Beskrivning och egenskaper för körsbärssorter Izobilnaya, fördelar och nackdelar, odling

Det är svårt att föreställa sig en trädgårdstomt utan körsbärsträd. Bären i denna stenfruktkultur är inte bara välsmakande, utan också hälsosamma. Dessutom är de mångsidiga i användning: de konsumeras färska och är beredda för vintern i form av kompott, sylt och konserver. Körsbärsvin är särskilt aromatiskt. Körsbärssorter Izobilnaya tillhör inte kännetecknen för den mest framgångsrika avelsutvecklingen, men sommarboarna föredrar det när det inte finns mycket utrymme på platsen, men du fortfarande vill plantera ett körsbärsträd.

Avelshistorik för sorten

Sorten föds upp på Sverdlovsk Experimental Station i slutet av 80-talet av förra seklet. Grunden för sorten var Michurin-sorter av fri pollination. Uppfödarna Zhukov S.V., Gvozdyukova N.I. och Isakova M.G. lyckades få en variation som utmärks av ökad vinterhårdhet och kompakt storlek.

avelsorter

1992 inkluderades sorten Izobilnaya i Rysslands statsregister för frukt- och bärgrödor och rekommenderas för odling i regionerna Volgo-Vyatka och Ural.

Sorten är dock så förtjust i trädgårdsmästare att distributionen av körsbär har blivit mycket bredare, den odlas nästan i hela Ryssland.

Beskrivning av trädet och bär

Att lära känna Izobilnaya är värt att börja med en beskrivning av sorten för att uppskatta alla dess positiva och negativa egenskaper:

körsbär rikligt

 1. Körsbär tillhör busken, dess höjd överstiger sällan 2,5 meter.
 2. Trädets krona är kompakt, medelförtjockad, oval i form.
 3. Bladen är mörkgröna, smala ovala i form.
 4. Blommor är vita, samlade i blommor av 4-6 stycken.
 5. Bär är mörkröda och väger upp till 3 gram. Formen är rund.
 6. Stenen är 7,5% av fruktens totala massa, den är separerad medium.

Överflödande frukt uppnås genom att följa reglerna för odling och vård av en stenfruktgröda. De skiljer sig inte från agronomiska metoder för andra körsbär. Vattning, snabb beskärning, introduktion av näringsämnen, skydd mot sjukdomar och skadedjur - allt som behövs för full tillväxt och utveckling.

Enligt professionella provsmakare fick Izobilnaya-sorten 4 poäng av 5 möjliga.

körsbärsgäng

Vad är för- och nackdelarna

Innan de planterar en planta studerar de styrkor och svagheter i den sort som varje gröda har.

De obestridliga fördelarna med Abundant är:

 1. Sen blomning, varför blommorna av sorten inte upplever den negativa effekten av återkommande vårfrost.
 2. Själv fertilitet av sorten, vilket sparar utrymme på platsen för att plantera pollinatorer.
 3. Hög frostbeständighet, vilket gör det möjligt att plantera Izobilnaya i regioner med svåra, långa vintrar.
 4. Skördsvolymer. Trots sin kompakta storlek bär körsbär frukt och ger ett stort antal bär.
 5. Trädets långa livslängd med regelbunden åldrande beskärning (cirka 30 år).

trädets självfruktbarhet

Nackdelarna med stenfruktkultur inkluderar:

 1. Liten storlek på bär.
 2. Sen mognad av frukter.
 3. Sur körsbärsmak.

Baserat på dessa egenskaper kan vi dra slutsatsen att Izobilnaya har mycket fler plussmål än minus.

bärstorlekar

Hur populär är Bountiful Cherry

Sorten respekteras av både amatörsträdgårdsmästare och jordbrukare som odlar bär för efterföljande försäljning på marknaden. På grund av trädens lilla storlek sparar de utrymme på platsen, och det höga utbytet, med förbehåll för vårdreglerna, gör det möjligt att inte bara mätta kroppen med användbara ämnen vid tidpunkten för körsbärsfrukter, utan också göra vitaminreserver för vintern.

sur smak

Produktivitet och frukt

Under fruktperioden kommer Izobilnaya körsbär in i det 3-4: e utvecklingsåret. Antalet bär ökar bara varje år. De första bären skördas i augusti, eftersom sorten är sent mognad. Ett vuxet träd ger upp till 10-12 kg frukt. Körsbär transporteras väl över långa avstånd, så sorten är förtjänst populär på gårdar.

sommarbär

Sjukdomsresistens och vinterhårdhet

När det gäller frostbeständighet uppföddes Izobilnaya ursprungligen för regioner med kalla vintrar. Frysning av knoppar och bark av ett träd är mycket sällsynt. Emellertid rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att täcka unga plantor för vintern och bortskaffa jorden med torv och sågspån. Ett vuxet träd behöver inte ytterligare skydd.

Men kulturens resistens mot vanliga svampsjukdomar hos stenfrukter (kokkomykos och monilios) är genomsnittliga. För förebyggande syften behandlas de med kopparinnehållande preparat tre gånger per säsong.

skörd korg

Av insekterna lider trädet oftast av bladlöss och slemsåg, vilket skadar löv och frukt. En snabb bearbetning med folkmedicin gör det möjligt att förhindra en massiv invasion av skadedjur.

De bästa regionerna att växa

Även om Izobilnaya i början var avsedd för odling i Ural- och Volga-Vyatka-regionerna i Ryssland, spridde det sig över tid, tack vare dess egenskaper, över hela landet.

frukt med blad

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa