Beskrivning och egenskaper hos Sargent körsbärssorter, historia och funktioner för odling

Växtentusiaster är alltmer intresserade av utsökta äpple- eller körsbärsorter som Sargent. De är lunefulla, i behov av ständig vård, men utåt ser de spektakulära, ljusa, kapabla att dekorera en park eller ett hörn av trädgården med sin närvaro.

Ursprungshistoria och beskrivning av sorten

Sargent tillhör de dekorativa sorterna. Du bör inte förvänta dig riklig skörd från det. Trädet, som under naturliga förhållanden kan växa i Japan, Fjärran Östern, Finland, är mycket vackert: på våren, efter en tö, sticker det ut på grund av ett moln med rosa röd blommor som ströks med grenar.

Bladen, bruna med en koppar-färgton vid tidpunkten för blomningen, blir gradvis gröna efter hösten, fylla med en rik orange färg med en övergång till en rödaktig nyans. På vintern, när träden tappar täckningen, kommer körsbäret att stå utbrunt, med ljusa ljusränder, en barkfärg som står i kontrast till den vita snön. Grenar är horisontellt orienterade och sprider sig. Den växer upp till 15 meter i höjd.

Växande funktioner

Trots sin uppenbara bräcklighet växer Sargent i bergen i centrala Finland - förhållanden som inte kan kallas växthus. Valet av landningsplats är inte speciellt lockigt: det viktigaste är att det inte finns något öppet, ventilerat utrymme. Det kan växa i stadsparker och torg.

sargent körsbär

Att välja en landningsplats

Föredrar en ljus, vindskyddad plats. Motstår frost och låga temperaturer. Det rotar lika bra i trädgården, i sommarstugan, i staden.

Jordtyp

Sarzente är lämplig för torrt, måttligt lerig jord, med ett pH från neutralt till starkt alkaliskt. Det viktigaste är att de har tillräckligt med näringsämnen.

jordtyp

Landningsdatum

Med tanke på att körsbäret blommar i april börjar sapflödet i det ännu tidigare. Det rekommenderas att oroa dig för att köpa en planta på hösten, spara den till tidig vår och sedan plantera den i öppen mark.

Planteringsstadier

Det är mycket viktigt att välja ympade (odlade) träd som är nära odlingsförhållanden i planteringsområdet: andra kanske inte rotar. Landningsplatsen är ett upphöjd, väl ventilerat (men inget drag) och dränerat område. Branta sluttningar, träskiga fördjupningar, fuktiga och mörka glas är inte lämpliga. Riktning - väster, nordväst och sydväst - är det bästa valet för körsbär. Efterföljande transplantation är oönskad.

plantering körsbär

Ett hål bildas i marken, i vilket plantan placeras, vilket lätt pressar marken runt den.

Vård

Sargent behöver lite vård, ytterligare skyddsåtgärder.Det reagerar på jord som är dåligt i kalium och kväve, en brist på fosfor: i detta fall krävs gödsling med organiska ämnen eller mineralkomplex.

Grovt sagt kommer doser av humus att behövas i området 4-10 kg per kvadratmeter area, beroende på jordmättnadens mättnad och mineraler.

Vattning

Körsbärsträd är inte känsliga för fukt, överskottsfuktighet är mycket mer skadligt för dem. I torka vattnas växter i slutet av maj-början av juni, under den största tillväxten och sapflödet. En annan tidsperiod är slutet av juli-början av augusti, när äggstockarna bildas för nästa års skörd.

vattna körsbär

Gödsel

Organisk och mineralisk gödselmedel, humus, superfosfater introduceras. Deras dosering bestäms av jordens tillstånd (dålig, mättad) och perioderna med körsbärsväxt.

Skadedjur och sjukdomar

Nästan alla körsbärsorter är mottagliga för svampinfektion (coccocomomycosis). Goda resultat erhålls genom sprutning med Bordeaux-vätska och andra kemikalier.

Cherry vivel

Det kan komma med andra växter, övervintrar i marken och börjar aktivt skada körsbäret. För att göra detta, ta bort den gamla barken, torra grenarna, bränna bort från trädets tillväxtplats. Djup lossning av rotzonen hjälper också till att döda vuxna skadedjur och valpar.

Cherry vivel

Körsbärsfluga

Flugan kan attackera bär, vanligtvis gömmer sig i marken på ett djup av 13 centimeter. Det förstörs genom att lossa och bearbeta trädet med kemikalier efter att frukten faller.

Bladlus

En tvållösning hjälper till att bli av med bladlöss - en enkel och miljövänlig produkt som sprayas på bladen och själva körsbäret.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa