Beskrivning av Assol-körsbärsorten, fruktens egenskaper och vårdregler

Körsbär anses vara en av de vanligaste trädgårdsodlingar som odlas av många trädgårdsmästare. Ofta planteras Assol-körsbär i sommarstugor, som värderas för välsmakande frukter, opretentiös vård och hög avkastning.

Beskrivning av sorten

Beskrivningen av sorten bör studeras av alla grönsaksodlare som ska odla den. Detta hjälper dig att bli bekant med körsbärsegenskaper.

Assol tillhör medelstora körsbärsorter som växer upp till en och en halv meter höjd. På grund av att träden inte är så höga är det ganska lätt att beskära skott och skörda. Träd har en icke-förtjockad pyramidkrona.

Anläggningens särdrag inkluderar det faktum att sorten är självfruktbar och därför behöver trädgårdsmästare inte slösa tid på manuell pollination.

Sorts positiva egenskaper inkluderar följande:

  • motståndskraft mot klimatförändringar och temperaturer;
  • resistens mot många sjukdomar som ofta infekterar körsbärsplantor;
  • hög avkastning, tack vare vilken mer än 10 kg bär skördas från ett träd;
  • själv fertilitet.

cherry assol

Karakteristisk

Assol körsbärsorten börjar blomstra under andra halvan av maj, varefter körsbär börjar bildas på träden. Skörden har tid att mogna helt i slutet av juni eller början av juli. Mogna körsbär är inte särskilt stora, eftersom vikten bara är 2-3 gram.

Detta påverkar emellertid inte avkastningen på något sätt, eftersom 12-14 kg av grödan kan skördas från ett träd.

Assolis smak är unik, eftersom bären kombinerar sötma och surhet. Den skördade grödan kan betraktas som universell eftersom den används för att skapa viner, gravier, likörer, konserver och sylt. Även körsbär används ofta för tillverkning av ämnen med andra bär.

cherry assol

Den första skörden av mogna körsbär genomförs tre år efter att plantorna planterats i trädgården. Först kommer avkastningen inte att vara för hög, men efter 1-2 år kommer den att öka avsevärt. Planterade träd växer i cirka 15-17 år, varefter deras fruktning förvärras.

Plantera och ta hand om ett träd

Det är nödvändigt att bekanta dig med särdragen med att plantera Assol i trädgården i förväg, så att plantan börjar och växer normalt.

plantering

Plantor planteras på våren, när jorden värms upp till 8-10 grader. När du väljer plantor ska du vara uppmärksam på följande parametrar:

  • höjd - 1-2 meter;
  • rotlängd - 10-12 cm;
  • ålder - från ett år;
  • antalet skott är inte mindre än 10 stycken.

plantering körsbär

När du har valt plantor kan du börja plantera.Ett planthål görs i marken med ett djup på cirka 40-45 cm, där plantan kommer att sitta. Sedan placeras körsbär i den, strö med jord och vattnas med vatten.

Vård

Assol klassificeras som en torkbeständig växt, men det betyder inte att den inte behöver vattna. Det rekommenderas att fukta jorden 2-4 gånger i månaden så att rotsystemet har tillräckligt med fukt för tillväxt och bildning av frukt. För att vätskan ska komma till rötterna snabbare grävs speciella dike för vatten nära anläggningen. För en vattning konsumeras inte mer än två tio liters hinkar med vätska. För att hålla fukten längre i marken täcks skyttegraven med sugrör eller torkat gräs.

aska i en hink

 

Växten matas också en gång i månaden med fosforgödsel och träaska.

Förbereder för vintern

Innan vinterkylan börjar måste körsbär förberedas så att de tål frost utan problem. För att göra detta klippte de under andra halvan av november av allt överskott av skott och klöver marken nära stammen så att jorden nära rötterna fryser mindre. Vid beskärning av träd avlägsnas skott, vars längd är mer än 50-55 cm. Efter avslutad beskärning av grenarna täcks trädstammen med en kalkvätska och vattnas 2-3 gånger.

Slutsats

Fans av torka-resistenta sorter av körsbär föredrar att odla Assol-sorten. Innan plantering rekommenderas att noggrant studera beskrivningen av denna växt och funktionerna i dess odling.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa