Tidpunkten för mognad av druvavin och hur man bearbetar den för att påskynda processen

Många nybörjare har inte helt färdigheterna med att odla sorter, de behöver råd eller tips. Det är inte lätt att förstå fallets komplikationer, att förstå alla nyanser. Beredda tematiska material hjälper till att behärska konsten att skapa gynnsamma förutsättningar för mogning av vinstockar på druvor.

Bestäm fruktens mognadstid efter sorter

Odlarens huvudregel är att varje sort har sin egen specifika mognadstid. Därför klassificeras typerna av buskar enligt flera huvudegenskaper, på vilka vård, dess volym och tidpunkt beror:

  1. Produktivitet. Det finns sorter av högavkastande, lågavkastande och rekordhållare.
  2. Resistent mot väderförhållanden. Druvor växte ursprungligen i söder, de flesta av arterna fortsätter att odlas i varma klimat, medan det finns hybrider som är konstgjorda anpassade för de nordliga regionerna.
  3. Mottaglighet för sjukdomar och skadedjur. Olika i de flesta sorter - från extrem okänslighet till fullständig effeminacy.
  4. Utnämning. Bord, tekniska och universella druvor (detta inkluderar också dekorativa).

Listan kan fortsättas genom att lägga till avelsmetoder, bärsmak, transporttolerans och andra. Beträffande tidpunkten för mognad, den månad då klasarna mognar, är bären uppdelade i ultra-tidig, super-early, early-middle, medium, medium-late, sent och mycket sent.

Varje art har sina egna obestridliga fördelar, som standard är medelstora och sena sorter sötare än tidiga. Men ibland utvecklar uppfödare hybrider som kombinerar utmärkt smak och snabb mognad.

Druvsorten är "bunden" till den region där den ska odlas: de senare kommer aldrig att kunna mogna under den korta sibiriska sommaren, de kommer inte heller att överleva kalltestet på vintern.

Av de tidiga arterna är de mest populära Aleshenkin, Arcadia, Beloe Miracle, Zilga, Moskovsky Bely, Victoria, Early Vavilova, Kesha, Decorative och Shasla Muscat. Från mitten - Kishmish, gåva till Zaporozhye, Nadezhda AZOS.Sena sorter - Moldavien, december, Karaburnu, Taifi och andra.

mognad av vinrankan

En erfaren vinodlare varierar varianter på sin webbplats, växlar dem för att skörda bär av olika former, smak, färger och ändamål under den varma säsongen. Därför är invånare i de södra regionerna i Ryssland, med långa somrar och milda vintrar, i en mer fördelaktig position.

Super tidigt

Denna kategori inkluderar sorter som mognar på 105 dagar. Nedräkningen börjar från det ögonblick de centrala knopparna blommar, beror hela perioden på lufttemperaturen, vädret, fuktigheten. I heta, torra klimat mognar bär sämre än i relativt kallt klimat. Den största fördelen med sådana arter är att de garanteras mognar och ger en skörd. Och de flesta av problemen (skadedjur och sjukdomar) med dem kan undvikas på ett säkert sätt.

Väldigt tidigt

Mogna under perioden 105 till 115 dagar, lämplig för Middle Lane. Sådana sorter kommer att efterfrågas, eftersom de bär frukt bland de första och serverar läckra, aromatiska bär på bordet.

mognad av vinrankan

Tidigt

Tidiga druvor har en växtsäsong på 115-120 dagar, detta är tillräckligt för att klasarna kan dekorera med söta mogna frukter i slutet av juli. Spridningen i färg, bärstorlek, bukett är stor - det finns mycket att välja mellan.

Tidig-mitten

En mellankategori som inkluderar arter med vegetationsperioder på 120 till 125 dagar. Det inkluderar Aleshenkin, Bogatyrsky, Karamol, Bukarest Muscat och andra.

Genomsnitt

Dessa inkluderar sorter som mognar i tidsintervallet från 125 till 135 dagar. Dessa är Armenien, Aelita, Beige, Voskhod, Primorsky - mer än fem dussin artiklar totalt.

mognad av vinrankan

Sent

Ett antal olika, inte likartade varandra, druvbärstyper avrunder de sena sorterna. De sjunger den långsammaste av alla - 135 dagar och längre. Det finns många välsmakande, söta, unika sorter i denna kategori, men de är mest mottagliga för klassiska druvsjukdomar och kräver noggrant underhåll.

Dessa inkluderar Agadai, Dniester pink, Isabella, Tair, Moldaviens jubileum. De kan växa i de södra regionerna, i andra kommer de inte ha tillräckligt med tid att mogna.

Dniester rosa,

Faktorer som påverkar bärmognad

Detta är utan tvekan solen, luften och vattnet. Allt bör vara i mått, i större utsträckning gäller det vattning och vind. Druvorna är känsliga för vattning av marken, rötterna ruttnar helt enkelt och konstant drag kommer att orsaka en "rinnande näsa" i vinrankan - knopparna kommer att utvecklas dåligt. Utan kunskap om dessa finesser kan skörden inte skörda.

Korrekt placering av vingårdsrader

För storskalig plantering placeras buskarna på ett sådant sätt att de inte stör den varandras utveckling, inte skuggar solen. Olika kultivarer har olika krav eftersom de kan växa uppåt, i sidled eller båda samtidigt. Det finns inga universella lösningar, du måste leta efter ledtrådar i förhållande till den valda arten för att ge växten optimala utvecklingsförhållanden.

rader av druvor

Ibland planteras mynta nära druvorna - dess syrliga lukt avvisar bladlöss. Det är tillåtet att placera buskar nära byggnadens väggar för att skydda plantorna från drag.

Hur man påskyndar mognadsprocessen för druvor

Detta avsnitt är inte för dig som gillar farliga experiment och alla slags "förbättringar". Det kommer inte att fungera för att göra en ultra-tidig sort från en sen sort, annars skulle uppfödarna inte ha jobbat noggrant i decennier för att skapa anpassade hybrider och korsat olika sorter.

Du kan påverka vinstockens tillväxtprocess om du väljer planteringsplatsen korrekt, matar busken, beskär och undertrycker skadedjurens försök att bosätta sig på druvorna. Mulching, täckning, bandning, markersättning (delvis eller fullständig), klämning används också.

beskärning av druvor

Vårprocedurer

På våren finns det en rörelse av juice i vinrankan, knopparna vaknar från viloläge. Det är mycket viktigt att "driva" växten för att utvecklas ytterligare, för att hjälpa den att få styrka och börja aktivt utvecklas.I de södra regionerna börjar de i slutet av februari och början av mars i mellersta remsan - i april. Innan sapflödet utförs beskärning, detta gäller för sorter som inte är skyddade för vintern.

I svårare regioner, i april, börjar de öppna vinrankan och tar bort den från lagret med sågspån, torv och nålar. Se till att ta bort döda, svaga och gamla områden. För druvor över 2 års ålder utförs beskärning radikalt, vilket tar bort mer än hälften av knopparna och skotten.

Du bör få flera skott från förra året med friska äggstockar. Så snart "överbord" under veckan kommer att vara 10 grader, börjar vinrankan att "gråta", aktivt utsöndra juice. Det kommer att pågå från 14 till 21 dagar. När det fryses på jorden förlängs sapflödet över tid, tillväxtprocesserna avtar.

mogna druvor

Det framgångsrika slutförandet av "gråt" framgår av knäppningen av knopparna, utvecklingen av de första skotten. Om det finns erfarenhet av beskärning, tas de "extra" knopparna hänsynslöst bort under denna period så att vinrankan kan mata resten. Under andra halvan av april börjar strumpebandet: ärmarna är orienterade i vinkel, skotten är riktade vertikalt.

Under samma period planteras unga buskar. I maj uttunnas vinrankan igen och bryter av dubbla och tredubbla skott (växer från en knopp) så att endast en återstår. Proceduren upprepas sekventiellt när groddarna når en längd av 15-20 och sedan 35-40 centimeter.

Under hela maj bildar de kronan och tar bort styvbarnen och alla groddar som kommer från rhizomen: på detta sätt kommer de mest livskraftiga, starka kvar, vilket kommer att ge starka, mogna buntar. Utöver dessa vidtas åtgärder för att mata vinrankan med mineralkomplex. En lämplig period för detta är första halvan av april.

mognad av vinrankan

Organics är lämpliga för framtida plantering av unga druvor. Vårsäsongen är gynnsam för att förebygga sjukdomar: buskarna sprayas med kemiska lösningar.

Jordblandning

Druvor gillar inte tunga, leriga jordar. Därför, vid plantering, övar de blandning av jord med humus, sand, kompost, beroende på platsens skick. Dränering måste placeras på botten - stenar, krossad sten, tegelstenar. Den resulterande "kakan" från jordblandningen bör vara luft- och fuktgenomsläpplig - på detta sätt kommer vinstocken att växa bättre.

beskärning

Inkluderar "urval" av skott, buntar eller enskilda bär med tecken på underutveckling, sjukdomar, defekter. Tillåter dig att öka chansen för de överlevande att överleva, att påskynda deras mognad.

beskärning av druvor

Ringer vinrankan

Ringmetoden används för att påskynda mogningen av bär för att stimulera sapflödet. Det består i att utföra ett tvärsnitt längs vinrankan på en viss plats med en vass kniv så att en smal barkremsa erhålls. Det utförs vanligtvis tidigt på våren, innan busken äntligen vaknar.

Nypa stegsteg

För att undvika tillväxten av "extra" grenar och föryngra vinrankan används klämning av styvbarn. Förfarandet utförs omedelbart efter utseendet och avlägsnar de valda skotten. Bra för medium-snabba druvor.

Bryta av skott

Det handlar inte om total förstörelse, utan om borttagning av icke livskraftiga, svaga skott. Annars kommer de att dra juicer från vinrankan och störa utvecklingen av andra delar av växten. För sena arter är det ett integrerat stadium av bearbetning.

beskärning av druvor

Sommarbehandlingar

I juli, och särskilt i augusti, fortsätter de att aktivt ta hand om druvorna, reglerar vattning, applicerar nypning, gödsling och behandling med kemi mot skadedjur och sjukdomar.

Snabb minskning av vattning av druvor

Mängden vätska minskas efter det första decenniet av juli: på så sätt kan du väsentligt påskynda mogningen av bär och föra skörden närmare. Om detta inte görs kommer plantan att bilda äggstockar och frukter långsamt, långsamt, styrd av dess inre kalender.

stepping

När vinrankan har grodd färska skott, som har vuxit och utvecklats till styvbarn, börjar de tunnas. Alla skott som inte är involverade i utvecklingen av grödan tas bort. Detta görs mellan juli och augusti.

druvbuskar

Sommarbehandling

Sommaren är tiden för aktiv reproduktion av skadedjur, uppkomsten av sjukdomar på bladen och bär. Bearbetningen inkluderar betning av druvor vid det första tecknet på grå råta, pulveraktig mögel, insekter. Både kemiska och folkliga läkemedel används: läsk, kaliumpermanganat.

Bladförband för att påskynda mognaden hos gron

Många erfarna odlare använder framgångsrikt rotpåfyllning och lägger till gödselmedel under stammen. Inte alla vet att sprutning i slutet av sommaren (i augusti) med en svag infusion av träaska eller en lösning av kaliummonofosfat fungerar på mogna kluster som ett stimulerande medel.

aska på en spade

Jagar skott

För att stoppa tillväxten av gröna och låta juicen gå till utvecklingen av bär, används jagande skott: för detta skärs topparna av dem (ungefär på nivån 15 blad).

Ta bort överskott av gron

I rikligt fruktande druvsorter, som ett nödvändigt mått, används avlägsnande av "extra" klasar - skuggning, sjuk, outvecklad. Om detta inte görs, kommer morplanten att försöka mata alla lundarna, växa varje bär, vilket tyvärr inte alltid är möjligt.

Höstprocedurer

Nybörjartagare frågar ofta vad de ska göra på hösten, förutom skörden. På de senaste varma dagarna är vingården mulched, befriad från tunga buntar, döda grenar avlägsnas och förberedda för vintern. Under samma period, för sena sorter, används tillväxtstimulantia, som påskyndar mogningen av bär.

mogna druvor

Delvis borttagning av bär

Åtgärden är tvingad, men nödvändig. Speciellt för Middle Strip, där vädret inte är varmt. På enskilda skott tas de övre klusterna bort så att de kraftigaste, tunga kvarstår. Vidare granskas bären noggrant på ljumsken och svaga, oformade skärs ut.

Böjning och isolering

Det är mycket viktigt för druvor att upprätthålla en konstant temperaturbalans i rotzonen. Därför är den klädd med torv, humus, bladverk, täckt med en tät film (eventuellt svart), säckväv.

Hur man gödslar gron för att påskynda mognad

För en snabb men jämn mogning av bär finns det inget bättre än solen, varmt väder och måttligt vattning. Om det inte är möjligt att säkerställa närvaron av alla dessa komponenter i sin helhet används mineralstimulerande medel. De kommer att vara praktiska för att snabbt få en skörd i det hårda klimatet i Sibirien eller Ural.

mogna druvor

Fosforanvändning

Fosfor är mycket viktigt för näring av vinrankan, det är en av de viktigaste komponenterna som säkerställer dess tillväxt. Balansen mellan mineralen i jorden är nyckeln till blommande, normal mognad av bär i klustren. Ett vanligt mineralkomplex med fosforinnehåll är superfosfat. Det används på hösten och vattnar busken med en vattenlösning av gödselmedel.

Ammoniummolybdat

En lösning av ammoniummolybden används för blad- och rotfoder. Det stimulerar tillväxten och bildandet av äggstockarna, eftersom det bär i en bunden form en av huvudkomponenterna extremt viktiga för druvor - kväve.

Hur man avgör om bären är mogna

För att förstå att bären är mogna är det inte alls nödvändigt att beräkna växtsäsongen noggrant. Det räcker med att göra en provsmakning: mogna druvor måste ha en rik, söt smak, utan parasitkomponenter. Omogna bär kan vara bittera, syrliga, för sura.

Graden av mognad är också lätt att känna igen med färg: i de slutligen bildade frukterna motsvarar den helt beskrivningen i katalogen, katalogen med druvsorter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa