Uppfödningshistorik, beskrivning och egenskaper hos Valek-druvsorten och kännetecknen av att odla en hybrid

Värmeälskande grödor har länge registrerats i tomterna för trädgårdsmästare som bor i regioner med ett föränderligt klimat. Detta blev möjligt tack vare utvecklingen av nya sorter och hybrider med hög frostbeständighet och immunitet mot sjukdomar. Fram till nyligen verkade det omöjligt att odla stora och söta druvor i mittbanan. Men idag är det fullt möjligt om du väljer rätt sort. Valekdruvor har många beundrare, både bland sommarinvånare som odlar grödor för familjens behov och bland stora gårdar som bedriver odling av vinstockar i industriell skala.

Avelshistoria och sorts egenskaper

Experiment inom urvalsområdet utförs inte bara av forskare utan också av amatörer. Och ibland lyckas de senare skapa sådana hybrider som inte på något sätt är underlägsen för yrkesverksamma. En av de mest framgångsrika utvecklingen av en amatör från Kirovograd-regionen Vishnevetsky N.P. var druvsorten Valek. Ursprungligen uppföddes det för odling under klimatförhållandena i Ukraina, men har sedan länge övervunnit geografiska gränser och blivit en favorit hos ryska trädgårdsmästare.

Flera sorter togs som bas för hybrid: Rizamat, Kesh 1 och Zvezdny. Valek tog alla de bästa egenskaperna från sina föräldrar.

Frost- och sjukdomsresistens

Valek-hybrid kan tåla vintertemperaturer ner till -25 grader. Men erfarna vinodlare rekommenderar 1-2-åriga plantor att isoleras för vintern. Valeks immunitet mot vinrankor är över genomsnittet, vilket förenklar processen att ta hand om buskarna. Det räcker med att genomföra förebyggande åtgärder i tid så att vinrankan är frisk och ger deklarerade avkastningen. Svampsjukdomar och olika typer av råtta påverkar inte ofta hybriden.

druvrulle

Början av fruktan och mängden skörd

Valek-hybrid tillhör de tidiga mogna sorterna. Redan i början av augusti plockar trädgårdsmästare i södra regionerna de första bären. I kallare klimat tar det lite mer tid att mogna, de första klusterna mognar i slutet av den senaste sommarmånaden. I beskrivningen anger tillverkaren en period på 105 dagar.

Trädgårdsmästarna som odlar Valek på sina tomter har noterat hybridens höga avkastning.

Upp till 30 kg bär skördas från en buske under ett bra år.Vikten på en borste kan nå 2 kg med korrekt jordbruksteknik och ett lämpligt klimat. Valekdruvor börjar bära frukt redan det andra året efter plantering.

Smaka på bärens egenskaper

Smak är den största fördelen med hybriden, som trädgårdsmästare älskar. Stora gulgröna bär är mycket söta och välsmakande. Och även om frukten har en tjock hud, förstör den inte druvorna, den är lika smakrik och söt.

druvrulle

Vikten av ett bär når 18 gram. Massan är tät, när du biter igenom kan du känna en lätt muskotaroma och en päronsmak.

Transportabiliteten och grödans hållbarhet

Massorna av Valek-druvor tolererar perfekt transport på lång väg, vilket gör det möjligt att odla dem till salu. Under lagring spricker inte bären, ruttnar inte och förlorar inte smaken. I ett ordentligt utrustat rum förvaras frukt i upp till 3 månader.

Biologisk beskrivning

Inte bara smakens egenskaper lockar trädgårdsmästare utan också vinets utseende. Valek är en av de vackraste hybriderna, som kommer att dekorera webbplatsen.

druvrulle

Buskar och skott

Buskarna i Valek-vinrankan är kraftfulla, starka, inte rädda för vindbyar. Skott är mycket utvecklade och växer snabbt. Den unga vinrankan har tid att mogna helt på sommaren. Om du inte beskär i tid kan busken växa ganska bred i bredden.

Bär och klasar

Enorma konformade kluster är en av hybridfördelarna. Trots borstens höga täthet skadas inte bären, de har tid att mogna under sommaren och spricker inte ens i en regnig sommar.

Växande

Trädgårdsmästaren kommer att kunna utvärdera alla dessa egenskaper endast vid kompetent plantering och skötsel. Det finns inget svårt att växa Valek. Han behöver agronomiska standardåtgärder - en lämplig plats, vattning och utfodring, beskärning och formning av vinstockar, förebyggande av sjukdomar och skadedjur.

druvrulle

Landning

När man planerar Valeks landning på sin webbplats är det värt att beakta hans kärlek till rymden:

 1. Rotsystemet växer starkt både i djup och bredd, så avståndet mellan unga plantor bör inte vara mindre än 3 meter.
 2. Om du planerar att plantera flera rader observeras ett avstånd på 4 meter mellan dem.
 3. Planteringsgropens djup är cirka 80 cm. Då kommer vinrankan att ha tillräckligt med näringsämnen för full utveckling.
 4. Gillar inte en hybrid av våt träskig jord och skuggade områden.
 5. Grupper behöver solljus för att mogna.
 6. De bästa jordarna är vävstolar med ett lågt innehåll av svart jord.
 7. Södra och sydvästra sluttningar med skydd mot drag och kall vind är lämpliga.
 8. Erfaren odlare rekommenderar att man planterar unga buskar längs byggnaderna och lämnar 1,5 meter från väggen.

druvrulle

Jordvård

Till att börja med, efter att du planterat druvbuskar, måste du vara uppmärksam på marken. Ta bort ogräs i tid, lossa jorden för bättre luftning och vattengenomsläpplighet. Det är under den första planteringssäsongen som grunden för vinets hälsa och produktivitet i framtiden läggs. Stamcirkeln kan klippas med sågspån eller halm, vilket sparar tid på att avrätta ogräs och behålla fukt i jorden.

Vattning och gödsling

Under den första säsongen behöver en ung buske ofta, men inte rikligt med vattning. Befuktningsfrekvens beror på väderförhållandena. Vid varmt väder ökar bevattningen; om det regnar från tid till annan reduceras vattningen för att inte provocera rotsystemet.

En vuxen vinstockar fuktas tre gånger per säsong: under bildning och blomning av knoppar, när man häller bär och innan man förbereder sig för vintern.

vattna druvor

Under det första utvecklingsåret kommer den unga plantan att ha tillräckligt med näringsämnen införda i planteringsgropen.I framtiden används organiska och mineralgödselmedel som näring. På våren kommer kväveinnehållande föreningar att behövas, under fruktperioden föredras fosfor- och kaliumblandningar, och på hösten använder de organiska ämnen.

Stöd

För kraftfulla Valek-buskar krävs ett starkt stöd. Den är gjord av metall med sina egna händer eller så får de en färdig struktur. Spalten hjälper till att påskynda mogningen av druvbuntarna och förhindrar att bären ruttnar. En enkelplanstruktur är lämplig för odling av flera buskar; för odling i industriell skala installeras en tvåplanstruktur.

Nypning och trimning

Nypning av den övre delen av skottet görs före blomningen, det är nödvändigt för att begränsa buskens tillväxt. Så näringsämnena mättar vinstockarna fullt under fruktperioden. Stegbarn avlägsnas och tar bort styrkan från fruktkors.

druvbeskärning

På hösten utförs beskärning för att förhindra överväxt av busken.

Köldskydd

I de södra regionerna behöver Valek-hybrid inte ytterligare isolering för vintern, men i kallare klimat täcks vinrankan för att undvika frysning av rötter. Rotutrymmet är klätt med torv och sågspån och ett skydd byggs, vilket avlägsnas med en positiv temperatur.

Om du är sen med den här händelsen, kan vinrankan under skydd och börja ruttna.

Reproduktionsmetoder

Trädgårdsmästare noterar att Valek-sticklingar kan slå rot. Om det finns flera buskar av sorten på platsen, behöver du inte köpa plantningsmaterial i plantskolor. Stiklingar skärs från den mittersta delen av vinrankan, de lagras i källaren på vintern och på våren börjar de rota.

druvtaglingar

Du kan sprida Valek med hjälp av lager. Fröutbredning är oönskad, unga plantor kommer inte att ha egenskaperna hos föräldrarsorten.

Sjukdomar som sorten är mottaglig för

Med förbehåll för jordbruksteknologi lider vinstockarna sällan av svamppatologier. Men förebyggande behövs fortfarande.

oidium

Sällan, men det är fortfarande möjligt att bli smittad med svampsjukdomen oidium. Bladen är täckta med en grå blom, bären spricker i buskarna och blir våta. I händelse av skador tas alla skadade blad och frukter snabbt bort och busken behandlas med svavelbaserade beredningar.

Oidium druvor

Mögel

Under en kall sommar med mycket nederbörd utvecklas en mögelsvampsjukdom, den bestäms av oljiga fläckar på bladen. För behandling av Valek-buskar används kopparinnehållande preparat, till exempel en lösning av Bordeaux-vätska.

skadedjur

Valek druvbär kan skada getingar och fåglar. Under mognadstiden ställs fällor in för insekter och ett speciellt nät dras från fåglarna.

Förebyggande av sjukdomar och skadedjur av druvor

Förebyggande åtgärder inkluderar:

 • snabbt ogräs ut;
 • skördar fjolårets löv;
 • fungicidbehandling på våren;
 • snabbt tunnare Valek-vinstockar.

Getingar som finns på platsen förstörs omedelbart för att förhindra insektsavel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa