Beskrivning och egenskaper för druvsorten Riddle Sharova, regler för plantering och vård

När avling av druvor Riddle Sharov försökte jordbrukstekniker skapa en sjukdomsresistent hybrid avsedd för odling under olika förhållanden, inte alltid gynnsam för buskar. Sorten utvecklas intensivt, växer bra och bär aktivt frukt. För sin pollinering behövs inte ytterligare villkor: anläggningen klarar av detta på egen hand.

Arternas historia

Namnets hemlighet avslöjas helt enkelt: hybriden föds upp av den berömda amatörförädlaren i Sovjetunionen, RF Sharov, som tog tre sorter som bas för den nya arten: Far East 60, Magarach 352 och Tukai. Sharovs mysterium anses vara en beprövad gammal sort, den har odlats sedan 1972. Rostislav Fedorovich bodde i Altai, så de flesta hybrider som han lyckades avla och ge till människor är avsedda för odling under de svåra förhållandena i Sibirien och Ural. Som ett resultat av experiment skördar moderna trädgårdsmästare söta, välsmakande bär oavsett region där de ligger - både i Moskva-regionen och i Kamchatka.

Beskrivning av variation och externa parametrar

Hybriden har ärvt huvudfunktionerna och kännetecknen för "stamfadern" - sorten Far East 60. Frostbeständighetsindexet når -40 grader, medan "sonen" har det lite mindre - bara -32.

Livskraften är fantastisk, busken börjar snabbt starta långa starka skott, på vilka klingar sedan är tätt bundna.

Bladen i en klassisk 5-lobad form, liten och snygg, rik grön nyans. Växten är bifil, både kvinnliga och hanblommor mognar på den. På varje skott mognar 2-3 blommor, gruppen är medelstor och väger upp till 300 gram (mindre ofta upp till ett halvt kilo). Bäret är mörkblått, nära svart i färg, sfäriskt, upp till 3 gram.

vindruvor av Sharov

Smaken är känslig, med ett välbalanserat sockerinnehåll, lite som trädgårdsbär. Sharovs gåta skalar inte, mognar på 110 dagar, hänger på vinrankan under lång tid utan skada på frukten, tolererar transporten väl.

Buskar och skott

Busken är stor i storlek, med starka, men inte tjocka, skott (upp till 3 meter lång). Grupper är grenade eller bevingade, medelstora.Det har visat sig empiriskt att gåtan på ett gynnsamt sätt uppfattar formen utan stämpel på ett flerarmars sätt, överför beskärning. Till och med det faktum att vinrankan inte mognar helt uppfattas som en dygd: på hösten tas allt onödigt bort, inklusive omogna bär. Den klippta busken täcker före vintersäsongen, den tolererar kallt väl.

vindruvor av Sharov

Löv och blomning

Sortens blad har rätt form med 5 kronblad, det är ljust grönt, inte bländande, slätt. Frukt av skott inträffar snabbt, 2-3 blommor blommar på varje. Druvan är bisexuell, både kvinnliga och manliga blomställningar mognar i den. Det blir inga problem med pollinering, du behöver inte plantera speciella växter nära busken för detta.

Skörda utbyte och storlek

Sharovs gåta upprätthåller en stabil skörd av mogna, enhetliga storlekar bär. Grupperna kan inte kallas stora, men de har en regelbunden konisk form. Borstens vanliga vikt är 300 gram, det finns exemplar på 500 och till och med 600. Det beror på tillväxtförhållandena: i ett varmt klimat bär busken frukt bättre och gronen blir större.

druvor gåta av Sharov

För att bekräfta det deklarerade utbytet är det faktum att en 6-årig buske med 10-12 skott ger upp till 10 kilo druvor. Experter säger att ett bär som inte tas bort i tid blir sötare och dess smak blir mjuk och fullständig. Riddleens frukter lagras i standardlådor före transport eller bevarande - de kan lätt tolerera sådana procedurer. Bär kan säkert ligga i behållare i upp till 3 månader.

Bärutseende och smak

Bäret är inte det största, med en väl definierad rund form, färgen är blå nästan till svart (när den är mogen). Arrangemanget är medeltätt, borstformen är en kon som gradvis avsmalnar mot botten. Hjärtat är saftigt och sött. Skallen är tät, men inte tuff, nästan ingen smak. Toppen är täckt med en lätt vaxartad beläggning.

vindruvor av Sharov

Det finns 2-3 ben inuti massan, sockerinnehållet är upp till 22%. Bärmassan är cirka 3 gram, den krymper nästan inte med åldern på busken.

Pollinering

Sharovs gåta behöver inte ytterligare pollination, hanterar väl på egen hand: tack vare bisexuella blommor befruktar sorten sig själv.

Reproduktionsmetoder

Sorten föds upp av sticklingar som planteras i marken eller används som bestånd för andra druvor. I detta fall erhålls en ny hybrid med stabila egenskaper.

Frostmotstånd

Arten är inte rädd för kylan. Han ärvde sådana egenskaper från stamfäder, sorten Far East 60, känd för dess uthållighet. Gåten tolererar lugnt frost ner till -32 (34) grader. I varma områden är det inte skyddat för vintern, detta är inte en obligatorisk åtgärd.

vindruvor av Sharov

Immunitet mot sjukdomar

Tyvärr är sorten mottaglig för vanliga druvsjukdomar som svampar och dimmig mögel (mögel). För att framgångsrikt motstå sjukdomar utförs profylax, sprutning med kemikalier samt beskärning av skadade grenar och löv före vintern.

Fördelar och nackdelar med sorten

Sharovs gåta motiverar sitt tvetydiga namn - det innehåller både fördelar och brister. Druvorna är fruktbara, välsmakande, söta, tidiga mogna och hårdiga. Sorten växer överallt där det finns jord, tillräckligt med värme och sol - detta är ett tydligt plus.

Skaparen av hybriden har gjort ett enormt jobb med att bevara och förbättra förfädernas kvaliteter och erhålla en universell variation. Och han lyckades. Av bristerna noteras en svag immunitet mot sjukdomar - svamp och mögel.

vindruvor av Sharov

Optimala klimatförhållanden för tillväxt

Druvorna föds upp i Altai-territoriet, där vintertemperaturerna sjunker under 20 grader under noll, så odlingsområdet är ganska stort. Sharovs mysterium växer i mellersta remsan, i det kalla klimatet i Ural och Sibirien, det finns fall av odling under extrema förhållanden i Fjärran Östern (i växthus).

I de södra regionerna är en kombination av ljus och värme bättre att föredra för bär - där mognar det snabbare, bättre. Trädgårdsmästarens uppgift är att förse busken med den nödvändiga planteringsplatsen, solen, gödselmedel och tid för mogning av klipporna (110 dagar)

druvor gåta av Sharov

Hur man planterar druvor

För plantering av sticklingar används det klassiska schemat: på en utvald, dragskyddad plats är det nödvändigt att gräva en grunt skytt (för radplantning) eller ett hål (för en enda). En förutsättning är bra dränering. För detta placeras stora stenar, grus, trasiga tegel på botten.

Du kan använda rörstycken med perforeringar, begravda vertikalt eller plastflaskor: de kommer att förse näringsblandningen, vatten för bevattning.

Obligatorisk jordkomposition

Gåten, som andra sorter, är inte känslig för jordens sammansättning, närvaron av mineraler och näringsämnen i den, utan för fraktionen. Tunga, leriga, stillastående jordar är kategoriskt olämpliga. Den första dosen gödningsmedel läggs vid plantering, när en jordblandning skapas av humus och jord. Användning av färsk humus är inte tillåtet, det kan förbränna plantorna.

jord för druvor

Sapling val

På grund av sortens goda vitalitet finns det inga speciella begränsningar för valet av en plantor: det kan vara ett eller två år gammalt, men det viktigaste är att vara frisk, inte påverkas av skadedjur och sjukdomar. Avel med sticklingar är tillåtet, men det första alternativet är att föredra.

Sittplats

När man planterar plantor observeras standardsystemet: avståndet mellan dem är upp till 3 meter bort från höga, skuggande växter. Busken är nedsänkt djup i marken och lämnar ett par knoppar ovanför ytan. När du väljer en plats måste två villkor vara uppfyllda: mycket sol och inga drag.

Gödsling och vattning av unga druvor

Gåten är opretentiös: alla nödvändiga ämnen läggs när man planterar en plantor. Det utvecklade rotsystemet låter dig hitta de element som behövs för tillväxten av busken i jorden. För att jämnt fördela belastningen på den bräckliga stammen, avlägsnas skott under det första året, vilket lämnar en stark. En sådan radikal beskärning låter dig stärka växten, stärka den.

vattna druvor

Vattning utförs regelbundet, men utan överdrivet fanatism, för att inte suga rötter.

Funktioner för att ta hand om sorten Sharovs Riddle

Eftersom busken utvecklas snabbt, släpper många skott, måste du se till att de inte skapar en skugga, inte störa vinodlingen.

Var noga med att höja och binda grenar till stolpar eller tråd, som växer upp till 4 meter per säsong.

I fuktigt klimat, för att uppfylla ventilationsförhållandena, tas onödigt tjock lövverk bort från busken. För att förebygga och när spår av skadedjur och sjukdomar upptäcks behandlas de med Omite, Proclame eller Nitrafen kemikalier. För att undvika mögel är det tillräckligt att beskära de växande stegen i tid.

kemisk behandling Omite

När buntarna mognar stimuleras de dessutom genom sprayning med preparat som innehåller kolloidalt svavel, kaliumpermanganat. Det rekommenderas, trots den uppenbara frostbeständigheten, att ta bort vinstockarna från upphängningarna för vintern, klippa busken, lägga den på marken och täcka den med jord, kompost och snö.

Jord lossnar

För att säkerställa luftgenomtränglighet, och för att förhindra att larverna av skadedjur gömmer sig i marken, lossas rotzonen. Det kan kombineras med toppförband med organiska ämnen eller mineraler - på detta sätt kommer ämnena snabbare till sin destination.

Toppdressing

Druvorna är opretentiösa, men de kommer att vara försiktiga med tacksamhet och hälla saft i mogna, tunga klasar. Toppförband består i att införa ett par hinkar med humus under busken - inte ofta, en gång var par år. En universalgödsel - enkel träaska som passar alla sorter.

träaska

Bushformning och nypning

På grund av den rikliga tillväxten av skott behöver busken beskäras, ibland nästan radikal. Det är särskilt viktigt att göra detta under det första året av växttillväxt, för att inte överbelasta det svaga rotsystemet och stammen. Därefter, när anläggningen började bära frukt, kan du börja bilda ärmarna och rikta dem efter behov. Nypning på gåta praktiseras inte, den utvecklas ganska bra utan den.

Förbereda vinrankan för vintring

Allmän beredning reduceras till beskärningsgrenar, särskilt gamla som skadats av skadedjur och sjukdomar, till ett minimum. Vinrankorna tas bort från stöden, böjda till marken, lindade. För de södra regionerna används skydd praktiskt taget inte, i Middle Lane och kalla regioner är det obligatoriskt. Vinrankan som ligger på marken är täckt med jord, mulch, efter nederbörd - med snö.

skydd för druvor

Berry mogna termer

Bär mognar 110 dagar efter knoppinställningen; under varma, gynnsamma förhållanden kan det hända tidigare. Vid odling i växthus kan denna period minskas med 20-30 dagar. Smaken är bättre när den mognar. Gåten tillåter viss försening i samlingen, från detta kommer buketten bara att gynnas, den blir fylligare och sötare.

Skörd och lagring

Sorten ger upp till 10 kilo mogna frukter från busken, tack vare den täta huden lagras klustren väl. Enligt vissa rapporter kan Riddle of Sharov ligga efter insamling i upp till 3 månader utan några förändringar i smak och utseende.

Förebyggande av skadedjur och sjukdomar

Druvorna är känsliga för huvudsjukdomen hos alla sorter - mögel. För förebyggande utförs beskärning, borttagning av skadade fragment. Busken behandlas med svampdödande föreningar (Bordeaux-vätska), Omite-beredningar och liknande. Sprejning används inte bara vid de första tecknen på sjukdom eller skada, utan också för att förebygga.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa