Beskrivning och egenskaper, fördelar och nackdelar med druvsorten Tukay och odlingen

Den trädgårdsmarknaden erbjuder en mängd olika druvsorter. Många trädgårdsmästare vill inte experimentera och föredrar traditionellt grödor som har odlats under lång tid och har bevisat sina utmärkta egenskaper när de odlas under många år. En av dessa är en druva som heter Tukai, som har etablerat sig som en vinterhård, opretentiös växt.

Beskrivning av sorten Tukay

Tukay-druvan betraktas som en tidig mogna bordsdruva. Det är lämpligt både för färsk konsumtion och som råmaterial för beredning av konserver och vin.

Tukay druvor

Uppfödning och ursprung

Utseendet på druvsorten Tukay är förknippat med namnet på forskaren YI Potapenko. Målet med hans många års arbete var önskan att få en sort som kunde odlas i ryska regioner med kallt klimat. Resultaten av att korsa Saba- och Yakdona-pärlorna visade sig vara unika, och en ny sort uppföddes, utmärkt av utmärkta vinterhårdhetsegenskaper.

Bush-morfologi

När man väljer en druvsort uppmärksammar trädgårdsmästare först på växttillväxtens egenskaper och fruktens särskiljande egenskaper.

buskar

Bladen är ljusgröna, fem-lobade, dåligt dissekerade.

bush morfologi

klasar

Grupper i form av cylindrar är inte särskilt täta. Beroende på odlingsregion kan deras vikt variera. I genomsnitt når massan på en grupp 800 g.

bär

Bärens vikt varierar från 3 till 5 g. Den saftiga massan har en behaglig muskotsmak. Sockerhalten i frukter är 17-19%, syra - 7 g / l. Den täta huden gör att bären klarar svåra transportförhållanden.

bärvikt

Sorts positiva och negativa egenskaper

Många trädgårdsmästare talar om opretentiös odling och till och med nybörjare arbetar med god skörd. Den tveksamma fördelen är växternas vinterhårdhet. Grupper kan stanna kvar på vinrankan under lång tid utan att förlora sina yttre och smakegenskaper. Fördelarna med Tukay-druvor inkluderar:

  • stabilitet hos höga utbyten;
  • anspråkslöshet;
  • bildandet av blommor av båda könen;
  • förmåga att motstå svåra transportförhållanden;
  • användbarhet.

Plantens opretentiöshet till jorden utvidgar möjligheterna till bildning av planteringar. Brist på motståndskraft mot mögel och mjölkpulver anses vara en nackdel. När temperaturen stiger till +35 C växten bromsar tillväxten och avkastningen minskar.

olika egenskaper

Vad som kännetecknar druvor

Sorts starka egenskaper är höga utbyten och deras stabilitet. Växten gör det möjligt att få välsmakande frukter på kort tid, som kan lagras under lång tid.

Avkastning

16-20 kg avlägsnas från en buske. Den första skörden avlägsnas på 2-3: e året.

Mognande termer

Tukays skördstid är en av de kortaste. Bär kan tas bort efter 90-100 dagar från början av blomningen. I kalla regioner bidrar kvaliteten på anläggningens vinterhårdhet till full mognad. Ankomsten av den första frosten för växten är inte en avgörande faktor.

mognadstid

sjukdomar

Sorten är resistent mot grå mögel. Växtens svaga punkt är mottaglighet för mögel och mjölk.

Mögel

Mögel är en av de vanligaste druvsjukdomarna. När den är infekterad visas en askfärgad blom på bladplattans nedre del. Vidare får den en brun färg, bladen börjar torka och falla av. För förebyggande utförs följande aktiviteter:

  • täcka området nära stilken med mulch;
  • göra kvävegödselmedel utan att använda övergödsel;
  • tunnning och beskärning av buskar;
  • spruta regelbundet aska under buskarna.

Om det finns sjuka skott bör de tas bort och elimineras.

grå råtta

oidium

När det smittas bildas en askfärgad blom på bladen. En obehaglig lukt börjar ge sig från växten, som påminner om ruttna ruttna fiskar. Blomställningarna börjar torka ut, och bären lider av sprickbildning. För att bekämpa sjukdomen sprayas de med en lösning av vitriol i en koncentration av 3%.

Övriga

Sorten är resistent mot de flesta typer av druvsjukdomar, med undantag för mögel och oidium. Det kan påverkas av grå råtta om plantorna är för våta, för fuktiga eller för tjocka.

Snabb beskärning, skydd av bär från getingar, myror, bladlöss och fåglar hjälper till att förebygga sjukdomar.

Frostmotstånd

Druvornas avelsegenskaper indikerar sorts förmåga att motstå temperaturer ned till -25 C.

angrepp på blad

Var kan du växa

Utmärkta kvaliteter av vinterhårdhet gör att Tukai kan odlas inte bara i södra Ryssland. Plantens opretentiöshet och förmågan att överleva vid låga temperaturer gör det möjligt att bilda druvplantningar i den centrala delen av landet och i nordväst. Goda resultat erhålls i Sibirien, Ural och Altai-territoriet.

Beskrivning av gäng och bär

Bären bildas i cylindriska buntar. De har en genomsnittlig täthet och kan, beroende på den växande regionen, nå olika vikter.

Landstigning

Kvaliteten och kvantiteten för den framtida skörden beror direkt på korrekt vald planta och efterlevnad av reglerna för vård.

kluster och bär

Hur man väljer plantor

Druvplantor bör köpas på specialiserade platser eller beprövade försäljningsställen. När du köper bör du vara uppmärksam på stamdelens integritet och frånvaron av fel på den. Rotprocesserna bör vara flexibla, elastiska och inte skadade. Deras färg ska vara ljus, mörkare indikerar putrefactive processer.

När kan du plantera?

Boardingstider varierar beroende på region. I den mellersta körfältet börjar arbetet i slutet av maj, när hotet av frost har passerat, och jorden kommer att vara tillräckligt varm. Plantering på hösten är tillåtet, i detta fall bildas planteringarna i september så att växten har tid att slå rot innan den kalla snapen.

välj plantor

Att välja en tomt

Tukay-druvor är opretentiösa i odling, men krävande för belysning. Du bör inte välja en alltför våt, träsk eller saltlösning för plantering. Kalkstenar, lerar, sandstenar blir ett idealiskt territorium. Platsen ska vara solig och skyddad från vinden. Vid plantering i närheten av en byggnad är det nödvändigt att sträcka in minst 1,5 m från grunden.

Jordberedning

Området för att plantera druvor förbereds i förväg. För att göra detta görs djup plöjning, ogräs tas bort. För att börja gräva ett hål två veckor före plantering. För återfyllning måste du förbereda en näringsrik jord. För detta blandas humus, svart jord och sand i lika delar. För att öka jordens näringsvärde tillsätts ask, kaliumsalt och superfosfat.

många buskar

Gräver en grop

Det finns allmänt accepterade standarder för bildandet av en grop för att plantera druvor. Det är nödvändigt att tillhandahålla ett djup på 85-90 cm, en bredd av 70-80 cm. Ett lager av svart jord och lera bildas i botten, på vilket dränering placeras.

Hur man landar

24 timmar före plantering blöts druvrotssystemet i en tillväxtstimulator. Vid plantering är det viktigt att kontrollera att de två ögonen ligger precis över nivån på kanten på det grävda hålet. Rotskotten räknas jämnt ut och täcks försiktigt med näringsrik jord. Omedelbart efter plantering vattnas plantan rikligt och ger stöd för den, varefter den skärs i 3 löv.

Växande och vård

Tukai-druvor är krävande att ta hand om. Han behöver vattna och matas i tid. Det är nödvändigt att utföra förebyggande sprutning och snabba beskärningar.

unga plantor

Beskärning och ympning vinstockar

Tukai tillhör druvsorter som kännetecknas av riklig tillväxt, därför är beskärning av skott nödvändigt för växten. När buskarna är överbelastade kommer bären att hackas och smakar sämre. Lövverket bör avlägsnas helt från botten för att förhindra solbränna på den övre delen av vinstockarna. Beskärning utförs på våren, varefter inte mer än 45 ögon ska vara kvar på trädet. Med en överdriven tillväxt av en druvväxt under växtsäsongen avlägsnas sidoskott.

I områden med kallt klimat rekommenderas det att vaccinera mot vinterhårda rotstockar. Dessa inkluderar sorterna Severny, Alpha, Batur.

Bevattning och befruktning

Växten kräver vattning och bevattning om det saknas naturlig regn. Vattendragning påverkar druvbuskarnas hälsa negativt, eftersom rotröta observeras. Vid vattning räcker 20 liter vatten för en anläggning. På våren utförs bevattning med vattenladdning för att stimulera tillväxt av växter, på hösten minskas volymerna för att utesluta frisläppandet av knoppar.

bevattning och befruktning

Förebyggande och skydd mot sjukdomar och skadedjur

För att förhindra druvsjukdomar utförs förebyggande sprutning med Bordeaux-vätska och en lösning av kopparsulfat. Om det behövs, använd läkemedel med riktad åtgärd, styrd av tillverkarens rekommendationer.

Matning med mineralkomplex hjälper till att öka växtens motstånd. Den första görs en månad före början av blomningsperioden. På våren införs gödsel eller ruttna kompost i jorden. Innan blommande druvor berikas jorden med kvävegödselmedel, vilket bidrar till en bättre bildning av grön massa. Fosfor- och kaliumködselgödselmedel som applicerades vid tidpunkten för äggstocksbildning hjälper till att förbättra bildandet av klasar och smaken av frukt.

sjukdomar och skadedjur

Sätt att sprida

Propagerade druvor genom sticklingar eller bildar rotstockar med andra druvsorter. Korrekt trimmade delar kommer snabbt att slå rot, så det finns vanligtvis inga svårigheter med avel. Det är viktigt att välja ett starkt, friskt skott utan tecken på skador. De övre delarna av växten är inte lämpliga för förökningsändamål.

sätt att multiplicera

Förbereder för vintern

Tukai-druvor kräver skydd i regioner med kalla, frostiga vintrar. Arbetet börjar efter att anläggningen har tappat bladen helt och temperaturen sjunkit till +5 C. För att förhindra uppkomsten av svampsjukdomar sprayas vinstockarna med en lösning av kopparsulfat. Vidare skärs skotten och böjs till marken och läggs i förgrävda diken.

Isolering bildas ovanpå med torrt gräs, jord, grangrenar, grenar eller skyddande material för dessa ändamål.

Skörd och vinframställning

På grund av den tidiga mogna perioden tas de första druvorna i varma regioner bort i slutet av juli. Bär kännetecknas av förmågan att lagra långtid vid temperaturer från +1 C till +8 C. Enligt druvmakarnas smakegenskaper tilldelades en poäng på 9 poäng. Sorten tillhör bordet efterrätt typer, men används ofta för att göra vin.

skörd och vinframställning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa