Hur du späds ut järnvitriol på rätt sätt för att bearbeta druvor på sommaren, hösten och våren

Växande druvor kräver kunskap om hur man skyddar växten mot sjukdom. Endast förebyggande åtgärder som vidtas i tid kan leda till full utveckling av vinstocken, framgångsrik och riklig frukt. Att tidigt utfodra bärbärgrödor spelar också en viktig roll. Trädgårdsmästare måste använda järnsulfat för druvor inom jordbruket. Läkemedlet är viktigt som ett sätt att förebygga och behandla stora sjukdomar i fruktgrödan.

Vad det är?

Järnsulfat kallas en lösning av järn sulfat. Järnsulfat är luktfritt och består av transparenta blågröna kristaller. Ämnet skiljer sig:

 • god löslighet i vatten;
 • låg toxicitet;
 • oxidation med luft;
 • låg nedbrytningsgrad vid höga temperaturer.

Vid industriell produktion erhålles järnhaltigt sulfat som en biprodukt när järnplattor eller tråd etsas med svavelsyra för att avlägsna skalan.

Du kan förbereda ämnet själv genom att agera på skrotjärn med en utspädd svavelsyralösning.

Användningen av järnhaltig sulfat är omfattande. Förutom jordbruk behövs det som ett läkemedel för patienter med järnbristanemi. Tjänar som ett medel för färgning av tyger, bläckproduktion.

växtskydd

Järnvitriol produceras i form av ett kristallpulver i förpackningar som väger 150 gram.

Handlingsmekanism

Eftersom kristaller av järnhaltigt sulfat erhålls genom verkan av svavelsyra på järn, används de vid behov:

 • fylla på antalet atomer av en viktig substans i växtvävnader;
 • gödsla marken;
 • förstöra patogena mikroorganismer;
 • vidta åtgärder för att bekämpa kloros.

Kristallerna innehåller så mycket järn att om det saknas kan det fyllas på med 1-2 sprutförfaranden med en lösning.

vitriolkristaller

Med tanke på ämnets låga toxicitet används det endast i förebyggande syften på hösten. De behandlade växterna kommer att skyddas mot svampinfektioner. Men vitriol fungerar svagt på insektsskadegörare, starkare medel behövs. Därför är kopparsulfat, som har starkare desinficeringsegenskaper, användbart här.

Vilka är fördelarna med druvor?

För arbete i vingården är det absolut nödvändigt att använda en lösning av järnhaltig sulfat. På grund av bristen på järn i vinrankan börjar problemen. De bestäms av förseningar av skott i tillväxt, gulning och lövfall. Det finns inget att drömma om skörden när vinrankan är i detta tillstånd. Endast behandling med järnvitriol sparar.

För sjukdomar: mögel, bakteriecancer, fläckig nekros - sprayning med järnsulfat hjälper också. De läker sår på vinrankan, eftersom återställningen av träskiktets struktur under inverkan av vitriollösningen är snabbare.

druvor på en gren

I de nordliga regionerna är det möjligt att fördröja knopparna artificiellt genom att behandla skotten med järnsulfat. Då kommer frost, som är mest farligt på våren, inte att skada vinstockar.

Erfarna trädgårdsmästare känner till effekten av järnsulfatlösning som det huvudsakliga medlet som skyddar mot vinterkylning. Läkemedlet hjälper till att stimulera multiplikationen av bärgrödor.

Verktyget har många fördelar. Förutom ett brett spektrum av effekter noteras det också att det har låg toxicitet. Lämpligt påverkande växter, utan att tränga djupt in i vävnaderna, har läkemedlet en gynnsam effekt på tillväxt och fruktning av druvor.

Den behöver bara avlas korrekt för att inte bränna vinrankan.

kemisk sammansättning

Ämnet går bra med citronsyra. Den beredda blandningen hanterar effektivt icke-infektiös kloros. Men vitriol blandas inte med kalk, eftersom det inte kommer att vara någon fördel med en sådan komposition.

Användningsmetoder

Användningen av järnhaltigt sulfat i vingården är ganska omfattande:

 1. Vitsköljande druvskott skrämmer av myror. Skadedjur skadar alltid vinrankan tillsammans med bladlöss. Efter vårpolning på våren kan du glömma dessa insekter.
 2. Förebyggande kloros av druvor utförs med metoden för jordbehandling med en lösning av järnsulfat. Sprejning av vinstockarna utförs innan knopparna öppnas och de första bladen visas, vilket undviker problemet under blomning och frukt.
 3. Behandling med järnvitriol sparar mossor, lavar och olika skador på skott av druvor.
 4. Vattna druvbuskarna under roten med en blandning av 1 matsked citronsyra och 2 tesked järnhaltig sulfat, taget i 3 liter kallt kokt vatten. Det är också nödvändigt att mata bladen i bärkulturen med en sådan sammansättning för att läka vinrankan. Det är viktigt att använda produkten omedelbart efter beredningen, var tionde dag.

inkstone

Roten används matande druvor årligen, men koncentrationen av lösningen är olika för unga och vuxna växter.

Förfarandet för beredning av järnhaltigt sulfat

Beroende på syftet med bearbetning av druvor, är proportionerna för beredning av en lösning av järn sulfat olika:

 1. Växter behöver järn i pulversammansättningen på våren, efter att snön smälter. En koncentrerad lösning framställs. 15 gram av ämnet hälls i en hink med mjukt, sedimenterat vatten. Efter blandning, vattna marken på plantagen.
 2. För att förstöra larverna av skadedjur och sporer av patogena svampar måste du förbereda en blandning av 150 gram av ämnet genom att lösa upp pulvret i 10 liter vatten.
 3. Den icke-vanliga delen av vinrankan behandlas i april med en 3% -ig lösning av järnhaltig sulfat. Endast en sådan koncentration av ämnet kommer att leda till förstörelse av tillväxter i form av mossor och lavar.
 4. 1% ferrosulfatmedel används som profylaktiskt medel efter beskärning av vinstockar. Genom att bleka druvornas stjälkar bidrar de till bildandet av en skyddande film på dem. Det kommer att bli ett hinder för att svampar och insektslarver tränger in i växten.

Det är nödvändigt att späda kristallerna av järn sulfat i endast mjukt vatten. Innan proceduren hälls kristaller i ett regn eller väl avsatt. På grund av förmågan hos vitriol att upplösas snabbt kommer produkten att vara klar på 20 minuter.

skadade druvor

Hur du använder rätt

Oftast används en lösning av järnhaltig sulfat under perioden så snart snön smälter och njurarna fortfarande är vilande. På våren kan du med hjälp av en lösning:

 • gödsla marken i vingården;
 • skydda grödan från skadedjur;
 • desinficera skador på skotten;
 • avlägsna plantering av mossor, lavar.

Stryk inte på jorden om det inte finns några tecken på järnbrist i den.

Insekticidbehandling utförs med en lösning av 0,5-1%. De är uppfödda enligt instruktionerna. En stark koncentration av läkemedlet kommer att orsaka brännskador på vinrankan. På samma sätt förbereds ett medel för att förhindra kloros i fruktgrödor. Häll blandningen under roten. För bladbearbetning tas en 3% -ig lösning av järn sulfat.

blå druvor

Samma blandning används för att behandla platser där tillväxter i form av lav eller moss har uppträtt. Några timmar senare skrapas de mekaniskt av.

På platser där det finns sår, sprickor och andra skador utförs de med en mjuk borste och applicerar en 1% vattenlösning av järnhaltig sulfat.

Bearbetningen är effektiv på hösten före vinterns skydd för vintern. Lösningen bör beredas mer koncentrerad, från 3 till 5%. Efter ett sådant förfarande kommer vinrankan som läggs för vintern inte att bli möglig, den kommer att överleva vinterkylan väl.

På sommaren används inte järnsulfat för bearbetning av vingårdar, eftersom det orsakar bladbrännskador. Du kan bara använda vattning med en svag lösning av järnsulfat när tecken på kloros finns på växten.

Vanliga misstag

Som alla kemiska preparat måste järnhaltigt sulfat användas korrekt.

sprutning med vitriol

Om instruktionerna för beredning av lösningen bryts kan irreparabel skada uppstå. Växter hotas med döden när koncentrationen av järn sulfat är mer än normalt. Men när du använder små doser under bearbetning bör du inte vänta på rätt resultat från förebyggande eller behandling.

Genom att spraya knoppar som fortfarande sover, kan du stoppa deras utveckling. Detta är lämpligt för regioner där vårfrost ofta återvänder och förstör vinrankan. I de södra regionerna, efter en sådan behandling, kommer utvecklingen av knoppar att stanna, och skörden kommer inte att tas emot i tid.

Järnsulfat kan inte bota bakterieinfektioner. Du bör inte slösa tid på bearbetning, men det är bättre att ersätta läkemedlet med kopparsulfat, vilket är mer effektivt mot patogena mikroorganismer.

lövblad

Den sura sammansättningen av järnhaltig sulfat tillåter inte att den kan kombineras med medel baserade på zink, koppar, magnesium. Alla alkaliska preparat används inte med järnsulfat. Och tvätt tvål används inte i lösningar. I kombination med alkalier kommer det inte att vara meningsfullt att bearbeta med järnsulfat. Det är bättre att växelvis spraya med olika beredningar, med en paus på 2 veckor.

För att behandla vinstockarna, ta en sprayflaska eller spruta och skydda kroppsdelarna från kontakt med arbetsvätskan. I ansiktet - en andningsskydd, inlämnade gummihandskar.

Husdjur får inte vara nära vingården under desinficeringsbehandling. Tvätta händerna med varmt vatten och tvål när du har applicerat järnsulfatlösningen.

Med hänsyn till läkemedlets instabilitet utförs desinfektion med läkemedlet i lugnt molnigt väder. Regn kan tvätta bort ämnet från vinrankan och då måste du göra förebyggande åtgärder igen.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa