Steg-för-steg-instruktioner för hur man planterar körsbär på körsbär korrekt och tidpunkten för proceduren för nybörjare

Ympning är en användbar och nödvändig procedur som syftar till att multiplicera och föda upp de önskade sorterna av fruktträd. Därför bör alla trädgårdsmästare veta om teknologierna för hur man planterar körsbär på körsbär ordentligt och inte vara rädda för att tillämpa dem i praktiken. Dessutom kan ett ympat körsbär ge sina ägare ett rikt utbyte av bulkbär mycket tidigare i tid än vanliga unga plantor.

Metodfördel

Så, den agrotekniska tekniken för ympning representeras av möjligheten att överföra ett fragment av en växt till en annan för deras sammansmältning till en viss enda organisme, men med nya funktioner och egenskaper.

metodfördel

Transplantatet är en del av ett träd i marken med egenskaper som påverkar den framtida kvaliteten på frukt och skörd, och är skarvade med dess underjordiska fragment, nämligen med en bestånd, vilket påverkar växtens funktionella egenskaper.

Fördelen med metoden ligger i att lösa flera problem på en gång, nämligen:

 1. För att bevara variationerna av det beskrivna trädet, eftersom fröodling av vissa sorter påverkar negativt egenskaperna som erhålls från moderplanten;
 2. Att tvinga avkastningsperioden. Det ympade körsbäret är klart för frukt efter 2 år, medan träden som spirar från fröet kommer att ta mycket längre tid - cirka 5-8 år.
 3. I föryngring av planteringar. Oproduktiva åldriga träd beskärs och korsas sedan med unga sticklingar.
 4. Att öka växternas resistens mot olika typer av sjukdomar och mot negativa miljöförhållanden. Den så kallade hybridiseringen hjälper till att smälta delikata och sårbara trädgårdsvarianter med sina vilda, härdiga släktingar.
 5. Att kombinera egenskaperna hos vissa sorter i en enda representant.
 6. För att spara trädgårdsutrymme, eftersom skott av en mängd olika körsbärsorter kan växa på en standardväxt.

Viktig! Ympning kan hjälpa till att upprätthålla ett skadat eller till och med trasigt träd, men bara om växten har ett levande rotsystem.

bit av trä

Tidpunkten för vaccinationen

De mest framgångsrika säsongsmässiga faserna med körsbärstransplantation är:

 • vårperioder, med början från mars och slutar med det första decenniet av april;
 • sommaren - från det andra decenniet av juli till augusti.

Baserat på trädgårdsupplevelser är det emellertid våren, på toppen av sapflödet i träd, som representeras av den bästa perioden för ympning.

tidpunkten för

Sommaren, för ympning av körsbär med gröna sticklingar, till och med för närvarande grenarna slutar växa, är inte den bästa tidsperioden, på grund av missförhållandet mellan beståndet och spion i kambialskikten.

Vid relativt varmt väder kan korsningen genomföras under hösten, men i vilket fall som helst kommer fusionsperioden att vara helt klar endast närmare våren.

På vintern är fruktträd, med en avmattning av metaboliska processer, i den så kallade viloläget.

Viktig! Om ympningstekniken kommer att genomföras på sommaren måste vattningen av beståndet genomföras i förväg för att påskynda sapflödet.

två grenar

Vilka träd kan kombineras med

Det händer att i trädgården, förutom ett gammalt körsbärsträd, finns det inte något fruktbart för vilket ett transplantat kan göras. Och för att odla en ny, samma sort, är beståndet inte bara långt, utan också svårt, särskilt när det inte finns någon garanti för framgång med ympning.

Men om en plommon växer på trädgårdsmarken, kan korsningstekniken utföras direkt på den. Dessutom präglas detta fruktträd inte bara av den starkaste bestånden, utan också av utmärkta anpassningsförmågor.

Ett körsbärsträd kan också ympas på fruktbestånd i form av:

kombination av sorter

 • fågelkörsbär;
 • körsbär plommon;
 • körsbär;
 • taggar.

Rotstocken i form av körsbärsplommon har fördelar - kulturen är motståndskraftig mot frost och har ett välgrenat och starkt rotsystem.

När man korsar körsbär bör trädgårdsmästare veta att sammanslagning med körsbär går mycket snabbare på grund av deras utmärkta kompatibilitet.

har fördelar

Steg-för-steg-instruktioner för proceduren

För nybörjare finns det instruktioner för ympning av körsbär på ett eller annat sätt.

Kopulation

Det är möjligt att inokulera ett körsbär med hjälp av en stickling - den så kallade kopuleringen och en knopp - med hjälp av knoppar.

Kopulation är lämplig för kvistar i samma storlek, med den mest lämpliga diametern 1,5 centimeter. Skivor måste utföras i ändarna av både scion och rotstocken. Storleken på snittet bör vara inom 3-4 centimeter.

proceduren

Efter sådant förberedande arbete måste båda sektionerna vara anslutna, så mycket att kammerskikten har sammanfall i området. Förpacka platsen för sammanflytning med ett speciellt material, i form av till exempel en film, eller gör en speciell behandling med den så kallade trädgårdslaken.

Viktig! För att skydda det framtida trädet mot möjlig infektion rekommenderas det att växtens såryta behandlas med speciella antibakteriella medel.

schematiska ritningar

För barken

För att ordentligt ympa körsbäret till barken och före toppet med sapflödet måste du först frigöra rotstocken från kvistar. Förbered sedan sticklingar för det - från 2 till 4 stycken, med tvärgående snitt i ändarna.

Efter beståndet, bearbeta den med en bågsåg och rengör den med en kniv. Skär fem centimeter längs basen på barken, var och sätta in fjädrarna tätt, skär för att klippa.

Viktig! Arbetet med skärningarna på barken måste utföras med en vass kniv för att förhindra eventuella skador på själva virket.

 körsbärsbark

In i klyftan

Metoden för att korsa träd måste utföras innan växtsäsongens början. Det förberedande steget för ympning är processen för avskärning av knutar - på ett ungt träd börjar arbetet med en indragning på cirka 40 centimeter från början av grenningen av stammen, medan en gammal anläggning bearbetas genom att öka detta avstånd till en meter.

Transplantatet utförs enligt anvisningarna nedan:

trädkorsningar

 • skärningens botten med flera knoppar skärs med en kniv i den så kallade dubbla kilen;
 • beståndet utsätts för sågning till önskad höjd med dess ytterligare strippning;
 • med hjälp av en kniv delas beståndet exakt i mitten;
 • en scion sätts in i delningen, så att den sammanfaller med barken av rotstockbarken. Om anläggningens tjocklek tillåter, begravs upp till 2 sticklingar åt gången i delningsstället;
 • trädets ympade område är lindat med garn, polyeten eller behandlat med trädgårdstopp.

I jämförelse med andra metoder för korsning beror ympning med sticklingar i delningen på den bästa överlevnadsgraden.

ympning med sticklingar

In i semiklyvningen

Fördelen med denna ympningsmetod ligger i de små skadorna på träden.

Skivor måste utföras på sidan av rotstocken, nämligen:

 • retirera cirka 3 centimeter från slutet av snittet;
 • att dela med en lucka, men inte helt;
 • stick stickorna i snittet så att deras vävnader är i nära kontakt med varandra.

Scion skördas på samma sätt som för full delning.

band lindning

Hörnsnitt

Inokulering på liknande sätt utförs med kvistar med ungefär 2 centimeter i diameter.

Till att börja med görs ett skår i vinkeltyp med en kniv belägen 3 centimeter från kanten, där skäret görs till ett djup av 6 millimeter, i en vinkel på 30. Dessutom görs samma snitt i den andra riktningen, men med en annan storlek, ungefär 6 centimeter.

Snittet vid skärningens nedre ände görs diagonalt i enlighet med utskärningarna på rotstocken. Platsen för sammanflytning är förpackad med en speciell film.

i ett hörnskär

Sidosnitt

Denna metod förutsätter ett snett snitt, 20 centimeter från grenens botten. Dessutom bör längden på den ena sidan vara mer än den andra med en centimeter. Stjälken, avsedd för ympning, bärs i form av en kil, vars sidor också måste ha en skillnad på 1 centimeter.

Efter en sådan förberedelse införs skottet i snittet och lindas med en skyddande film.

sidosnitt

Vid bron

Ympning med bron-metoden används för fruktträd som påverkas av harar på vintern.

Transplantatet placeras på ett cirkulärt sätt längs stammens diameter. Spetsens spetsar fördelas strax under eller över det resulterande såret. Rengöring av skadade områden utförs upp till trädets friska vävnad. Skär sedan längs kanterna. Skjutspetsarna skärs snett.

Ursprungligen sätts transplantatet in i botten snitt. Efter att sticklingarna har böjt sig i en båge och införts i snitten ovanifrån. Skarvarna är lindade med garn.

överbryggande

Vård efter vaccination

Det kommer att bli klart om scion har rotat eller inte om en månad. Scionknoppar och deras tillväxt indikerar ett positivt resultat.

 Under villkoren för slutet av ympningsprocessen är det nödvändigt:

 1. Stärka grenen med ett speciellt däck - för styrka och skydd av scion från blåsigt väder.
 2. Resterna av vaccinfilmen bör tas bort efter en viss tid, men det är lämpligare att lämna allt som det är fram till nästa år.
 3. Försörja området nära grundstammen med gödningsmedel som innehåller kväve, fosfor och kalium.

En noggrann strategi för ympning med val av rätt teknik är nyckeln till framgången för det etablerade övergångsmålet och första gången.

efter ympning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa