Beskrivning och utbyte av Velika-druvsorten, huvudsakliga egenskaper och historia

Velika tillhör stora druvsorter, lämpliga för industriell och privat odling. Växten har också dekorativt värde, eftersom den har en vacker vinstock med färgglada löv. Druvsorten är stor, under optimala odlingsförhållanden, ger en välsmakande, måttligt söt (men inte sockerig) skörd. Arten tillhör gruppen druvor, inte universella druvor. Det vill säga bären konsumeras färska, de är inte lämpliga för vidare bearbetning.

Historien om skapandet av sorten

Sorten uppstod 1987, som ett resultat av korsningen av två kulturer: Alphonse Lavalle, ursprungligen från Frankrike, och Aleppo (Bolgar), från Mindre Asien. Båda är matsalen och har goda smakprov. Velika-hybrid utvecklades av den bulgariska forskaren Ivan Todor. I Bulgarien mognar sorten helt i slutet av sommaren och anses vara medium tidigt.

Arten började officiellt "citeras" 1997, eftersom det var då den infördes i statsregistret. Det mottogs varmt av smakarna på grund av dess ovanliga smak och behagliga konsistens. I Ryssland var denna sort inte utbredd förrän nyligen på grund av de höga kostnaderna och svårigheten att växa.

Beskrivning av Velika druvor

Själva anläggningen är stor och ovanlig. Vissa sommarinvånare föredrar att odla vinrankan endast på grund av dess dekorativa egenskaper. På hösten blir bladens växter ljusröd.

Beskrivning av druvor:

  • hög buske, skott når 3-3,5 meter i längd;
  • bladen är små, rundade, med flera lober;
  • kluster är stora, gradvis avsmalnande mot slutet (cylindriska);
  • bär är stora, också cylindriska, långsträckta.

massan av druvor är stor

En bär är storleken på en tändsticka. Frukten är mörk, rik på färg. Skuggan varierar från djup vinröd till lila, men på busken ser de mogna frukterna något suddiga, tråkiga ut. Detta beror på att de är belagda med vax, vilket ger ett naturligt skydd mot skador och sjukdomar.

En massa druvor, i genomsnitt, väger från 800 gram till 1 kg, men når ett och ett halvt kilo. En bär överstiger sällan 15-20 gram i vikt. Sockerhalten i sorten når 17-19%; under optimala odlingsförhållanden ackumuleras frukterna snabbt socker. Måttlig syra.

Arten tål inte ihållande och svår frost och är inte resistent mot skadedjur. Vid -23 ° C börjar dö. I detta avseende är det dåligt lämpat för odling i norra regioner och till och med inom Middle Lane. Det mognar under villkoren på Middle Lane varar 130-140 dagar.

Utmärkande egenskaper

Denna druva har två särdrag: ovanligt stora bär och kluster och överväxt. Den andra kvaliteten är ett konkret problem för trädgårdsmästare. Detta kan dock justeras med ett lager. Det vill säga att ympa en rotstockdruvsort till roten. Med denna metod löses också andra problem, till exempel låg motståndskraft mot frost och sjukdomar.

Velika är en högavkastande men instabil art som behöver särskild vård.

I genomsnitt tar han 8-12 kilo grödor per träd eller 300 centner per hektar mark. Detta förutsatt att druvorna odlas i en region med ett varmt klimat.

druvor är bra i händerna

Vad är för- och nackdelarna?

Med rätt sätt att odla finns det fler fördelar än nackdelar. Velika är en välsmakande sort som tolererar transport väl. Den är högavkastande och sällsynt, därför lämplig för försäljning. Dessa druvor förvaras säkert i kylen utan att tappa smaken. Det har en fjädrande struktur. Velika smakar som söt körsbär. Getingar berör praktiskt taget inte denna druva på grund av dess täta hud.

minuses:

  • låg resistens mot förkylning, sjukdomar, mögel;
  • svårigheter att växa;
  • överväxt som endast regleras av ympning.

Druvor behöver inte bara ympas utan också bearbetas.

Urval av plantor och tomt

Det är nödvändigt att välja plantor med ett bevarat rotsystem. Varje plantor bör ha 3-4 rötter. Det är bra om skotten ger en ökning på minst 25-30 centimeter. Om plantan uppfyller dessa egenskaper kan den säkert planteras på din webbplats.

Lämplig för plantering är den del av trädgården som är väl ventilerad och ligger på sydöstra eller södra sidan. Jorden ska inte tappas ur vatten, annars bör dränering göras.

druvorna är stor

Plantera och lämna

För ett plantor grävs ett hål 90-100 centimeter djup, 50-70 centimeter bredt. Hålet består av 3 lager: det nedre är dränering, det mellersta är gödningsmedel och jord, det övre är endast jord. I det här fallet är växternas rötter i kontakt med odödlig mark. Ibland planteras druvor i sandjord. Detta görs för att skydda växtens rotsystem från fylloxera.

Sortsvård består av flera regler:

  • måttlig vattning (med hög luftfuktighet, svampar börjar dyka upp);
  • ympning - bestånd (särskilt filloxera-resistenta sorter);
  • behandling (Fundazol - från grå råta, fungicider - från svampar, insekticider - från insekter).

Anläggningen utvecklar snabbt immunitet mot beredningar för bearbetning, så de måste växlas. Under den kalla säsongen är druvorna skyddade från frost. Det är inte värt att täcka med plastfolie, eftersom vinrankan kan växa ut. Flernivåstöd krävs för att stödja anläggningen.

Sjukdomar och skadedjur

Druvan har låg motståndskraft mot Alternaria, mögel, grå mögel, antraknos, pulveraktig mögel. Det vill säga för alla vanliga sjukdomar. Den tjocka huden skyddar bär från insekter, men ibland attackerar fåglar och bladlöss buskar. Insekticider sparar väl från bladlöss. Dessutom är denna sort absolut inte motståndskraftig mot phylloxera, varför buskarna kan dö helt i frånvaro av vaccinationer.

Avelsfunktioner

Reproduktionen sker på två sätt. Först tillverkas transplantat (på andra druvor) med gröna sticklingar i delningen. Utförs på våren, placerad i valfri höjd. För det andra används sticklingar som kan producera rötter som plantor. Denna metod är inte lämplig om växten är "sjuk" med fylloxera.

Lignifierade sticklingar används också för ympning. De placeras i bollen: i dess underjordiska eller ovan jord. Med hjälp av en skärpkniv görs ett snitt, i vilket skärningen därefter placeras.Sedan pressas denna plats, behandlas med tonhöjd (harts, speciell trädgårds "kitt") och knytas med garn.

druvor är bra på vågen

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa