Beskrivning och egenskaper för variationen av körsbär Amorelrosa, historia och odlingsregler

Körsbäret som växer i sommarstugan överraskar inte bara med sin lyxiga vårblomning, utan också med mängden användbara element i den. Frukt, frön och bark av körsbär används i folkmedicin, kosmetologi, särskilt sorter som föds upp för 20-30 år sedan används. Amorel är en körsbärssort som länge varit känd för många trädgårdsmästare, och vissa föredrar fortfarande det på grund av dess smak och tidiga skörd.

Historia om sorts ursprung

Sorten uppföddes av ryska folkträdgårdsmästare för mer än 60 år sedan, fick ett registreringsnummer 1947 i det statliga registret för uppfödning av fruktgrödor. Har flera konsonantnamn Amorel, tidigt Amorel.

Funktioner i sorten

Amorel tillhör de tidiga självfruktlösa körsbärsorterna. Trädet växer från 2 m till 3,5 m höjd. Kronen sprids, rundad, med raka grenar. Skelettgrenar är raka, grenar av från stammen i en vinkel, barken är mörkgrå, grov, stammen är brungrå. Bladen är ljusgröna ovanför, under plattan är gröngrå med uttalade vener. Blommorna är vita, samlade i blommor av 2-4, blommar under det 1-2: e decenniet av maj.

Frukterna är medelstora och väger från 3 till 3,5 g, avrundade, med en bred rundad tratt på långa bladblommor.

Frukten har en ljusröd nyans av tät, tunn hud, massan är krämig rosa, söt och sur. Stenen är liten, rund, krämgul, något åtskild från massan.

körsbär amorel

En egenskap hos den beskrivna sorten är att på Amoreli är den rosa grödan jämnt fördelad över trädet. Beroende på odlingsområdet börjar det mogna i slutet av juni till mitten av juli.

Specifikationer:

  1. Frostsäkerhet hos rotsystemet ner till -25 ° C, barken kan skadas efter plötsliga förändringar på 2-3 grader.
  2. Sorten gillar inte torrt väder och kräver måttligt vattning.
  3. Genomsnittligt utbyte: från 4,5 kg till 15 kg per träd.
  4. Resistens mot sjukdomar och skadedjur är genomsnittligt.

Minuskörsbär - kort hållbarhet, inte transporterbar, fruktjuice har en ljusröd färg.

Växande funktioner

Trädet börjar bära frukt i det 4-5: e året efter plantering av en planta eller ympning.

körsbär amorel

Att välja en landningsplats

Landningsplatsen ska vara solig, utan drag, om den planteras nära byggnader, bör avståndet vara minst 2 m. Sidans sida är söder, sydost. Jorden behöver neutral, den växer bra i ler, tjernozem, sod-podzolisk jord. Grundvatten bör vara djupt, sorten gillar inte översvämningar.Sorten växer bra i Volga-regionen, där den fick sin distribution.

Beroende på plantan från föräldrassen eller rotstocken som odlas i de norra regionerna, kan den odlas i det hårdare klimatet i södra Sibirien.

Ombordstigning tid

Plantan planteras på våren i april, ympningen av Amorel-körsbär ympas, när sapflödet börjar, i början av april. Det huvudsakliga villkoret för plantering eller ympning anses vara väl etablerat varmt väder, uppvärmd jord upp till 10 ° C. I södra landet och i mitten - från början av april, i norr - från maj.

körsbär plantering

Landningsregler

Plantan måste vara av god kvalitet utan mekaniska skador och sjukdomar, skadedjur, flexibla grenar och rötter. Stammen är från 50-60 cm i diameter, stammen är minst 2,5 cm. Plantan måste väljas med ett slutet rotsystem och alltid fuktig jord, annars kan rötterna vara torra, vilket kommer att påverka växternas tillväxt och dess utbyte.Storleken på hålet bör vara 2-3 gånger större än rötterna; för en 2-3 år gammal plantor bör djupet vara minst 60 cm, bredd 50-70 cm.

Längst ner är det nödvändigt att lägga ut ett stort dräneringsskikt så att vattnet inte dröjer länge, eftersom sorten inte gillar översvämmad jord och sur jord.

Jorden behövs rik med mycket näringsämnen, så om jorden är dålig kan organiska gödningsmedel läggas i gropen. Innan plantering måste rötterna behandlas med en desinfektionslösning och sedan blötläggas i 2-3 timmar i en tillväxtstimulator. Skadade, torra grenar och rötter skärs med en vass beskärare i vinkel.

plantering körsbär

Vård

Vattning är mycket viktigt för Amorelsorten, särskilt i varmt och torrt väder. På ett 4-5-årigt träd hälls 1-2 hinkar med vatten runt stammen var 10-15 dag, från maj till mitten av juni, varefter vattningen reduceras så att bären inte börjar försvinna från ett överskott av fukt.

Gödselmedel appliceras under början av sapflödet med dolomitmjöl, karbamid, ruttad gödsel. Andra gången kan du mata under blomningen med fosfor-kaliumgödselmedel, nitrat. På hösten, ta med nitroammophoska, ammophoska. Alla gödningsmedel måste appliceras på stamcirkeln.

Sjukdomar och skadedjur

Amorel attackeras ofta av fåglar under mognadstiden, liksom av bladlöss och körsbärsflugor, den slemmiga sagan. Från fåglarna till grenarna binder de avvisande spinnare eller drar nätet över kronan. För andra skadedjur använd "Fitoverm", tjärtvål.

Körsbär lider sällan av coccomycosis, det kan ofta påverkas av vildning, antraknos och cercospora. På våren och hösten måste du därför behandla växten med en fungicid, klippa av sjuka grenar och rensa trädgården från ogräs. Körsbär av den rosa sorten Amorel är vanligare för odling av amatörsträdgårdsmästare; de ​​har en vacker vana att bilda ett trädkrona.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa