Är det möjligt att odla ett körsbär från en sten hemma och hur man tar hand om en planta

Körsbärsförökning - processen är ganska enkel, men bara om du använder de vanligaste metoderna, använd sticklingar, skott eller grenar. Att växa från frö anses vara det svåraste, men ändå är det många trädgårdsmästare som försöker göra denna process. Belöningen är ett frodigt, vackert träd, redo att ympas med en bra variation. Innan du växer från körsbärsfrön är det bättre att förstå alla funktioner, som inte är så få.

Fördelarna med grova körsbär

Drupe körsbär har många fördelar. Det viktigaste är att anläggningen är helt anpassad till klimatförhållanden; ytterligare härdning eller användning av varma skyddsrum krävs inte. Körsbär skiljer sig också gynnsamt i uthållighet och resistens mot sjukdomar, det kommer inte att vara några problem med att lämna. Fröutbredning rekommenderas också om ett träd måste odlas för att skapa en bonsai.

Nackdelen med odling av plantor är att sortens egenskaper är extremt sällsynta. Det enda sättet att få söt, välsmakande frukt är genom vaccination.

De bästa sorterna för grodd

Inte alla sorter är lämpliga för plantering av frön. Det rekommenderas att använda frön från dessa körsbär:

Även en korrekt vald sort garanterar inte att experimentet kommer att sluta i framgång - dåliga väderförhållanden kan förstöra ett ungt träd.

körsbärsträd

Fröbehov

Vi rekommenderar att du väljer ett moderträd i din trädgård. Detta säkerställer att klimatförhållandena inte orsakar väldigt mycket skada. Det är bättre att använda övermogna färska frukter för att få planteringsmaterial. Det är viktigt att inspektera benen - det bör inte finnas några skador, ruttfläckar.

Fröberedning och stratifiering

Var noga med att frigöra benen från massans rester, skölj med varmt rinnande vatten. Häll drupe med vatten, stå i tre dagar och byt regelbundet vätskan. Efter en kort torkningstid, skicka frön till en behållare fylld med våt sand, det hjälper till att bevara frön, orsaka groddar.

Stratifieringsprocessen är obligatorisk; för detta skicka behållaren till kylen. Kan förvaras i flera månader i ett svalt, väl ventilerat område. Om en höstplantning ska genomföras är härdning inte nödvändig, vinterfrost klarar perfekt stratifiering.

I vilket land att plantera ett ben

Den enklaste versionen av jordblandningen är ett färdigt underlag för plantor, som rekommenderas att köpas i butiken. Inte mindre användbart för växter kommer att vara marken där moderplantan växer i landet. Förutsätt den för en speciell behandling som kommer att desinficera marken. Spilla jorden rikligt med en rosa lösning av kaliumpermanganat, eller skicka den helt enkelt till ugnen och antändas vid hög temperatur.

Ett annat alternativ för markodling är att hälla kokande vatten över den.

Om du använder näringsjord är befruktning inte nödvändig vid plantering. Lägg annars lite organiskt ämne, mineralgödselmedel. Lägg ett dräneringsskikt (trasigt litet tegel, småsten) i krukorna.

körsbärsträd

Körsbärsplantering och groddsteknologi

Små behållare (upp till 0,5 l) används vanligtvis för groddar hemma. Om en behållare används måste du hålla ett avstånd mellan 15 cm frön. Om druperna har lyckats spira i sanden ska du försiktigt sänka dem ned i hålen gjorda med ett finger eller en pinne, upp till 3 cm djupa.

Om frön planteras utan groddar ska du inte öka eller minska djupet - 3 cm räcker för att gro frön. Se till att bevattna markytan. Processen rekommenderas att utföras med en sprayflaska eller helt enkelt hällas över behållarväggen.

Bygg upp ett växthus för att påskynda uppkomsten av skott och hålla fuktigheten. En plastpåse eller glasbit är bra för detta. Efter plantering, skicka behållaren till en lätt varm fönsterbräda. De första skotten kommer att visas om 3-5 veckor. Spirade drupes kommer att spira lite tidigare - om 2-4 veckor.

Att ta hand om plantor är som att odla inomhusväxter. Vattna regelbundet (använd endast varm vätska), lossa jordytan. Använd en tunn pinne för att bryta upp den skorpa som bildas på ytan. Lossa inte djupt - det finns risk för att skada de ömma unga rötter och förstöra växten.

Gödsling med organiska infusioner, använd en lösning av mullein, humus. Färskt organiskt material är strängt förbjudet, sådana förband kan skada rötter, även orsaka brännskador.

Nederlaget för körsbär som växer i krukor, skadedjur eller sjukdomar är extremt sällsynt. För att helt eliminera risken för sjukdom eller infektion av växten av insekter rekommenderas det att noggrant undersöka träden, om nödvändigt, använda beprövade folkrättsmedel eller kemikalier.

saftigt körsbär

Skötsel av planterade skott

Det rekommenderas att transplantera körsbär i öppen mark vid en ålder av 1-2 år. Det är viktigt att genomföra transplantationsprocessen före knoppbrytning eller före frost. Förbered gropen i förväg - tillsätt humus, potashgödsel. Plantering efter en noggrann inspektion av plantan bör inte förekomma skador på rötter. Avsluta planteringen med ett tjockt mullskikt av sågspån eller torv. Installera stödet omedelbart, gör en liten depression, vilket underlättar vattning.

En förutsättning är regelbunden, men liten vattning. Cherry, som de flesta stenfrukter, är rädd för överdriven fukt, så det är bättre att bevattna marken oftare, men i små portioner. Växla omväxlande med toppförband, men bara om trädet växer på för dålig jord. Näringsjord förser växten perfekt med nödvändiga komponenter, så befruktning krävs inte det första året efter plantering.

Lossa marken där plantan växer regelbundet. Gå inte för djupt, slarviga rörelser kan skada rötter. Ta bort ogräs - gräs som växer rikligt nära trädet tar bort några av näringsämnena, vilket kommer att påverka växtens tillstånd.

För att trädet ska växa och utvecklas på ett fantastiskt sätt är det nödvändigt att utföra regelbundet beskärning. Skär inte grenarna för det första året - ta bort en del av huvudstammen. Den rekommenderade höjden att skära på är cirka 65 cm från markytan. Proceduren utförs med ett rent vass instrument. Det är inte nödvändigt att täcka med trädgårdslack - beskärning kommer inte att leda till mycket körsbär.

På våren och hösten, beskära sidoskott. Förkorta dem med en tredjedel. Ta bort döda, sjuka eller torra grenar samtidigt.

En annan viktig regel för att ta hand om planterade körsbär är regelbunden inspektion av växten, vilket gör att du i god tid kan märka utvecklingen av sjukdomen eller ockupationen av insekter. Använd kemikalier eller folkformuleringar för att bekämpa sjukdomar, skadedjur. Det viktigaste är att genomföra proceduren i tid, förhindra spridning av sjukdomen eller reproduktionen av insektskolonin.

körsbär grenar

Ympning körsbär

Den första frukten på körsbär som odlas från ett ben kommer att inträffa inom 3-5 år, men du borde inte ha några speciella förhoppningar - bären är små och ganska smaklösa. Det rekommenderas att vaccinera i tid - detta gör att du kan få ett sorter av träd med stora söta frukter.

Det rekommenderas att gå till trädgården för vaccinering tidigt på våren, även om det är bättre att förbereda sticklingar för processen på hösten. Förvara på en sval plats eller kylskåp. Det enklaste och mest effektiva sättet att ympa är i klyvning. Tillverkning av sticklingar sker i 99% av fallen, men mycket beror på kvaliteten på scion och utvecklingen av körsbär som odlas från utsädet. För att undvika obehagliga misstag rekommenderas det att vaccinera när trädet är 2-3 år gammalt.

Vaccination steg för steg:

  1. Förkorta stjälken med en vass kniv, lämna 4-6 friska stora knoppar, gör ett snitt som liknar en kil.
  2. Klipp av beståndet i en höjd av 25 cm, klipp omedelbart stammen till ett djup av 5 cm.
  3. Se till att det inte finns damm eller smuts på det skurna stället, sätt i det förberedda handtaget.
  4. Fixa vaccinationsstället, använd isolerande tejp för detta (helst med ett klibbigt skikt utåt).
  5. Efter fixering, använd en trädgårdshöjd - täck området med transplantatet, linda det med fästfilm på toppen.

ympning av körsbär

Utseendet på de första bladen på de ympade stickningarna är en signal om att operationen var framgångsrik. Cherry care ändras inte, men se till att bandaget klämmer in bagageutrymmet. Lossa om nödvändigt ankerskiktet något.

Vattning bör göras försiktigt - trädet efter operationen är uttömt, översvämningar hotar med ruttnar av rötter. Det är bättre att bevattna markytan med en vattenkanna, så att fukt kan absorberas fullständigt i jorden.

Odling av körsbär från frön är en process som kommer att ge mycket nöje även för nybörjare som är trädgårdsmästare, eftersom det är så intressant att se tillväxten och utvecklingen av ett ungt träd. Du kommer inte att behöva vänta länge på belöningen - några år efter ympningen kommer trädet att tacka dig för sin omsorg och uppmärksamhet med generös frukt - saftiga, söta körsbär.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa