När man mognar och hur man väljer körsbär korrekt, särskilt sorter och regioner

Som alla stenfrukter har körsbär sina egna datum för att nå teknisk mognad. Trädet odlas också för välsmakande och saftiga bär, som kan avnjutas färskt eller användas för att förbereda kompoter och juicer för vintern. Det är omöjligt att entydigt besvara frågan om när frukt mognar på körsbär. Det beror på trädtypen, villkoren i det växer, vård.

Mognaddatum av körsbärsfrukter

Körsbär klassificeras som grödor som kan växa både i de södra regionerna och i områden där klimatet är kallt, somrarna är korta med regn och vind. Klimatet påverkar mognadstiden. Även tidiga mogna körsbär mognar snabbare i den centrala regionen än i Sibirien eller i Ural.

Redan under andra halvan av juni är bär av sorterna Shpanka, Molodezhnaya och Malyshka redo att användas. Halvsäsongsorter: Lyubskaya, Schedraya, Turgenevka, täcks med mogen frukt under det första decenniet av juli. Och först i augusti kommer körsbär av sorterna Zhuravka och Rusinka att mogna. Men om träd av dessa sorter finns i trädgårdarna i Sibirien, kommer fruktan senare efter 1-2 veckor. Bäret mognar senare om sommervädret ger mer regniga och molniga dagar. Man måste komma ihåg att trädet kommer att bära frukt snabbare när bäret mognar i solen. En växande buske tar längre tid att mogna i skuggan. Gillar inte kultur och lågt liggande platser med grundvatten förekomst nära jordytan. Från den boggy marken börjar ruttningen av rotsystemet, buskens tillväxt upphör och senare kommer blomningen och frukten att börja.

Mognadstiden påverkas av jordens tillstånd. Jorden på platsen bör vara lös, näringsrik, neutral i surhet.

Försvagas och förseningar mogna frukter en stor mängd vild tillväxt i körsbär. Därför tas de rotsugare som inte behövs för bildandet av en buske bort. För att utesluta infektion av trädet efter förfarandet, behandlas såren med tonhöjd efter att ha klippt bort snittet med en trädgårdskniv. Under kocken kommer såren att växa snabbare, och träet kommer inte att oxidera och kollapsa. Trädgårdsvar köps i en specialaffär eller förbereds oberoende av 10 delar kolofonium, fyra autol och två vax. Vaxet med kolofonium upphettas över en eld, efter en svag kylning av blandningen hälls en del av autolen.

körsbärsblommor

Ett träd som är utsatt för svampinfektioner: monilios, coccomycosis, antracnos kommer att återhämta sig längre efter en sjukdom, och fruktan kommer att röra sig i flera veckor. Attacken av skadedjur på trädgården har en negativ effekt på blommande och äggstockar. Bara med korrekt skötsel och skapande bekväma förhållanden ger körsbäret saftiga söta bär i tid, i enlighet med villkoren.

Samlingstid

När man plockar körsbär säger de trädgårdsmästare bär som blir mjuka och saftiga. Färgen på huden indikerar också graden av mogenhet. Det blir vanligtvis mörkrött, vinrött. Även om det finns sorter med ljusröd frukt. Men efter att ha smakat ett bär, kan du vara säker på att det är mogen till smak. Massan avger sötma, det finns mycket juice i den, den stickar inte tungan.

mogen körsbär

Vanligtvis verkar mogna bär snabbare på körsbärsbussningar som växer i soliga områden. Skörden börjar skördas gradvis så att den inte kommer till fåglarna eller ruttnar och faller till marken. Ta bort bara mogna frukter, omogna är kvar. Om det planeras att transportera grödan plockas bären 2-3 dagar innan deras mognad kommer.

Det är omöjligt att ta bort frukterna från träden för tidigt, eftersom de inte kommer att kunna mogna inomhus, som äpplen eller päron. Så du kan stanna utan körsbärsbär.

Skördens kvalitet under säsongen beror på:

 • luftfuktighet;
 • årets medeltemperatur;
 • den månad då bären plockades;
 • sluta vattna 2-3 veckor före skörden;
 • klimatet i den växande regionen.

mogna körsbär

Om de i Moskva-regionen redan börjar plocka körsbär, kommer skörden i Kazan att vara klar senare. Här bestämmer trädgårdsmästaren själv fruktens tillstånd, deras beredskap för insamling. När väderförhållandena påverkar bärens smak negativt, och frukterna börjar ruttna, måste du samla körsbär för att göra kompott eller sylt. På detta sätt kan åtminstone en del av stenfruktskörden sparas.

Hur man samlar in korrekt

Körsbär skördas på olika sätt:

 1. Om du lämnar stjälken gör det möjligt att öka lagringstiden för de färska bären. Beskärningssaxar klipper skärningen så att hälften av den blir kvar med frukterna.
 2. Plockade också med sticklingar. Dessa bär kan läggas i kylen. De kommer att hålla sin presentation under lång tid.
 3. När bär plockas utan sticklingar kallas denna metod mjölkning. Det används när körsbär behövs för kulinarisk bearbetning eller konservering.

Samla körsbär från ett högt träd inte lätt. Det är omöjligt att göra utan enheter. Krokar hjälper trädgårdsmästaren, med hjälp av vilka de spänner grenarna. Stegar används också för att få bär från toppen av busken. Bland de verktyg som används för att plocka bär är trädgårdsaxar, beskärningsaxar, fruktplockare. Alla metoder för att plocka körsbär utförs i bomullshandskar. När allt är bärsaft tvättas dåligt av huden.

skördade körsbär

När körsbären har plockats korrekt placeras de i korgar. Det är bättre att väva behållare för frukt från vingår eller från björkbark. Du kan förbereda speciella brickor för en stor skörd, i vilken kartonger med en söt skörd görs. Körsbär förvaras också i påsar. Luftåtkomst till bär är viktigt här.

Träd efter plockning av körsbär behöver särskild vård, bestående av:

 • bearbetning med Bordeaux-blandning;
 • riklig fukt;
 • anti-aging beskärning;
 • utfodring med humus eller kompost.

Sprutar träd med svampdödande preparat på hösten ger de dem möjlighet att blomstra i tid på våren och förbereda sig för bildandet av frukt äggstockar. Genom att avskära den överskottstillväxt som bildas på grundstammen, hjälper de stenfruktkulturen att växa starkare, att fylla på näringsämnen i tillräckliga mängder för snabb fruktning. Endast med ordentlig vård för nästa år kommer fruktträd att ge mycket välsmakande bär och till och med överleva den sibiriska vintern med svår frost.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa