Beskrivning av buskar med körsbärssorter, plantering och skötsel, växande regler

I torra områden med låga temperaturer på vintern är valet av lämpliga trädgårdsgrödor begränsat. Opretentiös och lätt att ta hand om, buskskörsbär är ett alternativ till det vanliga trädkörsbäret. Den växer bra på dåliga alkaliska jordar, tolererar lätt varma somrar utan riklig vattning och är inte känslig för svår frost.

Variationer och deras egenskaper

Buskar kallas vanligen sorter som är uppfödda från den vilda steppkörsbäret, som är utbredd i västra Sibirien, Kazakstan och den europeiska delen av vårt land.

busk körsbär

De vanliga kännetecknen för alla sorter som är uppfödda av vilda buskskörsbär är:

 • kort statur, höjden på busken överstiger vanligtvis inte 1,5-2 m;
 • frukt är medelstora eller små, syrliga;
 • sfärisk krona;
 • riklig tillväxt;
 • hög motstånd under torra perioder och frostiga vintrar.

Korsning av en opretentiös stäpp "invånare" med andra produktiva representanter tillåts få god resistenta sorter.

 Altai Large

Subbotinskaya körsbäret förtjänar uppmärksamhet för sina ljusa skarlakansröda frukter med en behaglig söt och sur smak. Det är opretentiös i vård, växer sällan över 2-2,5 m i höjd, bildar oberoende en snygg sfärisk krona. Kräver obligatorisk närvaro av pollinerande träd på platsen, utbytet är högt (5-9 kg).

En annan intressant "ättling" till vår stäpp "invånare" är Altayskaya Krupnaya körsbärsort. Låga buskar kännetecknas av bra utbyte (5-9 kg) och opretentiöshet. Stora, platta drupes är trevliga för smaken och är mångsidiga i användning. I beskrivningen av sorten varnar de att i särskilt frostiga vintrar, frysning av blomknoppar och en minskning av utbytet är möjlig.

sabbatsky bär

Om du behöver en särskilt frostskyddad och opretentiös sort, är Early Stepnaya körsbär lämpligt. Små, mörkröda frukter är bra för konservering och juice. I närvaro av pollinerare ger det anständiga årliga utbyten (upp till 3-4 kg per buske).

Funktioner av plantering och vård

Det är bättre att lägga en körsbärsträdgård i en mild sluttning, där det inte finns någon risk för vårstagnation av smältvatten. Välj en öppen, solig plats med tillräckligt stort område för tillväxt av skott. Att plantera och ta hand om buskskörsbär är inte särskilt svårt, men det innehåller flera viktiga punkter.

buskträdgård

Viktig! På en tomt i närheten är det önskvärt plantera andra körsbärsorter (pollinatorer) med liknande blomningstider kommer detta att öka utbytet med 2-3 gånger.

Jordberedning

Steppkörsbär är mindre krävande på jord än trädkörsbär, men svarar bra på införandet av organiska och mineralgödselmedel när man planterar.

Rotsystemet i busken ligger nära ytan, så det räcker för att förbereda ett bördigt lager på 30-40 cm. För att göra detta införs humus under djup grävning (10-12 kg / m2) och komplex mineralförband (150 g / m2superfosfat. Sådd grön gödsel med efterföljande grävning i spirande fasen hjälper till att förbättra jordens struktur och fylla den med organiska ämnen.

helst för att plantera

Råd. Det är bättre att gräva hål för plantor i förväg, minst en månad före plantering.

Landning

Det är viktigt att börja plantera plantor på hösten, tre till fyra veckor innan den första frosten, eller på våren, innan sapflödet börjar:

blomningstid

 1. Graven fylls på 3-4 dagar med bördig jord med tillsats av organiska och mineraliska komponenter (humus 4-5 kg, kaliumsalt 50 g, superfosfat 150 g, ammoniumsulfat 50 g).
 2. Friska unga buskar med en utvecklad fibrös rot har en rotkrage ett par centimeter över marknivån.
 3. Runt plantorna är marken komprimerad med dina fötter. Efter vattning sätts marken ner och halsen bör vara på marknivå.

En av orsakerna till den ökade frostbeständigheten hos steppkörsbär är förmågan att hålla snö mellan buskar och underväxt. Det är vettigt att placera plantor nära varandra (1,5-2 x 2 m). Plantering planteras med ett tjockt lager torrt gräs eller torv.

unga buskar

Fertilizer

Vid korrekt jordberedning under det första året krävs inte ytterligare gödsling. De kommande 2-3 åren räcker en kvävegödsling med våren (urea 20 g / m2) för grävning. Vidare kommer buskarna in i fruktperioden och kräver en allvarligare introduktion av näringsämnen: på hösten - humus för grävning (8-10 kg / m2), på våren - superfosfat 50 g / m2, kaliumklorid 10-20 g / m2, urea 25 g, följt av införlivande.

Vattning

Även om buskskörsbär anses vara inte särskilt krävande för markfuktighet, svarar det tacksamt på vattning i rätt tid med ökat utbyte och saftighet av druper. Att vattna 2-3 gånger per säsong anses vara tillräckligt: ​​efter blommande, under hällande frukt, i slutet av sommaren. Grunt lossnar rekommenderas efter varje vattning 2-3 dagar senare.

hälla frukt

beskärning

Busk körsbär kännetecknas av oberoende bildning av en rundad krona. Därför syftar beskärningen främst till att minska förtjockning och föryngring. Frukter inträffar vanligtvis vid föregående års tillväxt, så endast de extra grenar som växer inuti kronan tas bort.

Föryngring av körsbärsbussningar utförs efter tillväxtdämpningen, och avskärar skelettgrenarna på platser där grenningen stannar.

dämpande tillväxt

Eftersom stappen "invånare" kännetecknas av en stor mängd tillväxt, bör tunnningen genomföras i tid. Livslängden på en buske utan minskning av frukt är cirka 8-10 år. För att föryngra planteringen kvarstår starka och friska lager, som gradvis ersätter de gamla.

För- och nackdelar med buskskörsbär

fördelar:

anti-aging plantering

 • ökad frostbeständighet och torka motstånd;
 • låga krav på markfruktbarhet;
 • tidigt mognande, snabbt växande;
 • dekorativt utseende under blomningen;
 • tät tillväxt låter dig regelbundet föryngra planteringen;
 • fruktning förekommer redan på 3-4: e året;
 • resistent mot sjukdom.

nackdelar:

 • sura frukter, ofta syrliga, ofta små;
 • bär frukt endast på en öppen, solig plats;
 • många skott kräver ofta gallring;
 • kort livslängd på en buske.

Att plantera buskkörsbär kommer inte att ge trädgårdsmästaren mycket besvär. Det viktigaste är att platsen är solig och öppen. Även med minimalt underhåll är den årliga skörden av saftiga körsbär värd kostnaden.

sura frukter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa