Teknik för odling av druvor i ett växthus av polykarbonat, beskärning och skötsel

Att odla druvor i ett växthus ökar förmågan att skörda en stor och högkvalitativ gröda. Kulturen älskar mycket värme och solsken, men klimatet i regionen uppfyller inte alltid dessa krav. Inomhus är det lättare att återskapa de optimala förutsättningarna för utveckling av druvor. Det är viktigt att välja rätt sort, följa agrotekniska tekniker och några andra krav.

Fördelarna med att odla druvor i ett växthus

Att odla druvor i ett växthus jämfört med utomhusbäddar har ett antal positiva aspekter.

Denna planteringsmetod är särskilt lämplig för områden med ett instabilt klimat:

 • Inomhus är det lättare att hålla inställd temperatur och fuktighetsnivå. Även utan en konstgjord värmare kommer rummet att vara 3-4 grader varmare än utanför.
 • Med förbehåll för alla regler för odling och vård kan skörden skördas 3-4 veckor tidigare.
 • Bekvämt att sköta under alla säsonger, lättare att skörda.
 • Infektionssjukdomar utvecklas mindre ofta, så det finns inget behov av att behandla buskar med kemikalier.
 • Det finns ingen risk att getingar och andra insekter skadar den mogna grödan.
 • Växthusdesignen skyddar växten från vårfrost, låga temperaturer på vintern, hagel och kraftiga regn.
 • Antalet klasser ökar avsevärt.

I intervallet mellan plantor i växthuset kan du plantera blommor, grönsaker, greener.

druvor i växthuset

Val av variation

Ett viktigt steg är att välja rätt sort för plantering i ett växthus. Det är viktigt att den valda druvsorten har bisexuella blommor. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man väljer druvsorter med tidiga mogna gränser.

För odling i växthus rekommenderas att välja sorter med tunna borstar. Täta, tjocka grenar överför dåligt ljus och ökar risken för att utveckla svampsjukdomar:

 • Bordsdruvor Michurinsky är en sort med tidiga mogna gränser. Skillnaden i stark tillväxt och riklig skörd. Klipporna är utformade i konisk form och väger upp till 400 g. De ovala formarna av mörkt vinrött bär väger 4 g. Resistensen mot sjukdomar är i genomsnitt.
 • Tabellvy druvlora kännetecknas av mycket tidig mogning av grödan. Grupperna är stora, koniska i formen. Vikten på en grupp når 1 kg. Bären är avlånga, ljusgröna i färg, väger 7-9 g. Det blir sällan sjukt, tolererar kallt väl, bären är inte benägna att spricka.

 • Korinka Russkaya-sorten kännetecknas av stark tillväxt, hög produktivitet, tidig gröda mognad, frost och sjukdomsresistens. Grupperna är inte särskilt stora.Bären är små, väger 2-3 g. Huden är tunn, men stark, gulgrön i färgen. Det finns inga frön inuti.
 • Arcadia druva är en bordssort med tidig mogning. Buntarna är stora, cylindriska i formen, väger upp till 700 g. Bären är också stora, vikten når 15 g, hudfärgen är grönvit.

Andra populära sorter för inomhusmark inkluderar: Moskovsky Ustoichy, Ruslan, Druzhba, Timur, Moldavien, Delight, Irinka.

Gröna druvor

Krav på växthus

Ett växthus som är utformat för att plantera och odla druvor har sina egna särdrag:

 • Växthusets höjd måste vara mer än 2 meter. Måtten kommer att bero på måtten på banden för bindning. Det är bättre att välja en välvd design.
 • För att förhindra spridning av ogräs, skadedjur och drag i växthuset är det bättre att skapa ett litet lager av betongfundament.
 • För att hålla varma och väl, ljus genomträngda utan hinder är det nödvändigt att göra höljet av högkvalitativt material. Transparent bikakepolykarbonat fungerar bäst. En särskiljande egenskap anses vara året om. Ett filmomslag används också.

 • Många druvsorter börjar bära frukt omedelbart efter plantering 5 år senare. Därför måste växthusramen vara gjord av ett hållbart material som kommer att pågå i många år.
 • Det är bättre att förse växthuset med konstgjord uppvärmning. För detta ändamål är infraröda lampor upphängda, och konventionella värmeanordningar är också lämpliga.
 • Det rekommenderas också att installera lampor för att skapa konstgjord belysning.
 • Rummet måste ventileras regelbundet. För ett litet växthus räcker det med två öppningsöppningar.

Om alla dessa villkor är uppfyllda kommer kulturen att utvecklas väl och problem uppstår inte.

växthus för druvor

Funktioner i beredningen av växthuset

Innan du börjar planta druvplantor i ett växthus vid din dacha, måste du utföra förberedelser.

Du bör först förbereda jorden. Druvor gillar lätt, bördig jord med god luftning. Underlaget framställs av sand, torv, kalksten, ler och fruktbar jord. Det rekommenderas att tillsätta mineralkomponenter. Den resulterande jordblandningen hälls i varje grop avsedd för plantering. Om det finns många plantor, grävs i stället för separata fördjupningar en dike med erforderligt djup och bredd.

För att skydda vinstockarna från skållning i varmt väder sträckes en tråd horisontellt på ett avstånd av 45 cm från väggarna och taket i växthuset. Tråden begränsar grenarnas sträckning, och de kommer inte att röra vid de röda heta partitionerna i strukturen.

Landningsfunktioner

Plantera plantor i växthuset börjar i november eller tidigt på våren. Plantorna måste vara friska, fria från skador, frysmärken och ha starka rötter.

Det är viktigt att veta hur man planterar druvor inomhus. Fördjupningar för att plantera buskar görs på ett avstånd av 48 cm från växthusväggen. Intervallet mellan själva plantorna bör vara minst 1,5 cm. Det schema som rekommenderas att följas när man planterar druvor i ett växthus av polykarbonat:

 • gropens djup är 68 cm, bredden är 80 cm, i samma steg installeras ett stöd för bindning;
 • ett lager av träaska placeras på botten;
 • dräneringsskiktet måste täckas;
 • installera ett rör som är användbart för vattning;
 • sedan hälls och vattnas ett lager fruktbar jord;
 • plantor planteras och strö med jord.

Att odla druvor i ett växthus eller växthus kommer inte att vara svårt om du följer alla grundläggande regler.

plantera druvor

Vård

Frågan om hur man tar hand om druvor, uppstår särskilt ofta bland nybörjare. Vård består i att bibehålla önskad temperatur, luftfuktighet och belysning. Lufttemperaturen i växthuset beror på stadiet för vegetativ utveckling av kulturen:

 • På våren, när njurarna börjar bildas, är de optimala siffrorna på termometern +15 grader, på natten - inte lägre än +8 grader.
 • Under blomningen bör temperaturen vara ännu högre - upp till +25 grader, på natten - inte lägre än +15 grader.
 • Ett varmt klimat är nödvändigt under mognadstiden för bär. Under denna period bör temperaturen höjas till +30 grader och på natten +20 grader.

Utöver dessa regler innebär vård att man fastställer ett schema för bevattning, gödsling, lossning och ogräsning av jorden, liksom att genomföra ett beskärningsförfarande.

För pollinering bör bin lockas till lokalerna. Om detta inte fungerar bra kan du utföra förfarandet själv. För att göra detta, en gång om dagen (helst före lunch), bör du skaka druvgrenarna försiktigt.

Druvor som odlas i ett växthus attackeras sällan av skadedjur och infektionssjukdomar. Men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar fortfarande förebyggande behandling. Vanliga sjukdomar som påverkar kulturen inkluderar: mögel, antraknos, oidium, grå råtta. Farliga skadedjur för druvor är druvmite, bladrullar, bladlöss.

Om växthuset inte är utrustat med ett värmesystem, bör druvbuskarna i mitten av oktober döljas för det kommande kalla vädret. Grenarna lutas mot marken och täcks med till exempel takfilter, en varm filt, sågspån eller grangrenar.

druvor i ett växthus

beskärning

Bildningen av busken bör genomföras årligen. Förfarandet gör att du kan lämna de friskaste och mest fruktbara skotten. Dessutom minskar sannolikheten för att infektera infektioner. Ljus och värme fördelas jämnt till alla delar av växten.

Någon tid efter landningen, den första beskärning av druvor... Ta bort torra, skadade grenar som tar bort extra styrka och näringsämnen. Svaga och onödiga grenar ska skäras regelbundet.

Det klassiska druvbeskärningsschemat är följande:

 • till en början bestäms den starkaste skjutningen, som kommer att tjäna som den centrala stammen;
 • den valda starka stammen är avskuren och lämnar två eller tre ögon;
 • under nästa säsong, två nya skott visas från vänster ögon, en av dem är klippt kort (med 2-3 ögon), och den andra lång (med 8-9 ögon);
 • Det är tillrådligt att börja trimma från botten.

Denna procedur upprepas varje år. Icke-huvudsakliga laterala grenar ska skäras till det första bladet, sterila skott till det femte bladet. Detta kommer att ge mer utrymme för utveckling av fertila skott.

druvbuskar i ett växthus

Toppdressing

Tillsats av ytterligare näringsämnen säkerställer en sund tillväxt och utveckling av druvor. Motstånd mot sjukdomar och skadedjur ökar.

Topdressing av druvor utförs i fyra steg:

 • på våren när plantering (potash, fosfor och kvävekomponenter tillsätts);
 • två veckor före blomningens början (det är bättre att använda organiska ämnen och mineralkompositioner, en komposition är till exempel lämplig från ruttna gödsel, kaliumsulfat och superfosfat);
 • vid det initiala stadiet av bärbildningen (mängden kalium och fosfor i kompositionerna ökas);
 • gödselmedel är nödvändiga under den aktiva mognaden av klasarna.

Toppförband appliceras i speciellt grävda spår nära varje bagageutrymme. Superfosfat och beredningar baserade på kalium- och fosforelement är lämpliga som toppförband. Du bör vara försiktig med kvävegödselmedel.

Under bildnings- och spiralperioden rekommenderas att tillsätta ammoniumnitrat. Det främjar den snabba och goda utvecklingen av grön massa och knoppar. Det är användbart att tillsätta superfosfat före blomningen.

Vattning

Druvorna behöver inte ofta vattnas. Överdriven jordfuktighet leder till att rötter börjar ruttna och bär spricker. Vatten ska inte hällas under buskens rot.Var noga med att skapa spår eller hälla vatten i rören som sattes in vid förberedelsen av gropen.

massor av druvor

Den första vattningen utförs innan plantan planteras. För varje grävt hål beräknas 20 liter varmt, sedimenterat vatten. Efter en vecka upprepas vattningen. För att förhindra att fukt avdunstar, rekommenderas det att bortskaffa jorden. Torv, sågspån, mossa är lämpliga som mulch.

Under druvmognadens period minskar vattningen. Om detta tillstånd inte beaktas, kommer bären att ruttna och spricka. Under den varma sommaren bör vatten göras en gång i veckan.

Förbered vatten för bevattning i förväg. Det ska vara varmt och avgjort. Vattning görs bäst på morgonen. Det rekommenderas inte att vattna på kvällen, eftersom fuktig luft på natten påverkar kulturens utveckling negativt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa