Beskrivning av Bessey sandkörsbärsort, reproduktion, plantering och skötsel

En utländsk skönhet, Bessey's körsbär, kan alltmer ses på tomterna för sommarinvånare och stadsblommor. Dess dekorativa utseende och otroliga avkastning ärvs från den nordamerikanska sandkörsbäret. Opretentiös och van vid hårda förhållanden, tar busken lätt rot i förhållandena i stäpp- och skogsstegsområdena i vårt land.

Ursprungshistoria

En ganska vanlig buske med låg sandig körsbär finns i Syd- och Nordamerika både i det vilda och i trädgårdsområdena. En mycket opretentiös och vacker växt spelar ofta rollen som en häck. Frodig, lång blomning på våren (cirka tre veckor) och ljusrött bladverk på hösten gör denna gröda till en vanlig invånare av blomsterbäddar och trädgårdar. Frukterna används inte för mat på grund av den obehagliga bitter-syrliga smaken, men de är lämpliga för djurfoder.

I slutet av 1800-talet drog professor i botanik Charles Bessey uppmärksamhet på en av underarten av sandkörsbär med smakrikare och sötare frukter. Han beskrev den här växten och började uppfödningsarbetet. Genom hans arbete uppföddes flera sorter med förbättrad smak.

I framtiden blev amerikanska uppfödare intresserade och fortsatte att arbeta med busken, som fick sitt namn efter forskaren Bessey körsbär.

Beskrivning av sorten

Cherry, denna stenfruktkultur fick sitt namn efter fruktens likhet, men Bessey närmaste släktingar är plommon. I beskrivningen av sorten räknar botaniker det till släktet Mikrovishnya. Plommon, körsbärsplommon, aprikos, persikor är lämpliga för korsbestämning. Vanliga körsbär korsas inte med sandiga sorter och är inte ympade.

Besseya körsbär

Utseende

Växtens huvuddekoration är graciösa, täta löv med en silverglans. På våren kokar buskarna med vita spetsar av små blommor, och denna prakt varar i cirka tre veckor. På hösten blir lövverket rött ihop och förblir på grenarna tills frosten. Under de första åren sträcker sig grenarna uppåt och når vanligtvis en höjd av högst 1,2-1,5 m. Buskar vid 6-7 års ålder har en liggande form.

Under hela växtsäsongen kommer Bessey's körsbär att dekorera platsen med sitt "främmande" dekorativa utseende.

Frukt

Storleken på frukterna kan vara olika, från mycket små - 1,5-2 g, till medel - 2,5-3 g. Massan är saftig, grönaktig, ofta med röda vener. Besseis smak kan också variera. Prover med söta drupes utan bitterhet uppskattas. Men tyvärr, ofta även från frukt med god smak, växer plantor och ger syrliga, bittera frukter.

Besseya körsbär

Uppfödare har fortfarande mycket arbete att göra för att konsolidera användbara sorters egenskaper.Fruktarna saknar klassisk körsbärsurhet, de liknar smaken av chokeberry.

Avkastning

Vad Bessey körsbäret kan skryta med är dess fantastiska avkastning. Grenarna täcks med frukt varje år, varje vuxen buske lämnar vanligtvis minst 5-8 kg drupes. Frukten smuldrar inte, mogna körsbär som har väntat på plockning kan vissna lite, men det gör att smaken är sötare och hårdheten minskar. Flexibla grenar faller lätt under grödans vikt, därför rekommenderas det att installera ett stöd även innan du häller frukterna.

Krav på klimatförhållanden

Bessey körsbär är uppskattat för sin frostbeständighet och torka motståndskraft. Hemma känns hon bra där andra stenfrukter inte kan växa och bära frukt. Flexibla och ofta liggande grenar överlever lätt svår frost under ett snöskikt. Och senare, i jämförelse med andra drupes, undviker blommande vårfrysning av äggstocken.

Besseya körsbär

Växande funktioner

Bessey körsbär kom till oss från avlägsna Nordamerika, där det växer mest i torra regioner med steniga och sandiga jordar. Därför måste flera regler följas på vård av växter, baserade på arternas genetiska förväntningar.

Att välja en landningsplats

Ett soligt höjt område är huvudförutsättningen för den normala tillväxten av Bessei körsbär. Växten tolererar inte skuggning och överdriven jordfuktighet. Till och med en kort vårstagnation av vatten i jorden leder till uppvärmningen av buskarna. Jorden ska lätt passera fukt, sandig och sandig lerjord är önskvärd. I vissa fall är det bättre att lägga ett extra dräneringsskikt under den framtida planteringen.

Besseya körsbär

Landning

Plantering av Bessey körsbärstrånar utförs tidigt på våren, mindre ofta under hösten. Jordberedningen består i mättnad med humus och sand. För vårplantning är det bättre att förbereda gropar på hösten. Även om anläggningen är känd för sin opretentiöshet i valet av mark, kommer sandig lerjord med en blandning av humus och kompost tacksamt att accepteras av Bessey busken.

Plantorna placeras på ett avstånd av 1,5-2 m. För var och en är det bättre att bilda en liten hög, som dessutom kommer att rädda från att ruttna.

Det är inte svårt att odla den här typen av "mikrokörsbär" genom att såa färska eller övervintrade frön i fuktig jord. Besseya kännetecknas av hög frögroning, vanligtvis ger mer än hälften av frön friska plantor. Efter groddar bildar växten snabbt en utvecklad rot och kräver inte komplex skötsel. Under det andra året är plantorna redo för transplantation till en permanent plats.

plantering körsbär

Råd. Det är bättre att plantera fler frön för att sedan välja exemplar med bär med en acceptabel smak.

Vård

Cherry Bessey är opretentiös och krävande i vård, vi listar de viktigaste aktiviteterna:

  • vattning och gödsling;
  • lossna och ogräs;
  • buskbildning (beskärning).

Busken är skyldig sin frostbeständighet i många avseenden till egenskapen att falla till marken under snövikten. På vintrar med lite snö är det vettigt att skopa upp snön på egen hand för att undvika att exponera och frysa grenarna.

trimning av trä

Vattning och gödsling

Bessey körsbär tolererar lätt torka, men brist på vatten kan påverka fruktens kvalitet. Därför rekommenderas 2-3 vattningar per säsong, efter blomningen och under fruktmognad. Komplex mineralförband appliceras tidigt på våren. På hösten utförs grävning med tillägg av humus och kompost. Användbar 2-3 komplexa mineralbladsförband per säsong.

Lossa och ogräs

Rotsystemet till Bessey körsbär ligger grunt och tolererar inte syre-svält. Grund lösgöring av jorden rekommenderas efter varje vattning. Regelbundet avlägsnande av ogräs förhindrar de flesta möjliga växtsjukdomar.

Viktig.Planteringarna av Bessey-busken med gräs som är lammad av gräs lider av skuggning, är mottagliga för uppvärmning och infektion.

Bushformation

Huvudskörden bildas på grundval av förra årets tillväxt. Grenar som är mer än 4-5 år gamla grenar sig inte bra, bär knappt frukt och tenderar att falla av. Därför består bildningen av busken i den årliga föryngringen av växten, beskärning av gamla grenar från Bessey-körsbäret.

körsbär beskärning

Efter plantering klipps unga plantor av den övre delen av huvudgrenen för att omedelbart provocera tillväxten av sidoskott. Friska körsbär bildar inte skott, ibland kan en starkt frusen gammal busk ge flera rotsugare för föryngring. De delar av växten som frystes efter vintern är utan tvekan avskuren, Besseya ger snabbt nya friska skott.

Fortplantning

Besseyas körsbär ger inte tillväxt, därför sker reproduktion på bekostnad av plantor från frön eller lager. Frö spiring är mycket bra. Fröplantor bildar ett fullfjädrat rotsystem redan under det första året, och den första blomningen är möjlig det andra året.

Viktig. Tyvärr behåller plantor ofta inte den goda smaken av sina växter, så val måste göras.

För att bilda lager, måste du böja grenen, säkra den med en hårnål och strö med fuktig jord. Det kommer att rota mycket snabbt och är redo att transplanteras till en permanent plats.

Besseya körsbär

Besseya körsbär visade sig vara en utmärkt rotstock för plommon, persikor, filtkörsbär och andra stenfrukter. Buskens rot ligger på ytan och har en svag förankring. Därför är konstruktionen av ett stöd nödvändig för tunga scions. Bessey körsbär korsar lätt med olika sorter av plommon, bildar en körsbär plommon hybrid. En sådan växt har en kraftigare rot, och den används som en rotstock. Hybriden sprider sig bara genom skiktning, eftersom plantor från fröet kommer att bära generna till bara en av föräldrarna.

Bessey's hybrider med körsbärsplommon och filtkörsbär kännetecknas av ökad produktivitet och god motståndskraft mot svåra klimatförhållanden.

Sjukdomar och skadedjur

Bessey's körsbär har visat sig vara resistent mot stenfruktsjukdomar. Risken för infektioner ökar om planteringsvillkoren och vårdreglerna inte följs:

  • hög luftfuktighet;
  • tung lerjord;
  • otillräcklig belysning;
  • dålig ventilation;
  • sällsynt ogräs;
  • stagnation av smältvatten, nära förekomst av grundvatten.

En allvarlig sjukdom under regniga år är perforerad fläckning (klasterosporiumsjukdom). Kampen mot infektion genomförs genom att spruta buskarna med Bordeaux-vätska före och efter blomningen. Blade koppar-innehållande förband är användbara. Planterad på en upphöjd, öppen, solig Besseya tomt kommer att glädja trädgårdsmästare med en hälsosam look och en årlig skörd. I allmänhet är kulturen för vårt land ung och lovande. Det finns mycket avelsarbete för att befästa en underart med god smak.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa