Varför spricker druvor under mognadstiden och hur man behandlar sjukdomen

Frågan om varför druvbär kan spricka under mognadstiden är av intresse för många nybörjare. Att odla druvor är en svår men fascinerande process, skörden väntar med stor otålighet, så det är mycket irriterande när druvorna som hälls i juice börjar spricka. Grupperna tappar sin presentation, de kan inte längre lagras under lång tid, det kan förstöra stämningen under lång tid.

Druvsorter som är benägna att spricka

Den globala uppvärmningen och uppfödarnas arbete gjorde det möjligt att odla druvor i regioner där de inte ens drömt om detta tidigare. Samtidigt mötte trädgårdsmästare ett problem - ett överflöd av regn och några andra skäl leder till sprickbildning av bär.Det är därför en nybörjare måste noggrant välja de sorter som ska planteras på deras webbplats. Vissa av dem är benägna att spricka bär, även med korrekt skötsel och efterlevnad av alla jordbruksförhållanden.

Detta problem uppmärksammades i:

  • laura;
  • Russin;
  • skön;
  • Viking;
  • Rhizomata;
  • Domherre och några andra sorter.

Det har noterats att druvsorter med högt sockerinnehåll och tunn hud är mer benägna att spricka.

Varför spricker bär under mognad

De kan inte bara spricka på grund av överflödigt fukt, ett sådant problem kan uppstå när druvor skadas av sjukdomar (mjölk, pulvermjöl), med ett överskott av kvävegödselmedel i jorden.

spruckna druvor

Det finns ingen entydig åsikt om vilka druvor som spricker från idag, så de vanligaste av de möjliga orsakerna bör övervägas.

Överskottsfuktighet

Druvor behöver mycket fukt innan de blommar. En blommande vinstockar behöver mycket mindre vatten, och under bildandet av äggstocken och utvecklingen av druvmassan ökar behovet av vattning igen.

Om buskarna lider av brist på fukt, och denna period sammanfaller med början av regnigt väder, börjar bären intensivt absorbera vatten.

I detta fall har deras hud inte tid att sträcka och brister.

spruckna druvor

Otillräckligt näringsinnehåll

Brist på näringsämnen är det andra skälet till druvor. Ju mer bördig jord, desto mindre spricker druvorna när de är mogna. Anläggningen behöver gödsla med kväve, fosfat och kaliumgödsel.

Sjukdomskänsla

Bär spricker när busken skadas av mögel. Spridning i rätt tid förhindrar spridning av dunig mögel och skyddar buskarna mot sjukdomar och bär från sprickbildning. Det finns sorter som är mest mottagliga för mjölkpulver (till exempel Kishmish); i detta fall utförs bearbetningen av vinstockar var tredje vecka innan början av druvorna.

spruckna druvor

Varietal funktioner

Druvodlare har länge märkt att sorter med stora gröna bär i ett gäng spricker oftare. Små bär och mörka druvor, med något mindre socker och stramare skinn, är mycket mindre benägna att spricka.

Förebyggande och eliminering av sjukdomen

Burstbär är en förlust av skörden, och den rinnande juicen lockar skadedjur och provoserar utvecklingen av olika sjukdomar. Det är därför problemet måste hanteras.

spruckna druvor

Hur du bevattnar

Druvor gillar inte kallt vatten, så växterna vattnas från fatet, där vattnet har lagt sig och värmts upp av solen. Vattnas beroende på väderförhållanden. I genomsnitt räcker det att vattna druvbuskarna en gång i månaden. Överflödande vattning utförs efter blomningen, när ärtstora bär uppträder.

Viktigt: vattenmängden beror på regionen i vilken den växer; vid vattning är det mer korrekt att fokusera på väderförhållandena.

Nästa gång druvorna vattnas i slutet av juli. I augusti vattnas endast sena sorter, vars samling sker i slutet av september eller början av oktober. Tidigare sorter behöver inte vattnas.

spruckna druvor

Rätt befruktning

Kväve är mycket viktigt för druvor, vinets skick, storleken på klippor och bär och mängden skörd beror på det. Men ett överskott av detta element i jorden leder till sprickbildning. Druvor behöver mineralisk och organisk gödsling. Den bästa organiska gödningsmedlet är ruttna gödsel eller kompost. För gödsling med mineralgödselmedel används Kemira, Novofort, superfosfat.

Den första utfodringen av vuxna buskar utförs på våren, strax efter öppningen av vinrankan. Buskarna befruktas med en blandning av superfosfat, ammoniumnitrat och kaliumsalt. 20x10x5 gram löses i 10 liter vatten. En sådan lösning bereds för varje buske. Det andra sådana toppförbandet appliceras en vecka före blomningen.

Det finns inga kvävegödselmedel i det tredje toppförbandet. Det införs under mognadstiden för bär, eftersom överskott av kväve är skadligt för mogningsgrödan. Under den period då blommor dyker upp, efter blommande och under mognadstiden av druvor, används bladgödsling med komplexa preparat, som är lätta att köpa i specialbutiker. De måste användas i enlighet med tillverkarens rekommendationer.

gödsling av druvor

Minska den negativa effekten av kvävegödselmedel

Fågelavfall anses vara en utmärkt gödselmedel för druvor, men det bör komma ihåg att det innehåller en stor mängd kväve, därför används den inte under mognadstiden för bär.

Öka de positiva effekterna av kalium och fosfor

Det är kalium och fosfor som dessutom introduceras när bären börjar mogna. Fosfor- och potashgödselmedel används en gång vart tredje år, i de fall då vingården ligger på bördig jord. Vid odling på sandstenar måste de appliceras vartannat år.

Bearbetar buskar med skurna bär

Om det finns många sprängda bär i gänget, bör du bli av med det. Sådana kluster trimmas noggrant. Med en obetydlig mängd skärs spruckna bär från gäng med saxiga saxar.

Det är viktigt att ta bort skadade frukter - de lockar getingar, fåglar, insektsskadegörare och bidrar till utvecklingen av svampsjukdomar. Naturligtvis kommer helt att eliminera sprickbildning av druvbär inte att fungera, men dessa enkla tips kommer att minska de tillhörande avkastningsförlusterna avsevärt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa