Beskrivning av de bästa sorterna av dvärgkörsbär, plantering och vård, bekämpa sjukdomar

Bristen på den personliga tomtens territorium tvingar trädgårdsmästare att planera planteringen mer noggrant och välja trädgårdsgrödor. Med begränsat utrymme rekommenderar experter att uppmärksamma varianter av dvärgkörsbär. Trots sin lilla storlek kan ett sådant träd överraska med avkastningsindikatorer, men för detta måste du veta om funktionerna i dess odling.

Funktioner av dvärgkörsbär

Dvärgskörsbär växer från 1 till 1,5 meter i höjd. Tunna, spridande grenar ger utseendet till en buske. Bladen är små i storlek och form, de växer högst 5 cm och har en spetsig ände. Dvärgskörsbärsblommor varar från 2 till 3 veckor och, till skillnad från traditionella sorter, åtföljs det av en rik arom.

körsbär funktioner

Bonsai-bär kan vara från ljus till mörkröd, vissa sorter blir nästan svarta vid tidpunkten för mognad. Fruktens medeldiameter är 1 cm, och medelvikten är högst 5 g. Ett särdrag hos lågväxande träd är den tidiga avkastningsperioden och dess höga avkastning. De kan nå 10-12 kg, vilket säkerställs på grund av tätheten i arrangemanget av bär på grenarna.

Fördelar och nackdelar

De viktigaste fördelarna med dvärgkörsbär är växtens kompakthet och fruktkvaliteten. Enligt kriteriet om användbarhet är de inte sämre än vanliga körsbär. Fördelarna inkluderar följande punkter:

dvärgsorter

 • god tolerans mot plötsliga temperaturförändringar;
 • frostbeständighet;
 • hög överlevnadsgrad;
 • god sjukdomsresistens;
 • enkel att plocka bär;
 • tidig skörd av grödan.

Växande dvärgkörsbär kräver inte stora färdigheter, så även nybörjare kan göra det. På grund av grenarnas styrka är trädet inte rädd för starka vindar och drag. Ett väl utvecklat rotsystem tillåter växten att överleva på platser med en nära förekomst av grundvatten. Höga avkastningsgrader gör det möjligt att använda lågväxande sorter för industriell odling.

sjukdomsresistens

Nackdelarna med dvärgkörsbär inkluderar bärens lilla storlek. Vissa noterar fruktens brist på sötma och deras otillräckliga köttighet. Plantering kräver att man väljer rätt sort och tar hänsyn till odlingsförhållandena, och avsaknaden av pollinatorer för vanliga dvärgkörsbär är fylld med en minskning av avkastningsindikatorerna.

De bästa sorterna

Många års uppfödararbete har gjort det möjligt att få en mängd olika sorter, därför presenteras understora sorter på marknaden i en stor variation.Samtidigt finns representanter för dvärgträd som har vunnit ryska trädgårdsmästarnas kärlek och erkännande. För plantering i Moskva-regionen är de bästa sorterna:

odlingsförhållanden

 • Chokladflicka;
 • Antracit;
 • Bystrinka.

Vinter granatäpplet tillhör kategorin nya sorter, det erhölls genom att korsa stäpp och sandiga körsbärsorter. Syftet med uppfödningen var att få en variation som är motståndskraftig mot väderförändringar, så att växten lätt tolererar varmt väder och frost. Ett särdrag i sorten är starka grenar och rakliknande tillväxt.

Den första möjligheten att få en skörd kan förväntas under det 2-3: e året, vars indikatorer ökar gradvis, och på sjunde året avlägsnas upp till 8 kg frukt. Mognaden faller i mitten av augusti, men frukterna kan fortsätta på grenen tills de sista dagarna av september. Vikten av ett ljust vinrött bär är 4 g.

Cherry Businka tillhör sorter med en genomsnittlig mognadstid. Bärens medelvikt är 3,5 g. Det särpräglade ligger i färgen på frukten, som är svart. Vinter-härdiga körsbär växer i genomsnitt upp till 3 m. Växtens fördel är dess höga avkastning och mångsidighet att använda bär. Kommersiell odling visar ett utbyte på 8 ton / ha. Fruktperioden faller i mitten av juli.

överflöd av bär

Växande princip

Planteringen av trädet bör utföras på ett väl upplyst ställe, eftersom körsbär kräver tillräckligt med ljus. Det rekommenderas att välja södra sidan av trädgården, höjningen av territoriet är inte ett hinder. Lågväxande träd reagerar inte bra på ens en liten skugga, så även om de är korta, bör de inte planteras under stora träd.

Det är inte önskvärt att vara nära körsbäret av barrträd, de är bärare av infektioner som är farliga för det.

För att undvika besvikelse bör anläggningen köpas i specialiserade plantskolor. Följande regler bör följas:

expert undersöker

 • välj en en eller två år gammal växt för plantering, eftersom de är acklimatiserade och har en tillräcklig uthållighet;
 • noggrant undersöka rötter, ta bort torra processer;
 • före plantering, utför en blötläggningsprocedur i 10 timmar i vatten eller i en tillväxtstimulerande lösning;
 • plantering bör utföras i beredd jord, anrikning med gödsel och gödselmedel måste genomföras under hösten.

Sandig lerjord anses vara idealisk för odling av lågväxande stenar, eftersom den kännetecknas av tillräcklig löshet, passerar den lätt luft och vatten. Djupet på det grävda hålet bör vara lika med 1⁄2 än plantas höjd. Efter plantering måste jorden fuktas med 2 hinkar varmt vatten.

sommarträdgård

Vård

Att ta hand om en dvärgkörsbär är standard, kräver inte mycket tid och ansträngning. För en framgångsrik odling är det viktigt att kontrollera vattning och beskära grenar i tid. Fuktgivande utförs vid behov, vilket ökar under den torra säsongen och vid mogna bär. Vid långa regn krävs att jorden lossnar. Detta tillåter överskottsfuktighet att lämna i tid och eliminera risken för vattnstagnation.

Innan blomningen krävs en trädinspektion. Om det finns frysta torkade skott måste du ta bort dem med en beskärare. Beskärning utförs tidigt på våren innan början av juice flyttas. Sådana åtgärder hjälper till att öka tillväxten av skott och göra det möjligt för trädet att växa starkare under blomningen. Höstgrenens borttagning utförs endast när det är absolut nödvändigt.

För bättre frukt bör vi göra periodisk gödsling. Den första utförs före blomningen efter knoppbildning. Efter blommande blommor är införandet av organiskt material tillåtet. Under höstperioden efter skörd appliceras mineralgödselmedel i form av kalium, fosfor och kalcium på jorden.

röda bär

Sjukdomar och skadedjur

Dvärgkörsbärsarter är resistenta mot skadedjur och olika sjukdomar hos fruktträd. Oftast utsätts de för skador av svamp, därför är det nödvändigt att utföra periodisk inspektion för deras närvaro. Plantering kan drabbas av följande sjukdomar:

 • moniliosis;
 • olika typer av fläckar;
 • sårskorpa.

Dvärgträd utsätts ofta för bladlössbesvär. Den största faran hotar plantor vid tidpunkten för uppkomsten av nya blad och unga skott. För vanligt körsbär skadedjur inkluderar maskar, mal, fruktkvalster.

små raser

Kontrollmetoder

Vanlig svamp körsbärssjukdomar inkluderar monilios, som ofta kallas monilial burn. Det är lätt att identifiera när plantan blommar. Om den är närvarande börjar torrröta bildas på grenarna, de torkar ut och trädet kan helt dö. Symtomen på lesionen observeras i följande sekvens:

 • det finns fokus som liknar konsekvenserna av exponering för eld;
 • grå tillväxter bildas på barken;
 • bären är täckta med grå råtta;
 • grenar spricker och dör.

grenar spricker

För att bekämpa monilios används fungicider - "Oleocobrite", "Captan", "Kuprozan". Innan behandlingen tas de drabbade områdena och frukt bort. En procedur kanske inte räcker, i detta fall upprepas manipulationerna.

Körsbärsplantningar kan drabbas av brun eller perforerad fläck. Sjukdomen manifesterar sig i form av mörka, bruna eller gulaktiga fläckar, på den plats där hål bildas över tid. Bladen börjar torka och falla av. De bekämpar denna sjukdom med en 1% -ig lösning av kopparsulfat eller Bordeaux-vätska. Den senare används också för skabb.

mogen frukt

För att förhindra förorening av planteringar med bladlöss utförs sprutning med speciella preparat, av vilka det finns många produkter för trädgården idag. Bearbetningen sker före knopp. Goda resultat erhålls vid användning av "Nitrafen" eller "Olecuprite". Vid de första tecknen på närvaron av larver på växten sprutas plantningarna tills knopparna öppnas. Omedelbart före blomningens början upprepas arbetet med "Karbofos".

Under trädgårdsskötseln upprepas vid behov insekticidbehandling.

Förebyggande

Förebyggande av uppträdande av sjukdomar och skadedjur är överensstämmelse med planteringsregler, snabbt avlägsnande av drabbade grenar och frukter. Den första förebyggande sprutningen utförs efter beskärningsförfarandet med användning av en 1% lösning av vitriol för dessa ändamål. För att förhindra sjukdomar är den undre delen av skotten vitkalkad med kalk. För att skydda trädet från skadedjur som tillbringade vintersäsongen i barken, kan spray med en urealösning tillverkad av 700 g läkemedel och 10 liter vatten hjälpa.

förebyggande av utseendet

Vid användning av Bordeaux-vätska bör sprutans tidpunkt beaktas:

 • den första - tills knoppen bryter;
 • den andra - efter slutet av blomningen;
 • tredje - senast 3 veckor före början av bärplockning.

Sprutning med "Zirkon" eller "Ecoberin" hjälper till att öka trädets motståndskraft mot olika skadedjur.

besprutning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa