Beskrivning av fördelar och nackdelar med körsbärsorten Kharitonovskaya och egenskaperna för utbytet

Det finns många varianter av buskskörsbär som kan odlas i hemträdgårdar. Men tyvärr uppfyller inte alla dem trädgårdsmästarnas krav, några av dem är inte särskilt produktiva, medan andra är för lunefulla eller ger små och sura frukter. Men allt detta gäller inte för körsbärsorten Kharitonovskaya - resultatet av specialister från All-Russian Research Institute uppkallad efter V.I. I. V. Michurin. Kulturen visade sig i processen att korsa körsbär av 2 populära sorter - Almaz och Zhukovskaya och tog de bästa egenskaperna från sina "föräldrar".

Beskrivning av sorten

Cherry Kharitonovskaya är ett lågt träd, vars höjd inte överstiger 3 meter, frukt i stora, runda, mörkröda bär med delikat massa och tunn hud. Smaken av frukten är uttalad, söt, med en behaglig surhet.

I körsbär är stjälken inte lång, den kan lätt separeras från kvisten, men det är svårare från själva bäret, det är fäst vid själva stenen. Men massan lämnar lätt fröet.Beskrivningen av sorten indikerar Kharitonovka som delvis självfruktbar. För att regelbundet få en bra skörd, bör du välja körsbär av relaterade sorter med hög inter-pollination som grannar för det. Det börjar bära frukt redan under det tredje året efter plantering.

Plantera och lämna

Det rekommenderas att plantera Kharitonovka-plantor i de södra regionerna i september-oktober, och i norr är det bättre att planera denna händelse i april. Vanligtvis räcker det med en säsong för att en grodd ska slå roten väl.

kharitonovskaya körsbär

Kultur behöver vård, men om vi tar hänsyn till några av funktionerna kommer det inte att orsaka mycket problem.

Landning

Det rekommenderas att förbereda planteringshålet minst 4 veckor före plantering. Det bör komma ihåg att Kharitons körsbär har en voluminös krona, sfärisk, den behöver plats. Avståndet mellan buskarna bör vara minst tre meter.

Om jorden surgör är det lämpligt att beräkna den i förväg.

Plantering sker enligt följande algoritm:

 1. En pinne är installerad i hålet.
 2. Ett lager av en blandning av jord som extraherats från gropen och ruttna kompost eller humus hälls på botten.
 3. Plantan placeras på ett gäng på ett sådant sätt att rotplattan efter plantering är 2-3 cm över marknivån.
 4. Rötterna ska rätas försiktigt.
 5. Graven är fylld med resterande jord med organiskt material.
 6. Jorden i gropen är komprimerad så att det inte finns några tomma områden nära roten.
 7. Ett ungt träd måste vattnas väl.
 8. Området runt stammen är böjd, för detta kan du använda torv eller humus.

plantering körsbär

Planteringsprocessen avslutas med att binda plantan till en pinne.

Fertilizer

De första åren efter körsbärsplantningen behöver den inte gödselmedel: den får tillräckligt med näring från gödsling som ligger i planteringshålet.

Under det tredje året kan gödselmedel appliceras, men utan alltför mycket iver:

 • överskott av gödselmedel minskar växtens frostbeständighet;
 • det räcker att applicera organiskt material under roten en gång var tredje år, det är bättre att göra detta under höstens grävning av jord runt stammen;
 • vart femte år matas trädet med krita, kalk, dolomitmjöl.

kharitonovskaya körsbär

För ett fruktträd är en infusion av kycklinggödsel användbar - 1 liter gödningsmedel per 20 liter vatten, infuserat i 3-5 dagar. Toppförband bör införas efter vattning för att inte bränna plantningen.

Vattning

Inledningsvis vattnas plantan dagligen, men gradvis rotar den och det kommer att vara möjligt att byta till regimen en gång var 14: e dag. Vuxna körsbär vattnas inte mer än fyra gånger under säsongen, men detta bör göras rikligt. Det är bekvämare att gräva furer runt trädet en halv meter från stammen och hälla vatten i dem.

beskärning

Under plantering skärs toppen av trädet på en höjd av 80 cm, vilket leder till utseendet på nya skott. Körsbär bör beskäras varje år innan knoppar börjar blomma. Om trädgårdsmästaren är sen med proceduren är det bättre att skjuta upp det till nästa år.

körsbärstrimla

Kharitonovka kan växa mycket bred, så skott som tjocknar kronen måste tas bort, samma gäller för grenar som tränger in och växer inåt.

Nästa år efter plantering skärs skotten till 30% av den totala längden. Och det är bättre att helt ta bort de nedre skotten, såväl som sjuka, torkade, skadade grenar. Skivor bör behandlas omedelbart med var.

Pestkontroll

Många fruktträd är mottagliga för infektion med coccomycosis, men detta gäller inte Kharitonovskaya sorten, det har ökat motstånd. Resten av svamparna kan smitta körsbär, så det är värt att ta hand om förebyggande - gräva marken på hösten, täcka stammen med kalk.

kharitonovskaya körsbär

För- och nackdelar med buskskörsbär

Denna kultur har många fördelar:

 • ger ett stort utbyte av frukt med god smak;
 • resistent mot sjukdom;
 • kräver inte komplicerat underhåll.

Om vi ​​pratar om bristerna, är det få av dem - bäret har en stor grop och träd i vissa regioner fryser ut.

När det inte finns tillräckligt med buskig fruktträd i trädgården eller sommarstugan, som inte bara är en prydnad, utan en källa till välsmakande, saftiga bär, kan du säkert plantera Kharitonovskaya körsbär.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa