Beskrivning och egenskaper hos Brunetka körsbärsorten, odlingsfunktioner och historia

Körsbärsort Brunetka har många fördelar. För att skörda en stor, högkvalitativ gröda varje år, är det nödvändigt att ta en ansvarsfull inställning till valet av en planta och en plats för plantering. När vissa villkor skapas och med hänsyn till reglerna för vård av grödan, behöver du inte möta sjukdomar och skadedjur, och frukterna blir saftiga och söta. Vård innebär att upprätta ett vattningssystem, gödsling och beskärning.

Historia om sorts ursprung

Brunetka-sorten uppföddes av två uppfödare, Kh. K. Yenikeev och SN Satarova, genom fri pollinering av körsbärsorten Zhukovskaya. 2001 ingick sorten i statsregistret för den ryska federationen.

sortens ursprung

Beskrivning av sorten

I beskrivningen av sorten indikeras att körsbäret är medelstora, växer upp till 2,5 meter. Kronan sprider sig, bildad i form av en boll, med medel densitet. De avlånga bladen är mörkgröna i färg, med små rundade tänder i kanterna. Under blomningen öppnas små vita blommor.

Fruktarna själva är små, rundade. Vikten av ett körsbär når 4 g. Den täta huden kännetecknas av dess rödbruna färg. Massan är saftig, mörkröd. Det ovala benet kan lätt separeras från den mogna massan. Bären är ordentligt fästa vid stjälken, så att de inte smälter. Mognaden börjar i slutet av juli.

körsbär brunett

Fördelarna med sorten inkluderar:

 • konstant hög fruktning;
 • körsbär tolererar säkert torka;
 • hög motståndskraft mot låga temperaturer;
 • Mogna frukter smuldrar inte länge och spricker inte.

Brunetka-sorts svaghet är dess dåliga motståndskraft mot svampsjukdomar.

hög fruktning

Landningsregler

Brunetka-sorten är planterad i ett öppet område, fritt för solljus och värme. Körsbär utvecklas väl i bördig, lös jord, som kännetecknas av hög luftning och neutral surhet.

Planteringsarbetet börjar i slutet av april, då det inte finns någon risk för froståtergång och vädret är varmt och torrt under långa dagar. Plantade plantor på våren rotar bättre och anpassar sig till en ny plats.

mogna frukter

De gräver ett hål 60 cm djupt och ett dräneringsskikt av krossad sten eller expanderad lera måste läggas på botten. Sedan täcks ett lager jord med tillsats av mineral- och organisk gödselmedel. Därefter hälls och vattnas den vanliga marken igen.

Valda plantor planteras i det förberedda planthålet och täcks med jord och vattnas med varmt, sedimenterat vatten.

utvalda plantor

Skötselfunktioner

Cherry Brunetka är opretentiös och anpassar sig snabbt till alla förhållanden. Men för att öka avkastningen måste du följa reglerna för vård.

Klippning och formning

Körsbärsbildning innehåller flera punkter:

trimning och formning

 • trimning av sidogrenar;
 • tunnare bladverk;
 • avlägsnande av skadade, torra och överflödiga grenar;
 • föryngring av kultur.

Från den centrala stammen av körsbäret finns det många sidogrenar som växer i tre nivåer. De börjar beskära dem efter att deras längd har nått 50 cm. Beskärningen börjar med grenar som ligger under 40 cm från marken.

föryngrande kultur

Vattning

Eftersom Brunetka körsbäret fortsätter att utvecklas även utan tillräcklig mängd fukt, utförs vattning endast några gånger under hela växtsäsongen: under blommande, äggstocksbildning, efter att löv faller.

En månad före den förväntade skörden stoppas vattningen, även om vädret är torrt. Överdriven markfukt leder till sprickbildning av bär och deras ruttna.

röda bär

Gödsel

Om gödselmedel applicerades på jorden under plantering, kommer leveransen av näringsämnen att pågå i 2-3 år. Efter två år utförs befruktning enligt följande schema:

 • utfodring är nödvändig efter blomningen;
 • återbefruktning utförs två veckor senare.

Gödselmedel måste innehålla kalium, fosfor och kväve. Omedelbart efter utfodring vattnas körsbärsnära zonstammen med vatten. Detta bidrar till en bättre distribution av näringsämnen.

skadad körsbär

Skadedjur och sjukdomar

Körsbärssorter Brunetka skadas av följande skadedjur:

 • körsbär bladlöss livnär sig på växtsaft, vilket leder till torkning av kronan;
 • vuxna och larver av vivlar skadar knoppar, äggstockar, blommor, ben, som ett resultat, avkastningen minskar;
 • sågflygelverna äter blad, växten utvecklas långsamt eller slutar växa helt;
 • mals larver lever av knoppar, blad, knoppar och äggstockar.

formad krona

Oftast inträffar körsbärsinfester med sjukdomar som:

 • klasterosporiumsjukdom utvecklas till följd av överskott av fukt och värme, bruna fläckar visas på bladen och frukt, som sedan förvandlas till hål;
 • svampsjukdomen antraknos vid hög luftfuktighet påverkar fruktben, bären är själva täckta med knölar med en brun blom;
 • en brandblåsning leder till skador på grenar och bark, de blir svarta och torka ut, knoppar blommar inte.

Om ett problem hittas börjar de omedelbart fixa det. Annars kommer inte bara skörden att minska, utan hela trädet kommer också att dö.

klar skörd

Förebyggande

För att undvika problem vidtas förebyggande åtgärder:

 • ogräs måste förstöras runt trädstammen;
 • på hösten rekommenderas att man lossar marken i närområdet;
 • beskärning och tunnning av kronan bör utföras regelbundet;
 • det är viktigt att ställa in rätt vattningssystem.

Som en förebyggande åtgärd används lösningar baserade på kopparsulfat eller kaliumpermanganat, som sprutas på kronan på ett körsbär.

mogen frukt

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa