Vad kan planteras bredvid ett körsbär i trädgården, kompatibilitet med andra växter och rätt kvarter

För att alla frukt- och bärträd i trädgården ska få en god skörd är det nödvändigt att ta hänsyn till jord- och ljusförhållandena som är nödvändiga för var och en av dem, såväl som för grannskapet. Erfaren trädgårdsmästare utarbetar en "karta" - ett diagram över platsen, där alla träd är markerade, deras ålder. Rätt grannskap kommer att ge grödor rikligt med frukt och skydd mot sjukdomar och skadedjur. Låt oss analysera vilka träd och buskar som kan planteras bredvid körsbär för att ge dem de bästa förhållandena.

Vad bör man beakta när man väljer grannar?

I din egen trädgård eller grönsaksträdgård kan du odla körsbär i närheten av andra växter, om du placerar dem på ett säkert avstånd från varandra.

Valet av plats för växter bygger på flera kriterier:

körsbär i trädgården

  • jordkomposition;
  • grundvattenens djup;
  • belysning;
  • vind-blåst;
  • påverkan på angränsande kulturer.

Träd planteras i närheten, vars rötter ligger på olika djup så att de inte tävlar om näringsämnen. Det är viktigt att kronorna på angränsande träd inte överlappar ljusälskande körsbär. Ta också hänsyn till vilka träd som kan fungera som pollinerare för angränsande.

skörden är klar

Vad är körsbär kompatibelt med?

Stenfrukter som planteras bredvid varandra i trädgården är en bra lösning. En enkel väg ut är att plantera olika körsbärsorter i grupper så att de högre inte blockerar ljuset med ett lågt och på tillräckligt avstånd från varandra. Hon är också vän med andra stenfrukter, till exempel plommon. Du kan plantera körsbär i närheten, en sådan stadsdel kommer att öka avkastningen.

På grund av det breda grunda rotsystemet rekommenderas det inte att plantera vinbär och hallonbuskar i närheten så att rötterna inte sammanflätas, det finns ingen brist på mineraler och näring från jorden.

Låt oss överväga exempel på framgångsrik kompatibilitet med växter som är vanliga i trädgårdar.

sten frukt

Sötkörsbär

Stenfrukter samexisterar bra, du bör inte bara ha dvärg och höga sorter i närheten så att grenarna inte blockerar solen. Om hybridsorter odlas i trädgården, pollineras de från nära körsbär, vilket kommer att påverka avkastningen för båda grödorna positivt.

Beroende på höjden och diametern på kronan för specifika sorter avståndet mellan körsbär och körsbär bör vara 5-8 m.

olika körsbär

Plommonträd

Plommon tillhör också stenfrukter, i närheten av körsbär drar inte näringsämnen från jorden, blockerar inte ljuset. Dessa växter hjälper till att skydda varandra från sjukdomar.De planteras på ett avstånd av 5 m från varandra, så att grenarna inte rör.

plommonträd

Äldre

En användbar granne, lukten av fläderbär skrämmer bort körsbärsbladlöss, och växternas grenar och rötter stör inte varandra. Cilantro-greener har en liknande antiparasitisk effekt.

fläder

Kaprifol

Lågväxta kaprifol buskar älskar delvis skugga, så att de kan planteras under stenfrukter, på ett avstånd av 2 m från växtstammen.

kaprifol buskar

vindruvor

Vinrankan kräver inte grannskapet, den planteras under fruktgrödor på ett avstånd av minst 1 meter. Det är nödvändigt att se till att druvskotten inte kryper på stammen och grenarna, annars orsakar växterna inte problem bredvid varandra.

I skuggan av en tät krona planteras små prydnadsväxter som älskar att mörkna och inte skapar problem för rotsystemet. Dessa inkluderar periwinkle, budra, krypande ihärdiga, vackra snödroppar och primrose, doftande mynta och citronmeliss.

täta kronor

Oönskade grannar

Det rekommenderas inte att plantera buskar och träd närmare än 1 meter från körsbärstammen. Faran är grannskapet med grödor som är bärare av farliga sjukdomar och skadedjur. Närhet till höga, sprutande träd berövar körsbäret den mängd solljus som behövs för god tillväxt och frukt.

Körsbärsträd påverkas tillsammans med alla nattskyddsgrödor, äppelträd och vissa andra fruktträd.

Nights

Plantera inte tomater, potatis, paprika, aubergine och andra grönsaker i nattskuggfamiljen bredvid körsbär. De är bärare av en farlig sjukdom - verticilliumsvilja - som påverkar kärnan i körsbärsträdet och leder till dess död.

nattskuggart

Hallon, krusbär

Hallon- och krusbärbuskar har ett utvecklat ytligt rotsystem. De tar näringsämnen och mineraler från marken som körsbär behöver för att växa ordentligt. Elderberry och kaprifol är lämpliga buskar för grannskapet.

Körsbär och hallon är mottagliga för samma sjukdomar, planterade sida vid sida, de smittas ständigt från varandra.

hallon och krusbär

Havtorn

Denna planta planteras separat från alla andra, eftersom dess kraftfulla rotsystem, utvecklat i bredd och djup, tar upp huvuddelen av näringsämnen från jorden. Körsbär försvagas och torkar bredvid havtornet.

bredvid havtornet

Apple-kompatibilitet

Pome-frukter har ett omfattande, kraftfullt rotsystem och en spridande krona. Äppelträdet förtrycker körsbär i grannskapet, avståndet mellan träden bör vara 10 meter eller mer.

Samtidigt kommer äppelträdet som planteras efter dem att känna sig bra.

äppelträdkompatibilitet

Päron

En liknande situation är i grannskapet med päron. Kronan skapar en skugga, och rötterna tar många nödvändiga element från jorden. Samtidigt kräver många sorter av päron på planteringsförhållanden, och på nära håll med körsbär kommer båda att drabbas.

päronfrukter

Svarta vinbär

Liksom hallon och krusbär har de ett brett och grunt rotsystem. Men i det här fallet är vinbär värre, de lider av brist på solljus. Dessa växter behöver olika villkor för jordkomposition och vård, så de planteras på olika platser i trädgården.

svarta vinbär

Persika

Ett träd som kräver planteringsvillkor och valet av grannar. Det rekommenderade avståndet från körsbäret är 10 meter eller mer, annars är persikan mycket sjuk, stammen är bar och slutar att bära frukt.

vacker persika

Aprikos

Plantera inte bredvid körsbär av två skäl:

  1. Aprikos älskar ensamhet, det bör inte finnas några buskar och träd närmare än 5 meter.
  2. Dessa växter behöver grundläggande olika förhållanden och vård.

stor aprikos

Röd rönn

Svag och sjuk i en sådan stadsdel. Rönn växer dock bredvid äppel- och päronträd.

Om det finns vilda träd i trädgården eller i utkanten av platsen placeras inte körsbär bredvid lindar, barrträd, björkar, lönn, ek. Minsta avstånd från varandra är 10 meter. Dessa växter har starka, grenade rötter och förhindrar att många trädgårdsgrödor utvecklas.

Vid första anblicken verkar en trädgårdskarta vara en komplex och onödig affär. När man planterar en tomt från grunden är det enkelt och intressant att göra kartor; i en trädgård med befintliga växter fortsätter de från sina egenskaper. En seriös inställning till lokalisering av träd hjälper till att få mycket frukt och bär, minskar komplexiteten i behandling och utfodring.

röd rönn

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa