Beskrivning av antracitkörsbärsorten och avkastningsegenskaper, odling och skötsel

Det är svårt att hitta en sommarstuga som inte har minst en körsbärssort. Trädets frukter är mycket friska och ovanligt läckra, de används för att förbereda olika rätter, lägga till kompott och skörda dem för vintern. För mer än 10 år sedan uppföddes antracitesorten, som har blivit mycket populär för att odla körsbär i ryska fruktträdgårdar.

Avelshistoria

Antracitkörsbärsorten odlades tack vare uppfödarnas insatser G. B. Zhdanov, A. F. Kolesnikov, T. A. Trofimov från All-Russian Research Institute i Oryol för mer än 15 år sedan, men fick ett registreringsnummer endast 2006. Efter att ha gått in i statsregistret urval av fruktgrödor, började han vinna popularitet bland trädgårdsmästare i centrala Ryssland. Det erhölls genom fri pollinering av körsbärsplantor av sorten Shirpotreb Black, vald som det bästa alternativet, motsvarande klimatförhållandena i centrala Ryssland.

Beskrivning av sorten

Antracit tillhör arten av vanlig körsbär (Prunus cerasus), av släkten Plum. Cherry Anthracite är en delvis självfruktbar sort som kan skördas även om det inte finns någon pollinator. Antracite körsbärsträdet är en lågväxande växt som växer snabbt upp till 2 m. Roten är kraftfull, djupt penetrerande, tolererar svår frost bra.

Kronen sprider sig, grenarna är starka, flexibla, snabbt lignifierade och får en brun, glänsande bark. Koniska fruktknoppar bildas på upphöjda årliga grenar. Trädets bark utsätts för sprickor, rödbrun färg med längsgående sprickor.

Bladen med en mörkgrön färg är krökta uppåt, äggformiga, petiolata, spetsiga, glänsande, upp till 7 cm långa, vener är tydliga underifrån, färgen är ljusgrön.

antracitkörsbär

Frukter bildas på en, två år gamla grenar, samlade i blommor av 2-3 blommor, mindre ofta 4-5, riklig, doftande blomning. Blommorna består av 5 vita kronblad, korsblommor, med en pistil och upp till 20 stamens. Efter blomningen bildar gröna frukter, som har en genomsnittlig mognadstid (2-3: e decenniet av juli), rödbrun, nästan svart. Formen på frukten är hjärtformad, rundad i botten, tratten är bred, belägen på en kort stjälk upp till 1,1 cm. Exocarp (hud) - tunn, tät, mörkare än massan (mesocarp), saftig, söt och sur med ett genomsnittligt sockerinnehåll på 11-11,5% , väger 4-5 g. Stenen är liten, krämig gul, vikt från frukten till 6%, väl separerad.

Bär av den beskrivna antracitkörsbärsorten klassificeras som efterrättstyper med höga smakkvaliteter med en bedömning av mer än fyra poäng.

Viktigaste egenskaperna

Körsbär är delvis självpollinerad, blommor är bisexuella, men för riklig fruktning behövs pollinerande sorter Sklyanka, Shokoladnitsa, Lyubskaya, Nochka, Vladimirskaya, Shubinka, Griot Moskovsky och körsbärssorter med en genomsnittlig blomningperiod:

  1. Frostsistans hos rotsystemet ner till -37 ° C.
  2. Knoppar och unga grenar tolererar korta nattfrost.
  3. Sorten är torktålig, tolererar lätt varmt väder utan att vattna.
  4. Utbytet är högt, från 96 till 107 kg / ha.
  5. Resistens mot sjukdomar och skadedjur är genomsnittligt, så det används nästan aldrig för odling på gårdar.
  6. Frukterna har lång hållbarhet, spricker inte och kan transporteras.

antracitkörsbär

Det minsta avståndet för plantering från ett pollinerat träd bör vara från 25 m. För normal och snabb tillväxt av trädet krävs mjuk lös jord, svart jord, sandig ler med en neutral surhetsnivå.

För- och nackdelar med antracitkörsbär

Antracitkörsbär odlas oftare i enskilda trädgårdar, eftersom det har en betydande nackdel - genomsnittlig motståndskraft mot svampsjukdomar: coccomycosis, monilios. Antracit körsbärsträd eller buskar är kortlivade, upp till 15-18 år.

Ett stort plus av sorten är hög avkastning, god smak, vilket gör att du kan använda bäret inte bara färskt, utan också för att laga konfekt, konserver, sylt, kompott, juice.

antracitkörsbär

Mogna och fruktande sorter

Anthracitovaya körsbärssorter mognar under andra halvan av juli 15-25 på bukettgrenar och årliga tillväxter. Frukt börjar 2-4 år efter plantering och beror på väderförhållandena och den växande regionen. I de södra regionerna sker mognad under det första decenniet, i de nordliga regionerna i slutet av juli.

Växer i regioner

Antracite-sorten rekommenderas för Central Ryssland: Moskva, Bryansk, Nizhny Novgorod, Smolensk, Ivanovskaya, Tver, Yaroslavl, Oryol, Kostroma, Vladimir, Kaluga, Tula-regionerna och är också lämplig för odling i Sibirien och Ural. Fick spridning i länderna i före detta Sovjetunionen: Ukraina, Vitryssland, Kazakstan, Georgien, Estland.

Antracitkörsbärets utseende är attraktivt, dekorativt, kan användas för att avla nya sorter på grund av dess kvaliteter av snabb tillväxt och överlevnad av scion, liksom för pollinering. Buskar och träd har en bekväm krona och höjd för att plocka bär.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa