Beskrivning av druvsorten Timur och egenskaperna för odling och vård

En vinstock med en järnkaraktär - det är vad trädgårdsmästare säger om Timur-druvor. Hybriden har verkligen vunnit sin hedersplats i trädgårdarna. Med två varianter, vitt och rosa, är sorten också dekorativ. Det kan användas som en häck, grön ram för lusthus, valv. Denna tabell typ av bärkultur är ganska vanlig och populär bland vinodlare.

Avelshistoria

För klimatzoner med svåra vintrar och korta somrar, när temperaturindikatorerna hoppar kraftigt, har sorter med extraordinära egenskaper utvecklats. Skapad av en kombination av egenskaperna hos den moldaviska Frumoas Albe (White Beauty) och den berömda sällskapen Delight, var hybriden ursprungligen numrerad. Men senare kallade uppfödare honom Timur, och han blev standarden för bordsdruvor.

Timur druvor

Beskrivning av sorten

Skönheten hos klippor av sorten Timur med täta avstånd från ovala eller nippelformade bär är känd. Vikten av ett gäng når 500-700 gram. Den vita sorten har ljusgröna bär med krispigt kött. Andelen socker i dem med en indikator på 25%, syror - i genomsnitt 9 g / l.

Rosa Timur-druva med en tätare hud. Och hans gäng bär är lösa.

Sorten kan bli en dekoration i trädgården på grund av kompaktiteten och korta staturen i en buske med snabbt vävande skott. En svag vinstock kräver noggrant underhåll. Buskar med skrynkliga snidade löv, dekorerade med kluster av ljusgröna eller rosa bär med en lila nyans, ser vackra ut.

tät hud

Beskrivningen av sorten inkluderar det ökade sockerinnehållet i frukten, den berusande aromen av bär. För att stärka Timur-vinrankan ympas den på starkare rotstockar.

Karakteristisk

Timur fick många positiva egenskaper från sina föräldrar.

arom av bär

Mognande termer

Hybridens huvudegenskap är den tidiga mogningen av vinrankan. Den vita kulturen varierar efter 110 dagar, rosa - en vecka senare.

Om sorten används som en scion för starka typer av bärkultur, förlängs mogningsperioden något. Timur kännetecknas av höga utbyten - upp till 20 kg eller mer från en buske med korrekt bildning av vinstocken, noggrann skötsel.

mognadstid

Funktioner:

Utöver tidig mognad noteras sorten:

  • utmärkt överlevnadsgrad;
  • medium resistens mot infektioner - mögel, oidium;
  • utmärkt presentation av druvor;
  • motstånd mot transport.

Stora skördar av bär måste tas bort från busken i tid, annars kan de torka ut. Nackdelen med kultur är de svaga vinstockarna.På fattiga och fuktiga länder blir druvorna smaklösa, vattniga.

mognad av vinrankan

Frostbeständig

En av fördelarna med Timur-druvor är dess förmåga att motstå ständigt låga temperaturer på vintern. Vinrankan fryser inte ens under frost på 25 grader. Låga buskar måste täckas i områden belägna i norr. De läggs i spår innan frosten börjar, i oktober-november.

Agrotechnics

Du kan få söta och saftiga frukter från Timur-druvor om du planterar kulturen korrekt.

massor av druvor

Plantera druvor

För en hybrid väljs de södra sluttningarna av en plats med lös och bördig jord. Det är bättre att placera plantor av sorten separat från kulturens kraftfulla representanter. Annars kommer höga och starka skott av andra sorter att förtrycka Timurs svaga vinstock.

Det är bäst att plantera druvor utomhus på våren innan knoppbrytningen eller på hösten. Du kan omedelbart ympa stjälken på ett starkare lager. I detta fall kommer fruktan att bli rikare, och bärens smak förändras inte.

1-2 veckor före plantering, en plats för druvor grävs upp, gödsling i form av kompost eller humus... Mineralkomplex som innehåller superfosfat och kaliumsalt stör inte heller. Ett eller två års skott med ett starkt rotsystem planteras i beredda gropar, vilket lämnar två knoppar på dem.

växer i nät

Viktiga regler för vård

Plantor av Timur-sorten rotar snabbt på valfri jord. Men de kräver bättre och riklig frukt:

  • regelbunden vattning;
  • buskbildning;
  • lossna jorden;
  • ogräs plantagen;
  • förebyggande av sjukdomar, fästinginfektion.

Om trädgårdsmästaren är erfaren och övervakar tillväxten av sin vinstock, kommer han att få saftiga söta buntar med bär i juli.

sjukdomsprevention

Vattning

Det är viktigt att fukta planteringen av druvor under de perioder då knopparna börjar blomma, bär äggstockar visas. Vattningen bör stoppas 15 dagar innan druvorna mognar.

För att fukta jorden behöver du sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Häll inte kallt vatten, annars kommer druvorna att mogna försenas.

Om vinrankornas blad börjar sjunka och vissna, är detta ett tecken på brist på fukt. Överdriven fukt leder till gult bladverk.

Innan vintringen måste plantagen laddas med fukt. Detta kommer att hjälpa druvorna att överleva svårigheterna under den kalla säsongen.

unga bär

beskärning

Vinrankan bildas med höstskärning. Efter att ha plockat bär, finns upp till 10 ögon kvar på varje skott. Efter att ha tagit bort skydd på våren tas en del av grenarna som inte kommer att bära frukt bort. Före spirande bör varje busk ha högst 30 ögon. Överbelasta inte vinrankan: det kommer att finnas fler bär, men de är små och smaklösa. busken kommer att utvecklas dåligt.

klusterbildning

Skadedjur och sjukdomar

Om Timur-sorten inte lämpar sig för sjukdomar, då druvmite kan göra stor skada på kulturen. Det är svårt att märka skadedjuret, dess utseende bestäms av utbuktningar på bladen, en gråaktig kanon på plattans yta underifrån. De börjar slåss mot fästet omedelbart och använder insektsmedel som "Karbofos" eller "Fufanona". Beredningarna innehåller svavel, vilket har en skadlig effekt på insektet och dess larver.

produktkontroll

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa