Regler för plantering, odling och vård av druvor i Ural på sommaren för nybörjare

Inte alla sorter av bär rotar lika i olika klimatzoner och förhållanden - det här är regeln. Det finns inga undantag från det. Därför kommer praktiska råd om vård av druvbuskar i Ural eller Sibirien på sommaren vara användbara för nybörjare.

Druvsorter för Ural

Det populära vinbäret har alltid mognat bättre på de södra breddegraderna, där det ursprungligen odlades. Nyligen har speciella frostbeständiga arter avlats för odling i kalla regioner. Det särdragen i det lokala klimatet är den korta men varma sommaren, som uppfödarna utnyttjade. De bästa druvsorterna för Uralregionen är de som mognar under perioden 90-110 (tidigt) och 115-130 (mitten) dagar.

Oftast rekommenderas följande sorter, testade under extrema förhållanden:

 • minne av Dombrovskaya;
 • minne av Shatilov;
 • tidig rosa muskot;
 • Samokhvalovich;
 • Nordens skönhet (Olga);
 • Aleshenkin;
 • lydia;
 • Neger barn.

Denna lista över arter som är anpassade för odling i södra och mellersta Ural hålls på att uppdateras, arbetet pågår för att ytterligare förbättra kvaliteten på druvor, såsom utbyte och frostbeständighet.

SKILLA VINSTER

Erfarna agronomer rekommenderar starkt att första plantera arter av Alyosha, Memory of Shatilov, Memory of Dombrovskaya, som mindre mottagliga för kalla, opretentiösa, inte kräver särskilda villkor för avel, och sedan gå vidare till andra.

Landningsfunktioner

För korrekt plantering av druvor i Ural, måste du känna till reglerna för avelsbuskar, nyanserna för att välja en plats och tid. Det finns ett antal grundläggande metoder som praktiseras av trädgårdsmästare.

Resultatet av händelsen beror på hur man behärskar färdigheterna, förstår när man ska plantera en viss sort och varför.

Två metoder används: odling av plantor och från sticklingar. Den bästa tiden för det första alternativet är mitten av sommaren, juni-juli. Tänk på detaljerna om landningen.

Viktig:

 • jordtemperatur (minst +15 ˚С);
 • specifikt område på webbplatsen;
 • jordtillstånd.

plantera druvor

Druvorna älskar solen, skuggan är förstörande för den, liksom de höga växterna som växer i närheten. Därför, desto lättare, desto lämpligare är villkoren för tillväxt av plantor. Tunga jordar som är ogenomträngliga för luft och vatten är inte lämpliga: lös, systematiskt grävd och befruktad jord behövs.

Plantgropar bereds med en kvadratmeter för varje buske. Ett alternativ tillhandahålls med placering av druvskaft i rad: för detta grävs en dike med enhetlig bredd längs hela längden (meter), med samma djup. Längden på diket beror på antalet plantor, det bör vara minst 100 centimeter mellan dem. Den rekommenderade orienteringen är norr till söder.

Botten är täckt med ett lager dräneringsmaterial (expanderad lera, grus), en kombination är tillåten. En jordblandning som framställs oberoende av vanlig jord, sand och humus, tagen i lika stora proportioner, läggs ovanpå. Ibland läggs mineralgödselmedel (med fosfor och kalium), aska kvar efter brinnande löv och grenar där.

mineraltillskott

Jorden i gropen vattnas rikligt så att den komprimeras. Beredningen börjar 50-60 dagar före plantering av skaft, tidigt på våren (mars-april). Marknivån når inte toppen av gropen med 15-20 centimeter. I mitten av den resulterande kakan görs ett litet hål, druvor planteras i den, rammar marken runt den och vattnar när vätskan avdunstar från jorden.

Nästa år fylls den sjunkande diket, samtidigt som de accepterade plantorna planeras med cirka 25-30 centimeter, vilket skapar en jordrulle. Man bör vara försiktig medvattning: druvor älskar vatten, men tolererar inte stillastående fukt.

Skötsel och odling

Växande vinstockar i Ural har sina egna finesser: växthus och växthus används inte, öva plantering i öppen mark med skydd med mulch och snö. Topparna trimmas efter uppkomsten av ett par vinstockar (ungefär det andra utvecklingsåret). Svaga skott tas bort hänsynslöst och lämnar de starkaste.

borttagning av skott

Hur man tar hand om en vingård på sommaren, i augusti: vattning, styvson, nypning av de övre vinstockarna, mulching På hösten avskärs skotten, vilket alltid lämnar en av de manliga: det behövs för pollinering. Det är tillåtet att så gräs nära vingården, som i framtiden kommer att användas för bark. Problemet på sommaren (i juli) inkluderar riklig befruktning av jorden med mineralkomplex, förstörelse av skadedjur, behandling med läkemedel mot sjukdomar.

Subtiliteten att växa i en kall region är att kontrollera tillväxten av knoppar: i Ural släpper druvor mer av dem än de kan förse solen och rotsystemets energi. Därför tas de "extra" äggstockarna bort, vilket lämnar 3-4 bitar på en vinstock. När du väljer två intilliggande borstar förstörs de svaga (mindre) - det är så nybörjare rekommenderas att odla druvor.

September är dags att "rengöra" stjälkarna från lövverket för att öppna tillgången till solljus till de mogna bär. Det är viktigt att inte överdriva det här: skuggade kluster kan inte mogna, för öppna - de kommer att brinna i solen. För att skapa en möjlighet för vinrankan att krulla, stärka ordnar de stöd, sträcker tråden och släpper en stolpe eller ett rör med tvärstänger nära busken.

druvbusk

Om du följer de grundläggande reglerna för vård kan du odla stora söta bär och samla en generös skörd. Att försumma dem kommer att leda till en gradvis utrotning av vinrankan, degeneration av vingården, död på grund av sjukdom, vattendrag, solbränna eller förkylning.

Beskärningstips

På hösten räknas inte bara kycklingar: de för tillfället spenderarbeskärning av druvor i trädgården, plocka bär och förbereda sig för vintring. Genom att utföra dessa arbeten kan du radikalt förändra buskens tillväxt, försvaga den eller stärka den (beroende på trädgårdsmästarnas erfarenhet och hans förståelse av frågan).

Åtgärder för bildning av vinstockens kontur påverkar:

 1. För utbyte.
 2. Öka storleken på gäng och bär.
 3. Utveckling av rotsystem
 4. En bekväm övergång från växten till viloläge.

mogna druvor

Vikten av beskärning är obestridlig och bör förstås av alla, inklusive nybörjare. Det är tillåtet att leda det under hela tillväxt- och mognadssäsongen (ta bort svaga stegfästen). Huvudvolymen faller under hösten, när skörden redan har skördats och vinrankan befrias från tunga buntar.

På sommaren tas de områden som har torkat ut under vintern successivt bort, knopparna uttunnas (de defekta avlägsnas), då görs samma sak med groddarna. Av styvbarnen finns inte mer än en hane kvar. Skott bör delas in i starka och svaga, vilket stör den aktiva utvecklingen av växten.

Nyp druvorna under perioden från mitten av juli till slutet av augusti, under hösten och börjar lättare de mogna banden (ta bort bladen som täcker solen, lägre och skadade). Samtidigt bildas fruktarmarna. För Ural har trädgårdsmästare empiriskt upprättat ett fläktmönster för fyra vinstockar. För att göra detta lämnas de starkaste skotten på stammen (stammen) genom sekventiell beskärning. Det första steget inkluderar borttagning av "extra" vinstockar, vispor, löv. Skotten och den enda styvsonen förkortas till 4-6 knoppar.

ta bort en gren

Därefter fixeras vinstockarna horisontellt, böjs till marken, strö sedan över ett lager av bark och förberedda för övervintring. Den andra etappen, nästa år, involverar utveckling av förnyade vinstockar från de övergivna knopparna, som också kommer att tunnas ut i framtiden. Du måste lämna den starkaste, 2 på varje ärm, ta bort de återstående.

Om beskärningen sker korrekt på hösten kommer det att vara möjligt att skörda den första grödan från de utvecklade vinstockarna. Erfaren odlare vet att den mest produktiva delen av muffen är mitten: de styrs av detta och bildar en kontur av 8-10 starka knoppar på hösten.

På våren hittas en skjutning vid basen av vinrankan, från vilken det är möjligt att göra en substituerad (när hela grenen bär frukt och behöver föryngring). Efter 3-4 år gamla vinrankor skärs, vilket lämnar de utvalda unga kvistar. Detta system låter dig regelbundet få en skörd från en druvbusk upp till 30 år gammal och systematiskt ta bort försvagade och "åldriga" vinstockar och ersätta dem med förnyade.

Skyddsdruvor för vintern

Innan den kalla Uralvinteren börjar, är druvbusken förberedd för viloläge: den frigörs från blad, grenar, böjd till marken och strö med ett skikt av mulch (nedan kallat snö). Finessen för att förbereda sig för vintern är att för tidigt, hastigt skydd gör att mögel kan utvecklas, och detta kommer att leda till njurens död.

skydd för druvor

Arbetet börjar bevaras av busken när den genomsnittliga dagliga temperaturen sjunker till -5 ˚С, och jorden fryser i den övre delen (cirka november). Du bör inte uppmärksamma knopparnas överdrivna "delikatess": i speciellt avlade sorter tolererar de lugnt frost på 20 ° C och mer. Det är förbjudet att sätta vinstockar på bar mark: det är klokare att använda ett trägitter, ett gammalt staketstak, ett lager tall eller grannålar.

En sådan försiktighetsåtgärd behövs så att vinet efter snösmältningen inte blir mättad med fukt och inte börjar ruttna. Den övre täckningen är samma nålar, grangrenar, presenning.

För små buskar använder de "know-how": de viker vinrankan i en spiral, lägger den på ett förgjord sängkläder och täcker den sedan med en hink, en gammal handfat eller en trälåda. Då täcks det resulterande "huset" med allt tillgängligt material - löv, halm, nålar.

Så snart snön faller skapas ett lager på 40 centimeter eller mer över vinrankorna. Om det finns lite nederbörd måste du använda skiffer, takmaterial, brädor, samma presenning, vilket skapar ett skydd för vingården. Det är viktigt att inte lämna vinstockarna på spalterna (så att de fryser, de kommer att bli oåterkalleliga skadade) och fixa skotten ordentligt, så att de inte skadas av vindstöt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa