Beskrivning och egenskaper hos Veles druvsort, skapelseshistoria och för- och nackdelar

Många sorter och hybrider har avlats av uppfödare. Bland dem ges Veles-druvan en speciell plats. Det anses vara den mest eftertraktade fröfritt bär. Kulturen slår bra rot i varma regioner. Med förbehåll för de enkla reglerna för vård och plantering får trädgårdsmästare stora utbyten med läckra saftiga bär.

Avelshistoria

Veles-druvan dök upp 2009. Uppfödaren Zagorulko V.V. från Ukraina arbetade med en ny sort, och på basis av Rusbol och Sofia uppfödde han stora, tidiga mogna buntar av Veles. Namnet är lånat från namnet på fruktbarhetsguden. Många konsumenter är nöjda med Veles-druvan, bara för att den är frön.

Beskrivning av sorten

Varje plantor producerar 3-4 blommor. Blommor tillhör båda könen. Trädgårdsmästare rekommenderar fortfarande att pollinera dem ytterligare. Då kommer avkastningen att öka med 20%.

Sorten mognar tidigt. Beskrivningen är som följer:

 • klasar väger från 600 gram till 2 kg;
 • själva vinrankan är i form av en kon, ganska stor, inte tät och inte lös;
 • frukterna är ovala, en bär väger upp till 5 gram, de har en tunn hud, men täta, så frukterna kommer inte att spricka;
 • en rosa nyans när den är mogen;
 • det finns inga frön i stället för dem - knappt synliga rudiment;
 • massan är geléliknande, saftig, har en behaglig smak med inslag av muskot.

Veles druvor

Bärens utseende lockar också köparen på grund av den tunna huden genom vilken köttet lyser vackert i solen. Kulturen är ganska frostbeständig, tål upp till -25 grader. Växten kommer att rota perfekt på Middle Lane, du behöver bara isolera den för vintern. I söder skördas två grödor från russin.

För-och nackdelar

En kort introduktion till druvor är möjlig när man beaktar dess positiva och negativa egenskaper. Fördelar:

 • snabba mogna tider;
 • frostbeständighet;
 • hög produktivitet;
 • enkel transport;
 • utmärkt presentation;
 • underbar smak.

Veles druvor

minuses:

 • bär blir en godbit för bin;
 • frukt spricker från en stor mängd fukt;
 • förebyggande av svampsjukdomar är nödvändigt.

Utmärkande egenskaper

Vad skiljer frukt från Veles från andra sorter? Överväga:

 1. Det finns inga fullständiga frön i druvor, bara deras rudiment. Detta berodde på närvaron av Magarach-sorten i genotypen. De frönslösa arterna kallas russin.
 2. En viktig egenskap är dubbelfrukt. Många styvbarn bildas på groddarna. Av dessa mognar frukt i oktober. Därför skördas grödan två gånger - i augusti och mitten av hösten.
 3. Vid torka kan mogna bär stanna kvar på grenarna i upp till 1,5 månader utan att försämring av utseende och smak försämras.
 4. Utmärkt frostbeständighet. De tål upp till -25 grader.

Veles druvor

Veles har utmärkta smakegenskaper. 2010 fick han 2 medaljer i Simferopol för titeln Golden Bunch of Grapes.

När mognar det?

Druvorna klassificeras som tidiga mogna bär. Från det ögonblick knopparna blommar bör det bara gå 100 dagar - och fruktarna kan plockas. Samlingen börjar i början av augusti. I oktober skördas den andra grödan, bildad på stegen. En buske ger från 10 till 15 kilo bär.

Planteringsrekommendationer

Plantering av grödor kan påbörjas från början av våren till april-maj, tills processen med sapflöde börjar. Eller hela oktober.

plantor i staden

Växten är planterad i soliga områden som är skyddade från vinden. Kan planteras nära häckar, strukturer. Vilka rekommendationer måste beaktas:

 1. All mark är lämplig för sorten, med undantag för våtmarker. I sådana områden får rötterna inte syre, växten dör.
 2. Kulturen transplanteras till svart jord, lerande, stenig, sandig jord.
 3. Grundvatten bör passera minst en och en halv meter från ytan.
 4. Efter att ha grävt upp buskarna kan du plantera nya skott i jorden efter 3 år.
 5. Druvor bör inte placeras i mörka områden eller i närheten av växter som behöver rikligt med vattning.

Veles druvvård

Det är nödvändigt att ta väl hand om växten för att få en god skörd. Vattning, utfodring, beskärning, strumpeband - allt detta är nödvändigt för kulturen.

Veles druvor

Veles-druvan är en torkbeständig gröda. Det är emellertid tolerant mot hög markfuktighet. Buskar behöver vattna i rätt tid. Vattnet bör vara mellan 20 och 25 grader. Bevattna marken på kvällen eller tidigt på morgonen. För att göra detta, gräv ett hål 20 centimeter på ett avstånd av 30 centimeter från buskarna.

Efter att vätskan har absorberats täcks spåren med torr jord och lossas runt druvorna.

Toppförband har också en gynnsam effekt på skörden. Det börjar utföras från det tredje året efter plantering. Innan detta har kulturen tillräckligt med näringsämnen som har införts i fossan. För utfodring grävs hål i marken, längs buskarna, och gödningsmedel placeras på ett djup av 30 centimeter.

Beskärning hjälper till att förbättra bärens smak. Dessutom måste växter beskäras för att förhindra att de växer på närliggande väggar. Förfarandet utförs under hösten, när aktiva processer stannar i kulturen, så att det lättare kommer att överföra grenarna.

strumpeband

Kultur måste knytas upp. Under de första två åren efter plantering används insatser. Sedan är växterna bundna med speciella espalier.

Reproduktionsmetoder

Förfarandet kan utföras på olika sätt, med undantag av plantering med frön. Du kan förbereda sticklingar hemma, men det rekommenderas att köpa dem från trädgårdsmästare. Skott planteras under hösten och våren. Någon av de två säsongerna är gynnsam.

Sjukdomar och skadedjur

Denna druva har en stark immunitet mot svampinfektioner. Men om han blir sjuk blir det omöjligt att rädda kulturen. Därför behövs förebyggande åtgärder. För detta sprayas buskarna med speciella preparat.

Veles har nästan inga konkurrenter när det gäller liknande egenskaper. Frukterna kännetecknas av utmärkt smak, de är frön, med muskotsmak. Priset för skott är budget. Det är inte svårt att odla dem. Veles är alltid efterfrågad. Detta är en av de bästa druvorna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa