Hur man sprider körsbär på sommaren genom sticklingar, särskilt odling och vård av plantor hemma

Att odla din egen plantor som tillgodoser alla behov är varje trädgårdsmästares dröm. Hur man sprider körsbär från sticklingar på sommaren, frågar nybörjare och erfarna sommarinvånare. Det finns inget svårt i detta, det räcker att följa de rekommendationer som krävs och ett positivt resultat säkerställs.

Fördelar och nackdelar med denna metod

Innan de kommer hemma, studerar erfarna sommarinvånare först fördelarna och nackdelarna med en viss avelsmetod. Väger alla för- och nackdelar fattar de det slutliga beslutet.

Förökning med sticklingar är en mycket effektiv lösning. Det framtida trädet behåller sina moderegenskaper och egenskaper. Ett annat plus är att processen är snabbare än med reproduktion på andra sätt.

föröka körsbär

Du behöver inte göra något speciellt för att den ska bära frukt. Genom att följa enkla instruktioner erhålls ett friskt träd. Fruktprocessen kommer inte snart, men resultatet kommer inte att vara lång.

Denna metod har inga nackdelar. Rotningen tar inte lång tid. En stjälk med ett utvecklat rotsystem börjar växa och förvandlas sedan till ett fullmänt träd. Om några år kommer det att bära sina första frukter.

För att inte bli av med tillväxten på platsen är det bättre att föda upp körsbärssorter som inte tillåter grenar. Detta kommer att förkorta tiden för att ta hand om växterna.

transplantationsschema

Vilka sticklingar är lämpliga

Uppfödning av en favoritvariant är inom kraften för alla. Planteringsmaterial skördas under moderträdets aktiva tillväxt. Ungefär i mitten eller slutet av juli, beroende på bostadsområde.

För att plantorna ska vara av hög kvalitet krävs det noggrant att undersöka grenarna, från vilka sticklingar därefter skärs. Det bör inte finnas några spår av skadedjur eller påverkan av patogener på dem.

Det är bättre att välja grenar som ligger på trädets södra eller sydvästra sida.

sticklingar kommer att göra

Egna rotade plantor erhålls genom sticklingar eller med hjälp av skott från ett utvalt träd. De behåller alla egenskaper hos moderträdet. För detta uppskattas de.

Reproduktion med lager av körsbär orsakar inte svårigheter. För att göra detta måste du fixa grenen med stift och vänta tills den fasta grenen startar upp rötter. Lägg sedan den på ett permanent ställe.

Det är nödvändigt att avvisa plantmaterial av hög kvalitet. Eftersom detta är grunden för den framtida skörden.

Genen från moderträdet, med förbehåll för rätt teknik, adopteras av avkomman och lagras under hela den nya plantan.

egna rotade plantor

Landningsdatum och scheman

Oavsett hur körsbär förökas rekommenderas planteringsdatum. När en ung, ömtålig planta bättre kan slå rot, bilda ett rotsystem i tid och gör dig redo för vintern.

Regioner med hårt klimat kräver plantering av sticklingar på våren. Sedan kommer plantan att sprida rötter under hela säsongen och rotar och kommer att vara redo att tåla förkylningen.

 avel körsbär

På hösten planteras plantningsmaterial i varmare regioner med mindre svåra vintrar. Att växa ditt eget träd är inte begränsat till valet av plantor och planteringstid. Det rekommenderas att välja ett schema som gör det möjligt för de unga sticklingar att växa starkare och bilda friska rötter och en stark luftdel.

Stickningarna planteras på ett avstånd av 8-10 cm, plantningsdjupet är 3 cm. Avståndet mellan raderna är 25-30 cm.

rötter i en flaska

Optimala förhållanden

För att sticklingar kan slå rot skapas de nödvändiga förhållandena under vilka framtida plantor rotar och blir fullväxta växter. Agrotechnics of care består i lämplig jordkomposition, rätt val av planteringsdag och andra relaterade faktorer.

Jordkomposition

För att skärningen ska rota snabbare är det nödvändigt att tillhandahålla nödvändiga näringsämnen. Vanlig jord blandas med humus, superfosfat, träaska och mineralgödsel som innehåller kväve tillsätts.

Grov flodsand hälls på botten av spåret eller hålet för att förbättra dränering. Ett skikt av beredd jordblandning hälls ovanpå den. Sedan sticklingar installeras i upprätt läge och strö med jord.

jordkomposition

Släpp tid

För snabb rotning rekommenderas det att hålla det i en lösning som stimulerar rottillväxt. I detta fall planteras sticklingar på morgonen. Erfaren sommarinvånare rekommenderas att plantera sticklingar på kvällen om de inte har blötts i stimulanser. Efter plantering är över, täck marken med polyeten, vilket skapar den så kallade växthuseffekten.

Klipp stickorna tidigt på morgonen och på kvällen. En hälsosam gren väljs, sedan delas den upp i ett antal segment, cirka 30 cm vardera.

landningstid

Hålmått och djup

Det beror på antalet sticklingar som valts för plantering. Om det finns många av dem, så är sängen bred, om inte tillräckligt, är ett litet område tillräckligt. Hålet grävs och fylls med en näringsblandning, sedan stickas en skärning i det till ett djup av 3 cm.

håldjup

Planteringsteknik

Under vissa krav är det möjligt att uppnå ett positivt resultat vid plantering av sticklingar.

Förfarandet är som följer:

 • Beredning av plantmaterial. Urval och skärning av sticklingar. Det nedre snittet bör avfasas, det görs på ett avstånd av 1 cm från njurarna, det övre är jämnt, det skärs över njurarna.
 • Blötläggning av stimulanter. Den här artikeln utförs i enlighet med varje trädgårdsmästares individuella önskemål. Under en dag placeras de skurna grenarna i blandningen, först då planteras de i marken.
 • Trädgård och markberedning. Om du planteras i spår bör du börja forma den. Förbered sedan jordblandningen för fyllning.
 • Landning. Stickningarna placeras vertikalt.
 • Vattning. Jorden är väl vattnad, en vattenkanna eller bevattning kan användas.
 • Täck med polyeten. Detta är nödvändigt så att ett visst mikroklimat skapas nära stickningarna, vilket hjälper dem att slå rot.

planteringsmaterial

När planteringsprocessen är klar återstår det bara att ta hand om sticklingar.

Funktioner för förökning av körsbär med gröna sticklingar

Den vanligaste metoden för förökning av fruktträd, som används i plantskolor. Processen är noggrann, men resultatet uppnås snabbt. Plantorna är rotade och behåller alla moderens egenskaper.

trädinspektion

Reproduktion med gröna sticklingar innebär:

 1. Webbplatsval för landning. Platsen ska vara skuggad, delvis skugga är lämplig. Solens strålar kommer att torka ut grenarna och stark skugga kommer att utveckla sjukdomar.
 2. Förbereda gropen för plantering. Djupet på spade bajonetten, fylls sedan med spillror eller grus. Fruktbar jord hälls på toppen och allt täcks med ett lager sand.
 3. Beredning av plantmaterial. De klippta kvistar hålls i en stimulator och planteras i marken.
 4. De bygger ett mini-växthus och vattnar det hela tiden. Mängden fukt bör övervakas noggrant. Vattendragning kommer att leda till att framtida plantor förfaller.

Om något inte fungerade första gången, inte förtvivla, måste du försöka igen. Det viktigaste är resultatet, eftersom erfarenheten kommer genom åren. Växande, väl rotade träd transplanteras för odling på hösten.

plantera en skärning

Plantoromsorg efter plantering

Om rötningen gick bra betyder det inte att växten ska lämnas utan tillsyn. Du måste fortsätta att ta hand om honom. Framgången för alla åtgärder beror på hur korrekt detta görs.

plantor vård

Vattning

Omedelbart efter att sticklingarna har planterats i marken bör de ständigt vattnas och förhindra att jorden torkar ut. Men glöm inte att följa åtgärden. Överdriven fukt leder inte till något gott.

När framtida plantor börjar slå rot, minskas vattningen och polyeten tas bort. Men de gör det i steg, först vänja växterna till utomhus i flera timmar och gradvis nå hela dagen. Sedan tas de helt bort och lämnas öppen. När det växer minskas vattenfrekvensen till 1-2 gånger var 10: e dag.

Droppbevattning

Odlade unga träd vattnas flera gånger per säsong:

 • under svallningen av njurarna;
 • under blomningen;
 • efter delvis utgjutning av frukt;
 • efter avslutad frukt.

Trädet behöver inte ett överflöd av fukt, det kommer inte att orsaka något annat än sjukdomar. Efter varje vattning eller regn rekommenderas det att lossa jorden, detta hjälper till att hålla fukt i marken under längre tid, förhindra uppkomsten av ogräs och ge syre till rotsystemet.

ung bagageutrymme

Fertilizer

Varje växt svarar positivt på utfodring. Det är viktigt att inte överdriva det här. Komplexa mineralgödselmedel hjälper till att återställa bristen på näringsämnen i jorden.

Organisk gödsling rekommenderas en gång per säsong. Träaska kommer inte att störa ett växande träd, som, förutom näring, utför ytterligare två funktioner, avvisar skadedjur och bekämpar patogener av vissa sjukdomar.

befrukta

Körsbär behöver kalkas, men innan du tillsätter kalk måste du känna till pH i jorden där plantorna växer. Denna procedur utförs var 5-6 år. Appliceringshastigheten för varje buske beror på jordens surhetsnivå.

ogräs en tomt

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

För att få en skörd och inte förstöra en ung växt är det nödvändigt att bearbeta plantorna. Särskilt mycket uppmärksamhet bör ägnas åt unga, omogna groddar. De behöver vård. Det är nödvändigt att utföra förebyggande behandlingar mot sjukdomar som är karakteristiska för kulturen.

Ett undantag är när moderplantan är immun mot sjukdomar. Då behövs ingen bearbetning. Kemikalier används, men bara före blomningen. I framtiden framställs speciella blandningar enligt folkrecept. Deras effekt är lägre, men de är säkrare för människors hälsa.

sjukdomsbehandling

Fällor är inställda mot insekter, speciella söta blandningar hälls i dem och skadedjur lockas.

Att odla körsbär med sticklingar är inte en snabb process, utan enkel och effektiv. Du behöver inte göra något speciellt och du behöver inte ha speciella färdigheter. Och resultatet är ditt eget träd, där trädgårdsmästaren är helt säker.

sjukdomssäkerhet

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa