Hur man planterar körsbärsplantor ordentligt på våren, sommaren och hösten, vårdregler

Oavsett trädgårdsstorlek kommer ägarna säkert att försöka ägna mest utrymme till körsbär - frodiga träd gläder regelbundet med en riklig skörd av välsmakande och hälsosamma bär. Frukt beror till stor del på hur korrekt du lyckades välja sorten för en viss region. Planteringsfel kan också påverka trädets tillväxt, utveckling och frukt. För att förhindra olyckliga konsekvenser är det bättre att på förhand ta reda på hur man planterar körsbär så att de snabbt rotar och växer snabbt.

Vad borde plantorna

Till och med nybörjare som har tagit hand om hälsosamt och högkvalitativt plantmaterial får en frodig körsbärsträdgård. Det är bättre att välja plantor i beprövade plantskolor med ett oklanderligt rykte. Det rekommenderas att köpa en planta på hösten.

Vid köp av körsbär bör följande uppgifter uppmärksammas:

 • rotsystemet är väl utvecklat, har många laterala processer, det bör inte ha rutt, torra områden;
 • det bör inte finnas många grenar, de växer snabbt senare;
 • plantan är högst en meter;
 • bark, grenar måste vara rena, inga skador, mögel.

Det är bättre att köpa växter med ett slutet rotsystem, du behöver inte oroa dig för hur du kan bevara körsbär till våren. Trädet övervintrar väl i en sval källare. Om det inte finns någon möjlighet att skicka den till källaren, rekommenderas det att helt enkelt gräva i plantan på platsen, täcka den med grangrenar och sågspån för vintern.

Nyanser när du väljer en variation för olika regioner

Innan du går till förskolan rekommenderas det att du undersöker de sorter som är bäst lämpade för regionen. För svala, tuffa förhållanden är det bäst att välja hårda grödor tidigt i mognad. Om du köper sena varianter och planterar dem i Ural eller Sibirien kommer det att vara problematiskt att få en skörd - mogning kommer kanske inte.

plantering körsbär

Sena varianter är bra för varma områden. Det är viktigt att köpa flera tidiga grödor - fruktan börjar i början av sommaren. För Leningradregionen rekommenderas körsbär med en genomsnittlig mognadperiod - det kommer att vara möjligt att skörda grödan även i en sval sommar. Var noga med att bekanta dig med andra egenskaper - övervintringskrav, uthållighet, frostbeständighet.

Bortskämda grödor, som trivs i mitten eller varma zoner, försvinner säkert under svåra förhållanden, även om de övervintrar under tak.

timing

Det rekommenderas att plantera unga träd på hösten, men bara i varma regioner - det tempererade klimatet gör att plantorna får roten väl och börjar växa med vårdagarna. Svala områden är inte så försiktiga med körsbär - det är bättre att gå med växterna till trädgården på våren, efter att frosten helt har försvunnit, annars riskerar det att förstöra plantorna. Om du behöver plantera innan vintern, är det bättre att starta processen i augusti, kommer rötterna att få roten väl.

plantering körsbär

Vissa trädgårdsmästare lyckas plantera körsbär även på sommaren, men du bör förbereda dig för att du måste anstränga dig mycket för att trädet ska slå rot. Du måste skapa en konstgjord skugga för växten, annars kommer solens heta strålar att orsaka brännskador, vatten rikligt och regelbundet.

Fördelarna med vårplantering

I regioner med ett tempererat klimat rekommenderas det att börja plantera körsbär på våren - det här är den bästa tiden för processen.

Fördelarna med vårplantering är många:

 • rötterna kommer snabbt att slå rot, smältvattnet ger den nödvändiga fukten;
 • det är lätt att följa trädets tillväxt, utveckling;
 • du kan förbereda i förväg för plantering - lägg till näringsämnen i jorden, gräva upp den, under våren kommer jorden att sjunka och är helt klar för att plantera träd;
 • anläggningen har tid att förbereda sig för övervintring.

körsbärssediment

En betydande nackdel med vårplantningen - tillsammans med röttens tillväxt bör trädets luftdel aktivt börja utvecklas. För detta kommer du att behöva mycket styrka, så du måste ta hand om snabb introduktion av förband.

För- och nackdelar med höstplantning

Höstplantningen av körsbär har, om inte sent, sitt eget antal fördelar. Trädet kommer att få tid att slå rot, det hotas inte av heta solstrålar, plötsliga natt- och dagstemperatur sjunker.

Den vilande perioden, som pågår hela vintern, spelar också en viktig roll - efter värmens början börjar plantan aktivt växa.

Nackdelen med att plantera körsbär på hösten är att om vintern kommer för tidigt kan frost förstöra växten. Det enda sättet att skydda plantan är att täcka den med ett skikt av mulch.

plantering körsbär

Hur man planterar körsbär korrekt

När du har valt en planta är det viktigt att plantera korrekt. Det finns många regler som bäst studeras i förväg, detta gör att du kan förhindra obehagliga misstag som därefter påverkar trädets utveckling och tillväxt. Det är viktigt att välja den mest bekväma platsen, förbereda jorden (det rekommenderas att göra detta i förväg), studera vårdets komplikationer. Vattning och tillsats av näringsämnen spelar också en viktig roll - det är bättre att ta reda på hur man gör detta utan att skada körsbär.

Sitsval

Det är viktigt för körsbäret att växa under rätt förhållanden. Välj en plats som är bekväm, solig utan tillgång till utkast. Det är bättre att välja en plats som är stängd på alla sidor av höga träd eller uthus.

plantering körsbär

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till vilket landningsmönster som kommer att användas. Det rekommenderas att lämna ett avstånd på minst 4 m mellan växterna, det är tillräckligt för kronans fulla utveckling. Om stora körsbärssorter odlas, öka utrymmet mellan träden.

Obligatorisk jordkomposition

Den mest lämpliga marken för att odla körsbär är lätt ler eller sandig ler. Var noga med att övervaka surhetsgraden, en neutral nivå rekommenderas. Om marken är för sur, tillsätt lite kalk när du planterar. Sandjord är också bra för körsbär, men du måste regelbundet tillsätta näringsämnen efter att du planterat ett träd i öppen mark. Om gödselmedel inte används kommer slarv att påverka fruktningen - bären är små, med lågt sockerinnehåll.

sandig jord

Lerjord för odling av körsbär rekommenderas inte. Tung jord kommer säkert att påverka avkastningen.

På vilket avstånd att plantera

En förutsättning är överensstämmelse med avståndet mellan plantor. Mycket beror på variationen - plantera stora körsbär, vilket lämnar ett gap på 3,5 m mellan växterna. Avståndet mellan raderna är 4-5 m.

Förberedelse av plantgrop och djup

Det rekommenderas att börja förbereda gropen senast två veckor innan körsbär. Det är viktigt att gräva djupt, ta bort alla ogräsrötter. Graven är upp till en halv meter bred. Djupet är minst 80 cm. Det är tillrådligt att köra i en pinnstöd omedelbart, vilket kommer att skydda mot vindstöt och, vid behov, hjälpa till att justera bagagerummet.

hål för trädet

Toppförband vid plantering

När du planterar ett ungt träd i ett hål rekommenderas det att lägga till en speciell jordblandning. Det är lätt att förbereda det, blanda:

 • på plåtjordens ruttna gödsel;
 • en handfull superfosfat (per växt);
 • en halv handfull kaliumsulfat;
 • tre delar av näringsrik trädgårdsjord.

Det är bättre att inte introducera kvävehaltiga föreningar - den aktiva tillväxten av den ovanjorda delen kommer att börja, rötterna har inte tid att förse den med näringsämnen.

Oönskad stadsdel

Det rekommenderas inte att plantera körsbär nära för stora träd. Oönskade grannar är stenfrukter (persikor, plommon), buskar (svarta vinbär, hallon).

hallon

Att ta hand om ett planterat träd

Det kommer inte att finnas några särskilda svårigheter att ta hand om en plantor, körsbär är extremt krävande. Du måste övervaka en tillräcklig mängd fukt, snabbt göra näringsrika kompositioner, skydda växten från invasionen av skadedjur, skador av sjukdomar.

Vattning och gödsling

Överflöden för körsbär är destruktiva, så omedelbart efter plantering måste du övervaka mängden fukt i jorden. Det rekommenderas att bara tillsätta vatten på torra dagar. Bevattna marken med en varm vätska - motstå vattnet i solen.

Toppförband under den första säsongen efter plantering bör inte genomföras, trädet har tillräckligt med näringsämnen som finns i marken.

Gräva i körsbärsplantor för vintern

Det händer ofta att plantorna köptes för sent, väderförhållandena tillåter inte att plantera dem på ett permanent ställe. I sådana fall rekommenderas det att droppa.

plantering körsbär

Det finns flera regler att följa:

 • välj en lämplig solig plats, grundvattnet ska inte vara nära ytan;
 • det ska inte finnas några högar av skräp i närheten, gnagare börjar vanligtvis där;
 • ta bort alla blad, undersöka rötter;
 • gräva i plantorna i spåret (djup upp till en halv meter);
 • strö rötterna med händerna, komprimera jorden med en spade;
 • täck med grangrenar och halm före frost.

När snön faller, utför kullning, häll höga snödrivor på de grävda körsbären, som kommer att skydda från frost.

Vilka problem kan en trädgårdsmästare möta

Det finns flera utmaningar som nybörjarträdgårdsmästare ofta möter. Vanligtvis är misstag som gjorts under plantering klandrar för tillväxt, utveckling och brist på frukt. För att förhindra problem är det bättre att studera möjliga problem i förväg och att de snabbt elimineras:

 • om körsbäret inte växer det första året är felaktig plantering skylden - rotkragen är för djupt i marken, det rekommenderas att plantera igen och höja växten några centimeter upp;
 • frekventa sjukdomar, dålig tillväxt - plantan är mer än två år gammal, immunsystemet är för svagt, när du köper, se till att få veta växtens ålder;
 • pollinering inträffar inte på grund av avsaknad av en pollinator i närheten - det rekommenderas att plantera körsbär i närheten, efter att ha kontrollerat att olika sorter planteras;
 • en växts död orsakar bristande efterplantningsdatum - det rekommenderas att övervaka väderförhållandena i regionen.

En annan viktig regel är att köpa plantmaterial endast från betrodda säljare. Plantor av hög kvalitet är nyckeln till en god skörd. Att plantera körsbär kräver inte särskild kunskap, till och med en nybörjare som arbetar med nybörjare kommer att klara processen. Det viktigaste är att studera alla krav och regler för plantering, att köpa en högkvalitativ plantor. Trädet kommer säkert att tacka dig för dina ansträngningar med generösa skördar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa