Hur du beskär körsbär ordentligt på våren, sommaren och hösten så att det blir en bra skörd

Fruktträd planteras i dachas, förortsområden som odlas på industriell basis. Även om körsbär slår rot under olika klimatförhållanden, de är opretentiösa för jordens struktur, så att de ger en god skörd, bär inte krympa, förutom att vattna och utfodra, bekämpa insekter och förebygga sjukdomar, måste du bilda trädets krona korrekt. Cherry beskärning främjar uppkomsten och utvecklingen av nya skott, växtföryngring. Under proceduren avlägsnas överskottsgrenar som skuggar kronan och mer solljus kommer in i den.

Varför du behöver beskära ett träd

Körsbär tillhör tidiga mogna grödor, trivs med de första bären ganska snabbt, men redan i åldern 12-15 år upphör det att producera en god skörd, eller till och med slutar helt att bära frukt.

Beskärning av ett gammalt träd hjälper till att föryngra det. Om du följer proceduren korrekt och i tid:

  1. Det visar sig en vacker symmetrisk krona.
  2. Bärens smak och storlek förbättras.
  3. Växten är mindre sjuk och påverkas ofta av insekter.

Om du bara tar bort torra grenar på fruktkörsbär bör du inte räkna med höga utbyten. Trädgårdsskördar beskärs på tre sätt. Förkorta skott stärker trädet, påskyndar tillväxten. När du tunnar kronan på ett körsbär eller söt körsbär, är det bättre upplyst, får mer luft.

Innan du börjar beskära, måste du känna till alla typer av skott. Frukter bildas på bukettgrenarna. Körsbärsskelettet bildas av den vegetativa sorten. Under hela utvecklingsperioden ökar de växande grenarnas längd.

körsbär beskärningsprocess

Med tunnare avlägsnas vissa skott helt, med selektiv beskärning - endast delvis. För att göra körsbäret mer omfattande har nya skott dykt upp, de blir av med grenarna ovanför knoppen.

Villkor för arbete

Experter säger att den tidpunkt då stenfrukt beskärs påverkar dess tillväxt, utveckling, blomning, äggstocksbildning, antal och storlek på frukterna. Förfarandet används både på hösten och på sommaren, och alltid är smörjplatserna smörjade med trädgårdstopp, behandlade med lim så att de inte får en infektion och nya skott inte växer.

I de södra regionerna beskärs körsbär i mars eller till och med februari. I de områden där hösten kommer tidigt är arbetet avslutat de sista dagarna av september, i Krasnodar-territoriet, Transkukasus, fortsätter förfarandena fram till december, om temperaturen är över noll på natten.

Våren omskärelse

För att kronan skulle bildas korrekt, körsbär som glädde sig över skörden av bär under lång tid, det fanns inget behov av att ta bort skott på vintern eller sommaren, beskärningsarbetet utförs på våren. Det är bättre att göra detta när njurarna inte längre sover, men inte har haft tid att öppna helt. Vanligtvis observeras detta fenomen under den andra månaden på våren, i de norra regionerna - i maj.

Under operationen skärs toppen upp, bestående av grenar, på grund av vilken kronan tjocknar. Skott som växer vinkelrätt mot jordens yta tas bort, skott som är kortare än 30 cm finns kvar. Stammen själv är nödvändigtvis avskuren. Den ska bara vara något högre än ramen - cirka 20 centimeter.

Det första året efter plantering av filtkörsbäret förkortas grenarna till 0,5 m, nästa vår blir de av med ¼ av sidoskotten.

körsbärsfrukt

Sommar

Det är bättre att inte röra trädet med bär, eftersom nedskärningarna tar lång tid att läka under fruktperioden. I juli och augusti tas endast torra eller sjuka grenar bort. De måste brännas så att infektionen inte sprids till friska körsbär. Ibland måste du stänga av skott på sommaren som hindrar andras tillväxt, men de förkortas bara något.

Höst

Efter fruktan bör trädgårdsmästare förbereda körsbär för det kalla vädret. Arbetet utförs när saftens rörelse avtar. Beskärningen för vintern måste vara klar innan lufttemperaturen sjunker under noll på natten. Skott bör inte förkortas även med lätt frost, eftersom växten kanske inte överlever den kalla vintern.

På hösten beskärs inte unga körsbär som planteras på våren. Under så kort tid har ett träd inte tid att anpassa sig väl till miljöförhållandena och kan dö under frost.

Vilka verktyg kommer att behövas

För att utföra beskärningsarbeten i trädgården måste du köpa specialutrustning. För att eliminera tunna kvistar är en beskärare lämplig; för att bli av med en tjock skott behöver du en såg. Hela inventeringen måste skärpas väl så att ingen flisning kvarstår på körsbäret efter skärning.

Vid avlägsnande av grenar som drabbats av en svampsjukdom måste instrumentet rengöras noggrant och behandlas med ett antiseptiskt medel. Om kraven inte uppfylls smittas en frisk växt, patogena mikroorganismer överförs tillsammans med juicen.

sekatör

Funktioner för beskärning enligt sort

Kronan på träd- och buskskörsbär formas identiskt. Och för den ena och den andra typen är det nödvändigt att lämna skelettgrenar, tack vare vilken växten kommer att utvecklas väl. Skärning av olika sorter har sina egna nyanser.

Kronan på storfärgade körsbär förtjockas kraftigt, därför bildas den oftare med metoden för en smal spindel, där endast unga skott upp till 2 år är kvar. De som redan hade bär tas bort.

Lågväxta körsbär växer snabbt och så att de bär frukt:

  1. De grenar som är nakna i ändarna förkortas med 1/3 av längden.
  2. Kronen tunnas regelbundet ut.
  3. Med en markant ökning klipps inte alla skott samtidigt, proceduren utförs flera gånger.

Insekter startar på torkade områden för att förhindra att detta händer, sådana grenar bränns. På underåriga plantor förkortas skott.

Dvärgkörsbär beskärs tidigt på våren innan knopparna öppnas. Tack vare detta, innan det blommar, lyckas det bli starkare. Kronen bildas omedelbart efter plantering. Skotten förkortas på ett avstånd av 40 cm från marken.

Körsbärsträdet kräver också tunnning av kronor. Om du klipper av skotten korrekt stärks fruktgrenarna, inga gafflar bildas.

När tillväxtlängden överstiger 15 cm och trädet har uppnått 5 års ålder exponeras skelettgrenarna och föryngrande beskärning utförs. För körsbär med en höjd av 3 meter är ytterligare tillväxt begränsad.

körsbär trimning schema

Kronbildningssystem och teknik

Utbytet av stenfruktgrödor minskar med tiden. För att förhindra krossning av bär, för att förbättra fruktningen av körsbär, krävs kronbildning, eftersom det tjocknar mycket snabbt. För nybörjare verkar denna procedur komplicerad, men det är möjligt att lära sig att trimma. Olika tekniker används för att bilda kronan, ett av sätten är att förkorta:

  • svag;
  • genomsnittet;
  • stark.

I det första alternativet avskärs 1/4 av tillväxten av skott per år, i det andra - 1/3 och i tredje hälften.

Kronen bildas också genom tunnning, vilket gör det möjligt att minska dess diameter, förhindra förtjockning och öka antalet frukter.

En annan metod som kräver färdigheter och kunskaper, fan palmette, handlar om att fixa skotten med en spaljé, de gamla grenarna lossas varje år.

Unga plantor

Körsbär, som kommer att övervintra för första gången, beskärs inte på hösten, bara skott tas bort, vilket hindrar trädets utveckling eller förflyttar sig från stammen i en akut vinkel. Plantan krönas på våren. För att göra detta, separera den starkaste grenen som växer vertikalt. Ytterligare 5 skott finns kvar, som är riktade i olika riktningar och är 10 cm från varandra.

Trädkörsbär

Kronen på sådana sorter av trädgårdsodling bildas som en skål. Grenar som är placerade i en höjd av 70 cm och därunder måste tas bort. För att årliga skott ska förgrena sig i sidled förkortas de något. Inte alla vet hur man beskär ett trädkörsbär ordentligt. Detta måste göras i vinkel och frigör växten från processer som sammanflätas med varandra.

buske

Denna variation av körsbär förtjockas snabbt, vilket leder till krossning av bär, försämring av frukt. Kronen bildas runt ett kraftfullt skelett, skott skärs bort, som ligger bredvid huvudstammen.

I tvååriga buskeväxter förkortas grenar, som böjs nedåt, samt processer längre än 50 cm.

beskär körsbär efter plantering

Nyanser av föryngring

För att öka utbytet av mogna körsbär skärs skott på våren, men du behöver inte vidröra en stor mängd direkt, eftersom kulturen inte har tillräckligt med styrka för att bära frukt. Beskärning av gamla buskskörsbär utförs när grenarna är nakna. De förkortas med en halv eller en tredjedel, och skelettskott - till själva knopparna.

För att föryngra trädsorten avlägsnas torra skott, de årliga grenarna på vilka bären är bundna är något avskurna.

Skötsel efter proceduren

På våren måste arbetet med att forma kronan och förkorta skotten vara färdig innan juicen börjar röra sig. På hösten beskärs körsbär vid temperaturer över noll hela september, i söder - oktober, november. Den andra dagen efter förfarandet behandlas de skurna platserna med ett desinfektionsmedel, smörjas med trädgårdslack eller oljefärg. För vintern vattnas växterna rikligt, under växtsäsongen matas de, besprutas med Bordeaux-vätska för att förhindra sjukdomar och bekämpa insekter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa