Orsaker till körsbärsmililios och hur man kan bota en brännskada med droger och folkmedicin

Fruktträd smittas av patogena svampar när blomningen börjar. Sporer riktas genom pistillen in i växtvävnaderna, multiplicerar och mognar i frukt, vilket orsakar sekundär infektion. Körsbär påverkas av monilios i många områden i mittområdet, i Ural, i de södra regionerna i Ryssland, i Sibirien. Spridningen av sjukdomen underlättades av det faktum att trädgårdsmästare till en början inte uppmärksammade dess symtom, eftersom de trodde att bladen helt enkelt var frysta.

Vad det är?

Monilios, som orsakas av ascomycete svampar, leder till döden av hela planteringar, om du inte bekämpar denna sjukdom i tid. Att hantera grå mögel, som det också kallas, är mycket svårt. Hela trädet påverkas av sporer och inte bara av dess enskilda delar.

monilios cherry

På vintern försvinner inte den patogena svampens mycel, utan fyller grenar och torkade frukter. Sporer spirar när luften värms upp till minst + 12 ° C. Därför måste trädgårdsmästare på hösten kontrollera för gråaktiga kuddar på körsbär. Följande säger om ett allvarligt problem:

 • förekomsten av omogna torkade frukter;
 • svärtning och tunnning av grenar;
 • utseendet på tröga, som frysta löv.

Stenfruktsjukdom har inte en form utan två. Fruktröta sätter sig på infekterade bär och infekterar växten året efter.

Om svampar tränger in i såren och sprickorna i stammen uppstår en monilial brännskada. På stora träd är gränsen mellan de sjuka och friska delarna särskilt synlig.

tunnare kvistar

Orsakerna till sjukdomens utseende och utveckling

Under körsbärsblomningar släpper mycelium, som övervintrats på torkade grenar och frukter, sporer som infekterar växten genom pistillen och knopparna och förstör skjutvävnaden. Unga grenar torkar snabbt, bären fylls inte med juice. Bladen blir bruna.

Svampar aktiveras när temperaturen sjunker till cirka minus 2. Främjar reproduktion:

 • vått och svalt väder;
 • tunga dimor;
 • riklig dagg;
 • långvarig frånvaro av solen.

frysta löv

Sporer visas igen i de torkade skotten, och infektionsprocessen fortsätter även när det blir varmare, regnarna slutar.

Under sommaren visas inte en generation svampar utan flera. Hela trädgården blir sjuk av monilios. I vinterfrostar gömmer sporer i torkade bär och grenar, och på våren fortsätter de att föröka sig och fånga nya planteringar av körsbär, söta körsbär eller aprikoser.

Svampen bärs av bladlöss, malar och andra insekter från infekterade träd till friska växter, vilket förstör enorma plantageområden under flera år.

torkade frukter

Definiera problemet

Det är möjligt att förstå att körsbäret blev sjuk av monilios genom det faktum att unga grenar torkar mycket snabbt, blommor smuldrar, blad blir livlösa, en äggstock bildas inte.

Om ett träd med frukt påverkas av svampar, bildas tillväxt av sporer på bären, och de ruttnar och mumifierar.

Kontrollmetoder

För att hantera en farlig och snabbt spridande sjukdom är det nödvändigt att samtidigt använda olika metoder för att eliminera både monilios och förstörelsen av dess patogener. Det är nödvändigt att ständigt klippa bort skadade grenar, ta bort löv från träd och spruta körsbär med fungicider.

metoder för kamp

Det är bättre att bli av med sjuka skott under hösten eller våren tills knopparna har tid att öppna. När blomningen slutar måste du kontrollera igen om de drabbade områdena har dykt upp igen. Sjukdomen sprider sig mindre när kronan snabbt bildas. Beskär gamla träd oftare.

Löv, ruttna frukter, torkade grenar måste brännas, eftersom sporer övervintrar i dem. Inte alla sommarinvånare som odlar körsbär i sitt område vet hur man ska behandla monilios. Åtgärder måste vidtas snarast och i en komplex, klippning ensam kan inte lösa problemet.

bli av med grenar

För att besegra sjukdomen används läkemedel som innehåller koppar. De förhindrar sporavel. Körsbär sprayas med systemiska fungicider inte en gång, utan flera gånger per säsong. Den mest effektiva bland dem är "Horus", läkemedlet har en negativ effekt på patogena svampar även vid låga temperaturer. Under växtsäsongen kan körsbär behandlas med bakteriologiska preparat - "Fitosporin", "Gamair".

Svampar vänjer sig snabbt till olika formuleringar. På sommaren bör botemedlet mot monilios växlas med insektsmedel för att förstöra insekter som bär sporer till andra träd.

Att veta hur man ska hantera sjukdomen hos fruktgrödor och börja behandlingen i tid är det möjligt att stoppa dess spridning. Oftast påverkas de sorter som föds upp för många år sedan av monilios - Filt Cherry, Vladimirskaya.

kemiska medel

Förebyggande

Det är mycket lättare att förhindra infektion med svamp än att hantera sjukdomen som de orsakar:

 1. Körsbär bör inte planteras där träd påverkade av monilios växte.
 2. En plats för nya växter måste väljas inte i ett lågland där rötterna ruttnar utan på en liten kulle.
 3. För att förhindra att skadedjur gnagger barken på stammarna måste de lindas i tätt syntetiskt material, annars kan sporer sätta sig i skador och sår.
 4. Varje höst måste torkade kvistar tas bort, skärpunkterna täcks med kitt.

 svampinfektion

Fallna löv och omogna bär måste brännas, marken måste lossas i trädgården. Det är nödvändigt att välja fruktgrödor för den plats som är avsedd för ett visst område. Det är lämpligt att omedelbart bearbeta plantorna med Bordeaux-vätska.

Innan spiror måste alla träd sprayas med en lösning av kopparsulfat, och kalk bör läggas till marken, vilket kommer att bidra till att minska surhetsgraden, förhindra utvecklingen av monilios.

fläckar på barken

De flesta sjukdomsresistenta sorter

För att skydda din trädgård från spridningen av grå råtta, måste du allvarligt överväga valet av körsbär och körsbär. Vissa av dem drabbas oftare av monilios, andra mindre ofta.

Shokoladnitsa är resistent mot sjukdom. Ett kort träd skiljer sig inte i en tät krona, men på grenarna upp till 12 kg bruna bär, som väger lite mer än 3 g, mognar de med en söt smak de liknar söta körsbär. De första frukterna visas på växten vid en ålder av 4 år. Trädet tolererar normalt frost och temperatursvingningar normalt.

Mindre ofta lider Turgenevka körsbär av monilios. Denna sort har en rik röd färg. Det finns många i massan:

sjukdomsresistent

 • körtel;
 • askorbinsyra;
 • vitamin B.

Den sötaktiga hjärtformade frukten väger cirka 5 g.

Cherry Toy är resistent mot grå råtta, inte rädd för frost. Ett högt träd har en oval krona och tjocka grenar. Frukten är bundna under det tredje året och mognar på sensommaren. Stora bär som väger upp till 9 gram glädjer sig med söt massa, stenen separeras från den utan problem.

Nochka-sorten uppföddes av uppfödare genom att korsa körsbär med körsbär. Hybriden har en frodig krona, stora vackra blad. Blommaknoppar på trädet läggs under det första året, så fruktarna visas i det tredje. Klustret är bildat av åtta bär, vissa prover väger upp till 10 g. Sorten rotar i områden med frostiga vintrar, är motståndskraftiga mot monilios.

sötaktig frukt

Cherry Novella skapad vid Oryol Institute of Breeding och korsade Griot Rossoshskaya med en steghybrid. Trädet är cirka 3 meter högt och har en spridande krona och kraftfulla rötter. Växten blommar i maj, behag med söta, nästan svarta bär. Sorten uppskattas:

 • för hög produktivitet;
 • immunitet mot svampsjukdomar;
 • utmärkt presentation.

svampsjukdomar

Bystrinka planteras av både sommarinvånare och bönder. Hybriden når knappt två meter i höjd. Det är ett nöje att plocka frukt. Cherry är opretentiös i vård, tar inte mycket utrymme. Sorten älskar fruktbart land, ger en anständig skörd av bär, som kan transporteras över långa avstånd. Bystrinka lider inte av coccomycosis och påverkas sällan av grå råta.

Cherry Minx odlas i stäverna i Ukraina, i norra Kaukasus. Det föds upp på basis av sorterna Kievskaya och Samsonovka. Trädet växer snabbt, har en spridande krona, raka skott, glänsande löv. Bourgognsfrukter som väger cirka 6 gram används för att göra sylt och kompott. Hybriden är inte rädd för frost, påverkas sällan av svampsjukdomar.

körsbär minx

För att minimera risken för monilios i körsbär är det nödvändigt att mata träden med organiskt material och mineralgödsel, ta bort överskott av skott och skott, vatten i frånvaro av regn under lång tid och lossa jorden i gångarna.

bär har blommat

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa