Hur man matar körsbär under fruktmognad och efter skörd på sommaren, våren och hösten

Olika sorter av körsbär planteras inte bara i söder, utan också på mellanlängderna. Denna stenfruktväxt är inte rädd för torka och värme, men tolererar inte överskottsfuktighet, gillar inte tung jord och älskar fruktbar jord. Med en brist på näringsämnen i jorden, är några bär bundna. Gödsling körsbär hjälper till att höja avkastningen, öka storleken på frukterna. Trädet reagerar bra på organiskt material och behöver mikroelement. Om gödningsmedel inte appliceras utvecklas växten dåligt och börjar påverkas av sjukdomar.

Matningsmetoder

För att förbättra jordstrukturen, till vilken körsbär är mycket krävande, behövs organiskt material. Vid applicering av gödsel, kycklingdroppar lossnar jorden.

Från mineralgödselmedel får trädet vid utfodring:

 • bor och koppar;
 • selen och svavel;
 • mangan och järn;
 • fosfor och kalium.

Sådana komponenter är en del av ammoniumnitrat, nitroammophoska, superfosfat, urea. Körsbär behöver kväve i början av växtsäsongen.

urea för körsbär

Subroot

För utfodring används lösningar och torra gödningsmedel. De införs i trädstamcirkeln, men innan detta lossnar jorden nödvändigtvis och vattnas nära körsbäret. En ung växt eller plantor behöver cirka 3 hinkar vatten, en vuxen upp till 60 liter.

När fukten absorberas appliceras torra gödningsmedel på ett avstånd av 0,5-3,5 m från stammen, som helt enkelt är spridda över ytan och täckas med en kratta. Flytande lösningar hälls på jorden. Med sådan utfodring får körsbär en stor mängd näringsämnen.

Blad

Grenarna, bladen och stammen av plantor från tre till fyra år sprayas med gödningsmedel, och rotcirkeln behandlas också med en flytande lösning. Förfarandet startas på en molnig dag, tidigt på morgonen eller på kvällen. Ögon är skyddade med skyddsglasögon, händer - med gummihandskar, luftvägar - med en andningsskydd. Körsbär bearbetas med en spruta.

Du måste försöka att inte överdriva det med gödningsmedel för utfodring, eftersom deras överskott leder till:

 • att bladfalla;
 • tappning av äggstocken;
 • till utvecklingen av kloros.

Trädet är sjukt med brist på zink och övermättnad med kväve eller kalium. Körsbär matas med siderater, som sås i nära stammcirklar och sedan klipps och förseglas på ett grunt djup nära anläggningen. Senap, vetch, råg, ärter planteras på en tomt där en trädgård är planerad till nästa år.

körsbärsfrukt

Befruktningsdatum och priser

Unga träd kräver färre mikro- och makroelement än vuxna körsbär. Om de matas ordentligt när de planteras i marken är det inte längre nödvändigt att gödsla varken på sommaren eller hösten samma år. Kaliumklorid - 25 g och superfosfat 40 g - införs i hålet förberett för anläggningen efter vattning av jorden. Ämnen hälls genom att blanda humus med jord och humus.

Efter plantering av körsbär kan du, förutom mineralgödsel, också lägga till organiskt material i form av 1 kg ask och 3 ruttna gödsel. Mängden av dessa ämnen som används för utfodring bör inte överskrida normen.

På våren

Medan träden sover och knopparna inte har blommat ut, använder de sig för att spruta med Bordeaux-vätska. För sin beredning löses 300 g kopparsulfat och kalk i en hink med vatten. Denna procedur hjälper till att förhindra tillväxt av svampar, mättar träden med ett av de viktigaste mikroelementen för tillväxt och utveckling.

Foderplanen för vårperioden utarbetas med hänsyn till växtens ålder. Innan blommorna visas sprutas 2–4-åriga körsbär med en karbamidlösning. För att göra detta omrörs en matchbox med granuler i en hink med vatten. En gödningsmedel som innehåller kväve appliceras under rötterna.

Vuxna körsbär behöver utfodring tre gånger på våren. Första gången besprutas med urea. Ämnet tas i samma koncentration som för unga växter. Ammoniumnitrat är inbäddat i stamcirkeln.

När körsbäret blommar förbereds gödningsmedel för utfodring. En liter mullein och 2 glas ask omrörs i 10 liter vatten. En hink hälls under ett träd upp till 7 år gammalt, under ett äldre körsbär - 20-30 liter näringsvätska.

körsbär på våren

För att förhindra att äggstocken smälter matas rötterna efter 2 veckor med en lösning för att förbereda den:

 • 35 g superfosfat;
 • en sked kaliumsulfat;
 • 10 liter vatten.

Du kan inte använda sådana ämnen i stora doser, eftersom detta inte kommer att öka utbytet, dessutom kan du skada växten.

Bären blir smakligare om du sprutar körsbär med bärnstenssyra, som bara behöver en tredjedel av ett gram per hink vatten för att matas.

För att trädgårds- träd ska glädjas med en skörd av frukter, måste du:

 1. Kontrollera markens surhetsindikatorer.
 2. Gödselmedel appliceras på våt jord.
 3. Att locka bin med honung under blomningen.

Om vita fläckar förekommer på jordens yta, införs aska eller kalk i stammcirkeln. Syra - citronsyra, ättiksyra, äppelsyra tillsätts i alkalisk jord för utfodring.

gödningsmedel för körsbär

Sommar

Plantor och unga träd behöver inte befruktas varken i juli eller i augusti. För körsbär som inte är fruktiga räcker de näringsämnen som finns i jorden. Växter på vilka bär redan är bundna matas på försommaren. Nitroammofosk införs i den nära stammen cirkeln, en och en halv matsked av ämnet upplöses i en hink med vatten.

I augusti befruktas träden med superfosfat med 25 g pulver per 10 liter vätska. Du kan ersätta mineralmedlet med 2 glas ask. Korrekt utfodring i slutet av sommaren hjälper till att ställa in knopparna nästa år.

På hösten

För att återställa den uttömda marken, hjälpa körsbär att uthärda vinterfrosten normalt, efter att frukterna mognar, gödningsmedel nödvändigtvis appliceras, träden beskäras. Tillsätt en hink med vatten blandad med 25 g kaliumsulfat i nästan stamcirkel med växter upp till 4 år gamla.

I september och fram till slutet av oktober appliceras 3 eller 4 kilo humus på ett djup av 15 cm, men toppförband görs inte varje höst, men en gång var tredje år.

Träd som redan bär frukt befruktas med superfosfat. En körsbär räcker med 300 g granulat av ämnet. Ask hälls under växten med ett glas på 10 liter vatten. En gång vartannat år bäddas upp till fyra hinkar med kompost i stammcirkeln till ett djup av 20 cm.

För vintern, efter den första svaga frosten, sprayas körsbären med en karbamidlösning.

Sjuåriga växter och äldre i oktober matas med superfosfat i en mängd av högst ett halvt kilo, cirka ett glas kaliumklorid införs i marken. Körsbär behöver sådan utfodring var tredje år. Varje höst sprutas träd med urea och vattnas rikligt med upp till 10 liter vätska per vuxen växt.

Kycklinggödsel lösning

Särskild vård för körsbär

Sommarbeboare och ägare av förortsområden som bryr sig om stenfrukter, inte glömmer matningen, kan räkna med en skörd av välsmakande och stora bär. Träd behöver fukt, näringsämnen, skadedjurskydd, förebyggande av sjukdomar och årlig beskärning.

När du planterar plantor

För att ett ungt träd ska börja och börja utvecklas, på hösten förbereder de ett hål i vilket de häller:

 • ruttad gödsel - 2 hinkar;
 • kaliumsalt - 1 sked;
 • träaska - 1 kg;
 • superfosfat - 2 msk. l.

Plantor behöver mer fukt än vuxna. Vid torrt väder vattnas de varannan vecka. Den första utfodringen för sådana körsbär behövs efter 2 år, de har tillräckligt med näringsämnen som infördes under plantering.

Unga träd

Växter som ännu inte är nöjda med bär, befruktas med organiskt material i form av kompost, gödsel. Körsbär som redan börjat bära frukt matas minst tre gånger under växtsäsongen. Sju år gamla träd behöver extra mineraler efter ett år.

Under blomningen

Rotfoder med organiska grödor i stenfrukter är nödvändigt när knopparna börjar öppna. En hink med vatten hälls under ett ungt träd, där ett kilo mullein upplöses; för växter äldre än 7 år fördubblas mängden ämne.

Vid fruktning och efter skörd

För att öka utbytet matas körsbär med gödselmedel som innehåller kalium och fosfor. Superfosfat och ask introduceras under hösten. Detta bidrar till utvidgningen av bären. Efter den första frosten sprayas träden med en karbamidlösning. För att unga körsbär övervintrar normalt, de vattnas med 5 hinkar vatten, en vuxen behöver minst 100 liter.

aska som gödningsmedel

Funktioner av matning av ett gammalt träd

För att förhindra att torkade grenar drar ut juice, stansas ofta stenfrukter efter 7 år. Det hjälper också till att föryngra växten. Befruktningsgraden påverkas av jordens fertilitet, trädets tillstånd. Körsbär över 12 år behöver upp till 60 kg, och efter 20 - nästan 80 humus.

För utfodring ökar den erforderliga mängden superfosfat, de behöver också mer ammoniumnitrat än unga växter. Rotfoder utförs var tredje år.

Fondernas egenskaper och egenskaper

Körsbär behöver både organiskt ämne och mineralgödsel. De förs in i jorden efter vattning. Användningen av några av dem är att föredra på våren, andra - för utfodring under höstmånaderna eller under blomningen.

urea

För att växten ska få grön massa snabbare används karbamid. Ämnet, som produceras i form av granulat, löses i vatten och sprayas med det på träd. För bottenförband kombineras karbamid eller urea med kaliumsalt... För ett ungt körsbär används från 50 g gödselmedel för en gammal växt - upp till 300.

För att förebygga coccomycosis, som orsakas av patogena svampar, omrörs 30 gram av ämnet i en hink med vatten. Träd behandlas med denna sammansättning under hösten.

karbamid

Superfosfat

Mineralgödsel, som bidrar till föryngring av stenfruktgrödor, deltar i bildandet av rötter, förbättrar smaken på bär, innehåller fosfor. Med avsaknad av detta spårelement får bladen en lila färg, täckas med gula fläckar. Vid utfodring går superfosfat bra med kväve. Den behöver inte mer än 150 g per kvadratmeter.

superfosfat

Potashgödselmedel

För att påskynda tillväxten, förbättra utvecklingen av rotsystemet, öka motståndet mot frost och torka, körsbärsträd matas med kaliumklorid.Gödselmedel, som produceras i granulat, har en positiv effekt på smaken på bär, hjälper till att höja utbytet.

För att stärka trädgårdsväxtarnas immunitet, för att underlätta tillförseln av näringsämnen, används kaliumsalt för utfodring. För en vuxen körsbär räcker 100 g av ämnet, för en planta - upp till 40.

kaliumgödsel

Ammoniumnitrat

Istället för karbamid appliceras ibland gödsel under trädet, där kväve finns. Tack vare utfodring med ett sådant botemedel förbättras bärens smak, och tillväxten av grön massa påskyndas. Ammoniumnitrat appliceras under en planta i en mängd av 150 g, för en vuxen körsbär fördubblas doseringen.

Ammoniumnitrat

Kompost

Organisk gödningsmedel används när du behöver förbättra strukturen i utarmad jord, mätt den med näringsämnen. Trädgårdsmästare förbereder oberoende kompost för utfodring. För att göra detta hälls torv i behållaren, löv, toppar placeras ovanpå och hälls med kycklingdroppar utspädda i vatten i ett förhållande från 1 till 20. Tillsätt i jordblandningen efter 10 dagar:

 • superfosfat - 1 kg;
 • kopparsulfat - glas;
 • ammoniumnitrat - 400 g.

Häll jorden ovanpå, täck med folie. För utfodring införs en halv hink kompost under plantan, ett vuxet körsbär behöver upp till 30 kg av det.

Kompost

Aska

Det är möjligt att öka trädens motstånd mot frost, normalisera vattenbalansen och mätta jorden med mikroelement om du använder en sådan organisk gödsel som aska. Ämnet är rikt på:

 • kalcium;
 • magnesium;
 • järn;
 • zink.

Verktyget används för introduktion i marken och för bladmatning. Tack vare aska påskyndas metaboliska processer i växter.

aska

Kalk

Körsbär gillar inte sur jord. Ett träd som planteras på en sådan plats utvecklas inte bra, behagar inte med söta bär. Kalk används för att ändra jordens sammansättning. Produkten stärker dessutom växternas rötter, mättar jorden med kalium. Ämnet appliceras vart femte år.

För att förebygga kokkomykos omrörs 2 kg kalk i en hink med vatten, 300 g kopparsulfat tillsättes. Lösningen används för att bleka trädstammarna.

kalk

Dolomit

För att förbättra jordens sammansättning, minska surhetsgraden, mätta jorden med spårämnen i form av kväve, magnesium, fosfor, tillsammans med kalk, dolomitmjöl används för utfodring. Ämnet införs i jorden under varje säsong med 600 g per kvadratmeter. meter. Verktyget främjar reproduktion av gynnsamma mikroorganismer, påverkar skadegörarna i trädgårdsskörden negativt.

dolomit

Minerala lösningar

På våren befruktas körsbär med lövmetoden. För detta bereds svaga kompositioner och trädkrona sprutas. Bladen absorberar snabbt mineralblandningar, vilket främjar skotttillväxt, förbättrad blomning.

Kalcium och koppar, närvarande i Bordeaux-vätska, förhindrar tillväxt av svampar, skyddar mot insekter. Tack vare utfodring med mangan ökar utbytet, mängden socker i bären ökar.

Zink förhindrar utveckling av sjukdomar, har en gynnsam effekt på stenfruktgrödor.

mineralgödselmedel

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa