Beskrivning av körsbärsorten Lyutovka och egenskaperna för utbyte, odling och vård

Genom att planera plantera en körsbärsröd fruktodling på din webbplats bör du ta ett ansvarsfullt sätt att välja plantor. De bör regionaliseras för en specifik region, ha immunitet mot sjukdomar och vara frostbeständiga. En av de första platserna för odling är körsbärsorten Lutovka, som har många fördelar och få nackdelar.

Ursprungshistoria

Det är nästan omöjligt att hitta pålitlig information om sortens ursprung. Vissa källor hävdar att Lutovka uppföddes av europeiska uppfödare i början av 1900-talet. Andra tillskriver förtjänsten att föda upp sorten till folkhantverkare. Men med tiden har denna sort spridit sig och odlas framgångsrikt i alla europeiska stater och i ryska regioner.

Beskrivning av sorten

Utifrån beskrivningen av sorten har körsbäret av denna sorts mycket mer positiva egenskaper än negativa.

Fördelarna med Lutovka inkluderar:

  • medelstora trädstorlek, vilket underlättar skörden (upp till 2,5 meter);
  • god transportabilitet, vilket uppskattas av jordbrukare som odlar bär för försäljning;
  • smaken på bär och stora frukter;
  • självfruktbarhet, vilket sparar utrymme i trädgården och inte kräver plantering av pollinerande sorter;
  • förmågan att äta färska bär och börja bearbeta dem.

körsbär lutovka

Nackdelarna med sorten inkluderar mottaglighet för en sådan svampsjukdom som kokkomykos, låg vinterhårdhet hos grenar och en kort livslängd för trädet. Om Lutovka planteras i klimat i mittenzon, tas under en säsong upp till 25 kg frukt bort från den. På varmare breddegrader ökar utbytet och uppgår till 30 kg per träd.

Växande funktioner

Så att körsbäret bär frukt varje år och inte blir sjuka, när de växer, börjar de med rätt val av en planteringsplats och en plantor.

Sitsval

Du bör inte välja skuggade platser för odling av Lyutovka, körsbäret kommer att skada och ger inte en bra skörd. Soliga platser med fruktbar jord och grundvatten förekommer högst 2-3 meter från markytan är bäst lämpade.

plantering körsbär

Plantan måste ha ett utvecklat rotsystem utan skador och torra områden. Det är bättre att köpa körsbär i 1-2 år i speciella plantskolor som värderar deras rykte och erbjuder högkvalitativt plantmaterial.

Det är nödvändigt att planera planteringen av en körsbärsplant i mitten av våren, när marken redan är uppvärmd nog och frosten inte kommer tillbaka.

Landning

Marken för Lutovka har beredts sedan hösten.De gräver upp det valda området, introducerar näringsämnen, som med höstregnet kommer att tränga ner i jorden och mätta det med alla nödvändiga element för utveckling av plantan.

På våren, innan du planterar körsbär, grävs jorden igen och organiskt material introduceras. Ett hål är gjort minst 80 cm djup och med sidor 60 x 70 cm. Rötterna undersöks för skador, alla tillväxter tas bort. För att plantan ska få roten bättre, innan den planteras, doppas dess rötter i en speciell tillväxtstimulator, till exempel Kornevin, i flera timmar.

plantering körsbär

Det översta jordskiktet blandas med ruttad gödsel och hålet fylls med det med en tredjedel. Ett ungt träd installeras och dess rötter rätas ut. Därefter körs en pinne in och täckas med jord.Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att de får stöd för plantan. Det förhindrar skador i händelse av stark vind.

Vård

Oavsett hur hållbar kulturen är, utan korrekt jordbruksteknik och vård, kommer den att bli sjuk och kommer inte att ge den deklarerade mängden bär.

Vattning och gödsling

Trots sorts goda motstånd mot ett torrt klimat är det fortfarande nödvändigt att vattna trädet. Detta gäller särskilt för unga plantor.

vattna körsbär

Jorden fuktas en gång i veckan, medan minst en hink med vatten hälls under varje träd. För vuxna träd höjs denna hastighet till 2-3 hinkar. Vattning krävs under perioden med äggstocksbildning och före övervintring.

Om alla nödvändiga näringsämnen sattes till planteringsgropen, kommer du inte att behöva befrukta körsbär de första 2 åren. I framtiden appliceras organiska ämnen och mineralgödselgödsel på våren varje vår och höst. På våren föredras kvävegödselmedel, och på hösten behövs fosfor och kalium för en framgångsrik övervintring.

Förbereder sig för kylan

Lutovka-sorten är inte mycket vinterhård, så du måste förbereda trädet ordentligt för den kalla säsongen. Överflödande vattning utförs, marken runt trädet är klätt med torv, sågspån och täckt med grengrenar. Använd lutrasil eller annat täckmaterial för att förhindra gnagare från att skada plantningen.

förbereder sig för vintern

beskärning

På våren och hösten utförs sanitär beskärning, alla trasiga och torkade grenar samt skott som växer inuti kronan tas bort. Eftersom Lutovka tillhör buskiga sorter är det också nödvändigt med formativ beskärning, det görs när trädet är 2 år gammalt.

Fortplantning

Körsbär odlas också från frön, men detta är en ganska lång och mödosam process som inte alltid ger ett positivt resultat. Dessutom måste ett sådant träd ympas för fruktning. Det är mycket lättare att genomföra sticklingar. Detta kommer att bevara trädets olika sorters egenskaper. Metoden för reproduktion genom lager är också möjlig.

Körsbärsskadedjur och sjukdomar

Av sjukdomarna anses kokcomykos vara den farligaste för Lyutovka. I avsaknad av korrekt vård kan monilios påverkas. För att förhindra svampsjukdomar behandlas träd med Bordeaux-vätska och beredningar av svampdödande kategorier (till exempel "Abiga-Peak").

Bland insekter påverkas körsbärsplantor oftast av bladlöss. För att förhindra, skakar de upp allt växtskräp, strider mot myror, som är bärare av bladlöss. Vid allvarlig skada används de kemiska medlen "Actellik" eller "Fufanon".

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa