söta, många trädgårdsmästare vill växa på sina tomter. Cherry Shpanka kommer från Ukraina, så trädet rotar och växer bäst i de södra regionerna. Klimatet i Moldavien och Vitryssland är att föredra för henne. Trädgårdsmästare i Centralasien är glada att odla söta frukter, för Shpanka tolererar lätt torka.

bär mogna

I trädgårdarna nära Moskva finns också ett högt, spridande träd. En tidig mognande variation av stenfrukt har rotat i de centrala regionerna med kalla vintrar och korta somrar. Dessutom har uppfödare försökt få fram sorter av körsbär som framgångsrikt bär frukt i Bryansk, Kursk och Leningrad.

Fruktkvalitet och avkastningsindikatorer

Bärens kvalitet värderas bäst i körsbär. I Shpanka-sorten inkluderar fruktens egenskaper:

avkastningsindikatorer

 • vikt upp till 45 gram;
 • saftig massa under en ljus ljusröd hud;
 • rundad form med lätt utjämning;
 • förekomsten av ett gulaktigt ben inuti, som lätt kan separeras;
 • smaken är söt med lite syra.

Frukt i Shpunk-körsbäret börjar från 2: a livet. Men först visas några bär, bara vid 4 års ålder ökar antalet kraftigt. I ett nio år gammalt träd sträcks alla unga skott med massor av frukt. Utbytet stiger till 40 kg i en vuxen växt.

Fruktfel uppstår när blomställningarna skadas av vårens frost.

lätt planhet

pollinerare

Delvis självpollinerad körsbär förekommer för 40-50% av blommorna. Andra behöver pollinatorer för andra träd. För detta planteras körsbärsträd Griot Ostheimsky, ukrainska, Stoicaya i närheten. Pollinering med Lyubskaya-sorten sker framgångsrikt. Cherry växer bra bredvid bergaska, fläderbär, plommon. Samtidigt tas trädet bort från andra grödor med 1,5-2 meter.

Populära sortersorter

Trädgårdsmästare måste ha god kunskap om varianterna av Shpanka-sorten för att välja det alternativ som är lämpligt för en viss region:

sorter sorter

 1. Donetsk körsbär erhölls på experimentstationen genom att korsa med sött körsbär. Shpanka är uppskattad för sin fruktiga natur eftersom bären kan nå en vikt på 6-7 gram. Toppens fruktning av arten inträffar under det nionde året av trädets liv. Fördelen med sorten är dess torkmotstånd. Efter frostskador återhämtar sig kulturen snabbt. För pollinering av Donetsk Shpanki rekommenderas att plantera körsbär bredvid den.
 2. Senast inkluderades Bryansk körsbär, speciellt uppfött för odling i de centrala regionerna, i statsregistret. Trädet kännetecknas av en kort stam, raka, uppåt växande skott. Smaken på medelstora frukter är söt och sur. Utbytet motsvarar 30-40 kg från 1 vuxet träd.
 3. För nordvästra regioner har Shimskaya körsbär avlats och når en höjd av 3 meter. De första frukterna visas på skotten 3-4 år efter plantering. De når 3 gram i vikt, röd färg, ljus ton. Den buskiga körsbäret har en mörkbrun bark. För att öka utbytet kräver sorten regelbunden kronbildning.
 4. Hybrid Dwarf Shpanka erhölls genom pollinering av körsbärskörsbär. Trädet når sällan en höjd av 3 meter. Den tolererar lätt låga temperaturer, därför odlas den aktivt i de nordvästra regionerna, i Ural, i Sibirien. Den ihärdiga och härdiga arten av sorten Shpanka blev kär i sin resistens mot sjukdomar och skadedjur.
 5. Dessert körsbär Storfruktad är avsedd för beredning av förberedelser för vintern, frysning av bär. Nackdelen med sorten är att frukterna inte tål transport väl, de kan inte förvaras under lång tid utan måste bearbetas omedelbart efter skörden.

En intressant variation av sorter som föds upp för distribution i Kursk-regionen. Till skillnad från andra typer av Shpanky är det det körsbärstyp amorel, som har röd hud och färglös juice. Kursk körsbär tolererar inte frosten väl, så det måste skyddas av grangrenar från låga temperaturer.

pollinering av körsbär

Funktioner av plantering och vård

Stenfruktgrödan av sorten Shpanka föredrar lätt, lös jord med neutral syra. Det är bättre att välja väl upplysta områden med grundvatten förekomst under 1,5 meter.

En grop för att plantera körsbär bereds i förväg, 2-5 veckor i förväg. De gräver den i enlighet med normen med en bredd på 60-70 centimeter, ett djup på 40-50. Groparna är fyllda med jord, blandade med humus, fosfat-kaliumgödselmedel. På plantningsdagen tar de jordens översta näringsskikt och lägger en kulle i mitten av gropen. En körsbärsplanta placeras på den. Efter det börjar rötterna somna, och glömmer inte om fördjupningen av basalhalsen. Den ska inte vara 5-6 centimeter högre än marknivån.

Efter att ha fyllt hålet, krossar de marken väl, vattnar buskarna. Stamcirkeln är böjd med ett lager av sågspån eller humus.

mycket frukt

Att ta hand om Spunk-hybrid innehåller regelbundna procedurer:

 • trimning av kronan för dess bildning, förnyelse;
 • vattning, 5-6 gånger under den torra säsongen;
 • toppförband med organiska och mineralgödselmedel;
 • lossa jorden runt stammen;
 • kompostering.

Det är nödvändigt att beskära ett träd, desto oftare går grenarna i stycke. Skadade skott tas bort på våren och hösten. Skär ut gamla för att öka skörden. Unga skott förkortas inte när frukten börjar. En kronförtunnning appliceras på ett 9-årigt träd som skär av sjuka, dåligt utvecklade skott.

röd krona

I torra regioner utförs mulchning i snön, då blir mer fukt kvar i jorden. På hösten tätas ett lager av mulch genom att gräva upp stamcirkeln. Under hela sommaren bör det vara renlighet runt trädstammen och marken ska hållas lös. Varje vår befruktar de sig med mullein- eller fjäderfä-droppningar och späds ut dem i vatten i ett förhållande av 1: 5 och 1:12.

Alla typer av arbete utförs så att trädet utvecklas, behagar med läckra frukter.

blad tips

Avelsfunktioner

Ett åldrande träd kan inte vara produktivt, så du måste börja multiplicera din favoritvariant. För att göra detta skärs inte rotskotten till marken, men starka och friska skott lämnas kvar från den.... För reproduktion är en flykt på 2 år gammal och 60 centimeter hög lämplig. Gräv det upp så att så många rötter som möjligt lämnas intakta. Det är nödvändigt att separera plantan från moderroten noggrant, hugga av med en spade eller snacks på en beskärare. Arbetet utförs noggrant, utan att kränka integriteten i moderträdets rotsystem.

Du kan sprida kulturen genom ympning. Hårda sorter av körsbär och körsbär väljs för scion. Denna metod bör utföras av erfarna trädgårdsmästare, för nybörjare är det svårt och inte alltid framgångsrikt.

sprida kultur

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa