Beskrivning och historia av druvsorten Zarya Nesvetaya, odling och vård

Druvsorten Zarya Nesvetaya uppföddes som ett resultat av att han korsade Talisman med kardinal. Hybriden visade sig vara utmärkt: saftiga, mogna bär med en fruktig smak, god överlevnad och uthållighet. Experter hävdar att det ser ut som en muskotvartsort med en lätt, nästan omöjlig tårtapp. Dessutom är den nya arten nästan inte rädd för trädgårdsskadegörare.

Avelshistoria

Dawn uppföddes av E.G. Pavlovsky, en välkänd populariserare och uppfödare av druvsorter. Två arter valdes som förfäder - kardinal och talisman. Hybriden uppvisar tidiga egenskaper, bären mognar på 100 dagar. Tillhör kantiner, enligt klimatzonen, lutar det sig till de södra regionerna - Svarta havet, Don-regionen och Kaukasus. Detta kan betraktas som både en dygd och en nackdel. Det är tydligt att det kommer att vara svårt att odla dessa druvor i Mellanstripen.

gryning gryning

Styrka och svagheter i sorten

Det finns inga ideala sorter: erfarna odlare och agronomer vet detta. De tidiga skiljer sig inte alltid i söthet och acceptabel smak, de sena har inte tid att mogna i kalla klimat. Därför utför uppfödare korsavel och försöker utveckla en hybrid som är lämplig för de flesta villkor i den utvidgade ryska federationen, från Moskva-regionen till Sibirien och Fjärran Östern.

Fördelarna med Zarya Nesveta uttrycks i följande:

druvsortering

  • bordssort med en tung och harmoniskt formad gäng, behaglig bärsmak;
  • stark vinstock, med bisexuella blommor, inga svårigheter att pollinera;
  • ordentlig vård gör att du kan få upp till 3 borstar på en skott;
  • en gängs medelvikt är 600-1000 gram (exemplar upp till 2 kg finns);
  • bäret är ljust färgat, vinrött, långsträckt. Skalet är matt, måttligt tätt;
  • massan är söt, med en rik muskotsmak, lite syrlig;
  • i ett bär som väger upp till 12 gram, inte mer än 2 frön;
  • druvor är lämpliga för hemmakonservering, juice, tinkturer, vinframställning.

Nackdelarna med sorten manifesteras i dess känslighet för kyla (behöver skydd för vintern), känslighet för skadedjur. Ibland äts bär mycket av fåglar. Erfarena odlare noterar också att Zarya har svaga stjälkar som är känsliga för skador.

bord variation

Egenskaper och beskrivning av druvor

Sorten växer och utvecklas väl och binder stora kluster. Det finns praktiskt taget ingen peeling (bildningen av små bär), konfigurationen av kojerna är konisk.Frukter är rundade, tenderar till formen av en ellips, mättad rosa nyans (mognad med en övergång till lila).

Skallen är tät, tål mindre påverkan, men mjuk, elastisk. När den mognar visas en karakteristisk vaxartad beläggning på den. Hjärtat är söt, men inte slingrande, välsmakande, saftig. Vinrankans färg är brungrön med brunaktiga noder. Bladet är klassiskt, 5-flikigt och ljusgrönt. Blomningen börjar tidigt, blommorna är bisexuella - ingen anledning att oroa sig för pollinering.

Med all sin opretentiöshet drar sorten mot ett varmt klimat, där den mognar bättre och snabbare, bär frukt.

vinrankan är stark

Bush och skott

Busken visar motståndskraft mot hög luftfuktighet, vilket är viktigt för druvor, som vanligtvis är känsliga för rotrot. Skotten är starka, mörkgröna, tål kalla kalla klimat när temperaturen sjunker till -23 grader. På en gren är 2-3 spår vanligtvis bundna.

Löv

Zarya Nesvetaya blad är litet, omöjligt att märka, avrundat med 5 utskjutande tänder-flikar.

ordentlig vård

Borstar och pedunkler

Borstarna är mörkgröna, de har en svag peduncle - detta bör beaktas vid beskärning och vård av druvor. Stammar av en dubbel uppsättning är manliga och kvinnliga, därför pollineras arten utan störningar utanför.

Fruktens utseende och smak

Bäret är rundad, lätt långsträckt, mörkrosa (till lila) nyans, med en ljusvit vaxartad blom. Smaken är mjuk, fyllig, med karakteristiska muskotnötter, söta, men inte sockeriga (20% socker). Vikten på en druva är upp till 12 gram, hela gruppen - upp till 1 kilogram.

söt massa

Reproduktionsmetoder

Sorten är väl uppfödd av sticklingar, det finns inget nytt i denna teknik. Plantering är tillåten i 2 utvalda perioder: vår eller höst. För framtida buskar måste en plats, en jordblandning, förberedas. Det är i förväg nödvändigt att tillhandahålla anordningen av en spaljé eller stativ för att stödja en snabbt växande vinstock.

Funktioner av växande och vård

Planteringen börjar med gödsling av jorden. För detta används organiska och mineralkomponenter införda i jorden. Den planterade skärningen vattnas rikligt, marken runt den är mulched. Zarya kräver inte konstant beskärning, som vissa andra sorter, i genomsnitt måste den lämna 6-8 ögon.

avelsmetoder

I början av våren utförs en speciell vattenladdande bevattning, som gör att de övre skikten i jorden kan mättas med vätska, för att leverera den till rötterna. Andra gången ges samma dos fukt till vinrankan under blomningen, när äggstocken bildas. Vattningen avbryts helt 14 dagar före början av frukt.

Förebyggande behandling med kemikalier från närvaron av skadedjur utförs kontinuerligt, detta kommer att stärka buskens immunitet och skydda grödan. Innan viloläge är busken beskärd, täckt (särskilt i kalla områden).

odlingsfunktioner

Landning

Välj en plats före plantering - det är bättre om det är ett skuggat, ljust område, väl ventilerat, men inte i ett drag. Zarya Nesvetaya medger en viss vattendragning, men det betyder inte alls att marken för att plantera den ska vara myrig, med en hög nivå av grundvatten eller tung lera.

Dränering från stenar, grus läggs i botten av gropen och en jordblandning av jord och gödsel hälls över den (humus kan användas). Det rekommenderas att multa druvorna för att bevara och ackumulera näringsämnen.

växtsäng

Blad- och rotbefruktning

För att mata Zarya används rot- och ytliga förband. Busken får den första dosen av gödselmedel vid plantering, därefter appliceras humus, mineralkomplex regelbundet, barkning utförs.

Under fruiting tillåts sprutning med vattenhaltiga lösningar av kalium, kvävehaltigt eller fosforinnehållande gödselmedel - detta hjälper bären att mogna och fyllas med juice.

fruktningstid

Vattningsläge

Sorten är fuktbeständig, viss överflöde är tillåten när man tar hand om en buske. Du behöver bara inte överdriva det för att inte orsaka ruttning av rotsystemet. Vattenregimen är regelbunden, men inte överdriven: ungefär 2 veckor innan bären mognar, stoppas den helt.

Buskbildning och beskärning

Busken behöver inte "speciell" beskärning, den hanterar väl bildandet av skott på egen hand. Det rekommenderas att lämna upp till 8 ögon på vinrankan (högst 40-42 på busken). Ett stöd bör installeras på webbplatsen längs vilken skott kommer att utvecklas.

frukt på vågen

Säsongsbehandling

Det består av beskärning (vår och höst), besprutning med kemikalier och gödsling. Sorten är inte särskilt motståndskraftig mot trädgårdsskadegörare, därför behöver den regelbunden (2-3 gånger) behandling med fungicider.

Det rekommenderas att spraya Zarya två gånger före blomningen och en gång efter.

Generellt motstår arten relativt mögel: dess resistens mot denna vanliga sjukdom är rankad till 7 poäng av 10.

tändsticksask

Förberedelse för övervintring

Det inkluderar borttagning av skadade områden i vinrankan, rengöring från resterna av bär, lossning av marken och skydd. Sorten tillhör frostbeständig, men skydd mot kallt väder kommer inte att vara överflödigt: det hjälper busken att behålla sin livskraft, "vakna upp" snabbare på våren. För skydd använder de mulching, återfyllning med jord, sågspån, säckväv, till och med snö (så snart det faller).

rätt strumpeband

Tiden för början av frukt

Börjar 100-115 dagar efter det att den första knoppen har kläckts ut. Det kan variera något beroende på tillväxtregion; i ett varmt klimat kommer Zarya Nesvetaya att mogna tidigare, men inte mycket.

Mognad och skörden

Den genomsnittliga mogna perioden för bär är 105 dagar, detta är slutet av juli-början av augusti. Samtidigt börjar de skörda, eftersom gäng har en svag stjälk, lätt skadad av vinden eller av slarvig hantering.

Det antas att bären kan hänga på vinrankan under en tid utan att kvaliteten försämras och smaken / presentationen skadas, men det är bättre att klippa av dem i tid.

mognadstid

Sjukdomar och skadedjur - metoder för att hantera dem

Sorten visar motståndskraft mot dimmig mögel (mögel) men skadas av svampar och trädgårdsskadegörare. Vivlar och bladmaskar kan orsaka betydande skador, särskilt under bildandet av blommor. För Zarya Nesvetaya är insekticidbehandling en viktig åtgärd, grödans tillgänglighet och volym beror på den.

Bearbetningen utförs 30 dagar före druvskörd. För att förhindra skador av insekter som tränger djupt under barken, rengörs döda fragment på våren, följt av bränning bort från växten.

skörd

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa