Beskrivning av körsbärsorten Shokoladnitsa, pollinerare, plantering och vård

Moderna uppfödare har avlat en mängd olika sorter av fruktträd. En av de vanligaste typerna av fruktträd är körsbär. På grund av sin opretentiöshet odlas den i alla regioner i Ryssland. Sorten Shokoladnitsa har vunnit speciell uppmärksamhet bland körsbärsträdens sorter. Sorten föds upp av ryska uppfödare relativt nyligen, men har redan lyckats bli kär bland sommarboende. Detta är inte förvånande, eftersom Shokoladnitsa körsbäret har många fördelar jämfört med andra hybrider.

Urval och beskrivning av sorten

Shokoladnitsa-hybriden uppföddes 1996 som ett resultat av korsningen av sortens konsumtionsvaror och Lyubskaya. Huvudmålet med den nya sorten var att skapa ett frostbeständigt kompakt medelstora träd med stora bär.

Ett vuxet träd har en höjd på 2,5 m. Träden växer inom 3-4 år och börjar bära frukt. Grenar och blad är glansiga. Blad med en vass spets, smaragdgrön. Njurarna kännetecknas av en långsträckt pyramidform. De sitter tätt mot grenarna. Blomställningar är ljusrosa i färg och består av tre kronblad.

Trädets krona kännetecknas av en konisk form. Tjockleken med grenar och löv är genomsnittlig.

I utseende är växten ett vanligt körsbär, som skiljer sig lite från andra hybrider. Shokoladnitsa tillhör tidiga mogna hybrider och de första röda bären på trädet visas under det andra decenniet av juli. Utbytet är högt, fruktningen inträffar under det fjärde året efter plantering av plantan på permanent plats. Upp till 11 kg skörd skördas från ett träd. Bären är stora, medelvikten är 4-5 g. Huden är glansig, slät. Massan är saftig, med en knappt märkbar sur eftersmak. Jämfört med andra hybrider är Shokoladnitsa bär väldigt söta.

körsbär choklad

Egenskaper av chokladkörsbär

Innan du köper en körsbärssort är det viktigt att studera alla trädens och bärens egenskaper. Det är svårt att bestämma utifrån en planta om det är en bra sort eller inte. Innan du köper en plantor och spenderar tid på att odla den, rekommenderas det därför att du tar dig tid att studera växtens huvudfunktioner.

Först och främst är det värt att vara uppmärksam på frostbeständighet, utbyte, fruktmognadstid, motståndskraft mot insekter och sjukdomar och smak på bär.

Tork och frostbeständig

En av fördelarna med Shokoladnitsa körsbär, i jämförelse med andra körsbär, är att Shokoladnitsa tålar svår frost på vintern och fryser sällan även vid låga temperaturer. Dessutom är sorten resistent mot torra och varma somrar.

körsbär choklad

Pollinering och blomning

Massblomningen i Shokoladnitsa börjar under andra halvan av maj. Om vi ​​pratar om pollinering, är informationen motsägelsefulla. De flesta officiella källor säger att hybriden är självfruktbar. Men vissa recensioner av sommarinvånare som växte en hybrid i sitt område noterar att utan pollinatorer är avkastningen extremt låg.

Uppfödare har, efter att ha genomfört ett antal studier, kommit fram till att olika faktorer påverkar graden av pollinering. För att öka utbytet rekommenderas att plantera andra pollinerande träd nära körsbäret, där blomningen sammanfaller med blomningen av Shokoladnitsa. Till exempel kan närheten till sorterna Lyubskaya, Turgenevka eller Sklyanka öka avkastningen.

körsbär choklad

Berry mogna termer

Beroende på vilket år det är, kan mogningens mogning variera. I de flesta regioner med ett tempererat klimat börjar fruktan under det första decenniet av juli. Skörden är helt mogen i slutet av juli. Under mognad av grödan är det viktigt att inte vattna trädet, annars försvinner alla bär. Mogna bär är mycket söta och saftiga.

Skörda kvantitet och frukt smak

Upp till 11-12 kg skörd skördas från ett träd. Bärens skal och massa är av en rik vinröd nyans. På grund av detta förväxlas Shokoladnitsa ofta med körsbär. Massan på ett bär varierar från 3 till 5 g. Massan är tät, söt, nästan ingen sur smak känns.

körsbär choklad

Reproduktionsmetoder

Cherry Shokoladnitsa återger på flera sätt:

 • plantor;
 • sticklingar;
 • ben.

Det enklaste sättet förökning av körsbär - plantor... Plantor kan köpas i trädgårdsbutiken. Att plantera en planta är inte heller svårt.

Klippning avser också enkla metoder. För detta förbereds skott med början av de första dagarna av juli. Skott som just börjat härda vid grenens botten är lämpliga för framtida sticklingar. Grenar med skott skär 30 cm långa. För att påskynda utseendet på rötter behandlas grenarna med en tillväxtaktivator. Stickarna planteras i jorden till ett djup av 2-3 cm.

körsbär choklad

Förökning av frön utförs under hösten. För att göra detta separeras benen från massan, placeras i en lösning av kaliumpermanganat. Sedan täcks benen med våt mossa eller sågspån. I oktober sås frön i sängarna. På våren, när groddar dyker upp, tunnas de ut.

Immunitet mot sjukdomar

Shokoladnitsa-hybrid kännetecknas av genomsnittlig immunitet mot monilios och coccomycosis. Träd undersöks regelbundet för att förhindra utveckling av sjukdomar. Om fläckar visas på bladen, och frukterna är massivt smulna, indikerar detta utseendet på insekter eller sjukdomar.

Optimala förhållanden och vård av riklig frukt

Körsbär föredrar att växa i neutral eller svagt sur jord. Jorden ska inte vara för våt. Det är därför det inte rekommenderas att översvämma träd. Shokoladnitsa-hybriden klassificeras som ljusälskande, så plantorna planteras i öppna soliga områden. Trädgårdsmästaren måste veta att i skuggan kommer avkastningen att vara låg och själva bären är små. Flera gånger i månaden lossnar jorden runt stammen och alla ogräs avlägsnas. Att lämna ogräs i trädgården ökar risken för skadliga insekter.

körsbär choklad

Först och främst för att öka utbytet införs mineral- och organisk gödsling i jorden. Torra och sjuka grenar skärs årligen.

Jordkrav

Som nämnts ovan föredrar Shokoladnitsa att växa på neutrala eller svagt sura jordar. Det rekommenderas inte att plantera plantor i våtmarker eller nära grundvatten.Överdriven jordfuktighet påverkar trädets hälsa negativt. Det är lämpligt att välja en lös och bördig jord. Körsbär växer sämre på tung jord. Planteringen utförs endast i soliga områden.

Regularitet och vattningshastigheter

På grund av deras torktolerans kan träd lätt tåla torr jord. Därför kan träd vattnas flera gånger i månaden. Om det inte finns mycket nederbörd på sommaren, vattnar körsbäret fyra gånger per säsong. Den första vattningen utförs omedelbart efter blomningen. Andra gången fukten växter under det andra decenniet av juni. Den tredje vattningen är direkt 14 dagar innan skörden börjar och sista gången växten vattnas en månad före början av höstfrosten.

vattna körsbär

3-4 liter vatten räcker för ett träd. Det är tillrådligt att undvika att vatten smutsar ut. Innan vattning lossnar jorden nära stammen och ogräs tas bort. Det rekommenderas att hälla över körsbär med varmt vatten. Om kallt vatten används för befuktning ökar risken för svampsjukdomar.

Toppdressing

För att öka utbytet införs mineral- och organisk gödsling i jorden flera gånger per säsong. I början av hösten införs 85 g kalium och 250 g fosfor i den grävda jorden. Varje tredje år appliceras kompost eller humus när man gräver upp marken. På våren införs kväveinnehållande gödselmedel i jorden i en mängd av 60 g. Ammoniumnitrat eller urea tillsätts i jorden.

Under växtsäsongen appliceras gödsling två gånger på marken. Första gången körsbäret börjar blomma och andra gången två veckor efter blomsterperioden för att stimulera bildandet av äggstockarna.

utfodring körsbär

Följande gödningsmedel används:

 • 10 liter mullein blandas med 1 kg träaska och 50 liter varmt vatten hälls.
 • Infusionen lämnas i 4-5 dagar.
 • När gödningsmedlet är klart tar du 5 liter infusion och 3 hinkar vatten per träd.

Dessutom är det användbart att använda mineraler. Till exempel späds 20 g kaliumklorid och urea i en hink med vatten, 25 g superfosfat tillsättes. Denna lösning måste tillämpas på samma sätt som organiskt material.

Förberedelse för övervintring

Eftersom Shokoladnitsa tillhör vinterhårdheten krävs det inte innan vintern börjar för att förbereda trädet för kylan. Efter skörden grävs jorden upp till ett djup av 20-30 cm. Torra grenar skärs också av innan vintern börjar.

körsbärstrimla

Om vintrarna i det växande området är väldigt kallt, är jorden runt stammen mulched. Grenarna är svagt böjda innan början av kallt väder. De grenar som är mer än åtta år bör beskäras. De pressade stjälkarna är täckta med halm eller hö. I början av vintern begravs områdena runt bagagerummet med snö så att rötter inte fryser.

När höstens början måste unga plantor mullas med torv eller ett tjockt lager sågspån och täckas med en speciell trasa

Sjukdomar i Cherry Chocolates och kampen mot dem

Skadedjur och sjukdomar visas om trädgårdsmästaren slutar ta hand om trädet. Oftast kan bladlöss och plommonmullar hittas på trädet. För dessa insekter använder du en 3% -ig lösning av "Nitrafen" eller "Intavir". Efter att ha behandlat trädet med kemikalier samlas de fallna insekterna från platsen.

Bland sjukdomarna är monilios och coccomycosis vanliga. För att förhindra uppkomsten av sjukdomar sprutas träd med början av blomningsperioden med en 3% -ig lösning av Bordeaux-vätska. Under blomningen sprayas chokladflickan med Skor-kemikalien. Efter blomsterperioden används kopparoxiklorid för behandling.

körsbär choklad

Vilka problem uppstår när man växer

Problem vid odling av Shokoladnitsa:

 • körsbär bär inte frukt;
 • plantor efter plantering inte rotar väl;
 • låg produktivitet;
 • blomställningar blommar inte;
 • små äggstockar bildas på körsbär;
 • insekter eller sjukdomar dök upp på växten;
 • plantor växer inte.

För att undvika problem med odlingen av körsbärsträd måste de sköts regelbundet.Genom applicering av gödningsmedel, ordentligt organiserad vattning och förebyggande åtgärder mot skadliga insekter och sjukdomar i fruktträd hjälper vi till att förhindra problem med odlingen av sorten Shokoladnitsa. Körsbär kommer snabbt att dö utan ordentlig vård.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa