Hur man odlar druvor i Leningrad-regionen i ett växthus och öppet fält, plantering och vård

Trädgårdsmästare i Leningrad-regionen känner till många finesser om att plantera och lämna druvor. De skördar sina grödor tidigare än vinodlare på Krim och Kaukasus. Framgång beror till stor del på valet av sort (hybridform). På den korta sommaren har bara tidiga mogna kultursorter tid att mogna. En kort växtsäsong utesluter praktiskt taget sjukdomar, så de flesta trädgårdsmästare odlar grödor utan användning av kemikalier.

Växande funktioner

I Leningrad-regionen, där sommaren är kort, växer druvor inte bara i växthus. Det kan odlas utomhus utan problem. Jordarna i denna region är sura, så aska och dolomitmjöl måste appliceras årligen från och med planteringsåret.Vinrankan börjar bära frukt på tre år efter plantering. Klasarna får mer socker om druvorna odlas i ett väl upplyst område i trädgården. De täcker vinrankan endast för vintern. Druvorna är rädda för upptiningar och januari regn.

Täckmaterialet tas bort från buskarna omedelbart efter att snön smälter. En försening i skörden av polyeten kan leda till frysning av skotten. Den täckta vinrankan växer upp till början av stabilt varmt väder, returfrost är farligt för det. Tidigare rekommenderas väckta druvor av alla sorters sprayning med immunförstärkande medel vid hot om låga temperaturer:

 • "Citovit", "Epinom", "Extrasolom";
 • "Epin" tillsammans med "Ekofus".

Efter bearbetning täcks druvbuskarna med ett non-woven-tyg (spunbond). För att återställa de frysta druvsurrarna sprayas med beredningen "Zirkon".

De bästa druvsorterna för Leningrad-regionen

Vinodlare i Leningradregionen har lång erfarenhet. Du kan säkert välja de sorter som de redan har provat i sina vingårdar. Det är värt att plantera beprövade, avslöjade sorter med tidig mogning.

mogna druvor

Den lettiska hybriden Zilga är alltid populär. Buskarna tål 30-graders frost. Mogna grupper kan hänga länge utan att tappa presentationen. Det finns inga problem med pollinering, sorten är självpollinerad.

Mogna bär får en mörkblå färg och noter av muskotnötter bildas i deras smak. En buske ger bär upp till 12 kg.

Express Tidigt håller frost upp till 32 ° C. Mörka mogna frukter innehåller upp till 28% socker, vilket förklarar deras goda smak. De gör utmärkta hemlagade viner. Vikten av en grupp kan vara upp till 300 g. Skörden skördas från slutet av juli till mitten av augusti. Produktiviteten från dåligt väder minskar inte.

Frostsäkerhetssorten Supaga är lämplig för Leningrad-regionen. Frost ner till -25 ° C är inte rädd för honom. Buntarna hälls tidigt och väger mellan 300 och 600 g.Bär som väger upp till 5 g har en enkel smak utan krusiduller. Deras färg är bärnsten. Sorten har en svag motståndskraft mot phylloxera, men utsätts sällan för råtta, mögel, oidium.

Supaga variation

Cognac-älskare planterar Vandal Cliché. Det är en vinsort från Kanada. Den mognar tidigt, är mycket motståndskraftig mot sjukdomar och kan skördas. Bärens storlek är medium, färgen är vit, aromen är äppelpäron. Inte riktigt mogna buntar skärs för vin. Detta tar bort Isabellas anteckningar från drinken.

Tidig lila avel i Rostov-regionen. Bär används på många sätt (vin, juice, färsk konsumtion). Grupper mognar på 130 dagar. De börjar skörda dem i början av september. Lasten på busken är normaliserad. Bären är inte stora (upp till 3 g), lila med en vaxartad blom. De samlas i små kluster som väger cirka 200 g. Den andra vågen med fruktgöring går på styvbarn.

Hybridformen Veres utvecklades i Ukraina av V. V. Zagorulko. Druvorna har inga frön. De mognar tidigt (90-100 dagar). Grupperna är konformade, stora och väger från 600 g. Muscat är närvarande i massans smak.

Solaris druvor

Solaris är en vinsort som är uppfödd i Tyskland. Mognas tidigt. Frukter är vita, runda och innehåller upp till 22% socker i massan. Sorten har god motståndskraft mot mögel, oidium, men bären lider av getingar.

Sorten Black Pearl mognar i september. Gruppens storlek är medelstor. Bären är mörkblå, medelstora, rundkoniska. Massan har en uttalad doft av muskotnöt, smaken är harmonisk och rik. Frostmotstånd vid -26 ° C Immunitet för mögel, oidium i sorten är genomsnittlig.

Andra sorter för öppen mark:

 • Khasansky Sweet;
 • galant;
 • Regent;
 • Först Michurinsky;
 • P34;
 • P33;
 • danko;
 • Muscat Blau.

Winoshgrad Muscat Blau

Andra sorter är lämpliga för växthus. Till exempel nära St. Petersburg växer de Laura druvor... Detta är kulturen för att äta middag. Klustren är stora, koniska, täta. Mognadstiden varar minst 120 dagar. God frostbeständighet (-23 ° C).

Radiant Kishmish är en gammal moldavisk sort, klasarna mognar i 130 dagar. Det odlas också framgångsrikt inomhus. Mogna bär har rosa färger. Formen på frukten är oval, långsträckt. Det är en muskotsmak på gommen. Växten är mottaglig för mögel, oidium.

Växthus eller öppen mark?

Tidiga sorter växer bra utomhus. Huvudvården för dem kommer att beskära och täcka vinrankan för vintern med cellofan. I växthuset mognar bären tidigare, men från observationerna av vinodlare, inomhus, måste du spendera tid på att bekämpa skadedjur och sjukdomar.

druvor i växthuset

Bär av växthusdruvor är mer köttiga, stora, mognar i mitten av juli. I marken är borstarna märkbart mindre, bäret är medelstor. Under den varma sommaren mognar klasarna i mitten av augusti, under den svala säsongen i mitten av september.

Nackdelar med ett växthus:

 • det finns mindre snö än utanför, jorden fryser djupare;
 • på våren, på grund av tidig uppvaknande, kan vinstockarna drabbas av frost;
 • För god tillväxt och sjukdomsförebyggande är det nödvändigt att använda kemi (tillväxtstimulantia, fungicider);
 • på sommaren behöver du täta, rikliga vattningar.

Plusserna av växthusdruvor inkluderar en bredare lista med sorter som kan odlas under villkoren i Leningrad-regionen och mognadstiden. Bäret tar upp socker tre veckor tidigare än i det öppna fältet. Stöd för en miljövänlig skörd, enkelt underhåll, väljer öppen mark.

druvor i en kvig

Tidtagning och tips för landning

Växtdruvor du behöver en förberedd webbplats. En buske måste avsätta minst 1 m² mark - 2 x 0,5 m. Ett djupt hål behövs inte. Det räcker för att fördjupa det med 60 cm. På platser med hög markfukt hälls dränering på botten i form av trasiga tegelstenar, grus, spillror.

I lerjord utvecklas rotsystemet dåligt, förutom organiskt material tillsätts mineralgödsel, ask, sand till jordblandningen för att fylla hålet.Plantor planteras på våren omedelbart efter att jorden helt har värmts upp. På sommaren rotar växten, vilar utan problem.

Under sommarmånaderna kan plantor med ett stängt rotsystem planteras; med god omsorg slår de inte rotare än druvor som planteras på våren. Vinodlingarna i Leningradregionen utövar också höstplantning, men de kramar plantan för vintern och täcker den väl.

druvsediment

Hur ska man ta hand om?

Formativ beskärning är ett grundläggande vårdelement. Det börjar från det andra året i vinstockens liv. Utfördes under hösten under livets livstid. Efter skörden skärs nästan hela luftdelen ut. Först av allt, ta bort alla grodda skott. Vinrankan som inte har mogit klipps också ut. Hon överlever fortfarande inte vintern. Det viktigaste är att börja forma busken korrekt. Vinodlare i Leningradregionen är anhängare av beskärning av fans. 4 ärmar läggs.

För höstskärning används båda metoderna:

 • med en ersättningsknut;
 • ingen ersättningsknut.

De kraftfullaste grenarna med moget trä väljs som en fruktbild och de förkortas med 5-6 knoppar.

Efter beskärning kvarstår en liten del ovan marken, det är inte svårt att täcka den för vintern. Plastbågar installeras, cellofan sträckes över dem. Det visar sig en tunnel vars ändar är öppna. Skyddet skyddar inte från frost utan från töar, som på grund av klimatdetaljer ofta förekommer i januari.

beskärning av druvor

Under säsongen vattnas vinstockarna 4 till 5 gånger. Under våta årstider minskar volymen för bevattningsvatten. Från och med det tredje livet av livet börjar de göra under buskarna:

 • aska;
 • dolomitmjöl;
 • humus;
 • mineralgödselmedel.

Förökning av druvor

En ny buske av sorten du gillar kan fås med lager och sticklingar. De senare skördas under hösten under beskärningen. Helt lignificerade skott väljs för reproduktion. Kärnan på skärningen ska vara grön. Tills rötterna uppträder hålls skotten i vatten. För bättre spiring, håll rumstemperaturen mellan 20 och 23 ° C. Behållare med bördig jord förbereds. Plantor odlas i dem innan de planteras på ett permanent ställe.

plantera druvor

För skiktning på hösten, ta ett friskt piska, bryt ut alla stegen, ta bort alla löv. Den mellersta delen av skottet är strö med fruktbar jord, vilket lämnar kronen ovanför marken. Druvskott börjar växa nästa vår. En ny buske börjar bildas från skiktet. Den separeras från moderbusken efter 3 år.

Sjukdomar och skadedjur

De flesta druvsorter som odlas i Leningradregionen är sjukdomsresistenta. Det är inte värt att utesluta deras sannolikhet. Därför behövs förebyggande av mögel, oidium, grå rutt. Sjukdomens ämne är särskilt relevant för växthusdruvor. För att förebygga svampsjukdomar kontrolleras fuktnivån, jorden, skott sprayas med svampmedel.

Av skadedjur är faran:

De används också för fungicider under hela säsongen. Det är möjligt och nödvändigt att göra vinodling i klimatet i Leningradregionen, trots den korta sommaren, för att få anständiga skördar av bär. Framgång uppnås av trädgårdsmästare som väljer rätt sorter med hänsyn till det lokala klimatets särdrag vid odling av druvor.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa