Beskrivning av druvsorten Zilga, dess egenskaper och hemligheter inom jordbruksteknik

Invånare i de norra regionerna i Ryssland är förmodligen bekanta med den söta och syrliga smaken av Zilga-druvor. Kanske för de bortskämda infödda i de södra regionerna är detta inte den mest minnesvärda sorten. Men där lite växer är Zilga-druvor en av de bästa. Det är en hybridvariant som värderar bra i många räkningar.

Variationshistoria

Sorten i fråga kommer från Lettland, där den uppföddes av uppfödaren P. Sukatnieks i mitten av 60-talet av förra seklet. Förfäderna till arten var sorterna Smuglyanka, Dvietes, Yubileiny Novgorod.

Zilga druvor

Beskrivning av Zilga druvor

Den första saken att lyfta fram i beskrivningen av sorten är frostbeständighet. Indikatorer på -28 grader kommer inte att skrämma vinodlare, sorten klarar dem perfekt. Samtidigt mognar buskarna tidigt - i slutet av juli kan ägnas åt den första skörden, som förresten är ganska rik. Bären är stora, aromatiska. Det finns lite slem i massan.

Formen på buntarna är cylindriska, stora bär sticker tätt runt bunten, som väger 320 till 400 gram. Denna sort kännetecknas av god tillväxt i busken. Skott syftar till snabb och effektiv tillväxt för att bevara sitt utseende. För att inte gå ner i vikt och form på busken, ska den skäras flera gånger under säsongen.

variation beskrivning

Som ett resultat av smakprovningen fick sorten 7,1 poäng. Transportabilitet i höjd.

Viktigaste egenskaperna

Druvorna har sina egenskaper. Den tål högsta möjliga undernattemperatur (upp till -25 grader), har en surhet mellan 4,5 och 5 gram, sockerinnehåll - från 18 till 20%. Buntarna är stora och väger upp till 400 gram i form av en cylinder. En bär väger i genomsnitt 4 gram. Frukt är djupblå i färgen med en svag eftersmak av muskot.

många bär

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med sorten är:

 1. Getingar är inte skadade.
 2. Vinrankan är opretentiös mot naturliga förhållanden.
 3. Resistens mot mögel- och mögelsjukdomar (4 poäng). Av detta följer endast behovet av trippelsprutning under växtsäsongen.
 4. Om druvorna odlas i de södra regionerna får de inte täckas för vintern.
 5. Bra förankring av sticklingar.
 6. Bra motståndskraft mot låga temperaturer.
 7. En rik skörd.
 8. Multifunktionell applikation.

Nackdelarna är surhet i smak, närvaron av korn och en ganska hård skal. Detta inkluderar också det årliga behovet av bildandet av en buske. Anledningen är den snabba tillväxten av många skott.

sjukdomsresistens

Urval och plantering av plantor

Köp plantan strax före plantering.Var uppmärksam på att rotsnittet är ljusgrönt och skottet är brunt. I längd - från 10 centimeter, i höjd - från 40 centimeter. Det är nödvändigt att plantera en planta efter sin preliminära "vila" på balkongen eller fönstret i huset - låt den stå där ett par dagar. Planteringen utförs under hösten eller våren, när du är säker på att det inte kommer bli kallt väder i en snar framtid.

Viktig! Om plantering planeras till våren, förbered hålet på hösten.

Installera ett sprinklerrör 40 centimeter djupt precis innan plantering. Placera plantan, räta ut rötterna jämnt och täck sedan marken och vattnet.

lila frukt

Växande och vård

Jordbrukstekniken är inte komplicerad. Vattning av en ung växt bör utföras fyra gånger: efter att ha tagit bort skydd, när knoppar bildas, när blomningen slutar och innan växten skickas för övervintring. Vattning av vuxna växter begränsas endast av vattenladdning. Resten av tiden är busken nöjd med naturlig nederbörd.

Toppförbandet bör utföras för första gången endast tre år efter plantering. Välj gödselmedel både organiska och mineraliska.

klasar hänger

Om sjukdomar och skadedjur

Svampsjukdomar som mögel och mögel med mögel kringgår Zilga. Men detta faktum betyder inte att det är möjligt att helt överge förebyggande åtgärder, speciellt om tillväxtförhållandena under säsongen är ogynnsamma (överdriven luftfuktighet eller torka).

Följ åtgärderna för att undvika förekomst och spridning av sjukdomar:

vin

 • trimma dött trä i tid;
 • se upp för den snabba skärningen av ogräs runt busken;
 • var uppmärksam på behovet av att trimma överskott vinstockar.

Under sommaren ska växten behandlas med en fungicidlösning två gånger (som ett alternativ - Bordeaux vätska, 1% lösning). Spraya tidigt på våren, innan äggstockarna visas och på hösten efter skörden.

Viktig! Om du ändå märker sjukdomens början, bevattna busken med en manganlösning eller en halvprocent sodavätska.

beskärning av träved

De bästa regionerna att växa

På grund av att sorten är frostbeständig, odlas den i staterna: Litauen, Lettland, Estland, Sverige, Norge. Men med inte mindre framgång kommer den att växa i mellersta bältet och i de södra regionerna.

plockad gren

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa