Varför blir druvbladen gula och torra, vad man ska göra och hur man bearbetar

Druvor - fleråriga vinstockar, avser odlade växter som odlas för produktion av juice, drycker, russin, extrakt och hemlagade beredningar. Att odla en frisk buske är en utmaning, särskilt för nybörjare. Ofta är gulnade blad den första signalen om en sjukdom eller skadedjur. Vad man ska göra om druvor lämnar gula, varför är det?

Varför kan druvlöv bli gula?

För att odla druvor måste du följa odlingsteknikerna och vidta förebyggande åtgärder. Druva lämnar kan bli gula av flera skäl:

 1. Jorden är övermättad med gödningsmedel.
 2. Brist på kväve eller kalium i jorden.
 3. Brist på vattning i torrt väder.
 4. Brist eller överskott av solljus.
 5. Skadedjur.
 6. Smittsam, icke-infektiös kloros.
 7. Svampsjukdomar.


Nybörjarträdgårdsmästare bör vara särskilt uppmärksamma på tid och sinne matande druvor... Felaktigt applicerad befruktning eller ofta utfodring påverkar bildningen av vinstocken och utbytet. Felaktigt applicerad gödsel eller fjäderfäfall är särskilt farliga eftersom de släpper ut stora mängder koldioxid och ökar kloros.

Brist på kväve kan åtföljas av andra symtom: minskat utbyte, bildning av fläckar - brännskador, bedövad tillväxt, krossning av nya blad.

Kaliumbrist manifesterar sig som gulning av löv längs kanten och sprider sig ytterligare. Tack vare kväve och kalium i jorden växer vinrankan intensivt, mognar snabbt och tolererar säkert vinterfrostar och mättar också bär med smak och doft. Och även avsaknaden av magnesium och järn bidrar till gulning.

På varma sommardagar behöver en vuxen, och särskilt en ung fröplanta, intensiv vattning, och dess frånvaro försvagar växtens immunitet mot många sjukdomar. Vattenbrist bidrar till vissnande och torkning av rotsystemet för druvor, varefter bladen börjar bli gula, torka och falla av. Och överdrivet vattning under en sådan period kan bidra till utvecklingen av svampsjukdomar.

gula vinblad

Det är särskilt viktigt att välja rätt planteringsplats för druvorna. Vissa sorter som en skuggad plats, andra - solig. Ett överskott för vissa och en brist för andra kan påverka den korrekta utvecklingen av växten och gulningen av den gröna massan, vilket försvagar vinstockarna.

Stora och små skadedjur kan skada rotsystemet eller suga sap från bladen. Gnagare, som en mullvad, möss, björnar, äter upp rotsystemet, eller så kan de smitta sjukdomen, varefter bladen på vinstockarna börjar bli gula och falla av eller vissna. Lökfluglarver, druvmite eller bladlöss suger också friska juicer ur dem, vars brist leder till gulning och curling.

Kloros på druvor kan vara infektiös och icke-smittsam på grund av utvecklingen av vissa faktorer:

 1. Med ett överskott av kalk i jorden.
 2. Ogynnsamma väderförhållanden - lång tid med regn.
 3. Jordutarmning.
 4. Infektion med nematoder.

gula vinblad

Först och främst är det nödvändigt att eliminera klorosfaktorerna, avskära skadade prover och mata druvorna.

Det är viktigt att veta! Om busken börjar bleka, blir de övre bladen gula, då har kloros uppstått på grund av brist på järn. Om botten, då bristen på kväve. Längs hela unga och gamla vinstockar måste du lossa marken och göra dräneringsspår för att ta bort överskott av vatten.

Svampsjukdomar såväl som kloros kan uppstå på grund av felaktig vård, väderförändringar, skadedjur som bär svamp från andra växter. De vanligaste sjukdomarna som leder till gulning av grön massa:

 1. Mögel är en farlig sjukdom som minskar växtens försvar och minskar skörden. Bladen börjar bli gula i form av fläckar, torka sedan och faller av.
 2. Oidium - sprider sig snabbt över vingården, först visas en vitblomma på plattorna, sedan på unga vinstockar, varefter de blir gula, blir bruna och torka ut. En anläggning som bearbetas vid fel tid riskerar att inte överleva vinterkylan på grund av en minskning av frostbeständigheten och försvagningen.
 3. Verticillos (vilda) manifesterar sig i form av att snabbt gulnar och torkar lämnar vinstockar efter vinstockar och därefter fullständig torkning av busken.
 4. Fusarium förekommer vanligtvis på växten på försommaren, ofta i juni, bildas gula torra fläckar på bladen, som snabbt sprids över växten.
 5. Alternaria förekommer i mitten av sent på våren, små gula fläckar bildas på bladen, varefter de blir gråa, bruna, svarta och torka ut.
 6. Grå råtta ser ut som en vit blom, som gradvis växer i hela busken, bladen ändrar färg till blekgrön, sedan gul och torkar ut.
 7. Rotrot är det första tecknet: gulning av löv och försvagning av unga skott, särskilt efter kraftigt regn eller i avsaknad av dränering.
 8. Svart fläck - kan uppstå på grund av hög luftfuktighet eller när en sjukdom bärs av skadedjur. De drabbade områdena börjar ruttna på druvorna, bladen blir gula, färgen på bären förändras.

Svart prick

Gulning kan också orsaka antraknos eller bakteriecancer. Varje förändring i bladens färg eller förändring i form bör varna ägaren och tvinga dem att vidta förebyggande åtgärder för att eliminera sjukdomar.

Bladen blir gula i en vuxen växt

En vuxen druvbusk lider ofta av brist på näringsämnen eller sjukdomar som bärs av regn, vind, skadedjur och ger signaler i form av gulning av bladplattan. På vinrankor i slutet av sommaren, i augusti, kan för tidigt åldrande av bladen börja, de börjar bli gula från ena kanten och gradvis täcker resten. Orsakerna till denna gulning kan vara:

 1. Plötsliga temperaturförändringar under dagen - värme, på natten en minskning med 10 ° C eller mer.
 2. Det påverkar också åldrande om det var ofta frost på våren, sommaren var varm och fuktig, och sensommaren och hösten var kalla.

Bladen som ligger längst ner i busken eller i mitten, där det finns liten tillgång till solljus, börjar vanligtvis bli gula.

blad blir gula

Edafisk kloros kan också uppstå, orsakat av klimatförändringar, förändringar i markens sammansättning, surt regn, återplantering av en buske eller ympning av en rotstock.

Gulning av blad i unga druvor

Rotade sticklingar eller unga plantor är mest mottagliga för yttre påverkan, de reagerar omedelbart på felaktig hantering.Detta återspeglas främst i bladen, som blir blekgröna och börjar bli gula: i fläckar, genom hela plattan, med undantag för venerna. Det är mycket troligt att felaktig vård har bidragit till uppkomsten av icke-infektiös kloros:

 1. Vattna med kallt vatten.
 2. Brist på luftning av marken.
 3. Felaktigt vald gödselmedel, vilket kan orsaka gulning av hela vinrankan eller de övre unga bladen.

druvor lämnar gula

Därför kräver varje druva särskild uppmärksamhet och efterlevnad av jordbruksteknik under de första odlingsåren.

Vad gör man om bladen börjar bli gula?

Innan du börjar behandla med kemikalier eller hälla gödningsmedel måste du ta reda på orsaken till att bladen började bli gula:

 1. Inspektera växten helt för skadedjur och svampsporer.
 2. Undersök sjuka löv. Där det börjar bli gult eller efter det. Om hela plattan blir gul, manken eller vrider, saknar busken fukt eller tvärtom torr jord. Närvaron av hål eller bulor i marken runt busken kan indikera gnagare som har skadat rötter. Om växten samtidigt har slutat växa, vinrankorna torka eller torka ut, betyder det att växten har övervunnit rotrot. Gnagare måste kämpas med agn eller avskräckande anordningar.
 3. Om gula eller bruna fläckar visas i mitten, som sedan mörknar och torkar ut, eller om sjukdomen börjar spridas längs vinstockar och bär - svart rutt, oidium, mögel. I detta fall behövs snabb och effektiv behandling för att inte förlora busken.
 4. Om hela bladet blir gult och venerna förblir gröna är detta icke-smittsam kloros, som behandlas genom gödsling med järn, kväve, kalium, mangan. Behandla bladen med järnchelat eller häll över med järnvitriol.
 5. Om det finns små insekter på insidan av bladet, och en gul fläck bildas där, måste de tas bort mekaniskt och sprayas med ett insektsmedel.

druvor lämnar gula

När du har fått reda på orsaken måste du välja rätt läkemedel eller gödselkomplex, som används i enlighet med anvisningarna.

Förebyggande åtgärder

Sjukdomsförebyggande bör börja med att skörda löv och ogräs runt växten, som ofta är orsaken till infektion. Den andra viktiga punkten med förebyggande åtgärder är behandling på våren när nya knoppar dyker upp, sedan när bladen blommar med sådana preparat:

 1. bordeaux-blandning;
 2. "Aktofit";
 3. "Fitosporin";
 4. "Trichodermin";
 5. järn vitriol;
 6. "Maxim";
 7. kolloidalt svavel;
 8. urea;
 9. "Vitaros".

Vitaros läkemedel

Andra gången på våren sprayar de förebyggande från uppvaknade insekter:

 1. beredning 30B;
 2. Topsin-M;
 3. Oxyhom;
 4. "Envidor".

Nästa behandling med läkemedel utförs efter blomning och skörd, såväl som på hösten innan vintern förbereds.

Det är också mycket viktigt att lossa jorden runt busken, lägga till sand, torv, lätta blandningar så att jordens luftgenomsläpplighet blir bättre. När du planterar druvor, gör ett stort dräneringsskikt så att rötter inte ruttnar. Om busken inte kan transplanteras, gör sedan spår runt den för att ta bort överskott av vatten.

Du måste applicera komplexa gödselmedel under våren, under blomningen, på hösten. Och det är bättre att överlämna jorden till laboratoriet för att ta reda på vad som saknas i jorden, dess surhet och sedan lägga till enskilda element för att förbättra kompositionen.

De flesta druvsorter kräver noggrant underhåll och korrekt plantering, nyare sorter är mindre krävande och har bättre immunitet mot sjukdomar. Det kräver mycket arbete att odla en frisk busk med en rik skörd.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa