Beskrivning av körsbärssjukdomar, vad man ska göra för behandling och åtgärder för att bekämpa dem

I dag, i nästan alla trädgårdsområden med ryska trädgårdsmästare, kan du hitta körsbärsröda planteringar. Mångsidigheten hos fruktarna på detta träd gör det oerstattligt, eftersom bären kan ätas färskt, som råvaror för att göra kompott, sylt och desserter. Samtidigt kan alla ansträngningar upphävas med körsbärssjukdom, så det är viktigt att veta om de första tecknen på växtinfektion.

Varför körsbär är sjuka

Fruktträdet kan försvagas på grund av sjukdomen, förmågan att bära frukt minskas avsevärt, och om den inte behandlas kan växten dö. Det kan finnas många skäl till uppkomsten av växthälsoproblem, men de är alla förknippade med fel sort, vård eller försummelse av förebyggande åtgärder.

körsbärssjuka

Olämpliga klimatförhållanden

Nyckeln till rätt tillväxt av körsbärs- och körsbärssorter är det rätta urvalet av sorten. För regioner med kallt klimat är det värt att välja endast vinterhåriga sorter för plantering, annars bör du inte räkna med växternas överlevnad och ett bra avkastning på grödan. När du väljer bör du vara uppmärksam på följande egenskaper hos kulturen:

 • förmåga att motstå låga temperaturer;
 • spänningsmotstånd för att returnera frost;
 • attityd till överfuktighet eller överdriven regn
 • egendom med egen fertilitet;
 • resistens mot sjukdom.

beskrivning av sjukdomar

Det är värt att föredra zoner, eftersom de är anpassade för odling i specifika områden. I Moskva-regionen observeras god tillväxt- och fruktningsindikatorer i följande körsbärsorter - Bulatnikovskaya, Shokoladnitsa, Antratsitovaya.

Felaktig vård

För god tillväxt och utbyte av en trädgårdsskörd är det viktigt att följa reglerna för vård. Överdriven fukt och brist på snabb beskärning ökar risken för sjukdom. Felaktig utfodring och överdriven gödsling av jorden leder till samma problem.

felaktig vård

Körsbär måste planteras i ett väl upplyst område med gott ljus. Till och med lätt skuggning kan påverka växten. Träd kan planteras på våren och hösten, det är viktigt att följa det rekommenderade planteringssystemet för en viss sort.

Otillräckligt avstånd mellan två träd leder till förtjockning och dålig ventilation, vilket resulterar i en avsevärd ökning av risken för sjukdom.

Ogynnsam stadsdel med smittbärare

När du planterar körsbär på en tomt är det viktigt att ta hänsyn till dess kompatibilitet med andra fruktträd och buskar, eftersom ett "dysfunktionellt" område ökar risken för sjukdomar ibland. Tomater och paprika anses vara farliga grödor för henne, eftersom de har vanliga fiender. Undvik att plantera körsbärsträd bredvid björkar, ekar och lönn.

bärare av infektioner

Klassificering av sjukdomar

Alla befintliga beskrivningar av körsbärssjukdomar kan tillskrivas en av tre kategorier - svamp, bakteriell, viral. Var och en av dem kännetecknas av vissa symptom som lätt kan identifieras av utseendet på bär, bladplattor och skott. Vissa av dem kan leda till förlust av löv och trädets död.

svamp

Växtens nederlag genom en svampsjukdom kan förstöra från 50 till 60% av grödan. Deras klassificering är ganska omfattande, ofta utsätts körsbärsträd för skabb, kokkomykos och rost. Anomalin kan påverka frukten och påverka utseendet på bladplattorna, i vissa fall skikt av träkrack. Svampsporer överlever vintern i fallna löv och mumifierade frukter. I detta avseende innebär förebyggande åtgärder att bränna dem och spruta växten med speciella preparat.

växtskador

bakteriell

Bakteriella sjukdomar utvecklas när körsbär är infekterade med encelliga mikroorganismer genom skador på skott och grön massa. Infekterade växter täcks ofta med en vit beläggnings-, rutt- eller brännskadeffekt. Vissa typer av bakterier kan tåla temperaturer upp till +25 C och överlever frysningstemperaturer.

De kan transporteras med naturlig nederbörd, vind, människor och trädgårdsredskap. Bakterier är ofta följeslagare av bladlöss och fästingar. Det huvudsakliga verktyget för att förebygga sjukdomar är överensstämmelse med växande regler och snabb applicering av insektsmedel för skadedjurskontroll.

bakteriesjukdomar

viral

Virussjukdomar är förknippade med infektion av växter av mikroorganismer utan cellstruktur, som sprids genom sugande skadedjur. När virus tränger in i körsbärsvävnader börjar de parasitera, vilket leder till försvagning av skott, hämning av utveckling och minskning av utbytet.

Risken för ökad infektion med virussjukdomar ökar under naturkatastrofer, varför skador uppträder på körsbäret och det börjar torka.

virussjukdomar

Vanliga sjukdomar och metoder för att hantera dem

Idag finns det ett stort antal körsbärssjukdomar, men var och en kan identifieras genom yttre förändringar i körsbärsträdet. Listan över nödvändiga åtgärder beror på infektionens art och orsak.

Coccomycosis

Svampen infekterar bladen, i vilka röda prickar bildas på deras yta. Med tiden börjar de sprida och ockupera hela området, och så småningom smälter samman. Med en betydande luftfuktighet kan en rosa blomma observeras på bladets baksida. De drabbade områdena dör och faller av, bladen spricker och spår av snörningar visas på dem.

Konsekvensen av coccomycosis är en minskning av utbytet och, i avsaknad av åtgärder, död av växten. För behandling används sprutning med en 4% -ig lösning av Bordeaux-vätska och mekanisk borttagning av lesioner. Det finns olika körsbär som är resistenta mot svampsjukdomar - Shokoladnitsa, Minx, Novella.

svamp infekterar

Moniliosis

Sjukdomar av svamp är ofta även kallade grå råta eller monilial burn. Infektion inträffar genom skada på barkskiktet och utvecklas vid tidpunkten för bildandet av blommor. Vitaktiga pustlar förekommer på bladblommorna och bladplattans nedre yta. Med tiden visas bruna fläckar som sprider sig över bladens hela yta. Frukten är täckta med gula kuddar, och deras massfall faller in.

Behandlingen består i att ta bort skadade frukter, skott och bränna dem. Sprutning med fungicider utförs, i vissa fall krävs flera upprepningar. Det är möjligt att välja en av följande sorter - "Azocene", "Topsin", "Horus".

grå mögel

Clasterosporiumsjukdom

Det är ganska svårt att bli av med clasterosporium på körsbär, eftersom svampen påverkar alla delar av växten. Fläckar visas på bladen som har en brun färg med en rödaktig kant. Lesionerna faller ut och bildar luckor, därför kallas sjukdomen ofta perforerad plats.

Trädet blir täckt med fläckar på det ställe där bildandet frigörs. Knopparna får en glans och blir svart. Bekämpning av svampen innebär att beskära och bränna de drabbade områdena. Att spruta 3% Bordeaux-vätska, förstörelse av fallna löv och frukt hjälper till att rädda körsbär.

bli av med klasterosporiumsjukdom

anthracnos

Sjukdomen tillhör en typ av svamp. Det finns bleka prickar på frukterna, som expanderar i form av rosa knölar. Med otillräcklig fukt torkar körsbär, blir svart och börjar falla av. För behandling utförs sprutning med fungicider, till exempel "Polyram". Den första behandlingen utförs före och efter blomningen, den andra upprepas efter 15 dagar.

bleka fläckar

Rost

Med denna sjukdom påverkas körsbärsblad, gula fläckar visas på dem. Med tiden ökar de i storlek, det drabbade området sväller och får en mörk pulverformig beläggning. Bladen börjar krulla och växten försvagas, frostbeständigheten eller fruktkvaliteten kan minska. Om du inte vidtar åtgärder i rätt tid börjar körsbäret att torka ut. För att bekämpa infektion utförs sprutning med Bordeaux-vätska och växtrester bränns i rätt tid.

körsbärsblad

Sårskorpa

En sjukdom med svamp ursprung påverkar bladen och bär av körsbär, på vilka svarta sammetiga fläckar visas. Skadaområdet gränsas av en gul rand. Först uppträder anomalin på bladen, men med tiden sprids mörka formationer till frukterna, som börjar spricka, och deras utveckling slutar. För att bekämpa scab använder du en 1% -ig lösning av Bordeaux-vätska och sprutar körsbären före blomningen, efter och en månad före skörden.

sammetiga fläckar

Gommoz

Ett karakteristiskt tecken på gommos är utseendet på tandkötsutsöndring. En vanlig orsak till hartsformationer är skador på skott, växten får solbränna eller dess oförmåga att tolerera frost. I vissa fall leder infektion med svampmikroorganismer till sjukdom.

Behandlingen består i att ta bort skadade delar av växten, som sedan bränns. Platser med skärningar är täckta med trädgårdslack, och har tidigare behandlat dem med en 1% -ig lösning av kopparsulfat. En bra förebyggande åtgärd är vit-tvättning av körsbärstammar utanför säsongen.

ett tecken på gommos

Förebyggande åtgärder

Även de mest sjukdomsresistenta sorter av körsbär kommer inte att kunna motstå utan förebyggande underhåll, om reglerna för vård och odling bryts och infektioner kommer att förr eller senare ske. I närvaro av mekanisk skada, skada från frost eller solbränna ökar risken för problem ibland, så att sådana faktorer bör uteslutas. Gnagare är ofta orsaken till sjukdomen hos fruktträd, vilket skadar körsbärens rotsystem och leder till att det försvagas, så deras närvaro i trädgården bör övervakas.

Förebyggande åtgärder inkluderar:

 • snabb beskärning, eliminering av gamla, skadade och med tecken på ruttna grenar;
 • behandling av sår och sprickor med trädgårdstopp;
 • skydd mot skadedjur och gnagare;
 • vårkalkning av stammar.

vitkalkning av badstammar

Gödning hjälper till att stärka körsbärets immunitet.Utan att misslyckas utförs sådant arbete på hösten, beräknar konsumtionsgraden beroende på tillverkarens rekommendationer. 1 m2 föra in jorden:

 • gödsel - 5 kg;
 • kaliumkloridlösning - 150 g per 10 liter vatten;
 • superfosfatlösning - 300 g per 10 liter vatten.

För att förhindra förekomst av sjukdomar sprayas träd med svampdödande medel. Arbetena utförs tre gånger om året. Den första proceduren görs före knopp, den andra efter blomningen, den tredje i slutet av trädgårdssäsongen en månad innan du plockar bär.

kaliumklorid

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa