Hur man hanterar druvmider med kemiska och folkliga läkemedel och hur man behandlar

Ofta uppstår problem med odling av druvor, det är inte bara en läcker delikatess för människor utan också för många andra levande organismer, som ibland orsakar betydande skador på växten. En av dessa skadedjur är druvmyt eller druvklåda, som tränger igenom barken eller knopparna på en växt på vintern och förstör löv och unga vinstockar på sommaren.

Vad är det här skadedjuret?

Druvan kvalster tillhör klassen arachnids, en superfamilj av fyrbenta kvalster. Den har populära namn för klåda, filt kvalster, spindel kvalster, multiplicerar snabbt, även om den inte lever länge.

Parasiten kan endast ses under ett mikroskop. Dess närvaro kommer att ses av vissa tecken, även om det till en början kan förväxlas med mögelsjukdom:

 1. Lockiga löv med vinröd tuberkler.
 2. Yngre blad är mindre.
 3. Från mitten av sommaren blir den gröna massan gråvit.
 4. Gulning eller bildning av nekrotiska fläckar på bladen.
 5. Unga skott försenas i tillväxt och torkar upp.

druvmite på ett blad

En noggrann undersökning bör utföras längs bladets vener från insidan och utsidan. Dessa platser är mest attraktiva för skadedjuret.

Om kvinnor vilar under druven, i sprickor eller knoppar, börjar de på våren visa sin aktivitet vid en temperatur på 5-10 ° C. Under hela vinterperioden anpassar kvinnor och män till överlevnad utan att lämna avkomma - sådana individer kallas "datumogin".

Med ankomsten av vår-sommaren lägger kvinnor inseminerade och icke-inseminerade ägg, som går igenom fyra stadier av livscykeln och kallas "protogena", som aktivt reproducerar under den varma säsongen.

Denna typ av parasit överförs ofta med nya exemplar av druvor, när de ympas eller bärs av insekter och vind. Fästingar tas in i barken för vintern på sorter med en tidig mognadstid, på andra - i knopparna.

Vilken skada kan det orsaka?

Sugar juicen från bladen, kvalster stör störningen av fotosyntesen i dem, varefter bladen börjar torka ut och falla av tillsammans med de återstående ägg som inte har kläckts. Om du inte tar bort dessa blad, kan kvalsterna övervintra i jorden, och på våren kan den förstöra vingårdar med större kraft. Andra insekter eller fåglar kan bära parasiten, vilket ökar dess fördelningsområde. Blomställningar som påverkas av spindelmåter blir också bruna och faller av.

Faran för skadedjuret är att den klättrar under barken i sprickorna på vintern och kan bära svamparna av svampar, som snabbt växer på våren och ibland kräver beskärning av busken vid roten.

Skadedjursegenskaper

Livslängden är 1,5-2,5 månader, under denna tid lägger den kvinnliga fästingen ägg upp till 10 gånger i en mängd av 20 till 300 st. Utseendet på klåda kan inte upptäckas omedelbart, det är mycket litet från 0,1 mm till 0,2 mm, iögonfallande: mjölkig gul, cylindrisk i form. Dess närvaro kan bestämmas efter att kvinnans ägg läggs, som hon fäster från arkets insida med filttrådar, bildar små vita fläckar nedan och en konvex brun tubercle ovanpå arket.

kval på druvor

Ägglarver förekommer på 7-10 dagar och på 2 veckor växer det till en vuxen som kan lägga ägg. Hanar skiljer sig ut från kvinnor, de är mindre, upp till 0,14 mm.

Deformering av bladområden uppstår på grund av sug av juicer av kvalster. Från april till oktober kan druvor som inte odlas växa 3-10 generationer, från 1 fästing till 27 miljoner, som sprider sig över busken och förstör växten och dess skörd. På grund av sug av juice från druvor får bär inte de nödvändiga elementen, vissa försvinner, medan i andra försenas och mognar utvecklingen av unga vinstockar.

Det finns flera typer av klåda på druvor:

 1. Turkestan.
 2. Trädgård.
 3. Vanlig.
 4. Filt kvalster.
 5. Njure.

Turkestanska och vanliga fästingarter kan övervintra i fallna löv eller ogräs. Trädgård och filt vinter i druven bark. Följaktligen övervintrar knoppen i skalorna på knopparna.

utseendet på en druvmyt

Hur man hanterar druvmyt

För att effektivt bekämpa multiplikationen av kvalster måste växternas odlingsförhållanden iakttas. Och även förebyggande kontrollåtgärder är viktiga:

 1. Borttagning av sjuka blad, skott och deras brinnande
 2. På hösten, skörda avskuren vinstockar och fallna löv, rekommenderas också bränning så att fästingar inte bärs av vinden.
 3. Rensar området från ogräs.
 4. Sprejning på infekterade träd (päron, äpplen, plommon).

sjuka druvor

Det kommer också att vara effektivt att inte bara behandla din webbplats med läkemedel, utan också samarbete med grannar och samtidig behandling med dem.

Om det ändå inträffade en liten mängd filt kvalsterinfektion på platsen, använder många folkrättsmedel. Vid svår infektion på platsen används kemiska preparat med en mild och aggressiv verkan. För att bli helt av med parasiten är det nödvändigt att tillämpa en uppsättning åtgärder: mekaniskt behandla vingårdar, folkmassor och kemiska medel.

Användning av kemikalier

Beredningarna bör spädas i en sådan behållare så att det är bekvämt att hantera de drabbade skotten och bladen. Agenten måste komma in och tränga igenom filtplaken, då kommer kampen mot parasiten att vara effektiv.

Läkemedel som du kan bearbeta vingården på våren:

 1. DNOC;
 2. "Nitrafen";
 3. Apollo;
 4. "Emulsion nr 30", nr 30a, nr 30c.

druvmittpreparat

På sommaren används de:

 1. Fozalon;
 2. "Keltan";
 3. Bi-58;
 4. kolloidalt svavel;
 5. "Tedion";
 6. Akarin.

Hela vår-höstperioden kan användas:

 • Actellik;
 • kolloidalt svavel;
 • "Neoron";
 • "Pliktran";
 • ortus;
 • "Karbofos";
 • Tiovit-Jet;

läkemedelsortus

 • Omite;
 • "Fufanon";
 • "Åska", "åska 2";
 • "Phyori";
 • "Vertimek";
 • Talstar;
 • "Zolon";

kryssa droger

 • ”Envidor;
 • "Calypso";
 • Mospilan;
 • Kinmix;
 • "Bazudin";
 • Fozalon.

När du bearbetar läkemedel måste du noggrant studera instruktionerna och rätt dosering, såväl som den tidsperiod som du behöver spraya efter. Det är också viktigt hur aggressivt läkemedlet är mot omgivande växter och gynnsamma insekter. De mest aggressiva är: "Actellik", "Vertimek", "Omite", men de verkar på fästingen snabbare än andra droger. Den mest lämpliga tiden för behandling med sådana läkemedel är spiralperioden.

vertimec läkemedel

Populära sätt att slåss

Folkläkemedel används för små infektioner av buskar.

Infusioner av ringblommor, lökskal, pyrethrum, calamusrot, fågelkörsbärsblomning sprayas.

Infusion av pyretrum (dalmatisk kamomill) är en del av de flesta droger som bekämpar inhemska och trädgårdsinsekter. Krossade blommor och blad av pyrethrum (1 glas) häll kokande vatten (150 g) och låt stå i 2 dagar. Spraya växten efter 5-7 dagar, löv och gröna, lignificerade vinstockar. För att göra infusionen effektivare och späda filttrådarna kan du lägga till 2 msk. l. alkohol, 50 g tvållösning (från tvätt tvål).

Infusion av pyretrum

Infusion av ringblommor (svarta rakapparater). 100 g färska blommor hälls med 100 g varmt vatten, respektive, för 1 kg blommor - 1 l vatten. Insistera 3 dagar på en mörk, varm plats, filtrera sedan, tillsätt 100 g av en tvättlösning. Spraya jorden runt vingården, vinstockar, löv var tionde dag.

Infusion av vitlök. Vrid 2 stora huvuden, vik i en liter burk, häll 0,5 liter varmt vatten. Insistera varmt i 5 dagar, spraya en gång varannan vecka.

Lökskalor hjälper till att bekämpa små bebodda plantager. Du behöver 200 g skal eller 400 g gammal lök med skal, som hälls med en hink med varmt vatten (8 l), insisterade i 2 dagar, filtreras och sprayas en gång var tio dag. För större effektivitet kan du lägga till en infusion av vitlök och en tvållösning till lösningen.

lök skalor

Körsbärsblommor (100 g) insisterar på 100 g alkohol i 5 dagar, sil, tillsätt sedan tvålvatten och sprut druvbladen.

Calamusroten hälls med kokande vatten i andelen 100 g calamusrotpulver per 1 liter vatten. På ett mörkt ställe, insister på en dag, sil och bearbeta den sjuka växten.

Maskros, dess blad och rot, finhackad (1 kg), häll varmt vatten (8 l). Insistera i solen i 2 dagar, sil, behandla sjuka områden.

De använder också avkok av henbane, tobak och pepparrot. Innan du använder alla produkterna måste du ta på dig en mask i ansiktet och handskarna, eftersom många växter innehåller alkaloider som kan ha en giftig effekt inte bara på ett insekt utan också på människor. Bearbetningen utförs i soligt, lugnt väder. Om det regnade före nästa sprutperiod måste du genomföra behandlingen igen. Färska lösningar görs före varje användning, eftersom med långvarig lagring förlorar örter sina egenskaper.

pepparrot

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder bör börja med att sanera webbplatsen:

 • Konstant rengöring av ogräs och andra sjuka växter.
 • Applicera förebyggande sprutning med "Bi-58", Bordeaux-blandning på våren och hösten.
 • Korrekt vård i enlighet med alla jordbruksmetoder.
 • Valet för ympning av friska växtsorter.
 • Gräva upp marken och spruta med insektsmedel.

gräva marken

 • Regelbunden kontroll av växternas gröna massa.
 • Under våren, sommaren och hösten, ändra behandlingsberedningarna så att parasiten inte kan anpassa sig till ett botemedel
 • Det är omöjligt att bearbeta när bären är mogna och 20 dagar före skörden.
 • Vinrankan ska inte komma i kontakt med jorden.

Sjuka blad avlägsnas, och sprutning utförs i soligt väder på kvällen eller morgonen, alltid i enlighet med anvisningarna.

druvmite

Miten är en parasit som matar på innehållet i cellerna i druvbladen, vilket negativt påverkar antalet uppsatta bär och deras fyllning med socker, mognar. På sorter med vita och gula bär bildar det gula knöliga fläckar på röda, rosa, blåbruna knölar, medan bladplattan kan börja krulla runt kanterna. Aktuella åtgärder för att bekämpa skadedjur kan rädda grödor och buskar från döden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa