Beskrivning och egenskaper hos Viura-druvor, plantering och vård

Viura är en druvsort som anses vara en av de bästa för att tillverka kvalitetsvin. Den odlas främst i södra Frankrike och norra Spanien. Vinproducenter noterar den höga smaken och de tekniska egenskaperna hos druvsorten Viura eller Macabeo, som det ibland kallas.

Beskrivning och egenskaper hos Viura-druvor

Viura, eller Macabeo, används bara för produktion av viner. Det visar ganska höga avkastningsgrader. Mousserande, torrt, tyst eller sött vin erhålls med en utsökt, syrlig och sötaktig eftersmak.

Samtidigt beror produktionstekniken och valet av typen av dryck beroende på den tidpunkt då druvskörden skördades. Till exempel om druvor plockas i buntar:

  • tidigt får du en färsk, väldigt aromatisk och blomsterduftig drink;
  • sent, då erhålls viner med honung och nötsmak, ganska täta i textur, rik på arom, stark.

Samtidigt kan druvor åldras i rostfria fat eller i ekfat. Skillnaden är betydande - detta förändrar aromen och lukten av den ädla drycken.

Viura druva

Fördelar och nackdelar med sorten

Trots att Viura-druvsorten är välsmakande, är den optimal för att skapa intressanta smakegenskaper hos en vindrink, den kan odlas på dålig jord. Fördelarna med sorten inkluderar:

  • möjligheten att växa på jord med låg avkastning;
  • samling i olika stadier (detta ändrar smakegenskaperna);
  • minimikrav för vård;
  • god frostbeständighet och värmebeständighet.

vit klass

Men den största fördelen med Viura-druvsorten är att med sin hjälp kan du få drycker intressanta i arom och smak. Om du till exempel blandar det med den populära Malvasia får du ett vitt vin med en liten solig färgton, ganska klassisk i smak. Om du lägger till Viura till det berömda Tempranillo får du ett välsmakande, rikt färgat skarlakansrött vin. Det är också ganska vanligt när det spanska mousserande vinet - Cava tillverkas av Viura-druvor. Det är ganska svårt att tillverka det, druvor med speciella egenskaper krävs, och Viura uppfyller parametrarna helt.

Nackdelarna med sorten inkluderar oförmågan att äta den. Bären är små (upp till tre gram vikt, men vanligtvis mindre), har en tjock hud som ger en obeskrivlig arom. Sorten är också mottaglig för verkan av naturliga skadedjur, därför bearbetning krävs. Detta är särskilt viktigt för situationer där druvsorter odlas i Ryssland av sommarinvånare på egen hand.

Bearbetning bör utföras minst 4-5 gånger per säsong, men om problem observeras, då ännu oftare.

stor variation

Växande funktioner

Macabeo-druvor älskas av Rioja-vinproducenter. Poängen är den opretentiösa och mångsidiga sorten - Viura läggs inte bara till vita klassiska viner och spanska Cava, utan också till röda och roséer.

Viura är en opretentiös kultivar i odling. Plantor väljs stora, deras rötter bör inte ha chips, skador. Planteringen sker sent på hösten eller tidigt på våren. Vilken jord som helst kommer att göra. Men i början av livet bör mineralgödsling appliceras. För vintern är vingården säker på att ta skydd - även om sorten tillhör frostbeständig kanske den inte överlever den hårda vintern.

sort Macabeo

Omsorgstips

Viruas vinstockar växer snabbt. Men deras längd är inte alls bra, eftersom druvor inte håller bra på dem minskar gängets storlek. Det är viktigt att trimma vinrankan, och det rekommenderas att göra detta efter 3-4 års livstid.

De skadade delarna av växten måste tas bort, men detta görs på senhösten innan man förbereder sig för övervintring.

De hål där druvorna växer lossnar ofta. Det är viktigt att rötterna är mättade med luft - så att skörden blir bättre. Bevattning sker ofta i torrt väder. Men så snart den första färgen dyker upp, är den begränsad, och under mognadstiden utförs den inte alls.

vinstockar

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Viura-druvsorten är mottaglig för skadedjur och sjukdomar. Insekticidbehandling utförs i början av bildandet av äggstocken. Efter det görs det på tre veckor. Ytterligare bearbetning krävs 2-3 veckor före skörden. För att stärka vinrankan och ge den friskhet utförs behandling mot sjukdomar för immunitet efter skörd (åtminstone efter 4-5 dagar, så att växten har tid att vila).

Det bör förstås att sammansättningen av produkten kan förbli på druvorna. Därför måste det tvättas noggrant vid framställning av hemlagat vin. Även om det regnade bör det göras.

bearbetade vingårdar

Insamling, lagring och användning av grödan

Skörden äger rum i september, men beroende på klimatförhållanden varierar tiden. Förvarat under lång tid är det bättre att använda rostfritt stålfat eller fat.

Viura används för att tillverka vin. De gör en drink både rent av denna sort och kompletterar den med andra.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa